Pierwszy wyjazd wszystko co trzeba wiedziec - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-13, 13:08   #1
AmericanGirl
Zadomowienie

Pierwszy wyjazd wszystko co trzeba wiedziec

Nie znalazłam takiego wątku , a jeśli był to wybaczcie

Otóż postanowiłam oszczędzać wraz z moim TŻem na jakiś wyjazd . Marzy mi się Gracja , Francja lub Chorwacja . Póki co jeżdziłam tylko na zagraniczne kolonie i to wieki temu więc kompletnie się nie orientuje jak wygląda organizacja wyjazdu no i koszta , W sumie głównie chodzi o koszta . Ile trzeba mieć mw pieniązków , żeby gdzieś wyjechać ?
Patrzałam na oferty biur podrózy - ceny różne , ale zastanawia mnie czy jesli jade na wycieczkę z biurem np zwiedzanie + wypoczynek to jak to wygląda ? Czy musimy chodzic wszędzie z przewodnikiem czy robimy co chcemy itp? Czy moze lepiej samemu zorganizowac sobie wycieczkę { samemu rezerwowac samolot/autokar , hotel no i samemu zwiedzać } ? Co się bardziej opłaca ? Zalezy mi na swobodzie , bez narzuconych godzin wycieczek itp . Chciałabym pozwiedzać , porobić zakupy , wyjsc na jakąś impreze ,,,
No i ile trzeba miec pieniązków zeby na wszystko starczyło ? Transport + Hotel + wyżywienie + zakupy + rozrywki
Napewno znajdzie się tu dużo osób , które nie raz wyjezdzaly na taka wycieczkę wiec mam nadzieje , ze podzielicie sie swoją wiedza . z góry dziekuję ;*
Stary 2009-01-13, 13:41   #2
zoya
Raczkowanie

Dot.: Pierwszy wyjazd wszystko co trzeba wiedziec

Cytat:
Napisane przez AmericanGirl Pokaż wiadomość
Nie znalazłam takiego wątku , a jeśli był to wybaczcie

Otóż postanowiłam oszczędzać wraz z moim TŻem na jakiś wyjazd . Marzy mi się Gracja , Francja lub Chorwacja . Póki co jeżdziłam tylko na zagraniczne kolonie i to wieki temu więc kompletnie się nie orientuje jak wygląda organizacja wyjazdu no i koszta , W sumie głównie chodzi o koszta . Ile trzeba mieć mw pieniązków , żeby gdzieś wyjechać ?
Patrzałam na oferty biur podrózy - ceny różne , ale zastanawia mnie czy jesli jade na wycieczkę z biurem np zwiedzanie + wypoczynek to jak to wygląda ? Czy musimy chodzic wszędzie z przewodnikiem czy robimy co chcemy itp? Czy moze lepiej samemu zorganizowac sobie wycieczkę { samemu rezerwowac samolot/autokar , hotel no i samemu zwiedzać } ? Co się bardziej opłaca ? Zalezy mi na swobodzie , bez narzuconych godzin wycieczek itp . Chciałabym pozwiedzać , porobić zakupy , wyjsc na jakąś impreze ,,,
No i ile trzeba miec pieniązków zeby na wszystko starczyło ? Transport + Hotel + wyżywienie + zakupy + rozrywki
Napewno znajdzie się tu dużo osób , które nie raz wyjezdzaly na taka wycieczkę wiec mam nadzieje , ze podzielicie sie swoją wiedza . z góry dziekuję ;*
Mam nadzieję, ze jakoś Ci pomogę
W Grecji już byłam, do Chorwacji pojadę w tym roku. Jeśli chodzi Ci o tanie wakacje w Grecji to tylko na kontynencie (Riwiera Olimpijka lub Półwysep Chalkidiki), wyspy są o wiele droższe, ale nie ukrywajmy, ze piękniejsze. Chorwacja jest tańsza, dlatego, że jest bliżej. Duzo jest ofert z dojazdem własnym.
Teraz w styczniu biura podróży dają duże rabaty.

Oferty wypoczynek + zwiedzanie, prosto rzecz ujmując, polega na tym, że jak zwiedzasz to robisz to co każe przewodnik, a gdy jest wypoczynek to robisz co chcesz. Polecam o wiele bardziej wczasy i wykupienie wycieczek fakultatywnych, zwiedzisz to, co będziesz chciała. Ale to bezpieczniejsza wersja. Możesz też wybrać ofertę typu wczasy a wycieczke zorganizować na własną rękę, jest to o wiele tańsze.

O cenach Ci nie powiem, bo to zależy od osoby - czy rozrywki to np. wyjście na lody, czy całodzienna wizyta w wodnym parku
Jak w Hiszpanii wydałam 70 euro na upominki i rozrywkę (są darmowe wstepy na imprezy dla kobiet) to na innym forum mnie wyśmiano, że jak mogło mi to starczyć, wiec wolę się w tym temacie nie wypowiadać.
zoya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 13:51   #3
asius123
Zadomowienie

ja w hiszpanii na 10 dni wydałam ok. 90 euro, w grecji w mniejszej miejscowości ok. 80.
jeśli będziecie mieć wyżywienie zapewnione to bez wycieczek musicie mieć po ok. 100euro + pieniądze na wybrane wycieczki. w grecji polecam skhiatos - jak płynęłam statkiem, delfiny miziały mnie po nogach (zajmowac miejsca na maszcie, to rozkaz!. ;D). w hiszpanii wiadomo - barca. ^^

i love london!

ps. mów mi - asia aka kalwas.

23.07-03.08, lloret, hotel ancla!

asius123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 14:49   #4
AmericanGirl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zoya Pokaż wiadomość
O cenach Ci nie powiem, bo to zależy od osoby - czy rozrywki to np. wyjście na lody, czy całodzienna wizyta w wodnym parku
Jak w Hiszpanii wydałam 70 euro na upominki i rozrywkę (są darmowe wstepy na imprezy dla kobiet) to na innym forum mnie wyśmiano, że jak mogło mi to starczyć, wiec wolę się w tym temacie nie wypowiadać.

Zastanawia mnie ile musimy uzbierać pieniązkow , żeby na taką wycieczkę się wybrać . Ze wzg ze jestem studentką , to niezbyt wiele pieniązków mam dlatego wycieczkę tą planujemy mw za rok może mniej . I tak :

Rozrywki : poprubować potraw , wypić drinka , udać się na zwiedzanie -więc wszystkie związane z tym koszty ( napewno zwiedzanie ruin czy innych obiektów wiąze się z kosztami wstępu + koszty transportu ) , zakupy (to raczej kwestia indywidualna więc ominmy to ) , upominków raczej kupować nie bedziemy , jakaś impreza , rejs statkiem , może wyporzyczenie jakiś skuterów wodnych itp

Wyjazd : ile mw kosztuje wycieczka do grecji lub chorwacji ? raczej koło 1500 zł czy 2500zł ( dla 1 os ) ? Hotel min *** . Raczej interesowałaby mnie wycieczka , która sama organizujemy a biuro zapewnia przelot/hotel + wyzywienie .
A tak z ciekawosci orientuje sie ktos ile kosztuje doba w hotelu *** w grecji/chorwacji?

kompletnie sie nie orientuje czy potrzebujemy 5 czy 10 tys , żeby móc wyjechac na 10dni np.
Stary 2009-01-13, 14:55   #5
arek***
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asius123 Pokaż wiadomość
ja w hiszpanii na 10 dni wydałam ok. 90 euro, w grecji w mniejszej miejscowości ok. 80.
jeśli będziecie mieć wyżywienie zapewnione to bez wycieczek musicie mieć po ok. 100euro + pieniądze na wybrane wycieczki. w grecji polecam skhiatos - jak płynęłam statkiem, delfiny miziały mnie po nogach (zajmowac miejsca na maszcie, to rozkaz!. ;D). w hiszpanii wiadomo - barca. ^^
8-9 eur na dobe to tyle co na mineralną , lody i wysłanie pocztówki

Z tego coo widzialem to najtansze sa wycieczki autokarowe np

http://www.allegro.pl/item523573841_...l_sprawdz.html

Jesli chcecie duzo zwiedzić to sa wycieczki typu objazdowka - kilka dni sie jezdzi pi Grecji i kilka wypoczywa

.... oczywiscie nie nalezy sie nastawiac na luksusy , Grecja Horwacja to sa kraje ktore zyja z turystow . Jak chcesz miec swobode , duzo zwiedzic , cos kupic i sie pobawic to malo nie wydasz
Stary 2009-01-13, 19:35   #6
asius123
Zadomowienie

nie chcę nic mówić, ale za 5 tysięcy z jakiegoś biura podróży niereklamowanego będziecie mieć full wypas + all inclusive. ;P
ale omijajcie te biura z kolorowymi, ciekawymi reklamami i katalogami, bo nie są tanie.

i love london!

ps. mów mi - asia aka kalwas.

23.07-03.08, lloret, hotel ancla!

asius123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości