|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Praktyczna mapa podróżnika
Cześć,
jakis czas temu postanowiłem stworzyć mapę dedykowaną tym, którzy planując podróż do wybranej destynacji, http://www.arcgis.com/apps/OnePane/b...6a382d1ee16f84 chcieliby znaleźć praktyczne informacje o wybranych miejscach takich jak: - gdzie można/ warto TANIO SPAĆ; - TANIO I SMACZNIE JEŚĆ (oddzielna warstwa dla McDonald'a, inna dla pozostałych restauracji/barów); - NAJLEPSZYCH PUNKTÓW WIDOKOWYCH do zdjęć i filmików; - parki rozrywki i aquaparki (również akwaria, stadiony itp.); - inne miejsca które koniecznie trzeba zobaczyć wybierając się do danej destynacji (więcej niż jeden punkt zaznaczyłem obszarem); - lotniska i porady jak tanio dojechać do centrum miasta; - ośrodki kultu religijnego ( np. kościoły i katedry itp.); - ośrodki kultury (np. muzea, teatry ipt.); - plaże; - miejsca znane z filmów. Stworzyłem taka mapę na przykładzie Barcelony i nie ukrywam że planuje kolejne. Do tej pory znalazłem mapę podróżnika ale dotyczącą wyłącznie noclegów. Każdy może na mapie filtrować warstwy, które go interesują i wybierać rodzaj mapy, która mu odpowiada. Zapraszam Was do sprawdzenia tej mapy, korzystania z niej, będę wdzięczny za opinie. Oczywiście Barcelona to dopiro początek ![]() Mikołaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Praktyczna mapa podróżnika
Moim zdaniem świetny pomysł ALE: brakuje opisu do mapy, bo co z tego, że na podstawie mapy dowiem się gdzie tanio zjeść, skoro taka kuchnia może nie trafić w mój gust? Może fajniej byłoby na mapie wstawić ikony-hiperłącza do stron internetowych restauracji, albo chociaż do ich spisu/opisu menu/klimatu - każdemu zależy na czymś innym. Fajnie byłoby oprócz tanich miejsc zaznaczyć te magiczne - np. są knajpy, w których nie zjesz pizzy za kilka euro, ale za kilkanaście, ale warto zajrzeć, bo coś tam...
Fajnym pomysłem byłyby też "mapy fanowskie"; coś co działałoby na zasadzie wikipedii, aby internauci-turyści z całego świata mogli taką mapę uzupełniać. Problemem oczywiście jest znalezienie taniego programu i łatwego w obsłudze, aby mógł to zrobić KAŻDY. Ale wyobraź sobie na przykład: jesteś na skrzyżowaniu jakichś tam ulic, dostrzegasz małe muzeum/super restaurację/inną atrakcję - logujesz się, wpisujesz nazwy ulic, a program (może w połączeniu z google maps?, zumi?) generuje ikonę i hiperłącze bądź opis. Pomysł z filtrami - super. Ważne tylko, żeby dobrze wypromować takie narzędzie i mieć dobrego informatyka-programistę, który to ogarnie. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:48.