sonda - kto się wypowie?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-04-28, 19:04   #1
alinab
Zadomowienie

sonda - kto się wypowie??

Pozwolę sobie umieścić tu moją sondę. Ponieważ zależy mi na obiektywnych opiniach i na tym, abyście się nie sugerowali odpowiedziami innych osób. Pytanie brzmi:
Kiedy (Twoim zdaniem) chłopiec staje się mężczyzną, a kiedy dziewczynka kobietą?
Zapiszcie pierwszą myśl, która Wam przyjdzie do głowy.
Z góry thx
alinab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-28, 19:09   #2
cheetah
Zadomowienie

GG do cheetah
Re: sonda - kto się wypowie??

alinab napisał(a):
> Kiedy (Twoim zdaniem) chłopiec staje się mężczyzną

Pierwsze, co mi przyszlo do glowy, to to, ze nigdy, a drugie, ze wtedy, kiedy staje sie ojcem (oczywiscie zdaje sobie z tego sprawe, ze to nie regula)

> a kiedy dziewczynka kobietą?

fizycznie, wtedy kiedy po raz pierwszy ma okres, a psychicznie, wtedy kiedy musi podejmowac sama decyzje dotyczace wlasnego zycia.

To moje zdanie.

Cheetah
cheetah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-28, 20:14   #3
201608040942
Konto usunięte

Ja kiedys uslyszalam od mezczyzny ze kobieta staje sie wtedy kobieta jak urodzi dziecko. Glupie co? To te co nie chca miec dziecka lub z przyczyn zdrowotnych nie umia to co juz nie kobiety?
Niby chlopiec staje sie mezczyzna jak zostanie ojcem , ale to chyba mozna powiedziec o tych odpowiedzialnych, bo ja znam wiele przykladow ze jak sie upragniony synek urodzil to cos to bylo na odwrot.
ciezko mi okreslic kiedy, niby co do dziewczynki, to tak jak cheetah napisala, wielu z nas tak mowi ale to i tak dziewczynka. Slyszalam tez ze jak skonczy 18-lat (to tyczy sie do chlopca i dziewczynki), ale wielu z nas nadal jest nieodpowiedzialana i zucona na szerokie wody mogla by sie utopic.
Ciezki temat nazucilas ale ciekawy
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-28, 20:22   #4
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Chłopiec - mężczyzną: gdy zakłada rodzinę i musi ją utrzymać
Dziewczynka - kobietą: tu jakoś mam większy problem. Może gdy pierwszy raz współżyje (o ile to współżycie jest świadome i dojrzałe), gdy wychodzi za mąż, gdy rodzi dziecko.

Generalnie skojarzyło mi się, że zarówno chłopiec staje się mężczyzną, jak i dziewczyna kobietą, jak zakładają rodzinę (wspólne mieszkanie, dziecko). Nie wiem dlaczego. Takie skojarzenie.

Np. siebie i mojego chłopaka cały czas uważam za dziewczynę i chłopaka. Nie za kobietę i mężczyznę Jakoś tak Zresztą w moich koleżankach w moim wieku też nie widzę kobiet
Charlotte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-28, 20:26   #5
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

moni napisał(a):
> Ciezki temat nazucilas

Oj no bo to zależy od człowieka, a nie od tego, czy jest chłopcem czy dziewczynką.
Przecież może być 20-letni mężczyzna i 40-letni chłopiec. Tak samo z babkami. Nie ma reguły. Żadnej.
Charlotte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-28, 20:52   #6
Gosiabie
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Gosiabie GG do Gosiabie Wyślij wiadomość przez Yahoo do Gosiabie

Kazdy z nas - i kobieta i mężczyzna, stajemy się dorośli, dojrzali, nie wtedy gdy dostaniemy dowód, ale wówczas, gdy sami płacimy swoje rachunki. Gdy jesteśmy sami za siebie odpowiedzialni.Łatwo być dorosłym, gdy jest sie na garnuszku rodziców. Natomiast życie na własny rachunek uczy, wielu rzeczy: pokory, asertywnośći, kreatywności, słowem dojrzałości. CZęsto musimy wówczas weryfikować swoje zbyt idealistyczne poglądy. Weryfikować pod kątem życia. Prawdziwego życia... I czerpac z niego lepiej, głębiej,albo płytko i nijako. Jak to w zyciu..
Pozdrawiam
Gosiabie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-28, 22:25   #7
_Meggy_
Raczkowanie

GG do _Meggy_

Mysle ze to cieżko okreslic... Facet zawsze pozostanie duzym dzieckiem hihi , ale dziewczynki moim zdaniem dojrzewaja znacznie szybciej. I mowie tutaj o dojrzewaniu psychicznym. Oczywiscie od kazdego to indywidualnie zalezy, ale czasami w wieku kilkunastu lat, mozna juz naprawde miec tzw. madrosc zyciowa. Takie jest moje zdanie. Wszystko zalezy tez od srodowsika w ktorym sie wychowujemy, i ludzi z jakimi przebywamy, bo chcac nie chcac, przejmujemy pozniej od nich jakies cechy, zachowania.Nie zmienia to faktu ze niektore kobiety, nawet po 50 pozostane tak samo glupie, i jeszcze bardziej uparte.
Stary 2004-04-28, 22:48   #8
WioletaM
Zakorzenienie

Nie patrząc na wypowiedi innych odpowiadam:

Chłopiec staje się mężczyzną, kiedy przechodzi mutację.

