|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
pytanie o urlop macierzyński
Witam,jestem obecnie na zwolnieniu lekarskim a moj termin porodu jest wyznaczony na wrzesien i tak sie zastanawiam czy aby korzystac z przysługujacego urlopu macierzyńskiego musze napisac jakies podanie badz wniosek czy wystarczy ze po rozwiazaniu wysle do mojego zakładu pracy ksero aktu urodzenia dziecka i wtenczas automatycznie bedzie ten zasiłek wypłacany,pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: pytanie o urlop macierzyński
Pracowawca zwykle udziela urlopu macierzyńskiego na podstawie inf. np ze spzitala o urodzneiu dziecka Ale ta informacja NIE JEST podstawa dow ypłaty zasilku macierzyńskiego. Wszystko zalezy od wielkości zakładu w któreym pracujesz. Jesli zaklad zgłaszał na dzien 30 listopada roku poprzedniego do ubezpieczenia chorobowego więcej niz 20 pracowników to wtedy on wyplaca Ci zasilek i potrzebne sa:
- skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - oświadczenie pracownicy o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka. Informacje te mają wplyw na wymiar urlopu i zasilku. jesli zakład nie zatrudnia tyle osób to wyplata zajmuje sie bezpośrednio ZUS i potrzeba jeszcze oprocz tych dok. wyzej - zaśw. pracodawcy o okresie udzielonego urlopu - zaświadczenia płatnika składek na druku Z3 Jesli pracownica byla na L4 przed porodem to dzien porodu przerywa to zwolnienie i pracownica nabywa z tym dniem prawo do urlopu i po spelenieniu wymagań opisanych wyżej do zasilku macierzyńskiego. To by bylo na tyle ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Mam pytanko: moja przyjaciolka urodzila na poczatku czerwca dziecko.Na miesiac przed porodem rzowiazala umowe o prace, zeby nie byc zmuszona isc na urlop maciezynski i podpisala iles umow o dzielo i na ich podstawie pracuje teraz. Czy od wrzesnia moglaby jednak wrocic na etat, czy wtedy bylaby by zmuszona skorzystac z resztki urlopu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja mam termin wyznaczony na 1 sierpnia, a umowe do 30 wrzesnia, aktualnie jestem na L4 i tak bedzie juz do konca ciazy, z dniem porodu strace prawo do zasilku chorobowego ale bede miec prawo do zasilku macierzynskiego. firma w ktorej pracuje zatrudnia mniej niz 20 pracownikow, takze macierzynski bedzie placil ZUS. i te wszystkie dokumenty o ktorych wyzej mowa musze zawiezc do zusu tak? podjelam tez decyzje ze nie chce juz wiecej pracowac tzn . kiedy mam dac wypowiedzenie czy przed koncem umowy , czy pod koniec urlopu macierzynskiego???
wlasnnie boje sie ze jak dam przed tym 30 wrzesnia to czy nie strace tego macierzynskiego? nie wiem czy jedno ma cos drugiego, ale dlatego pytam no chyba ze pracodawca nie przedluzy mi umowy to problem bylby z glowy
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-02-08 o 17:08 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.