![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak pozbyć się trochę ciałka po 40-tce?
Mam już 41lat i chciałabym pozbyć się kilku kilogramów,a przede wszystkim wystającego brzuszka co nie jest takie proste w tym wieku.Może ktoś się przyłączy-zapraszam.W grupie zawsze raźniej!
![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 -------- Edytowane przez rozaar Czas edycji: 2009-07-17 o 18:50 Powód: powtórny wpis |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak pozbyć się trochę ciałka po 40-tce?
Witaj !! Ja też bardzo chętnie zgubię kilka kilogramów i brzuszek ( na szczęście niewielki )
Teoretycznie wiem że trzeba mniej jeść i sie ruszac , brzuszki np robić tylko w praktyce średnio mi to wychodzi ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A może spróbujecie diety plaż południa?
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
a może taka dieta
* posiłek należy jeść regularnie co 3 - 4 godziny. * należy spożywać 4 - 5 posiłków dziennie; 3 główne i 2 mniejsze przekąski. * zawsze należy zjeść śniadanie * lepiej jeść część, a mniejsze porcje * nie wolno podjadać między posiłkami * w chwilach słabości najlepiej wypić szklankę wody i żuć gumę bez cukru. * należy pić około 1,5 - 2 litrów płynów dziennie. Najlepiej niegazowaną wodę mineralną, niesłodzone herbatki owocowe i ziołowe, i ewentualnie niesłodzone soki owocowe. Niewskazane są kolorowe napoje gazowane słodzone cukrem (cola, oranżady, napoje owocowe), słodzone soki i napoje owocowe. * nie należy słodzić kawy i herbaty. Mleka do kawy najlepiej używać tego 0,5 % tłuszczu * należy ograniczyć a nawet wykluczyć tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, tłuste mięsa i wędliny * ogranicz ilość tłuszczu używanego do smarowania pieczywa, masło zastąp wysokogatunkowymi margarynami kubkowymi (najlepiej o zmniejszonej zawartości tłuszczu) albo zrezygnuj ze smarowania chleba. * używaj olejów roślinnych co najmniej 1 łyżkę dziennie (polecane są - olej rzepakowy bezerukowy, oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy lub kukurydziany). * produkty mleczne wybieraj odtłuszczone * ogranicz spożycie cukrów prostych (tzw. pustych kalorii) tj. białego cukru (sacharozy) oraz słodyczy (cukierków, czekolad i wyrobów czekoladowych, ciastek, ciast itp.), * zwiększ spożycie błonnika pokarmowego. Błonnik pęcznieje w żołądku zwiększając uczucie sytości, poza tym zapobiega zaparciom. Źródłami błonnika są pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, płatki zbożowe, gruboziarniste kasze, otręby pszenne, nasiona warzyw strączkowych oraz surowe warzywa i owoce. * obróbka kulinarna: zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wstępnego obsmażania, pieczenie w folii lub na grillu bez użycia tłuszczu. Odradzane stanowczo jest natomiast smażenie na tłuszczu, produkty takie są ciężkostrawne, pochłaniają dużą ilość tłuszczu a zatem i kalorii! * unikaj napojów alkoholowych ![]() * nie nadużywaj soli, zbyt duża ilość soli w diecie sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie, obrzękom, a także powstawaniu nadciśnienia. uffffffffff............. ![]() __________________
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Warto zrezygnować z białego pieczywa - generalnie z białej mąki (naprawdę działa). Co do reszty zaleceń dietetycznych - jest taka masa informacji na ten temat, że bez trudu można coś znaleźć chociażby w necie. (natomiast średnio polecam te wszytskie "diety czegośtam". Racjonalne odżywianie - tyle wystrczy)
To, co ważne - po 30-tym roku życia ubywa nam tkani mięśniowej. To oznacza gorsze spalanie (to mięśnie spalają tłuszczyk), a więc należy o te mięśnie zadbać. Poza tym - to, co działa na mnie - chodzić, chodzić i jeszcze raz chodzić. Odpuścić kilka przystanków tramwajem i po prostu pójść pieszo. W wolnych chwilach rower lub taki Nordic Walking i jak ktoś może - skakanka. Niedoceniana, a bardzo skuteczna ![]() ![]() To, co najważniejsze - trzeba naprawdę CHCIEĆ i trzymać się zaleceń, systemtycznie ćwiczyć. To nie jest trudne.. Powodzenia ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
To jest trudne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jeśli się naprawdę CHCE (jest różnica między "chcę" a "chciałabym"), to jest to łatwe. To żadne czary mary - wymaga trochę wiedzy, wysiłku, systematyczności no i motywacji. Zmotywowanie się i wytrwanie w tym może być trudne, ale nie odchudzanie.
P.S. I chyba nikogo się nie zmobilizuje hasłami typu "to jest trudne".. ![]()
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja był taki czas że regularnie ćwiczyłam , po kilka minut dziennie ok 10 , brzuszki , nożyce ogólnie na leżąco , po niedługim czasie zauważyłam że brzuch zaczął mi się poprawiać nie był to jak to teraz mówia kaloryfer ale było zdecydowanie lepiej ,troche odpusciłam i mały wałeczek się zrobił
![]() Jeżdziłam na rolkach , ale pogoda taka że po deszczu albo w trakcie to nie na moje umiejętności jeżdżenie . Bardzo dobre są rolki właśnie bo ogólnie kondycja się poprawia , nawet kręgosłup mi nie dokuczał , a po całym dniu siedzenia za biurkiem często mnie boli . Odżywiam się mniej więcej tak jak napisała mg78 z tym że nie lubię dużo pić i lubię sól niestety .
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do tej wody - wg chociażby książki o odżywianiu wg 5 żywiołów - opijanie się wodą wcale nie jest dobre. Też się z tym zgadzam, że człowiek to nie hydroelektrownia, ani tym bardziej wodociągi. Pić się powinno tyle, ile się potrzebuje. Chyba, że ktoś pije gł. kawę - wtedy powinien pomyśleć nad małymi zmianami, bo kawa - paradoksalnie - odwadnia.. Tak poza tym - nie mam żadnej "złotej rady". Trzeba po prostu znaleźć sposób na siebie, który pozwoli zmienić na stałe tryb życia.
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Dokładnie - po 40 w organiźmie kobiety zachodzi wiele zmian, wraz z tym: uwaga - spada zapotrzebowanie na kalorie. Niewiele kobiet o tym pamięta. Utrzymanie starych przyzwyczajeń żywieniowych sprzyja pojawieniem się dodatkowych kilogramów. Niestety. I tylko zrównoważona dieta (warzywa i chude mięso oraz odtłuszczone produkty mleczne) oraz aktywnośc fizyczna powinna wejść na stałe do naszego harmonogramu zajęć. Jeżeli kwiestie zdrowotne kogoś nie przekonują - dorzucę kilka faktów natury kosmetycznej - prawidłowe żywienie pozwala spowolnić procesy stażenia
![]() Po 40 - tce przydadza się również zabiegi kosmetyczne. Fajna jest np. endermologia - pobudzająca krążenie chłonki, zapobiegająca obrzękom, na którte czesto skarżą się kobiety dojżałe. Drenalż limfatyczny nqaprawde może wiele zdziałać. A tak na marginesie. Jest jakaś Pani z Krakowa? Chciałam zaprosić na trening nordic walking - wstęp oczywiście wolny ![]()
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Moja mama w ciągu roku straciła 25 kg - całkowicie odrzuciła słodycze (w tym słodzenie kawy i herbaty, co daje bardzo dużo - powiedzmy 4 szklanki tych napojów dziennie po 2 łyżeczki to już aż 8 łyżeczek!), i do tego codziennie (w każą, naprawdę każdą pogodę) godzinę spaceru ostrego - bez biegu, tylko porządny, intensywny spacer. Była wtedy niewiele po 50, może 52 lata miała. Od tamtej pory z powodzeniem utrzymuje wagę, +/- 5 kg.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Witam Was wszystkie
Kchane ja się już zdecydowałam, od poniedziałku rozpoczynam walkę o szczupłe ciałko i wybrałam dietę plaż południowych he he, ciekawe czy wytrzymam . http://southbeach.c10.pl/index.php niby nadwagi nie mam, waże 59-60 przy wzroście 168,ale ciało juz nie jest takie jak kiedyś ech...... najbardziej zalezy mi na brzuszku i tych nieszczęsnych boczkach. Może któraś przyłączy się do mnie, razem zawsze razniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jutro muszę się zaopatrzyć w to co wolno jeść i zobaczymy , najgorzej będzie z kawą , jestem niestety uzależniona ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
frezja to zaczynamy od poniedziałku? no bo jutro od niedzieli to jakoś tak dziwnie
![]() opisuj wszystko jak Ci idzie, ja też będe pisac,ale szczerze przyznaje,że moja " silna wola" jest baaardzo słaba . Dzis wyszukałam sobie na allegro skakankę taką profesjonalną,która nawet sama liczy spalone kalorie ( urządzenie do pomiaru zamontowane w rączce) więc będe się wspomagać bo takie fikanie podobno też nieżle działa, a co tam.......... wojna z tłuszczykiem na całego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!Dołączam do Was,ale nie będę stosować żadnej diety cud,bo przy zbiorowym żywieniu(rodzinka)po prostu się nie da.Ja walkę z cellulitem zaczęłam już dzisiaj,a robienie tego w miłym towarzystwie ,to najlepsza motywacja
![]() ![]() Przed spaniem koniecznie zróbcie "brzuszki".Pozdrawiam !Ale się cieszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
🐛🐈 🦄 🐾
|
Zaczął się poniedziałek i zniknęłyście
![]() A ja miałam nadzieję na fajny wątek ![]() Hej, hej! Jest tu kto? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jak najbardziej zaczęłam już od niedzieli , jem 5 małych posiłków dziennie z czego jeden to najczęściej śliwki lub jabłka , ćwiczę brzuszki i uwaga ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
🐛🐈 🦄 🐾
|
Ja zaczęłam od poniedziałku, ale niezbyt mi to idzie
![]() Póki co, niecałe pół kilograma mniej. Ale trzymam się dzielnie, choć wiem, że jutro będzie ciężko - impreza ![]() Ale czy tak czy inaczej muszę tego dokonać, więc muszę być twarda. Brak mi motywacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Hej kobietki
O rany jaka to mordęga z tym odchudzaniem. Zaczęłam w poniedziałek. Jem 4 posiłki dziennie,odstawiłam chlebek( z bolącym sercem). Roweruję się codziennie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja z chleba nie zrezygnowałam całkiem ale staram się jeść nie więcej niż 2 kromki dziennie , jednym z posiłków płatki zbożowe , 2 łyżki do tego 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego zalane ciepłym chudym mlekiem
![]() Edytowane przez frezja18 Czas edycji: 2009-08-22 o 19:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
frezjo masz w 100% rację jesli chodzi o ocet spirytusowy, to oczywiste,ze ten niezbędnik domowej spiżarni jest zabójczy,ocet jabłkowy działa jednak inaczej .Dla" spokojosci"
![]() Ech..... tonący brzytwy się chwyta,gdzie te czasy kiedy mąz mógł objąc mnie w pasie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
🐛🐈 🦄 🐾
|
U mnie to nie takie proste
![]() Ja nie mam tylko oponki - ja mam regularną nadwagę. I jakoś widzę, że z wiekiem coraz mniej mi się chce. Ale mam świadomość tego, że muszę - czy teraz czy za miesiąc czy za rok - zacząć inaczej żyć. I ponownie zaczynam od dziś. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I oczywiście poinformujesz co lekarz powiedział na temat octu jabłkowego ? Cytat:
![]() ![]() Ale wspólnie mam nadzieję będziemny się dopingować i efekty będą widoczne juz niedługo , więc do roboty , może jak bedziemy pisać codziennie co nam się udało będzie większa mobilizacja ?? Co wy na to ??
![]() |
![]() |
#27 |
🐛🐈 🦄 🐾
|
Jestem jak najbardziej za
![]() Trzymam się baaaardzo dzielnie, dietka czystą gębą. Oby tak do wieczora, bo wtedy mam kryzys. Włączam również systematyczne dbanie o ciało, bo nie znoszę jak mi wisi skóra, a z tym mam największy problem ![]() Czyli peelingi kawowe i serum na noc Tołpy (zachwalane na KWC). Zazwyczaj nie wierzę w moc kosmetyków tego typu, ale pięknie mi kiedyś pomógł Elancyl, więc nic mi nie szkodzi znowu coś wypróbować. W każdym razie zdam relację czy działa ![]() Oczywiście muszę zacząć ćwiczyć ... coś... z braku czasu i mozliwości może brzuszki i przysiady (bo to mogę robić w pracy, haha). Jak macie pomysły co można jeszcze zrobić dla siebie to piszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
No i
![]() ![]() Od jutra dokładam też skakankę i obowiązkowe brzuszki, porcje nadal jak dla wróbelka,chyba w końcu zmuszę siędo zjedzenia płatków, trudno będę jeść i płakać. Może Wam idzie lepiej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
U mnie w sobotę było 1,5 kg mniej i robię odwyk od wagi bo za często się ważę . Waga stoi przy drzwiach łazienki i za każdym razem , prawie na niej staję , postanowiłam raz na tydzień w sobotę się ważyć , lepiej będzie widać efekty .
Moja rodzina zbuntowała się w sobotę i wymusila ciasto ![]() ![]() Ćwiczę jak na razie codziennie po 10 minut - brzuszki takie trochę modyfikowane ze względu na wadę wzroku , rowerki , nożyce czyli zestaw który już praktykowałam i efekty były , mam nadzieję , że teraz tez wytrwam w postanowieniu .
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.