Dziewczynka staje się kobietą, kiedy zaczyna miesiączkować.
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-28, 23:07   #9
lasiczka
Raczkowanie

GG do lasiczka

A moim zdaniem stajemy się dorośli, kiedy sobie uświadomimy, jacy dziecinni jeszcze jesteśmy.
lasiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-28, 23:54   #10
koko
Zakorzenienie

GG do koko

chłopiec nigdy się nie staje mężczyzną.
dziewczynka? - nie wiem. nie mam zielonego pojęcia.

może ta późna pora sprawia,że nie jestem zbyt błyskotliwa.
od nikogo nie ściągałam.
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-29, 09:52   #11
diorek*
Raczkowanie

hm ... nasunęły mi się dwa skojarzenia :

1 . Chłopiec stanie się mężczyzną kiedy przeżyje śmierć swojego ojca .

2 . Dziewczynka stanie się kobietą wtedy , gdy - w którymś momencie życia znajdzie się w sytuacji , dzięki której ostatecznie spadnie ,, z nieba na ziemię '' . Może to dziwnie zabrzmi , ale wydaje mi się , że dziewczynka aby stać się kobietą potrzebuje delikatnie mówiąc porządnego ukłucia wielką szpilą w tyłek . A jaka to będzie szpila - o tym zadecyduje życie .
diorek* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-29, 10:03   #12
dziewczyna
Zakorzenienie

Myślę, że stajemy się dorośli (mam tu na myśli obie płci) gdy umiemy podejmować poważne decyzje i brać za nie odpowiedzialność. Obojętnie jakieby one nie były.
dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-29, 10:05   #13
joannea
Zadomowienie

moje pierwsze skojarzenie, jeszcze w czasie czytania pytania:
-chlopiec - nigdy. ich ta faza niestety omija...
-dziewczynka - po 20tym roku zycia. jakos tak sie sklada, ze doswiadczenia zyciowe kumuluja sie okolo tego czasu (ale czasem pozniej). dziewczynka przechodzi inicjacje kilku "szpil" diorka, i zyskuje madrosc zyciowa. Traci przy tym nieco swierzego spojrzenia na swiat, ale i zyskuje "madrosc pokolen". wywod w bardzo duzym uproszczeniu.
joannea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-29, 10:10   #14
KasiulkaS
Raczkowanie

GG do KasiulkaS Send a message via Skype™ to KasiulkaS

Chłopiec staje się mężczyzną, kiedy musi stać się odpowiedzialny, np. idzie do pracy lub zostaje ojcem, fizyczne dojrzewanie chyba nie ma takiego znaczenia i nie świadczy o dorosłości.

Dziewczynka staję się kobietą jak dostaje okres (ja podobnie się czułam, byłam dumna, ale też przestraszona).

To były pierwsze moje myśli...

Buziaczki.

booo...booo...
KasiulkaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-29, 10:11   #15
sharoon
Raczkowanie

Gosiabie napisał(a):
> Kazdy z nas - i kobieta i mężczyzna, stajemy się dorośli, dojrzali, nie wtedy gdy dostaniemy dowód, ale wówczas, gdy sami płacimy swoje rachunki. Gdy jesteśmy sami za siebie odpowiedzialni.Łatwo być dorosłym, gdy jest sie na garnuszku rodziców. Natomiast życie na własny rachunek uczy, wielu rzeczy: pokory, asertywnośći, kreatywności, słowem dojrzałości. CZęsto musimy wówczas weryfikować swoje zbyt idealistyczne poglądy. Weryfikować pod kątem życia. Prawdziwego życia... I czerpac z niego lepiej, głębiej,albo płytko i nijako. Jak to w zyciu..
> Pozdrawiam
Zgadzam się z każdym słowem powyżej napisanym, więc tylko je cytuję.
sharoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-04-29, 10:11   #16
pawelins@tlen.pl
Raczkowanie

Joannea zgadzam się
My mężczyźnie bedziemy wiecznymi chłopcami co oczywiście nie zmienia faktu iż wazne decyzje podejmowane przez nas bedą odbierane już jako za dojrzałe
A co do dziewczyny no cóż nie bede orginalny jak powiem że o wiele szybciej dojrzewają niż my więc to tez o czyms świadczy
Ehhh te dziewczyny
pawelins@tlen.pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-03, 23:49   #17
koko
Zakorzenienie

GG do koko

otóż to!!! idealnie to Diorku napisałaś.coś mniej więcej takiego krążyło mi po głowie, ale jakoś nie potrafiłam się wysłowić.
diorek* napisał(a):
> 2 . Dziewczynka stanie się kobietą wtedy , gdy - w którymś momencie życia znajdzie się w sytuacji , dzięki której ostatecznie spadnie ,, z nieba na ziemię '' . Może to dziwnie zabrzmi , ale wydaje mi się , że dziewczynka aby stać się kobietą potrzebuje delikatnie mówiąc porządnego ukłucia wielką szpilą w tyłek . A jaka to będzie szpila - o tym zadecyduje życie .
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-04, 01:03   #18
Andżelika
Przyczajenie

hmmm po pierwszym razie?? (pierwsza mysl jesli chodzi o dziewczyne...a co do faceta to w sumie nie wiem :P)
Andżelika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości