Jak radzicie sobie z różnicą temperamentów??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-05-05, 20:03   #1
agusiaki
Rozeznanie

Jak radzicie sobie z różnicą temperamentów???

babeczki, mam pytanko do osób, ktore czują, ze w ich związku trwają dwie osoby o skrajnie róznych potrzebach, temperamentach, a jednak kochają sie bardzo i nie wyobrażają sobie życia osobno
My z mężem kiedyś mieliśmy podobne potrzeby o podobnych porach. Po latach małżeństwa trochę sie to zmieniło, tzn. potrzeby może nadal zbliżone, natomiast zegar biologiczny jakby sie rozregulował i tak jak ja mam potrzebę sexu wieczorem, tak mój mąż wieczorem "pada na ryjek", za to rano jest namolny jak mucha a mnie wtedy dla równowagi nic nie rusza
Widzę, ze po dłuższym czasie zaczyna nas to męczyć, bo nie sposób się zmuszac do czegoś lub udawać, ze jest inaczej niż jest tak na dłuższą metę.

Czy ktoś ma podobne problemy?? Jak podładowac baterie tego rozregulowanego zegara??

Marzysz o kolorze włosów jaki ma Ashley Simpson?? Odpowiedź znajdziesz TUTAJ
agusiaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-06, 07:47   #2
paula78
Zakorzenienie

Re: Jak radzicie sobie z różnicą temperamentów???

zauwazyłam ze w profilu jest twój rocznik więc dziwią mnie :"Po latach małżeństwa..." po ilu latach skoro jestes tak młoda?
pzdr.
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-06, 08:21   #3
agusiaki
Rozeznanie

po pięciu latach
to Cię tak dziwi??

Stary 2004-05-06, 08:30   #4
paula78
Zakorzenienie

szczerze to dziwi mnie branie slubu w wieku lat 18 ,może spróbuj rozruszac męża wieczorkiem :spacerek,kolacyjka ,kapiel .
pzdr.
paula

Stary 2004-05-06, 08:36   #5
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

paula78 napisał(a):
> szczerze to dziwi mnie branie slubu w wieku lat 18

Nie przejmuj się, mnie też dziwi No ale czasem młodzi ludzie tak właśnie chcą / muszą

>może spróbuj rozruszac męża wieczorkiem :spacerek,kolacyjka ,kapiel .

Albo raz wieczorem, a raz rano... trudno, trzeba iść na kompromis.
A wiecie co? Mój facet ma 23 lata (jak ja) i już teraz wieczorami jest klapnięty Ale może to dlatego, że od niedawna pracuje (nie przyzwyczajony) a po proacy kończy pisać pracę inżynierską, rano do pracy i tak w kółko. I jak wyjechaliśmy teraz na weekend to o 23-24 koniec dnia
Charlotte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-06, 08:43   #6
paula78
Zakorzenienie

No ale czasem młodzi ludzie tak właśnie chcą / muszą

jesli chca to ok ,nawet jesli nie zdają sobie sprawy z tego co znaczy życie razem ale jesli chce to ok ,natomiast nie rozumiem tego jesli musza .
zreszta dziwi mnie to nawet jesli dorosli ludzi 30 letni biora slub bo muszą .
pzdr.
paula -która nie chce i nie musi

Stary 2004-05-06, 08:59   #7
agusiaki
Rozeznanie

tak, ja też nie rozumiem ludzi, którzy muszą. Bo co to znaczy muszę?? Nawet wpadka nie oznacza przymusu do wyjścia za mąż.
Ja zrobiłam to świadomie i jestem bardzo szczęsliwa. I nie rozumiem raczej ludzi którzy sie wiele dziwują temu-przecież to moje życie i skoro tak wybrałam i jest mi z tym dobrze, to o co chodzi??
Zresztą nieważne, bo to nie temat tego postu.

A co do kompromisów, to tak jak juz pisałam- mi ciężko zawsze iśc na takie kompromisy. Może to egoizm, ale jak mam sie zmuszać mimo, że rano co innego mi w głowie to wolę wcale

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2004-05-06, 09:05   #8
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

agusiaki napisał(a):
> tak, ja też nie rozumiem ludzi, którzy muszą. Bo co to znaczy muszę?? Nawet wpadka nie oznacza przymusu do wyjścia za mąż.

Zgadzam się Mam wielu znajomych, którzy pobrali się przez "wpadkę" i teraz się rozwodzą, co ludzie patrzący z boku wiedzieli od początku (że oni nie pasują do siebie i że nie będą długo razem) No ale oni musieli, bo co powiedzą babcie, ciocie, sąsiadki...

> A co do kompromisów, to tak jak juz pisałam- mi ciężko zawsze iśc na takie kompromisy. Może to egoizm, ale jak mam sie zmuszać mimo, że rano co innego mi w głowie to wolę wcale

No dlatego mówię, raz Ty na komprpmis, a raz On. Albo jeszcze możecie od razu po pracy Albo czasami kładźcie się wcześniej do łóżeczka. Albo poprzestańcie na weekendach (jak większość Polaków )
Stary 2004-05-06, 09:16   #9
agusiaki
Rozeznanie

> Albo jeszcze możecie od razu po pracy Albo czasami kładźcie się wcześniej do łóżeczka. Albo poprzestańcie na weekendach (jak większość Polaków )

heh, pomyslowy dobromir z Ciebie Ale u nas opcja zaraz po pracy odpada ze względu na dziecko, a weekendy ze względu na moją szkołę (matko, męczą mnie tam od 8 do 20 ).
No i bądź tu mądry i pisz wiersze... Ciężka dola młodych małżeństw (i nie-małżeństw też)

Stary 2004-05-06, 09:53   #10
mmartaa
Raczkowanie

Jakie życie byłoby nudne gdybyśmy byli identyczni ,kiedyś już wspominałam ale nasze małżeństwo zaczeło się od przyjażni wspólnych zainteresowań czyli kochamy słuchać dobrej muzyki akurat na tym punkcie oboje mamy nierówno pod sufitem i oczywiście te same cele w życiu w związku z nim jestem 8lat a mieszkam 2lata starz małrzeński niewielki bo jesteśmy od 3 miesięcy małżeństwem .Przepraszam za długi wstęp ale kocchane Agusiaczki nie masz się czym martwić tak bywa i jest to normalne miałam taki kiedyś cały rok i już zaczełam się martwić że jest coś nie tak dopuki doputy nie przeczytałam parę mądrych lekturek ,które te z koleji rozwiały moje obawy ,męszczyżni prawie wszyscy po nocy są bardziej zrelkasowani i zawsze mają wilczy apetyt na sex ja akurat wdedy też mam i wieczorem też mamy (tacy już jesteśmy)ale jak był ten czas lekkiego jakby mijania to czasami robiłam w ten sposób że bardzo pużno kładłam się razem znim i podstępnie mówiłam żebyśmy posłuchali muzyki i wystarczyły lekkie pieszczoty nastrojowa muzyka i dalej jak bajka pisze pozdrawiam serdecznie pa .
Stary 2004-05-06, 10:05   #11
agusiaki
Rozeznanie

cholercia, jednak potwierdza sie moja opinia, ze faceta to trzeba sposobem, tak, zeby nawet sie nie zorientował, ze to przemyślane i zaplanowane

I baby górą kręcimy tą "szyją" jak chcemy, a im sie zdaje, ze to oni rządzą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-05-06, 10:47   #12
mmartaa
Raczkowanie

Atak na marginesie to Agnieszko dopiero zobaczyłam jak wyglądasz jesteś piękną dziewczyną i jesteś bardzo podobna do postaci z kreskówki jeśli pamiętasz taki teledysk Madony tytuł "Co to za dziewczyna " właśnie tam jej postać jest narysowana mistrzowsko bardzo mi tę postać przypominaszmam nadzieję że nie obraziłam cię pozdrowionka pa.
Stary 2004-05-06, 10:58   #13
agusiaki
Rozeznanie

hihihih, aleś mnie rozbawiła (nie jestem taka obrażalska, absolutnie)
Ale wiesz, że niewiem o jaką postać chodzi. A chciałabym zobaczyć do kogo/czego jestem podobna

A tak w ogóle to musze powiedzieć, ze stwierdzenia "ale jesteś podobna do...." , "widziałam/em wczoraj Twojego sobowtóra" czy "mijałam/em Cię wczoraj na ulicy, nawet mi cześć nie odpowiedziałaś"- oczywiście to nie byłam ja- ku mojemu niepocieszeniu zdarza mi sie słyszeć nader często. Qrcze, czy ja jakąs pospolitą twarz mam czy co??

Bo mnie sie zawsze wydawało, ze jestem niepowtarzalna i wyjątkowa, a tu

Stary 2004-05-06, 11:03   #14
Yola
Wtajemniczenie

GG do Yola

A umnie jest odwrotnie!! Też w małżeństwie od 5-ciu lat. Myślę, że najważniejsze to zrozumieć się i pójść na jakieś kompromisy - banał. A to nie zawsze jest łatwe - u mnie było zabawnie bo kiedy wyznałam ukochanemu, że wole poranki, obudził mnie o 5-tej następnego dnia !

Yola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-06, 11:06   #15
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

agusiaki napisał(a):
> hihihih, aleś mnie rozbawiła (nie jestem taka obrażalska, absolutnie)
> Ale wiesz, że niewiem o jaką postać chodzi. A chciałabym zobaczyć do kogo/czego jestem podobna
>
> A tak w ogóle to musze powiedzieć, ze stwierdzenia "ale jesteś podobna do...." , "widziałam/em wczoraj Twojego sobowtóra" czy "mijałam/em Cię wczoraj na ulicy, nawet mi cześć nie odpowiedziałaś"- oczywiście to nie byłam ja- ku mojemu niepocieszeniu zdarza mi sie słyszeć nader często. Qrcze, czy ja jakąs pospolitą twarz mam czy co??
>
> Bo mnie sie zawsze wydawało, ze jestem niepowtarzalna i wyjątkowa, a tu

Hihihihi, no nieeeeeee! Nie chcę Cię dobijać, ale jak gdzieś na Wizażu po raz pierwszy zobaczyłam Twoje zdjęcie, to pomyślałam, że to moja koleżanka ze studiów!!! Tym bardziej, że ona ma na imię Agnieszka Normalnie identyczna jesteś! Dopiero po dokładnym spatrzeniu się w oba Twoje zdjęcia stwierdziłam, że to nie ona. Ale pierwszy wrażenie - byłam niemal pewna że to ona
A tu proszę, inne osoby też Cię z kimś mylą
Nie wyklucza to jednak faktu, że jesteś bardzo ładna i wcale nie pospolita. Naprawdę
Stary 2004-05-06, 11:20   #16
201608040942
Konto usunięte

mmartaa na mojego to by nie zadziala. On nie lubi sluchac muzyki w lozku bo bedzie sex pod muzyke a on tego nie chce bo by tak lechtal, lechtal i zadnej przyjemnosci hihihihi
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-05-06, 11:23   #17
mmartaa
Raczkowanie

Jejku szkoda że nie kojażysz o jaki teledysk mi chodzi bo postać jest poprostu identyczna ,ale dosyć spotkałyśmy się tu po co innego , zgadzam się także z Jolą KOMPROMIS to 100% sukcesu jeśli jeszcze nie czytałyście w co wątpię to przeczytajcie książkę "KOBIETY SĄ Z WENUS ,MĘSZCZYŻNI SĄ Z MARSA "bardzo pomaga ona zrozumieć niektóre sprawy pozdrowionka.
Stary 2004-05-06, 11:26   #18
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

moni napisał(a):
> mmartaa na mojego to by nie zadziala. On nie lubi sluchac muzyki w lozku bo bedzie sex pod muzyke a on tego nie chce bo by tak lechtal, lechtal i zadnej przyjemnosci hihihihi

Wiesz co? Na mojego, choćby nie wiem jak bardzo był zmęczony, działa jak się za Niego wezmę. Może już nawet spać, ale jak zacznę działać, to zaraz się rozbudza. Z kolei jak jest bardzo zmęczony, to jest wtedy stroną pasywną po prostu, a ja aktywną Rano natomiast odwrotnie
Stary 2004-05-06, 11:33   #19
mmartaa
Raczkowanie

NA każdego można znaleść sposób tylko trzeba znać tę drugą połowę bardzo dobrze ,zdradzę trochę dziwną żecz pomimo że jesteśmy ze sobą 8 lat to gdy patrzę mężowi głęboko w oczy mówi często że zawsdydzm go jak dla nas wystarczy czasami dotyk ręki i pocałunek akurat mąż poprostu uwielbia całować się ze mną no i po takim pocałunku na mieście potrafimy zawrócić się do domu ,trzeba poprostu pasować do siebie jak klocli lego ,żadko kłucimy się obecnie bo z latami coraz bardziej znamy się i zespalamy czego i wam drogie wizażanki życzę .
Stary 2004-05-06, 11:36   #20
mmartaa
Raczkowanie

NO KAROLA WKOŃCU PODSUMOWAŁAŚ TAK JAK TRZEBA POZDROWIONKA I CAŁUSY.przypominam o książce może komuś się przyda taka lekturka.
Stary 2004-05-06, 11:36   #21
201608040942
Konto usunięte

Karola moj to ma taki troche babski charakter jak nie to nie a ty mozesz na rzesach stawac i nic nie wskorasz hihihi. Fakt ostatnio bywa nawet rzadziej niz raz na miesiac. Ale ja tez nie jestem z tych co duzo potrzebuja raz na tydzien wystarczy co nie znaczy ze raz na miesiac to rzadko, sa momenty kiedy mi to wystarczy, a sa mometny ze kochamy sie pare razy w tygodniu. To musi byc przyjemnosc a nie mus. Moj maz ma ciezka prace nosi paczeki w niemieckiej poczcie juz ponad 10 lat. Rozniesc 400 paczek na dzien o roznej masie (ludzie nawet rowery i mable zamawiaja) to ciezka robota caly czas musisz dzwigac i byc na nogach i na dodatek sie streszczac jak chcesz byc w domu o 15-tej zeby chodz troche dnia spedzic z zona ,a nie jak jego koledzy jezdza do 18-tej i sa tak samo wypompowani. wiec mu wybaczem bo od pol roku mo nowy bezirk i tam ludzie zamawiaja jak idioci , wiec ma wiecej pracy niz mial wczesniej. przyjdzie czas ze ta biernosc nadrobimy hihihi
Stary 2004-05-06, 11:40   #22
agusiaki
Rozeznanie

kurtke feluś!!! wyście sie wszyscy zmówili przeciwko Agusi??

W pociągu relacji Poznań-Gdynia słyszałam to dwa razy. Raz od dziewczyny, z którą sie zaprzyjaźniłam bliżej (twierdziła, ze podobna jestem do jej koleżanki) a raz od takiej starszej Pani, która jechała razem ze mną w przedziale (miałam być "jej" chrześnicą)

Co to sie porobiło

Stary 2004-05-06, 11:42   #23
agusiaki
Rozeznanie

> przeczytajcie książkę "KOBIETY SĄ Z WENUS ,MĘSZCZYŻNI SĄ Z MARSA "bardzo pomaga ona zrozumieć niektóre sprawy pozdrowionka.

A czytałam, czytałam. Sama prawda. Jednak do różnych temperamentów ma sie to nijak

Stary 2004-05-06, 11:43   #24
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

moni napisał(a):
> Karola moj to ma taki troche babski charakter jak nie to nie a ty mozesz na rzesach stawac i nic nie wskorasz hihihi. Fakt ostatnio bywa nawet rzadziej niz raz na miesiac. Ale ja tez nie jestem z tych co duzo potrzebuja raz na tydzien wystarczy co nie znaczy ze raz na miesiac to rzadko, sa momenty kiedy mi to wystarczy, a sa mometny ze kochamy sie pare razy w tygodniu. To musi byc przyjemnosc a nie mus. Moj maz ma ciezka prace nosi paczeki w niemieckiej poczcie juz ponad 10 lat. Rozniesc 400 paczek na dzien o roznej masie (ludzie nawet rowery i mable zamawiaja) to ciezka robota caly czas musisz dzwigac i byc na nogach i na dodatek sie streszczac jak chcesz byc w domu o 15-tej zeby chodz troche dnia spedzic z zona ,a nie jak jego koledzy jezdza do 18-tej i sa tak samo wypompowani. wiec mu wybaczem bo od pol roku mo nowy bezirk i tam ludzie zamawiaja jak idioci , wiec ma wiecej pracy niz mial wczesniej. przyjdzie czas ze ta biernosc nadrobimy hihihi

Alez oczywiście, że nie może być na siłę, bo tak trzeba, lub bo dawno się nie kochaliśmy! Tylko i wyłącznie wtedy, gdy obie strony mają ochotę Ale czasem fajnie być w takim jakby trochę półśnie i byś stroną pasywną
Jednak gdy któreś z nas naprawdę jest bardzo zmęczone, to po prostu mówi o tym. No problem
Stary 2004-05-06, 11:48   #25
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

agusiaki napisał(a):
> > przeczytajcie książkę "KOBIETY SĄ Z WENUS ,MĘSZCZYŻNI SĄ Z MARSA "bardzo pomaga ona zrozumieć niektóre sprawy pozdrowionka.
>
> A czytałam, czytałam. Sama prawda. Jednak do różnych temperamentów ma sie to nijak

A ja np. nie trawię tej książki. Zaczęłam ją kiedyś czytać i nagle zaroiło mi się od problemów. W mojej głowie. Jak powinno być, jaki jest facet, jaka jest kobieta, czym się różnią, w czym są podobni, jak mam się zachowywać w takiej sytuacji a jak w innej, co robić jak on coś tam, czego nie robić, co on sobie myśli w różnych sytuacjach, czego nie myśli, o czym Mu mówić, o czym nie... bleeeeeeeeeeeh...

Przed tym jak zaczęłam czytać książkę była sielanka Zaczęłam czytać - zaczęliśmy się sprzeczać, przestałam wiele rzeczy rozumieć, tolerować itp. Wyrzuciłam książkę w najdalszy zakątek półki i zapomniałam o niej - wszystko wróciło do porządku dziennego, czyli sielaneczka Więc nawet nie mam ochoty do niej zajrzeć, bo tylko mąci mi w głowie
Stary 2004-05-06, 12:06   #26
201608040942
Konto usunięte

mmartaa ja tez sie z mezam nie kloce a jstesmy dopiero ze soba ponad 2 lata a malzenstwem 1,5 roku. Mamy zgrane cheraktery . Ja jestem ten nerwus co lubi sie triche uniesc , a on jest ten spokojny, rozsmiesza mnie i níe da sie poklucic. Z calowaniem to u mnie tez dziwnie jak na poczatku sie czesto calowalismy tak poslubie sie nie da, bo moj jest ciagle zadowolony , ciagle sie smieje i mnie rozsmiesza. Nawet jak byma po operacji wszystko go bolalo to robil za klauna szpitalnego hihihi. Ja chce romantyzmu a on sie wyglupia. Ja chce sie normalnego pocalunku nie takiego jak oprzychodzi z pracy do domu a on mie morde wykrzywia, no takie miny strzela ze sie nie da osmiac, a szczyt wszystkiego jest w wannie jak sie kompiemy (caly czas sie razem kompiemy, moge policzys na palcach ile razy sie w ciegu tych 2 lat razem nie kompalismy). W wannie to takie miny wali ze ja rycze ze smiechu. Jak on to twierdzi - wody dolewam
Stary 2004-05-06, 12:14   #27
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

moni napisał(a):
> mmartaa ja tez sie z mezam nie kloce a jstesmy dopiero ze soba ponad 2 lata a malzenstwem 1,5 roku. Mamy zgrane cheraktery . Ja jestem ten nerwus co lubi sie triche uniesc , a on jest ten spokojny, rozsmiesza mnie i níe da sie poklucic. Z calowaniem to u mnie tez dziwnie jak na poczatku sie czesto calowalismy tak poslubie sie nie da, bo moj jest ciagle zadowolony , ciagle sie smieje i mnie rozsmiesza. Nawet jak byma po operacji wszystko go bolalo to robil za klauna szpitalnego hihihi. Ja chce romantyzmu a on sie wyglupia. Ja chce sie normalnego pocalunku nie takiego jak oprzychodzi z pracy do domu a on mie morde wykrzywia, no takie miny strzela ze sie nie da osmiac, a szczyt wszystkiego jest w wannie jak sie kompiemy (caly czas sie razem kompiemy, moge policzys na palcach ile razy sie w ciegu tych 2 lat razem nie kompalismy). W wannie to takie miny wali ze ja rycze ze smiechu. Jak on to twierdzi - wody dolewam

Hihi, my mamy podobnie
Jetseśmy ze sobą prawie 4 lata. Co prawda to nie małżeństwo, no ale zawsze coś
I też się nie kłócimy Ja też jestem trochę nerwusek, ale On z kolei spokojny i opanowany (w stosunku do mnie, bo na innych to potrafi się nieźle wkurzać )
No i zawsze potrafi mnie uspokoić, rozśmieszyć, przekonać itp. Ma kilka takich swoich gestów i zachowań, które rozbawiają mnie prawie do łez i jak jestem zła albo smutna to je wykonuje i widzę że patrzy kątem oka, czy widzę i wtedy normalnie mnie rozbraja
I właściwie się nie kłócimy, bo jak ja się za coś na Niego wkurzę, to zaraz potrafi mnie udobruchać Za to On się na mnie prawie wcale nie wkurza, choć potrafię być nieznośna
Taki związek jest strasznie fajny, nie?
Czasem brakuje mi romantyzmu, owszem, ale bardzo rzadko, bo nie jestem jakąś tam wielką romantyczką Jak mi brakuje, to sama coś wymyślam romantycznego i wtedy On tez łapie fazę
Stary 2004-05-06, 12:27   #28
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

Hihi, właśnie natknęłam się na tematyczny artykulik:

"Miłość niweluje różnice między płciami"

Zakochani mężczyźni i kobiety upodabniają się do siebie, przynajmniej pod względem poziomu jednego z hormonów płciowych - o obserwacjach włoskich badaczy informuje tygodnik "New Scientist".

Zespół Donatelli Marazziti z Uniwersytetu w Pizie analizował zmiany hormonalne u 12 kobiet i 12 mężczyzn, którzy zakochali się w kimś w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Wyniki porównywano z grupą 24 ochotników różnej płci, którzy żyli od dłuższego czasu w stałym związku lub nie posiadali aktualnie żadnego partnera.

Okazało się po pierwsze, że u osób zakochanych wyraźnie wzrósł, w porównaniu z drugą grupą, poziomu kortyzolu - hormonu stresu. Jak spekulują badacze, może to oznaczać, że zaloty są w jakiś sposób stresujące.

Ciekawsza obserwacja dotyczyła jednak zmian w poziomie testosteronu - męskiego hormonu płciowego regulującego popęd płciowy i agresję.

Okazało się, że zakochani mężczyźni mieli niższy poziom testosteronu niż ich rówieśnicy, natomiast zakochane kobiety - wyższy poziom tego hormonu, w porównaniu z kobietami z drugiej grupy.

"Stan zakochania sprawił, że mężczyźni bardziej upodobnili się do kobiet, a kobiety do mężczyzn" - komentuje Marazziti.

Jednak zdaniem Andreasa Bartelsa z Collegium Uniwersyteckiego w Londynie, obserwowane zmiany w poziomie testosteronu u zakochanych to raczej wynik wzrostu ich aktywności seksualnej niż wpływ emocji.

"To mało prawdopodobne, bo wiele osób z drugiej grupy podejmowało aktywność seksualną z taką samą częstotliwością jak osoby zakochane" - oponuje Marazziti. Co więcej, wiele badań sugeruje, że u mężczyzn wzrost aktywności seksualnej wiąże się ze wzrostem stężenia testosteronu we krwi.

Jak spekuluje Marazziti, być może osłabiając różnice w poziomie testosteronu, natura stara się zniwelować różnice między płciami i zwiększyć szanse partnerów na związek i posiadanie dzieci.

Nie byłaby to zresztą jedyna sztuczka natury pozwalająca obejść różnice dzielące kobietę i mężczyznę. Wyniki uzyskane przez Bartelsa wskazują, że u osób zakochanych dochodzi do zablokowania aktywności tych połączeń nerwowych, które są odpowiedzialne za krytyczną ocenę innych osób. Dzięki temu zakochani partnerzy są "ślepi" na wady swoich wybrańców.

Jednak błogi stan zakochania nie trwa wiecznie. Gdy Marazziti przebadała te same osoby po roku lub dwóch latach, gdy nie były już w stanie miłosnego uniesienia, poziom hormonów zdążył już wrócić do normy.

Dokładne wyniki publikuje pismo "Psychoneuroendocrinology ".

Źródło: www.onet.pl
Stary 2004-05-06, 12:32   #29
201608040942
Konto usunięte

Karola dokaldnie jakbym siebie widzial. Wystarczy ze jak przechodze kolo niego z powazna mina to tak spoglada spod byka, a ja kombinuje jak by tu sie ze smiechu nie posikac i denerwuj sie. Ciesze sie ze inni moi faceci byli tacy a nie inni bo pewno bym dawno byla mezatka z jakims glupkiem i palkala po katach ze jestem nieszczesliwa.
Karola my to sobie mozemy reke podac , musze meza zapytac czy czasem nie ma jeszcze jakiegos brata o ktorym nie ma pojcia moze to twoj hihihihi
Stary 2004-05-06, 12:41   #30
Charlotte
Wtajemniczenie

GG do Charlotte

moni napisał(a):
> Karola my to sobie mozemy reke podac , musze meza zapytac czy czasem nie ma jeszcze jakiegos brata o ktorym nie ma pojcia moze to twoj hihihihi

Hehe, kto to wie... może jakaś bardzo daleka rodzina Wszystko jest możliwe
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości