|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak myślą osoby głuchonieme?
Absolutnie tym wątkiem nie chcę wyśmiewać się z osób głuchoniemych. Proszę tego tak nie odebrać. Pytanie to przeczytałam w jednej książce i faktycznie się zastanawiam, niejako zawodowo. W jaki sposób myślą te osoby? Chodzi mi o to, że kiedy osoba słysząca nad czymś się zastanawia, to robi to normalnie w języku polskim. A osoba głuchoniema - nie znając tak naprawdę polskiego mówionego - jak to może robić? Myśli po prostu obrazami?
Jeśli ktoś wie, proszę o odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak myślą osoby głuchonieme?
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14013896]Absolutnie tym wątkiem nie chcę wyśmiewać się z osób głuchoniemych. Proszę tego tak nie odebrać. Pytanie to przeczytałam w jednej książce i faktycznie się zastanawiam, niejako zawodowo. W jaki sposób myślą te osoby? Chodzi mi o to, że kiedy osoba słysząca nad czymś się zastanawia, to robi to normalnie w języku polskim. A osoba głuchoniema - nie znając tak naprawdę polskiego mówionego - jak to może robić? Myśli po prostu obrazami?
Jeśli ktoś wie, proszę o odpowiedź ![]() Tak, takie osoby mysla obrazami ![]() Kilka razy problem ten byl poruszany na tym watku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=353184 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrze wiedzieć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
a czy niewidomi mają sny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
sny, marzenia, myśli nie maja 1 określonej formy. Można sobie przypominać nie tylko obrazy, dźwięki, ale i zapach, dotyk, odczucia, np ze było nam tak dobrze, albo tak smutno...
osoby głuche/niewidome śnią i marzą o świecie jaki znają i wcale im nie przeszkadza, że postrzegają go inaczej niż większość społeczeństwa... W sumie zmysłów mamy 5, czemu więc ograniczać się tylko do jednego lub dwóch z nich? Ja w swoich snach tez oprócz tego, że widzę coś i słyszę, to jeszcze czuję ![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Jestem osoba nieslyszaca.
To nie jest tak, ze osoby gluche w myslach nie slysza. Slysza, nawet mowia w myslach i snach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
a takie osoby ktore nie slysza od urodzenia?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
... choć nie Westwood
|
A ja się z kolei zawsze zastanawiałam jak "widzą" sny osoby niewidome..
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
szkoda że niektóre osoby nie mają tak pięknego (jak dla mnie) zmysłu wzroku
![]() ![]() ![]() ![]() kiedyś lezalam w szpitalu a dwie sale za mną leżała 10-letnia dziewczynka. Nie miała rodziców (zakonnice się nią opiekowały). Miała operację na nóżki bo nie chodziła. Oprócz tego słyszała tylko baaardzo głosne dźwieki i nie widziała.Mówić też za dużo nie mówiła tylko tak raczej " jąkała,wyła ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Może głupie pytanie... czy osoby głuchonieme od urodzenia oprócz języka migowego uczą się również alfabetu łacińskiego? I czy potrafią w myślach czytać wyrazy jakoś po swojemu?
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zawsze mnie zastanawiało czy oni coś słyszą, że się tak wyrażę ,,w myślach", czy wyobrażają sobie jakichś wydźwięk np. wyrazu? Ps. A co ciekawe, ilekroć czytam wypowiedzi w internecie pisane przez osoby głuchonieme jest w nich wiele błędów głównie gramatycznych. To zapewne dlatego,że ciężko im nauczyć się idealnie poprawnej polszczyzny. Jednak! Na forach o książkach, literaturze - również czytałam wypowiedzi pisane przez osoby głuchonieme i co ciekawe - pisali bezbłędnie, ładnym stylem. To pewnie jest też kwestia tego, czy dużo czytają ![]() Bardzo ciekawy temat, składnia do myślenia ![]() Edytowane przez Eowin Czas edycji: 2009-09-01 o 12:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez chocolattes Czas edycji: 2011-05-04 o 15:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------------- Mam jeszcze pytanie odnośnie tej nauki liter przez osoby niesłyszące. Czy to się odbywa na zasadzie, że pokazuje się przykładowo napis DOM i koło tego rysunek domu i te osoby uczą się wzrokowo że kombinacja tych 3 liter oznacza dom, czy również w jakiś sposób sobie "czytają" ten wyraz?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
żona
|
Cytat:
I ja tez w myslach mowie i slysze swoje mysli, w snach tak samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
jak i ja...
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14013896]Absolutnie tym wątkiem nie chcę wyśmiewać się z osób głuchoniemych. Proszę tego tak nie odebrać. Pytanie to przeczytałam w jednej książce i faktycznie się zastanawiam, niejako zawodowo. W jaki sposób myślą te osoby? Chodzi mi o to, że kiedy osoba słysząca nad czymś się zastanawia, to robi to normalnie w języku polskim. A osoba głuchoniema - nie znając tak naprawdę polskiego mówionego - jak to może robić? Myśli po prostu obrazami?
Jeśli ktoś wie, proszę o odpowiedź ![]() O Głuchych nie mówimy już "głuchoniemi", co komuś może się to wydać nielogiczne, ale tak naprawdę pojęcie "głuchoniemy" jest absurdalne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.