Co ze mną nie tak ?! Bulimia ?! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-18, 09:25   #1
Saori1134
Raczkowanie

Unhappy

Co ze mną nie tak ?! Bulimia ?!

Dziewczyny ...pewnie mi tu zaraz powiecie, że jestem nienormalna ... więc zaczne od początku.

Mam 16 lat, mam 168 cm wzrostu i ważę 50kg. Jakby nie patrzeć, jestem szczupła. Ale koszmar zaczyna się wtedy gdy zjem jedną kanapkę albo napiję się czegokolwiek - mój brzuch robi się tak tłusty i nabrzmiały ;/ a jak jestem na czczo to nawet mi sie podoba i widać mi mięśnie które zyskałam dzięki brzuszkom. Ale teraz najważniejsze - 2 tygodnie temu pomyślałam - czemu nie zwymiotować po jedzeniu ? I spróbowałam. Pierwszy raz, drugi, trzeci, czwarty. Potem doszłam do wniosku, że tak nie może być bo przecież zachwilę będe wyglądać jak szkielet. Potem gdy coś zjadłam tylko myślałam o tym, żeby niezwymiotować. Raz już nie wytrzymałam. Teraz za każdym razem gdy coś zjem i wypiję, robi mi się nie dobrze. Cały czas chcę zwymiotować ale mam jakąś blokadę pomimo, że mam straszne mdłości. Mam poczucie winy, że cokolwiek zjadłam. ( Do tego boli mnie żoŁądek. Pewnie mi poradzicie iść do lekarza, ale napewno tego nie zrobię, bo gdyby mama sie dowiedziała, że prowokowałam wymioty, to by mnie chyba zatrzaskała. A może to oznaki innej choroby niż bulimii ?
Saori1134 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-18, 11:04   #2
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna
Dot.: Co ze mną nie tak ?! Bulimia ?!

Cytat:
Napisane przez Saori1134 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ...pewnie mi tu zaraz powiecie, że jestem nienormalna ... więc zaczne od początku.

Mam 16 lat, mam 168 cm wzrostu i ważę 50kg. Jakby nie patrzeć, jestem szczupła. Ale koszmar zaczyna się wtedy gdy zjem jedną kanapkę albo napiję się czegokolwiek - mój brzuch robi się tak tłusty i nabrzmiały ;/ a jak jestem na czczo to nawet mi sie podoba i widać mi mięśnie które zyskałam dzięki brzuszkom. Ale teraz najważniejsze - 2 tygodnie temu pomyślałam - czemu nie zwymiotować po jedzeniu ? I spróbowałam. Pierwszy raz, drugi, trzeci, czwarty. Potem doszłam do wniosku, że tak nie może być bo przecież zachwilę będe wyglądać jak szkielet. Potem gdy coś zjadłam tylko myślałam o tym, żeby niezwymiotować. Raz już nie wytrzymałam. Teraz za każdym razem gdy coś zjem i wypiję, robi mi się nie dobrze. Cały czas chcę zwymiotować ale mam jakąś blokadę pomimo, że mam straszne mdłości. Mam poczucie winy, że cokolwiek zjadłam. ( Do tego boli mnie żoŁądek. Pewnie mi poradzicie iść do lekarza, ale napewno tego nie zrobię, bo gdyby mama sie dowiedziała, że prowokowałam wymioty, to by mnie chyba zatrzaskała. A może to oznaki innej choroby niż bulimii ?
no chyba raczej nie to poczaktki bulimii bo wymioty prowokujesz SAMA nie jest to na zasadzie reakcji obronnej organizmu na cos, a Twoje dzialanie.

no coz, Twoja decyzja o leczeniu, jak mama nie zrozumie, teoreytcznie mozesz isc sama. moze udowodnij mamie ze bulimia to choroba, a nie fanaberia i jej konsekwencje moga byc bardzo bardzo powazne - FIZYCZNE też ... niestety.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-19, 06:33   #3
Saori1134
Raczkowanie

Prowokowałam sama jakiś czas temu, a teraz po każdym jedzeniu mam mdłości i to nie zwłasnej inicjatywy, to dzieje się poprostu samo.
Stary 2009-01-21, 16:53   #4
cholernarejestracja
Copyraptor

