a ja sobie tak cichcem zaczełam :)-zmiana trybu życia- - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-03, 11:52   #1
night prowler
Zadomowienie

Wink

a ja sobie tak cichcem zaczełam :)-zmiana trybu życia-

cześć

tak dla wyjasnienia tytułu; postanowiłam, sobie, ze zanim założe wątek, to przetestuje cichcem, jak mi idzie o własnych siłach i dopiero, kiedy wstępnie przekonam się, że nie jest najgorzej, że jestem dzielna i że z tym moim odchudzaniem nie skończy się na słomianym zapale zacznę 'zaśmiecać' forum publiczne .

slowem wstępu; od dwóch tygodni walczę z tłuszczykiem, swoim lenistwem i brakiem rozsądku i chciałabym, zeby ten wątek był swego rodzaju miniblogiem, który miałby mnie motywować do pracy nad sobą, cichcem liczę, że dołączy się jakaś kolezanka, która ma podobny problem jak ja i też chce się z nim zmierzyć .

sprawa wygląda tak- od jakis trzech- czterech lat stracznie się rozleniwiam. stopniowo zrezygnowalam z większej aktywności fizycznej, zaczełam się bardzo niezdrowo odżywiać i spędzać mnóstwo czasu przed komputerem. w sumie tylko drobnej naturalnej budowie i dobremu metabolizmowi zawdzięczam fakt, że nie wyglądam teraz jak kulka . mój jadłospis to na oko jakieś 3- 4 000 kalorii dziennie plus alkohol. głównie mięso, białe pieczywo, fast food, domowe frytki, zupki chińskie, czipsy, orzeszki ziemne i pizza. czasem także słodycze, w których na szczęście specjalnie nie gustuję . oprócz tego jadam też warzywa i owoce i to w bardzo przyzwoitych ilościach, ale procentowo chowają się za tłustym, pikantnym żarciem. myśle, ze gdybym miała skłonnosc do tycia opamiętałabym się już dawno a tak, nie zauważając powolnych zmian dobrnełam do punktu w którym mimo młodego wieku bardziej się martwię o serce niż o wagę. grr... :/. sprawa następna- bardzo dużo chodzę, ale oprócz tego nie uprawiam sportu, raz na czas ide pobiegać jak mam humor i tyle. siedze przy kompie, czytam, oglądam filmy, pracuję. często wychodze do znajomych ( w momencie, w którym pojawiła się pokusa, by nie wychodzić chyba pierwszy raz zapaliła mi sie czerwona lampka ostrzegawcza ). 3-4 wieczory w tygodniu piję alkohol i to w niemałych ilościach, mam bardzo mocną głowę, rzadko miewam kaca, mam bardzo imprezujących przyjaciół, jakoś się tak składa, że lubię imprezować , niestety od jakiegoś czasu zamiast pić z koleżankami i tańczyć w klubie, piję glównie z kumplami w trybie zdecydowanie siedzącym, co też nie jest zbyt korzystne.

ważę jakieś 68 kilo przy 173 cm wzrostu, ale jestem bardzo 'ubita' i noszę rozmiar 38, czasem 40 ( kolejny antymotywator; po co sie odchudzać, skoro i tak większośc ludzi jest przekonana, ze waże jakieś 8 kilo mniej niż naprawdę ). dla uswiadomienia Wam proporcji 'zniszczeń' napisze, że przed atakiem rozleniwienia, te cztery lata temu, prowadząc zupełnie zwyczajny tryb życia, jedzac racjonalnie, 4 posilki dziennie, nie unikające ziemniaków i chleba, czasem podjadając słodycze, ćicząc od czasu do czasu i raz w tygodniu chodząc na basen- czyli nic specjalnego- przy tym samym wzroście ważyłam 22 kilogramy mniej czyli 46. bez odchudzania i nie wyglądając jak patyk.

echh

zaraz w drugiej części napisze, co teraz robię, żeby się poprawic, bo już długi post wyszedł
night prowler jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 12:14   #2
night prowler
Zadomowienie

Dot.: a ja sobie tak cichcem zaczełam :)-zmiana trybu życia-

no to jedziemy

od jakiegoś czasu czułam się ociężała i stara . mam 22 lata, niedługo 23, a czasami się zastanawiałam, czy większosć babć nie ma więcej energii życiowej odemnie. może warto wspomnieć, że moja kondycja i motywacja mocno podupadły rok temu, kiedy przydarzyła mi się dość traumatyczna przygoda w życiu osobistym a zaraz później w rodzinnym i dopiero teraz się z tego podnoszę .

a teraz do miłych rzeczy

od jakiegoś czasu bardzo ograniczam fast food. prawie zapomniałam, jak smakuje kebab i hamburgery, nie jadłam pizzy od wakacji, tak samo z chińczykiem na wynos, oprócz jednego malego incydenciku . nie objadam sie w nocy, nie jem zupek chińskich.

od dwóch tygodni staram się jeść tylko domowe, najlepiej ciepłe posiłki, niespecjalnie dietetyczne, ale na pewno zdrowe- ryby, zupy z dużą ilością warzywek, kasze, mięso bez sosów, surówki. dużo sama gotuję . unikam pieczywa i przegryzek innych niż jablka . na razie idzie dobrze, pozwalam sobie na odrobinę niezdrowości- troszkę czipsów, raz na kilka dni batonik albo trochę czekolady, ale zawsze tylko jako dodatek i nagroda . od małego bardzo dużo jem i tego chyba nie zmienie łatwo, ale pilnuje, by opychać się np. surówką z białej kapusty zanim wogóle przyjdzie mi ochota na pyszne crunchipsy x-cut .

ściągnełam sobie filmiki z ćwiczeniami 8 min abs, 8 min buns i 8 min arms i robię je codziennie rano a później jeszcze w ciągu dnia jak mnie najdzie ochota a zdarza się to często, bo dzięki nim przypomniałam sobie, jak przyjemny jest wysiłek fizyczny . po takiej półgodzinnej serii trochę się rozciągam i robię krótką serię ćwiczeń na boczki .

codziennie w ramach podtrzymywania aktywności i utrzymywania dobrego humoru tańcze sobie po domu .

i najważniejsze, od jakiegoś czasu nie piję częściej niż 2 razy w tygodniu a dla mnie to naprawdę mało. na początku znajomi sie pytali czy jestem na co chora albo co i próbowali na chama namawiać, ale byłam twarda . teraz zdarza mi się imprezować do 5-6 rano na herbacie i przegryzkach .

pozatym, obiecałam sobie, że nie będę się straszyć wagą, raczej obserwować jak wyglądam i z dumą zauważam, że zmniejszyły mi sie boczki i mam dużo bardziej płaski brzuch

pozatym w ramach wprowadzenia regularnego trybu życia co rano się lekko maluję (jak dla mnie- lenia i chłopczycy to naprzwdę wyraz dyscypliny ) i zamiast siedzieć wieczorem na komputerze- czytam książki w łóżku. to też mały kroczek do zwalczenia komputerowego uzależnienia.

to dopiero początek, ale już powolutku odstawiam chlebek i ziemniaki i uczę się jak najzdrowiej beztłuszczowo 'smażyć' mięsko i rybę.

mam nadzieję, że chaos w moich postach nikogo nie zniechęcił

pozdrawiam i trzymajcie kciuki!
Stary 2008-12-03, 14:03   #3
doubtful
Raczkowanie

na tym forum jest masa wątków, nie lepiej się do jakiegoś przyłączyć?
Stary 2008-12-03, 14:09   #4
night prowler
Zadomowienie

no właśnie w kazdym takim wątku jest mnóóóóóstwo postów jest, dziewczyny się znają, głupio tak się wpychać w połowie, jak tam sa i ploteczki rozkręcone i towarzystwo zgrane
Stary 2008-12-03, 14:18   #5
doubtful
Raczkowanie

Ja niedawno dołączyłam do 'rozkręconego' wątku i nie czuję się zbytnio nowa

Powodzenia w odchudzaniu.
Stary 2008-12-03, 15:12   #6
Agg77
Zadomowienie

Wow... Ale się rozpisałaś xD Ale dobrze, że wszystko opisałaś dokładnie.
Trzymam za Ciebie kciuki i będę tu zaglądać

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Agg77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 15:57   #7
night prowler
Zadomowienie

dzięki niestety, ale jestem strasznie leniwa..niemniej od tych kilku dni czuję jak mi kiełkuje taki malutki kręgosłup moralny. już zauważyłam, ze w moim wypadku jedyny sposób to wyrobienie sobie nienaruszalnej rutyny, wtedy wszystko łatwiej idzie; i studia i nauka i dieta

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-03, 18:54   #8
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

na co Ci przepraszam odstawianie ziemniaczków i chlebka? o nie, nie... nie tędy droga, w racjonalnym odżywianiu je się zarówno chlebek (razowy, pełnoziarnisty), jak i ziemniaczki w umiarkowanych ilościach.

A! Nie da się niczego usmażyć bez tłuszczu ^^ na teflonie się nie smaży choć wiele osób tak sądzi , najlepiej używać oliwy z oliwek albo innej oliwy.

gratuluje podjętego wysiłku i trzymam kciuki !
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 19:37   #9
night prowler
Zadomowienie

podczytuje to tu to tam różne teksty o zdrowym żywieniu i produkty z białej mąki i ziemniaki wszędzie są na cenzurowanm . dlatego odstawiam, może nie zupełnie, ale jak dla mnie to prawdziwe poświęcenie, uwielbia świeże białe pieczwko .

właśnie tak sobie rozmyślam, jak to zrobić, dziś miałam rybę pieczona z minimalna ilością tłuszczu w piekarniku, myslalam też o teflonie . nie lubię gotowanego mięsa... hmmm, oliwa jest zrdowsza niż olej, słyszałam,że ma wyższą temperaturę wrzenia i przez to mniej tłusczu wsiąka w potrawę. czy są jeszcze jakieś inne powody?

zjadłam przed chwilą batonika, czas przetworzyć go na mięśnie
Stary 2008-12-03, 19:55   #10
Agg77
Zadomowienie

A może Wy mi pomożecie ?
Bo mam problem.

Kiedyś ważyłam 63 kg i miałam 169 cm. Czułam się źle, bo miałam brzuch boczki i w ogóle. Moje koleżanki były chude i przy nich dziwnie się czułam. Za wszelką cene chciałam schudnąć, ale mi się nie udawało… Potem wpadłam w depresje i jadłam bardzo mało… Były to tak zwane głodówki (jadłam tylko lekkie rzeczy) i waga zleciała mi w dół o około 8 kg. Wszyscy zauważyli zmianę.. Schudłam strasznie. Na początku mi się to podobało i utrzymywałam wage. Ale teraz stwierdziłam, że mam za chude ręcę i dekolt. Jem teraz śniadanie obiad i coś na kolacje. Gdy zjem coś kalorycznego od razu to spalam bo mam jakąś obsesje :/ i nie tyje. Gdy zjem np. jakieś kanapki 3 h przed snem i potem już nic to waga znowu opada i tak tylko utrzymuje wage a nie tyje. (Brzuch mi tylko rośnie) Więc nie wiem co mam robić ? Chciałabym jeszcze dodać że jem bardzo dużo takich lekkich rzeczy bo lubie typu jogurty owoce warzywa płatki musli kisiele.

Dzisiaj zjadłam miskę chipsów i nie mam wyrzutów więc jest ok. 
Chce przytyć maksymalnie 5 kg bo nie chce wrócić do początkowej wagi :/

Pozdrawiam Was

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Stary 2008-12-03, 20:21   #11
night prowler
Zadomowienie

ja myślę, że fakt, że nie możesz przytyć w górnych rejonach tulowia i na rękach może znaczyć, że masz figure z grupy 'gruszek'- może spróbowalabyś sobie poszukać ćwiczeń robudowujących ramiona/ klatkę piersiową?

a z tyciem, może troche bardziej ciężkostrawnych produktów, ale niekoniecznie takich czipsopochodnych? nawet, jeśli wolisz lekką kuchnię sa pewnie jakies bardziej syte dania ktore Ci odpowiadają a jednocześnie nie sa niezdrowe? np mamine obiadki z ziemniaczkami, tłustszym mięsem, zupami zabielanymi smietaną, skwarkami? nie mam doswiadczenia w rozsądnymzwiększaniu wagi
Stary 2008-12-04, 06:33   #12
Agg77
Zadomowienie

Też tak właśnie myślałam...
Myśle, że jakk teraz po takiej przerwie zaczne obżerać się słodyczami to mi to na dobre nie wyjdzie :/ Mamusi obiadki zaczełam już jeść

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Stary 2008-12-04, 13:13   #13
night prowler
Zadomowienie

w takim razie polecam uzbroić sie w cierpliwość, na pewno zaczniesz się zaokrąglać stopniowo . wogóle dobrze nie nastawiać się na natychmiastowe efekty, tylko spokojnie dążyć do celu, tak, żeby nie rozregulować organizmu, nie zacząć tyć wdziwnych iejscach itp .

co robisz oprócz hula hop, żeby 'zejść' z brzuszka?
Stary 2008-12-04, 16:19   #14
Agg77
Zadomowienie

Hula hopem nie kręcę już od 2 tygodniu bo brak mi czasu. Ale efekty były naprawde polecam
Nic innego nie robiłam

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Stary 2008-12-05, 11:18   #15
Anetka1974
Raczkowanie

Agg77 , napisz proszę jak to hula-hop na Ciebie działa i ile dziennie ćwiczyłaś na nim.
Anetka1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 12:21   #16
Luxi
Raczkowanie

Talking Dot.: a ja sobie tak cichcem zaczełam :)-zmiana trybu życia-

night prowler
witam Cię serdecznie, słuchaj cieszę sie ze zaczełaś dbać o siebie!

Bardzo Ci proponuje dołaczenie się do naszego forum Kompletny brak silnej woli!Watek troche przysiadł, ale jest nas kilka osób ktore pisze ciaglę, np. ja!
jestem uziemiona w domu, po złamanej nodze, zatem mozemy sie wspirac nawzajem. Twoja historia trohę przypomina moja!

Ja skolei po rozstaniu ze swoim eks...mialam wszystko w nosie...a kiedyś byłam taka wysportowana...eh!

To jak dołaczysz sie do nas?

Luxi

"Szczęście nie polega na zdobywaniu tego, czego chcesz,
ale na zaakceptowaniu tego, co już masz."
R. Schatchel
Luxi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 16:00   #17
Agg77
Zadomowienie

Dziennie tak od 15:30 min
Straciłam boczki i brzuszek ;D

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Stary 2008-12-05, 16:10   #18
night prowler
Zadomowienie

luxi, zaraz do Was zerknę, bo nazwa wątku jest bardzo zachęcająca
Stary 2008-12-05, 16:12   #19
night prowler
Zadomowienie

Agg77, ja niestety nie umiem kręcić hulahopem w sumie nie za bardzo mam gdzie, bo mimo, że pokój mam calkiem spory, to jest pozastawiany meblami i bałaganem
Stary 2008-12-05, 18:50   #20
Agg77
Zadomowienie

Ja tez nie umiałam a w kilka dni się nauczyłam To jest proste !

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Stary 2008-12-05, 19:07   #21
night prowler
Zadomowienie

ja miałam kilka podejśc i się poddałam. nie umiem także skakać na skakance, choć całe dzieciństwo próbowałam, tylko tak powolutku lajkonikuję
Stary 2008-12-05, 19:17   #22
Anetka1974
Raczkowanie

Agg77, a kręcisz w obie strony?
Anetka1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 08:39   #23
Agg77
Zadomowienie

Kręciłam tylko w jedną

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Stary 2008-12-06, 09:28   #24
DirrtyFighter
Raczkowanie

ja od dzis krece hula-hopem i na skakance bede skakac zeby efekty byly lepsze i wieksze

mam do Was pytanie. zazywam tabletki Thern Line II juz jakis tydzien
co mam najpierw robic???:confus ed: cwicze a potem jem czyy najpierw jem a potem cwicze??
bo ja najpierw jem a potem cwicze a za jakies 40minut juz glodna jestem wiec niewiem,moze zla kolejnosc ulozylam??doradzcie mi,prosze

tez nie umiem krecic hula-hopemale mysle ze sie naucze.

pozdrawiam i czekam na odpowiedz;-)
DirrtyFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 09:31   #25
night prowler
Zadomowienie

ja Ci niestety nie pomogę, nie orientuję się wogóle w tabletkach wspomagających.
Stary 2008-12-06, 11:38   #26
DirrtyFighter
Raczkowanie

night prowler - oki

mi chodzi jedynie oto zeby sie dowiedziec co najpierw robić ... czy ćwiczyć czy jeść ??
DirrtyFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-07, 09:45   #27
Agg77
Zadomowienie

Kurcze ja mam mały problem :| Bo niby twierdze, że jestem chuda ale ten brzuch. Dzisiaj rano jak wstałam był dosyć duży a rano zawsze mam płaski i od razu odechciało mi się jeść...... Jak tak dalej pójdzie to ha cały czas będę ważyła podobnie :| Co robić?

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Stary 2008-12-07, 19:20   #28
night prowler
Zadomowienie

hmm, może jesz produkty, które zawieraja dużo soli? słyszałam, że oprócz tego, że sól zatrzymuje wode w organiźmie, u niektórych ludzi powoduje właśnie rośnięcie brzuszka, takiego z przodu, w dolnej części
Stary 2008-12-09, 18:06   #29
Agg77
Zadomowienie

Sama nie wiem. Jak narazie waga pokazała 2 kg więcej.

Zmiana na lepsze.

Bo wiem, że mi się uda !

Stary 2008-12-10, 12:37   #30
Marzeniatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agg77 Pokaż wiadomość
Sama nie wiem. Jak narazie waga pokazała 2 kg więcej.
A nie jesteś przed okresem, albo w trakcie?

Wtedy waga może wzrosnąć do 2-3 kg!

B L O G

Marzeniatko wystarczy Marzena
Marzeniatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości