|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() DYFUZJA - proszę o wyjaśnienie!!!
to nie odrabianie zadania ,tylko prośba o pomoc w zrozumieniu czegoś.
wiem,że: Dyfuzja polega na przemieszczaniu się cząsteczek lub jonów od obszarów o większym stężeniu do obszarów o mniejszym stężeniu danej substancji. Szybkość dyfuzji zależy m.in. od rodzaju ośrodka, temperatury, pola elektrycznego. Osmoza jest to przepływ wody z roztworu hipotonicznego do roztworu hipertonicznego, w którym następuje zwiększenie objętości i wzrost ciśnienia hydrostatycznego. no właśnie ,jeśli chodzi o stężenia... jeśli roztwór A jest hypotoniczny (czyli ma więcej wody,mniej sub rozpuszczinej)w stosunku do roztworu B hipertonicznego (czyli więcej sub. rozpuszczonej ,niż wody ) ,TO STĘŻENIE WODY jest większe jest w hypotonicznym i o to WIĘKSZE STĘŻENIE CHODZI W DEFINICJI? bo ja nie rozumiem ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: DYFUZJA - proszę o wyjaśnienie!!!
Nie ma czegos takiego jak stezenie wody. Mozesz miec rozne stezenie substancji rozpuszczonych w wodzie. Np masz 1 litr czystej wody w wtedy umowne stezenie wynosi 0 %. Wsypujesz do wody sol (lub inna substancje) i tworzysz wtedy roztwor. Zalezy ile soli wsypiesz otrzymasz roztwor o odpowiednio wysokim lub niskim stezeniu.
Jezeli masz porownac 2 roztwory gdzie jest rozna ilosc wody, robisz to ze wzorow lub proporcji. W tej definicji nie chodzi o stezenie wody tylko substancji rozpuszczonej w wodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
własnie o to mi chodziło ,tylko źle napisałam...
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
tzn ,ze ...
Mój... ![]() ![]() SZUKAM PILNIE ZATYCZKI DO MODEMU HUAWEI E 122 . SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI !!! ![]() Edytowane przez xxmoonlightxx Czas edycji: 2009-01-03 o 11:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Pytanie jest źle ujęte. Nie rozumiem o co chodzi nawet , wiec nie umiem pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
hmm chodzi mi o to ,że jeśli mam rozwtór A o stężeniu 2% ,tzn.że w 100 ml tego rozwtoru jest 2g np.soli i 98 g. wody oraz roztwór B o stężeniu 5% ,czyli 5g soli i 95 wody,czyli;
OSMOZA przez błonę półprzepuszczalną będzie przebegać od rozwtoru hypo do hiper ,a więc z B do A?
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Z hypo do hiper az do wyrowania stezen.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Tak będzie. Z hipotonicznego do hipertonicznego,czyli z B do A. Zawsze chodzi o stężenie jakieś substancji w rozpuszczalniku,którym najczęściej jest woda. Ja zawsze kojarzyłam to tak- układ dąży do równowagi, czyli do tego, żeby oba stężenia były takie same. Jeśli jest błona półprzepuszczalna i subst. rozpuszczona nie może dyfundować to woda dokonuje osmozy i próbuje "rozpuścić" bardziej stężony roztwór, jednocześnie zagęszcza ten, z którego ucieka. Żeby oba stężenia były takie same. A jakby nie było błony to substancja z roztworu,gdzie jest jej więcej (hiper) uciekała by do tego, gdzie jest mniej ( hipo), żeby wyrównać stężenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
czyli tak jak pisałam z B do A?
a więc z roztworu gdzie jest więcej sub rozp do roztworu ,gdzie jest więcej wody?
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale przeciez hypo (gdzie jest mniejsze stężenie) do hiper (większe) ? ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie sugeruj sie woda tylko substancja rozpuszczona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Sama to napisałaś- osmoza z mniejszego do większego stężenia. Stężenia substancji rozpuszczonej, nie wody. Np. jakbyś rozpuściła sól w wodzie to roztwór hiper to ten, gdzie jest więcej soli. Czyli osmoza będzie zachodziła OD roztworu,gdzie jest MNIEJ soli (hipo) DO tego, gdzie soli jest WIĘCEJ (hiper).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
ale przecież powinno byc od bardziej stężonego ,do mniej!
![]()
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dyfuzja jest z hiper do hipo- nie ma błony, sól ( czy jakaś inna subst. rozpuszczona) nie ma żadnych barier i może sobie dyfundować swobodnie. No i dyfunduje- chce wyrównać stężenia, czyli iść tam, gdzie jest mniej SOLI ( hiper do hipo). To jest DYFUZJA. OSMOZA dotyczy rozpuszczalnika (np. wody). I ta woda przełazi przez błonę, która zatrzymuje sól. I woda próbuje rozpuścić roztwór HIPER. Czyli płynie z tego miejsca, gdzie jest mniej soli, do tego gdzie jest więcej ( z hipo do hiper). Jedno zjawisko dotyczy wody, drugie soli. Musisz to rozdzielić. Edytowane przez Ryfka Czas edycji: 2009-01-03 o 12:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
acha czyli właśnie środowisko hypo i hiper jest tylko w osmozie ,bo tam dzieli je błona półprzepuszczalna ,a w dyf nie?;D schizę mam.;D
DZIĘKI WSZYSTKIM ,SZCZEGÓLNIE RYFCE ,KTÓRA MNIE POPROWADZIŁA DO SEDNA SPRAWY - TAKA BŁACHOSTKA ,A ILE ZMIENIA!!!!!!!!!!!!!!
Mój... ![]() ![]() SZUKAM PILNIE ZATYCZKI DO MODEMU HUAWEI E 122 . SPRAWA ŻYCIA I ŚMIERCI !!! ![]() Edytowane przez xxmoonlightxx Czas edycji: 2009-01-03 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Natchniona jednym wątkiem tak Ci to wytłumaczę. Mieszkasz w domu bez drzwi. Siedzisz sobie przy komputerze, a ktoś korzysta z toalety. I w toalecie jedzie jak cholera- to jest roztwór hiper. W Twoim pokoju nie śmierdzi- roztwór hipo. Ale po chwili czujesz ten wątpliwej urody zapach u siebie. Czyli doszło do dyfuzji- bo substancje zapachowe dyfundują do Twojego hipo roztworu. Nie ma barier, są różne roztwory. Dążą do wyrówania stężeń, więc po chwili w całym domu tak samo jedzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
aż mnie brzuch rozbolał ze śmiechu... gorzej bd ,gdy mi się to na spr przypomni "zbyt dosadnie" lub na maturze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Tak. Dlatego ten przyklad z sola jest niezbyt udany, sluzy jedynie do zobrazowania. Na zasadzie osmozy dzialaja komorki np roslinne. Komórki tkanki (np cebuli) umieszczone w wodnym roztworze hipotonicznym wchłaniają wode i nabierają objętości. Blona osmotyczna nie pozwala na wolny przeplyw substancji tak jak to jest przy dyfuzji. Woda przeplynie przez blone ale sol juz niekoniecznie.
Poczytaj - na internecie jest tego duzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
dzięki Wam
![]()
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do dyfuzji i osmozy to chyba najprosciej sobie wyobrazic ze w dyfuzji kraza czastki a w osmozie woda (bo blona zatrzymuje czastki). Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-01-03 o 12:56 Powód: zle cytowanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
nie no już chyba wszystko wiem...
Najwyżej rozpocznę imaginację czynną dyfuzji gazu bąkowego na lekcji i mi się przypomni zasada ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
O boże...siedzę i pękam ze śmiechu. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.