Tak działa bulimia. Najpierw wymioty prowokujesz sama, potem pojawiają się bez Twojego 'udziału'. Musisz próbować nad nimi panować, jedz spokojnie, małymi kęsami, żuj dokładnie..pod żadnym pozorem nie wymiotuj. Może poszukaj profesjonalnej pomocy?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 09:11   #5
summerka
Raczkowanie

niestety wiem jak to jest... ale mam to za sobą
1. nie popijaj!!
2. zacznij jeść np. active.. pomaga..
i nie prowokuj wymiotów.... żołądek bedzie bolał jeszcze bardziej.. a niestety zęby się bardzo niszcza...;/.. także żadnego pożytku z tego nie masz...
Stary 2009-01-26, 10:34   #6
Airish88
Zakorzenienie

Przestań to robić póki możesz, potem będzie o wiele trudniej. Szkielety wcale nie sa takie sexowne a sport i ćwiczenia dadzą Ci o wiele więcej niż niejedzenie ...
Wiem co mówię ...
Stary 2009-01-27, 09:25   #7
Saori1134
Raczkowanie

Już od pewnego czasu moje samopoczucie się polepszyło. Niemam już problemów z jedzeniem (jem tylko mniej )

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-27, 11:55   #8
cholernarejestracja
Copyraptor

No to gratulacje! Chociaż zwiększaj stopniowo porcje jedzeniowe, żeby normalnie jeść i nie musieć się później katować
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 16:12   #9
ElettroVoce
Raczkowanie

ciśnienie mi się podnosi jak myślę że takie osoby jak autorka wątku chodzą do lekarzy i to na ogół nie tych prywatnych a całe społeczeństwo musi na to płacić. tyle sięteraz mówi o bulimii i anoreksji że skoro taka osoba decyduje się na taką autodestrukcję to niech ponosi sama konsekwencje a nie obciąża finonsowo tych którym kiedyś pomoc medyczna może być faktycznie potrzebna. mają to co chciały i jakoś mi nie żal ani wiecznie śmierdzących rzygami bulimiczek ani zdychających worków kości.
ElettroVoce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 22:21   #10
redheart
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ElettroVoce Pokaż wiadomość
ciśnienie mi się podnosi jak myślę że takie osoby jak autorka wątku chodzą do lekarzy i to na ogół nie tych prywatnych a całe społeczeństwo musi na to płacić. tyle sięteraz mówi o bulimii i anoreksji że skoro taka osoba decyduje się na taką autodestrukcję to niech ponosi sama konsekwencje a nie obciąża finonsowo tych którym kiedyś pomoc medyczna może być faktycznie potrzebna. mają to co chciały i jakoś mi nie żal ani wiecznie śmierdzących rzygami bulimiczek ani zdychających worków kości.
Radze najpierw sie zapoznac sie z tematem anoreksji, bulimii i innych zaburzen zwiazanych z ED. To sa zaburzenia psychiczne. Czy osoby z nerwicami, depresją, fobiami, itd. tez potępiasz? A może po prostu jestes nietolerancyjna...
redheart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 00:25   #11
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Saori1134 Pokaż wiadomość
Prowokowałam sama jakiś czas temu, a teraz po każdym jedzeniu mam mdłości i to nie zwłasnej inicjatywy, to dzieje się poprostu samo.
Podczas bulimii tak się dzieje. U nas w organiźmie jest taki jakby "zwieracz", który pilnuje, aby podczas trawienia treść żołądkowa nie cofała się do buzi (działa na zasadzie takich drzwiczek) w momencie, gdy za często prowokujemy wymioty nasz orgaznim wariuje, a zwieracz nie działa jak powinien.

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 07:47   #12
Airish88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ElettroVoce Pokaż wiadomość
No właśnie, tyle się mówi, piszę, a Twoja wiedza na ten temat jest taka płytka ... to smutne i przerażające ...
Jakoś nie wierzę by szczytem marzeń tych chorych dziewczyn było wymiotowanie! To nie problem, to reakcja na coś głęboko ukrytego~!

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości