|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czym poczęstować TŻ?
Witam Was Kochane,
![]() Prosiłabym bardzo o podanie przepisów, na coś, co można by przekąsić, wraz z TŻ, w zimowy wieczór, Problem polega na tym, że On nie lubi słodyczy, Pytam o rzeczy typu, jakieś sałatki, tortille, tosty, itd, Jeśli macie przepisy na tego typu smaczne przekąski, prosiłabym aby się nimi podzielić, W ogóle, wszystkimi pomysłami na to, czym mogłabym go poczęstować, gdy do mnie przyjeżdża. Z góry Wam dziękuję, Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czym poczęstować TŻ?
Zrób mu golonkę, jeśli prawdziwy facet, poleci na to!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Możesz mu upiec ciasteczka, ale nie słodkie, a wytrawne. Np. takie serowe lub o smaku pizzy: http://whiteplate.blogspot.com/2008/...we-w-dwch.html Sama się do nich zbieram, wyglądają na bardzo dobrą słoną przekąskę.
Jeśli umiesz obchodzić się z drożdżami, może zrób domową pizzę - niemal każdy to lubi ![]() Czyli wegetarianin nie jest prawdziwym facetem?
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Z "bedronky" polecam bagietki z masłem czosnkowym, zapiekasz w piekarniku 10-12 minut, 180c, do tego sałatka grecka i winko
o ile Wam czosnek nie przeszkadza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hm,
Golonka, odpada, ponieważ myślę, że to za ciężkie na godź. nocne, chodziło mi bardziej o przekąski, Te ciasteczka mnie zainteresowały, być może wypróbuję, pomysł ATY, też mnie zaciekawił. Słuchamy dalej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Inspiracji ciąg dalszy:
w marketach znajdziesz gotowe pierożki/uszka włoskiej firmy -hmmm nie pamiętam nazwy,są nadziewane mięsem,miniaturki,bardzo delikatne, jest też wersja z serem gotujesz al'dente podawać z sosem serowym,albo pomidorowym są pyszne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moje doświadczenie wskazuje, że Panowie bardzo chętnie wciągną każdą ilość kanapek tostowych na gorąco (takich zapiekanych w specjalnym urządzeniu).
Mogę tez zaproponować pieczone skrzydełka z kurczaka: bierzesz dowolną ilość skrzydełek, myjesz itd ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
polecam też tortille do środka piersi kurczaka z czym kto lubi
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Ja polecam nieśmiertelne spaghetii
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]() --------------------------------------- Chlebek pita, do tego pierś z kurczaka z przyprawami, podduszona na oliwie (pokrojona uprzednio w kostkę), sos jogurtowo/ziołowo/czosnkowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
zgadzam sie z dziewczynami co do zapiekanek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A ja proponuje paszteciki z ciasta francuskiego. Kupujesz gotowe, mrożone ciasto francuskie, a farsz dowolnie: może to być plasterek sera i szynki (lub sam ser, albo dwa rodzaje sera) + podduszone grube plasterki cebuli, drobno posiekane i podsmażone z cebulką pieczarki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Gorące kanapki w panierce:
Chlebek tostowy (zwykły też może być) moczysz w jajku a potem w bułce tartej. Smażysz na patelni, przewracasz na drugą stronę, a na tą już przysmażoną kładziesz plasterek sera (lepiej się rozpuści, ja polecam te serki typu np. Hochlland, każdy plasterek zawinięty w folię, super się topią) jak już z drugiej strony też się zrobią wykładasz na talerz, kładziesz np. szynkę i pomidora, solisz, pieprzysz i gotowe. Zadowoli każdego faceta, jest pyszne i bardzo sycące. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
U mnie hitem było Chili con carne w wersji mej
![]() Zaznaczam, że konkubent jest wybitnie mięsożerny ![]() Smażę posiekaną cebulę, posiekane trzy ząbki czosnku, pół papryczki chili i po chwili dodaję 1/2 opakowania mięsa mielonego (używam drobiowego). Gdy mięcho zmieni kolor dodaję puszkę pomidorów i chwilę gotuję. Potem dodaję przyprawy do smaku, puszkę fasoli czerwonej, czasem kukurudzę by trochę papę skontrastować kolorystycznie. Pryczy mi się farsz a ja robię naleśniki. Do ciasta dodaję posiekany szczypiorek. I potem naleśnik na talerz i na połowę nakładam mięcho. Przykrywam połówką bez farszu i gotowe. Czasem z sosem zrobionym z małego jogurtu naturalnego i dwóch ząbków czosnku, czasem z sałatką z pekinki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
u nas się zawsze sprawdzają frytki z domowym sosem czosnkowym;P
pieczone w piekarniku, odchudzone ![]() albo rozyczki kalafiora smazone w bulce tartej. ogolnie faceci niestety wolą ciężkostrawne rzeczy;P jak raz wyskoczylam z paskami warzyw +dipy to nie wiedzial biedaczek o co chodzi, czy to żart czy naprawde jedzenie;P
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny mają rację jak zaczniesz cudować z jakimiś koreczkami i uroczymi pięknie wyglądającymi przekąskami tego typu to więcej zachodu niż to warte. Musi być coś za czym on PRZEPADA. Wystarczy, że zapytasz. Np jeśli lubi frytki, obrzuć go frytkami. I wszyscy będą zadowoleni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
OJ Kochana, to nie takie proste, zapytam, a On powie, że mam nie robić sobie problemu, i nic nie przygotowywać,
Więc postanowiłam, że będę stawiała go przed faktem dokonanym, zrobię, ma zjeść, i koniec kropka, hehe. Pomysły bombowe, niektóre już zrealizowałam, czekamy na dalsze pomysły. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Bagietka czosnkowa z biedronki właśnie leży w piekarniku nabiera koloru
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja od siebie mogę jeszcze polecić tartę ze szpinakiem i kozim serem: pyszności. Albo z niebieskim pleśniowym i brokułami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Chyba najprosciej zapytac. Ale nie tak az wprost typu "przyjdziesz do mnie, to co Ci podac" tylko tak "przy okazji" typu gadacie o czyms i mowisz, ze lubisz pizze zwlaszcza taka z salami i patrzysz czy tez powie, ze ja lubi, ale z duza iloscia pieczarek czy raczej powie, ze woli tradycyjne schabowe.
![]() wiesz taka podpucha. No a potem juz tylko szukasz przepisu na to czym sie zachwycal ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.