![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
dania z frytkownicy
Kobietki, pomóżcie
![]() ![]() ![]() Gdyby to kogoś interesowało, to podaję przepis (z Wielkiego Żarcia tak na marginesie) De volaille z kurczaka Składniki: 4 piersi z kurczaka około 7 dag masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku (ja czasem daję jeszcze czosnek granulowany) bułka tarta 2-3 jajka mąka posiekana zielona pietruszka olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozłożyć na desce i rozklepać na cienko tłuczkiem do mięsa. Każdy płat posypać przyprawami i pietruszką, położyć na środku mały prostokącik masła i dokładnie zwinąć, formując zgrabny rulon. Każdą porcję obtaczać najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, a w końcu ponownie w jajku i bułce tartej, starając się kształtować des volailles grubsze na środku i cieńsze na końcach. Podwójna panierka z bułki jest po to, by masło nie uciekło z mięsa podczas smażenia. Najlepiej smażyć te cuda w głębokim oleju, np. na sitku we frytkownicy albo w garnku z nagrzanym olejem. Temperatura po włożeniu mięsa powinna być wysoka, około 180 stopni, potem zmiejszamy ją nieco, żeby bułka się nie przypaliła. Każdy de volaille powinien smażyć się około 5-6 minut na lekko brązowy kolor. Najlepiej smakują z frytkami i surówkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: dania z frytkownicy
Czyżby wszyscy tylko frytki we frytkownicy robili ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 233
|
Dot.: dania z frytkownicy
Ahh frytownica, czemu wogóle ktoś ją wymyslił
![]() potrzebujemy: - skrzydełka z kurczaka ![]() - keczup - sos tabasco - zioła w proszku np bazylia, oregano - wino czerwone Od skrzydełek odcinamy tę część w której nie ma mięsa, ponieważ będzie się palić w czasie gdy reszta będzie smażona. Każde skrzydełko dzielimy na dwie części: te gdzie jest jedna kostka i te gdzie są dwie (trochę dziwnie napisane ale nie wiem jak fachowo się te częsci zwą) Wrzucamy do frytownicy i smażymy na złoto tak żeby nie były surowe w środku. sos: ketczup mieszamy z winkiem, ziołami i sosem tabasco ( albo bez niego jak ktoś woli łagodniejsze) Gotowe! To jest najszybsza potrawa na różnego rodzaju imprezki no i najważniejsze że zawsze wychodzi.
__________________
**life doesn`t havE to BE pErfect to Be woNdErfuL** ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 263
|
Dot.: dania z frytkownicy
Brokuły lub kalafior (tzn rozyczki) obtaczasz w jajku i bulce tartej i do frytkownicy !
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: dania z frytkownicy
Dzięki za propozycje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2002-08
Wiadomości: 1 763
|
Dot.: dania z frytkownicy
Cytat:
Spotkalam sie rowniez ze smazonym serem - grube plastry sera odtacza sie w tartej bulce i smazy, potem wrzuca do przekrojonej bulki jakzerki lub hamburgerowej, dodaje kiszonego ogorka, salate, pomidora, majonez itp. Pycha! (Tylko trzeba ten ser umiejetnie smazyc, nie wiem czy zamrozony sie obtacza czy jak ![]() Edytowane przez Magda. Czas edycji: 2005-09-06 o 05:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 82
|
Dot.: dania z frytkownicy
ale fajowe dania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: dania z frytkownicy
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 82
|
Dot.: dania z frytkownicy
bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź i tym samym pomoc-
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: dania z frytkownicy
Znalazłam i wypróbowałam kolejny przepis na danie z frytkownicy z Wielkiego Żarcia.
Onion rings - cebulowe krążki Składniki 3 duze cebule 1/2 szkl maki 3/4 l-czki soli 1/8l-czki pieprzu 1/2 l-czki proszku do pieczenia 1 jajo 1/2 szkl mleka olej Wykonanie Cebule umyc, obrac i pokroic w 2 cm plastry.Odzielic kazdy krazek od siebie. W misce polaczyc make, sol,pieprz, proszek do pieczenia. W innym naczyniu wymieszac jajko i mleko Mleczna miksture dodacdo suchych skladnikow. Zanurzac krazki cebuli w ciescie, Rozgrzac olej w glebokiej patelni lub we frytkownicy Smazyc az bada zloto brazowe. Wyciagnac gotowe krazki cebulowe a nastepnie osaczyc na reczniku papierowym Posypac odrobina soli. Podawac zamiast zeimniakow lub frytek Smak tych krążków jest bardzo zbliżony do prażonej cebuli, ale wg mnie lepszy (za prażoną cebulą nie przepadam). Tylko ostrzegam, że mimo odsączania na ręczniczku papierowym krążki są nadal tłuste i nie da się ich zjeść dużo. Zrobiłam taką ilość, jak w przepisie i jedliśmy je solo (bez żadnego mięsiwa czy surówki czy sosu) we dwójkę (razem z TŻ) i nawet wszystkich nie zmęczyliśmy. Nie dało rady po prostu. A co do smażenia -radzę tak układać te krążki, aby się za bardzo ze sobą nie stykały, nie jeden na drugim ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: dania z frytkownicy
ja we frytkownicy robilam mielone kotlety sojowe
![]() mase sojowa przyrzadzic wg. opisu z opakowania. robie malutkie kotleciki-kuleczki wielkosci duzych winogron. wrzucam na rozgrzany olej jak na frytki - 180 stopni. smaze 3-5 minut - trzeba uwazac by sie nie spalily. Edytowane przez nekome Czas edycji: 2005-09-08 o 10:08 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: dania z frytkownicy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: dania z frytkownicy
jak wszystko z frytownicy- pije tluszcz. ale odsaczam najpierw na sitku frytkownicy, pozniej wykladam miseczke recznikiem papierowym i wrzucam tam kotleciki na moment i to tez spije tluszcz.
wysoka temperatura na poczatku sprawia ze zewnetrzna warstwa twardnieje i nie przepuszca tluszczu do srodka tak latwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: dania z frytkownicy
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 6 288
|
Dot.: dania z frytkownicy
aha - male kulki dosc szybko sie smaza, mozesz robic wieksze, mniejsze ryzyko spalenia, ale latwiej sie rozpadaja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: B-B
Wiadomości: 462
|
Dot.: dania z frytkownicy
Czy wszystkie frytkownice na rynku są aluminiowe? Może ktoś wie, czy jakaś firma produkuje z innego tworzywa, bo aluminium przy jedzeniu to trucizna a potrzebuję frytkownicy
![]()
__________________
MumuSe. ![]() Żeby mieć piękne usta wypowiadaj piękne słowa. Żeby mieć piękne oczy szukaj dobra w oczach innych. Audrey Hepburn |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-09
Lokalizacja: ostr
Wiadomości: 11 146
|
Dot.: dania z frytkownicy
O ile się nie mylę to frytkownica moich rodziców, bodajże Tefal, ewentualnie Moulinex ma teflonową powierzchnię
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: B-B
Wiadomości: 462
|
Dot.: dania z frytkownicy
Serdecznie dziękuję za podpowiedź, mąż powiedział, że teflon może być
![]()
__________________
MumuSe. ![]() Żeby mieć piękne usta wypowiadaj piękne słowa. Żeby mieć piękne oczy szukaj dobra w oczach innych. Audrey Hepburn |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: krainasnow
Wiadomości: 1 180
|
Dot.: dania z frytkownicy
pieczarki umyj obtaczaj w roztrzepanym jajku z sola i pieprzem nastepnie obtocz je w bulce tartej i sma zwe frytownicy az beda zlocisto brazowe sa naprawde smaczne i mozesz podawac je z chlebem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: dania z frytkownicy
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=171448
Ja robilam takiego kurczaka we frytkownicy, do tego za jednym zamachem (tzn w tym samym oleju) frytki, suroweczka jakas i obiadek gotowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: bedlam
Wiadomości: 5 384
|
Dot.: dania z frytkownicy
podnosze watek ale nie z przepisem - choc w temacie
moj tz przywlokl skads informacje ze jak sie wrzuci kawalek chleba do oleju w ktorym sie smazy to on sie wolniej "zuzywa". wytlumaczyl mi ze jemu tlumaczono ze w chleb "wsiaka". trudno zeby nie wsiakalo, skoro bedzie zamoczony w oleju, ale moze ktoraz z was ma jakies babcine sposoby na przedluzenie zywotnosci oleju? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: dania z frytkownicy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: bedlam
Wiadomości: 5 384
|
Dot.: dania z frytkownicy
ale ze jak? ze normalnie kawalek chleba w olej bach??
a jak sie uzywa to wyjmowac, jak czesto zmieniac? w mojej tak nie pisalo... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Skierniewice
Wiadomości: 5 723
|
Dot.: dania z frytkownicy
Cytat:
co wyjmować i zmieniać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Dot.: dania z frytkownicy
Cytat:
![]()
__________________
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 390
|
Dot.: dania z frytkownicy
Ja wszystko smażę we frytkownicy, kotlety, frytki, kalafior panierowany, ryby itd. Nie chce mi się smażyć na patelni, odwracać, pilnować żeby się nie przypaliło... Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby zrobić chipsy domowym sposobem, obrałam ziemniaki, pokroiłam w cieniutkie plasterki i wrzuciłam na rozgrzany olej do frytkownicy, co jakiś czas wyciągałam sitko na kilka sekund i znowu wkładałam (żeby były bardziej chrupiące). Jak już były mocno zarumienione to wyciągnęłam plasterki i rozłożyłam na ręcznik papierowy żeby odsączyć z oleju, później posypałam dużą ilością przyprawy do ziemniaków i solą i tyle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: bedlam
Wiadomości: 5 384
|
Dot.: dania z frytkownicy
super, dzieki za ten pomysl z chlebem, wyprobuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-03
Lokalizacja: dolnyśląsk
Wiadomości: 1 694
|
Dot.: dania z frytkownicy
ja dewolaje jadlam jeszcze z pieczarkami i zoltym serkiem bo tamte takie bidne troszke jak kotlety zwykle :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 44
|
Dot.: dania z frytkownicy
widzę, że szalejecie z daniami z frytkownicy, ze hoho! ja niestety umiem w niej usmażyć tylko ziemniaczki, bo nawet frytki mi nie wychodzą. nie wiem jak to oni robią np. w takim KFC, że im takie pyszne frytki wychodzą?? no ale nic, podszkoliłam się trochę dzięki wam, ale na razie nie pozostaje mi nic innego, jak zamawiać jedzonka właśnie w KFC, bo takiego devolaja czy sera z frytkownicy to bym się nie odważyłą zrobić (z moimi zdolnościami kulinarnymi).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dot.: dania z frytkownicy
Ja smażyłam ostatnio filety z ryby, panierowane, całkiem inne niż z patelni. Znajoma mówiła, że robi czasem takie kulki: jak zostanie ziemniaków z obiadu, dodaje jajko i mąki ziemniaczanej (ale nie dużo), formuje kulki i wrzuca do frytkownicy (ale dokładnych proporcji nie znam).
__________________
Wszystkowątek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=954556 Wątek kosmetyczny : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post77921581 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.