oceny perfumikow - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-10-12, 15:05   #1
Vella
Raczkowanie

oceny perfumikow

Ponawiam ten temat tutaj, bo na forum "uwagi do redakcji" prawie nikt sie nie zainteresowal. uwazam, ze przy ocenach perfum nie powinno byc gwiazdek za estetyke opakowania, bo to bardzo zakluca laczna opinie wizazanek i ilosc gwiazdek za zapach. Nie wiadomo, czy to , ze perfumy sa pierwsze w rankingu swiadczy o ladnym opakowaniu, czy o buteleczce?! Jesli zapach jest sliczny, i dostanie 5 *, a ma brzydka buteleczke (co naprawde nie jest takie wazne) i dostanie za nia 1 gwiazdke, to mimo super zapachu ma razem 3 *!!! Nie dalo by sie czegos z tym zrobic?! Moze nie sumowac opinii za zapach i buteleczke?! Dziewczyny, sprobujmy cos z tym zrobic!!! Kto jest ze mna??
Vella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 15:13   #2
sarenka
Zakorzenienie

Re: oceny perfumikow

to prawda.

ale idąc dalej na podstawie gwiazdek ciężko dobrać perfumy. każdy ma inny gust. ja cenię sobie próby wyjaśnienia z czym użytkowniczce kojarzy się zapach lub do jakiego innego zapachu jest podobny. mniej mnie interesuje na ile gwiazdek dana osoba go ocenia.

wracając do meritum. przy perfumach [według mnie] nie powinno być w ogóle gwiazdek [chyba, że za trwałość, unikatowość zapachu] - a już na pewno nie za butelkę: ja na przykład w ogóle nie zwracam uwagi na opakowanie [jasne, że wolałabym ładne niż brzydkie , ale jeszcze nie zdarzyło mi się kupić perfum ze względu na to, że buteleczka jest ładna - ani też nie dokonać zakupu ze względu na kiczowate kształty opakowania]

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 15:16   #3
hair
Rozeznanie

Tez nad tym myslalam... zgadza sie ze to buteleczka decyduje , czy mam ochote przetestowac jakis zapach ale jest okaze sie ze zapach jest nie dla mnie to nawet najlepsza buteleczka go nie uratuje i nie dalabym mu tych wyciagnietych ze sredniej trzech gwazdek. I to dziala oczywiscie w druga strone . Chociaz nie widziala zbyt duzo diametralnie rozniacych sie ocen, czyli albo zapachy maja tak swietnie dobrane do zawartosci flakony albo opakowanie (nie)mile kojarzy sie nam z zapachem. Bo nie da sie ukryc, ze perfumy i flakon tworza pewna calosc, ale podzielenie oceny 50:50 jest troche niesprawiedliwe dla zapachu.
hair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 15:18   #4
sarenka
Zakorzenienie

hair napisał(a):
>Chociaz nie widziala zbyt duzo diametralnie rozniacych sie ocen, czyli albo zapachy maja tak swietnie dobrane do zawartosci flakony albo opakowanie (nie)mile kojarzy sie nam z zapachem.

albo recenzentki nie chcą, aby ocena za flakon znacząco wpłynęła na ocenę globalną i przyznają mniej więcej taką samą ocenę za zapach jak za opakowanie

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2004-10-12, 15:29   #5
hair
Rozeznanie

Tez racja
Stary 2004-10-12, 15:30   #6
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

sarenka napisał(a):
> ale idąc dalej na podstawie gwiazdek ciężko dobrać perfumy. każdy ma inny gust. ja cenię sobie próby wyjaśnienia z czym użytkowniczce kojarzy się zapach lub do jakiego innego zapachu jest podobny. mniej mnie interesuje na ile gwiazdek dana osoba go ocenia.

> wracając do meritum. przy perfumach [według mnie] nie powinno być w ogóle gwiazdek

Zgadzam się z sarenką. Dobór perfum jest bardzo indywidualną sprawą. Na szczycie topowej listy mogą znajdować się perfumy, które wielu dziewczynom kompletnie nie odpowiadają- a inne uznają je za najlepszy zapach świata.
Nie podobają mi się też recenzje perfum w stylu" ohydny zapach, rzygać mi się chce" albo "śmierdzi i tyle"- ocena może być, owszem , subiektywna, ale z zachowaniem kultury.
Stary 2004-10-12, 15:39   #7
sarenka
Zakorzenienie

Lukrecja_Borgia napisał(a):
> Nie podobają mi się też recenzje perfum w stylu" ohydny zapach, rzygać mi się chce" albo "śmierdzi i tyle"- ocena może być, owszem , subiektywna, ale z zachowaniem kultury.

mi też nie. taka reakcja może sprawić przykrość osobie, która "wyraża się przez ten zapach".

poza tym taka ocena nic nie daje czytelnikowi [chyba, że nawiązuje do jakiś mniej subiektywnych pojęć typu: "śmierdzi strasznie karmelem i kokosem" (to już jest coś ) ]

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2004-10-12, 15:56   #8
Estella
Zakorzenienie

A moze zrobic dwie oceny-odzielnie sumowac opakowanie i oddzielnie zapach??

Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie.
Siegfried Obermeier
Estella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 16:00   #9
sarenka
Zakorzenienie

Estella napisał(a):
> A moze zrobic dwie oceny-odzielnie sumowac opakowanie i oddzielnie zapach??

Jak dla mnie byłaby to sztuka dla sztuki - KW ma pomagać innym w zakupie - co za różnica czy oceniam flakon na 1* czy na 5* - na pewno nie pomoże to komuś innemu w doborze perfum. Według mnie ocena flakonu jest w ogóle niepotrzebna - do zgłoszenia można dostarczać duże zdjęcie - wtedy pontecjalna użytkowniczka sama sobie oceni opakowanie

WESOŁYCH ŚWIĄT!
Stary 2004-10-12, 16:06   #10
Aquila
Raczkowanie

Też jestem za weryfikacją sposobu oceny perfum. I w tym względzie KW nie jest dla mnie absolutnie miarodajne, bo co z tego że setka osób "pokochała" Angel, jeśli na mnie śmierdzi. Trzeba także pamiętać, że różne perfumy, różnie pachną/"pachną" na różnych osobach, i to co na jednych urzeka, na innych odstrasza. Skojarzenia z innymi perfumami, też niestety bywają różne. Może sposobem byłoby podawanie perfum, jakie mamy i jesteśmy z nich zadowolone? Np.: używamy Dune, Sensi, Allure, Coco, Angel i Cosia Nowego. Wtedy jeśli wiem, że lubię Angela, Coco i Sensi - mogę wypróbować Cosia z prawdopodobieństwem, że spodoba mi się również ten zapach. Oczywiście nie jest to regułą, ale może trochę ułatwiłoby wybieranie nowych zapachów. I zgadzam się, że wypisywanie przy każdej recenzji jakich perfum używam jest męczące, więc ... może dodać do profilu?
Aquila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 16:12   #11
hair
Rozeznanie

Nienajgorszy pomysl . Ja szukajac ciekawych zapachow wybieram jedna lub kilka recenzentek ktore maja podobna do mojej opinie o niektorych zapachach. Za to jesli ktos pisze np, ze ming shu jest ciezkim zapachem to albo wachalysmy nie ten sam perfum albo mamy zupelnie inne nosy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-10-12, 17:42   #12
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Przypomnę wątek o flakonach, w którym Redakcja się gęsto tłumaczyła

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 17:47   #13
magdziaS
Podróżniczka

Aquila napisał(a):
> Może sposobem byłoby podawanie perfum, jakie mamy i jesteśmy z nich zadowolone? Np.: używamy Dune, Sensi, Allure, Coco, Angel i Cosia Nowego. Wtedy jeśli wiem, że lubię Angela, Coco i Sensi - mogę wypróbować Cosia z prawdopodobieństwem, że spodoba mi się również ten zapach.

Mnie podoba się ten pomysł Tyle, że chyba sprawdziłby się jeżeli będzie wiadomo z jakiej nuty zapachowej jest Cosik - wtedy wiedzialabym, że te perfumy pachną podobnie do moich ulubionych i nie "śmierdzą" - tylko nie wiem jak z realizacją pomysłu??

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 18:00   #14
Vella
Raczkowanie

no to super, ze tyle osob jest tego samego zdania co ja moze w takim razie sprobujmy zrobic jakas mala "manifestacje" w dziale "uwagi do redakcji" :P moze to by cos dalo...
Vella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 18:11   #15
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Poprawka http://www.wizaz.pl/w-agora/view.php...oceny%20perfum

Pozwolę sobie zwrócić uwagę na kluczowe słowa w wypowiedzi Złomina:
Jak już wspomniałem, ingerencja w bazę pod kątem dodawania/usuwania kryterium oceny jak też skali oceny jest technicznie niemożliwa, bo wymagałaby ręcznej poprawki wszystkich istniejących już ocen.

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-12, 18:46   #16
hair
Rozeznanie

Podejrzewam, ze to nie mozliwe.. ale do profilu mozna by takie rzeczy dodac (cos ubogi ten profil wogole..)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości