|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
prosze o pomoc w sprawach emerytalnych:)
hej
![]() bede pisala jak male dziecko, ale kompletnie nic na ten temat nie wiem, dlatego baaardzo prosze o wyrozumialosc, tlumaczenie i pomoc. chodzi o to, ze 3 miesiace temu zalozylam firme, zlozylam wszelkie papiery w roznych urzedach, w tym w zusie. jednak nie wybieralam zadnego filaru, funduszu emerytalnego itp. bardzo bym prosila o pomoc w wytlumaczeniu jak to sie wszystko odbywa, czy juz przepadla moja szansa na dobry wybor emerytury? a jak nie, to gdzie mam sie zglosic i o co pytac. dziekuje slicznie za wszelka pomoc buziaki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: prosze o pomoc w sprawach emerytalnych:)
up. troche katuje, ale moze ktos jednak mi pomoze, bo troche sie denerwuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja Ci nie pomoge, ale ciekawi mnie jaka zalozylas frime:P
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Flofferku-zapytaj w oddziale ZUS
![]() Tak będzie najprościej i najpewniej ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dzieki, w sumie i masz racje, problem taki, ze ja nie umiem sie z nikim telefonicznie dogadac, a nie mam jak tam pojechac, bo w tych godz mam zajecia;/ cos wymysle.. ale jakby ktos cos wiedzial, prosze pisac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli podjęłaś pierwszą pracę (umowa o prace) lub założyłaś firme (czyli pracujesz na własny rachunek) musisz wybrać OFE w ramach II filaru który jest obowiązkowy. Do ZUS płaci się składki, a część tych składek ZUS przekazuje na II filar. Powinnaś wybrać sie do wybranego przez Ciebie OFE i podpisac z nimi umowe o członkostwo. Wówczas OFE zawiadamia ZUS, ze tam mają przekazywac Twoje składki. OFE nalezy wybrac do 10 stycznia lub do 10 lipca.
Osoby ktore samodzielnie nie wybiorą OFE, biora udział w losowaniu przeprowadzanym przez ZUS dwa razy do roku, po termianch podanych wyżej. Ale wtedy nie masz szans trafić do "giganta" emerytalnego, ale do mniejszego w aktywa OFE, czyli jakieś przecietnej firmy. Do OFE nie mają obowiązku przystępować uczniowie i studenci do 26 roku życia, nie odprowadzający składek do ZUS, chociaż podjęli pracę w ramach umowy zlecenia, umowy o dzieło lub rozpoczęli studia doktoranckie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem na etapie placenia skladek do zusu, ale co to znaczy Powinnaś wybrać sie do wybranego przez Ciebie OFE, bo ja chyba nic nie wybieralam, nie przypominam sobie. wiem, ze moje pytania moga byc banalne, ale naprawde nie mam zielnego pojecia, rodzice tez sie pogubili. w kazdym razie jesli pracuje od 1.sierpnia to jeszcze nic mi nie ucieklo, prawda? dziekuje za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Wybierasz sobie Otwarty Fundusz Emerytalny (np. Commercial Union, AIG, ING Nationale Nederlanden, PZU Złota Jesień, lub inny) idziesz do jego siedziby (bądź kontaktujesz sie telefonicznie, umawiasz się i doradca przychodzi do Ciebie) podpisujesz umowe o członkostwo z tym funduszem. Wtedy OFE zawiadamia ZUS ze do nich mają przekazywać Twoje składki, bo są Twoim II filarem. I tyle.
Masz czas do 10 stycznia. nic nie przepadło. ZUS trzyma Twoje pieniądze. A jak tylko dostaną informacje z OFE to przekaża wszystkie skłądki od sierpnia. Ja miałam podobnie. Pierwszą pracę zaczełam 1 lipca. A fundusz wybrałam w grudniu (bo zapomniałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
witam ponownie
![]() tym razem zamykam dzialalnosc i w zwiazku z tym mam pytanie jak to sie ma do wybranego przeze mnie OFE. przez caly czas placilam skladki do zus. po zamknieciu dzialalnosci wiem, ze skladam papiery do zus, ale czy musze to zglosic w wybranym przeze mnie OFE? czy wtedy po prostu na czas, kiedy przestaje pracowac, ze tak powiem 'zamyka sie' / przerywa? czy pozniej jak pojde do pracy to musze od nowa wybierac fundusz? zapewne nei wytlumaczylam dobrze o co mi chodzi, bo szczerze sama nie bardzo wiem, jak to jest... takze jesli ktos moglby mi wyjasnic co sie dzieje, gdy przestaje sie pracowac i co z zus i ofe. dziekuje bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Flo, z OFE w tym momencie nie musisz nic robić.
II filar wybiera się raz i tam są przekazywane wszystkie składki. Jak przerywasz pracę/działalność i nie płacisz żadnych składek do ZUS, to do OFE tez nic nie wpływa. Gdy znowu podejmiesz prace, czyli bedziesz opłacać składki do ZUS, to oni ponownie zaczną wpłacać pieniądze na Twoje konto w tym OFE. Czyli w tym momencie masz chwilowy przestój. I tyle. Gdy przez dłuższy okres czasu ZUS nie będzie wpłacał tam Twoich składek, /bo ty nie opłacasz ZUS/ to OFE zawiadomi Cię, że żadne składki nie wpływają. Oni nie muszą wiedzieć dlaczego. Robią to profilaktycznie. W momencie zmiany pracy nie zmienia się OFE. OFE masz wybrane raz na zawsze. No chyba, ze z własnej woli chcesz zmienic OFE, ale to już inna sprawa. Edytowane przez Kattie7 Czas edycji: 2009-01-05 o 09:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.