|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Szydełkowy beret - znajomość języka fińskiego mile widziana ;)
http://img217.imageshack.us/img217/6...sakaks2mu8.jpg
http://img78.imageshack.us/img78/301...amonen2ra0.jpg Czy któraś z was mogłaby mi spróbować wytłumaczyć jak zrobić taki beret jak w załącznikach? kółko na początek zrobić potrafię, tylko co dalej? tutaj zamieszczam instrukcję, w języku fińskim, którą znalazłam na stronie autorki strony, może to coś pomoże. 1. Virkkaa perusympyrää, kunnes lätyn halkaisija on n.30cm. Ympyrän koosta riippuu baskerin poimujen suuruus, joten kokoa voi säädellä halutun lopputuloksen mukaan pienemmäksi tahi suuremmaksi. Ympyrän ohje löytyy ainakin täältä. (Itse virkkasin mössat puolipylväillä alusta loppuun, enkä ole koskaan kuullutkaan ohjeessa mainitusta piilosilmukasta! Hyvin siis onnistuu peruspylvästelylläkin, aina kannattaa vähän soveltaa.) 2. Kun lätty on tarpeeksi suuri, niin alkaa kaventaminen, joka on yksinkertaisuutta: Hypätään vaan yhden kolon yli, johon kuuluisi virkata silmukka. Kavensin muistaakseni ensimmäisen kerroksen hyppäämällä joka kuudennen yli, ja kaksi seuraavaa kerrosta hyppäsin joka neljännen yli, joiden jälkeen myssy alkoi olla sopivanlevyinen. Jos kotsa ei ala kapenemaan päänkokoiseksi, niin hypi vaan brutaalisti joka kolmannenkin yli. 3. Kun viritelmän aukko on kaventunut niin pieneksi, että se tuntuu sopivankokoiselta päässä, niin virkkaa normaalia puolipylvästä mitään lisäilemättä/hyppimättä, kunnes myssykkä on sopivanmittainen. Muista, että korvat pittää hukkua piiloon, ettei niitä pääse kirpeät syysaamut puremaan! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Szydełkowy beret - znajomość języka fińskiego mile widziana ;)
Ja nic z tego nie rozumiem. Wkleiłam do google -> narzędzia językowe. Może coś tam pomoże...
1. Quoth się w kółko, aż lätyn średnicy n.30cm. Koło zależy od wielkości beret poimujen wielkości, więc rozmiar może być regulowany do pożądanego celu wyniku mniejszych lub większych. Koło można znaleźć w przewodniku, przynajmniej tutaj. (W rzeczywistości virkkasin mössat puolipylväillä początku do końca, a ja nigdy nie słyszał o instrukcje wymienione piilosilmukasta! Cóż więc uda peruspylvästelylläkin, zawsze warto trochę stosować.) 2. Gdy lätty jest wystarczająco duży, to rozpocznie się zwężenie, które jest prostota: Hypätään ale więcej niż jedna kolumna, w której crochet stitch. Kavensin Pamiętam pierwsze piętro skokiem do szóstej nad i dwóch kolejnych warstw skakał do czwartej nad, po czym pułap nie odpowiedniej szerokości. Jeśli nie kotsa rozpocząć zmniejszanie rozmiaru głowy, hypi tak brutalnie, ale więcej niż jedna trzecia. 3. Gdy viritelmän luka zawężony do najniższego poziomu, który wydaje się odpowiedniej wielkości głowy, tak quoth połowę normalnego kolumn nic lisäilemättä / hyppimättä do myssykkä jest odpowiednia wysokość. Pamiętaj, że do uszu utonięcia pittää ukryć, że nie są one dostępne kirpeät IX puremaan rano! Google chyba nie za bardzo zna się na gramatyce ![]() A berecik ładniusi, powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:27.