|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co wam sprawia większą przyjemność?
Pomaganie innym czy zajmowanie się sobą ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co wam sprawia większą przyjemność?
pytanie z cyklu - wolisz spać czy jeść.
jedno i drugie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Równowaga między jednym i drugim. Wiadomo, że pomaganie innym jest super i chyba większość z nas uwielbia tą satysfakcję, kiedy faktycznie widzimy efekty i ten uśmiech na czyjejś twarzy. Ale wątpię, żeby którakolwiek z wizażanek nie lubiła czasem zająć się tylko sobą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Chyba zajmowanie się sobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś bardzo lubiłam pomagać, ale chyba mam pecha do osób, które tę pomoc otrzymywały.
Ostatnio pomagam najmniej jak mogę. Nie wychylam się, że coś mogę lub mam dojścia.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No bo uważam, że nie dla wszystkich to takie jasne. Jedni głównie stosują zasadę - ja na pierwszym miejscu a inni stają się chodnikiem do kogoś :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
No właśnie. Ja z jednej strony lubię pomagać, a z drugiej już zdążyłam zaobserwować, że jest zbyt wiele osób, którym dać palec, a całą rękę wezmą. Poza tym niektórzy zaczynają traktować tę pomoc jako coś oczywistego, co im się należy, a gdy za którymś razem odmawiam, bo np. nie mam czasu, to jest wielka obraza majestatu. Dlatego też przestałam się wychylać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wybierając "przyjemniejsze jest zajmowanie się sobą czy pomaganie innym?" - uważam, że zajmowanie się sobą. Po pierwsze dla siebie mam zdecydowanie za mało czasu; po drugie - nie wszystkim warto pomagać. Chyba mało kto nie spotkał się z sytuacją przesadnego wykorzystywania pomocy itd. Jeśli kogoś znam i mu ufam, to pomogę. Nie uznaję pomocy w kwestiach zawodowych (nie pomogę losowej osobie z pracy, bo skończy się w ciemno na tym, że powie, że sama coś zrobiła - norma; nie wykonam rodzinie czy znajomemu za darmo czasochłonnej usługi, za którą się płaci, zresztą i tak nie mam na to czasu). Nie kręcą mnie też żadne wolontariaty. Mogę oddać krew, mogę przekazać 1% podatku, tyle ![]() Poza tym są rodzaje pomocy, które uważam za kompletą pomyłkę, głównie wiążące się z materialnym zyskiem (zasiłki dla osób ukrywających dochody, akcje typu Szlachetna Paczka itd.). Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2015-02-22 o 12:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zajmowanie sie sobą.
Wysłane przez tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie. Raz mój TŻ pomógł mojej bliskiej koleżance w zakupie auta. Tyle ile się nasłuchałam to już moje. - To nie takie, tamto nie takie. - To sprzedaj i kup coś co sama sobie wybierzesz. - Nigdy! Długo na nie czekałam więc nie będę teraz sprzedawać! I codziennie smsy jaka to niezadowolona :/ Kurde. Ostateczna decyzja należała do niej, nikt jej pistoletu do głowy nie przystawiał. Dlatego teraz: nie wiem, nie znam się. I dzięki temu spokojniej mi się żyje.
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Mi najwiekszosc przyjemnosc sprawia seks na sianie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zajmowanie się sobą.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie zajmowanie się sobą
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 | |
Raróg
|
Jedno i drugie.
W końcu sobą też trzeba się zająć, zrelaksować się, kupić sobie coś fajnego, urządzić domowe SPA, powizażować : ) Ale pomaganie innym jest równie fajne, ostatnio wydałam panu zbierającemu złom dość sporo ciężkich metalowych rzeczy, a wczoraj zaczepiła mnie kobieta, pokazała chleb w torbie i prosiła o parę groszy na jakich obkład, więc dałam. Czasem ktoś na ulicy prosi mnie o papierosa, daję mimo że sama później nie będę miała, a wiem, jak to jest bez dymka : / Lubię pomagać ludziom, przytrzymywać im drzwi w sklepie, pomóc odłożyć koszyk na zakupy, no takie codzienne drobiazgi, to jest też robienie czegoś dla siebie, bo człowiek czuje się wtedy lepiej, gdy może komuś pomóc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.