|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ekranizacje Jane Austen
Jakie ekranizacje powiesci Jane Austen polecacie ? Albo inne filmy co akcja sie toczy w "tamtych" czasach ..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ekranizacje Jane Austen
Zdecydowanie Dumę i Uprzedzenie z 1995 roku z Colinem Firthem
![]() 6 odcinków po pięćdziesiąt minut ![]() Polecam też Rozważną i Romantyczną z Hugh Grantem i Alanem Rickmanem ![]() Lubię Dumę z Keirą, ale wolę tę z 1995 ![]() Prócz tego: Zakochana Jane ![]() ![]() W podobnym klimacie: Jaśniejsza od gwiazd (o poecie Johnie Ketsie) W świecie Jane Austen- ale to nowoczesność z czasami Jane pomieszana. I do tego zupełnie inaczej wszystko się kończy ![]() ![]() W tym klimacie jest jeszcze serial Lark Rise to Candleford. http://www.filmweb.pl/serial/Lark+Ri...rd-2008-458353 Leci na AXN White ![]()
![]() ![]() Edytowane przez mantas Czas edycji: 2013-12-20 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Duma:
Duma i uprzedzenie z 1995 r. - moja najukochańsza ekranizacja.Colin ![]() Film z 2005 r. to dla mnie totalnie nieporozumienie. Rozważna i romantyczna: Rozważna i romantyczna z 95 r. - super. Bardzo lubię ten film, ale wiadomo, musieli się zmieścić w czasie więc niedokładny. Dobre są też seriale RiR z 2008 i 1981 r, ale widać, że niskobudżetowe, zwłaszcza ten z 1981. Ale obejrzałam z przyjemnością. Emma: Nie przepadam za wersją z 1996 z Gwyneth Paltrow, bo jest dla mnie za słodziutka, ale nie jest to zły film. Wg mnie lepsze są film z 1996 z Kate Beckinsale i serial z 2009 z Ramolą Garai. Perswazje: 1995 i 2007. Starsza wierniejsza książce, brzydcy aktorzy, ale trzyma klimat czasów. 2007 śliczny Wentworth ![]() Mansfield Park: Znam wersje z 1983, 1999 i 2007. 1983 - Niskobudżetowa i przyjemna. Co jest wielkim plusem jest wierna książce i Fanny zachowuje się tu jak Fanny. 1999 - Świetne zrobiony film, miło się ogląda, ale niestety to niezbyt wierna wersja. Fanny bardzo śmiała, masa faktów przeinaczonych. Jako film super, jako ekranizacja słabiej. 2007 - Fanny tu mnie strasznie denerwuje, a Edmund jakby chodził ciągle na prochach. Obejrzałam film tylko raz więc niewiele pamiętam. Ale na pewno najmniej podobał mi się z ekranizacji MP. Opactwo Northanger - 2007 - Wg mnie najsłabsza książka Jane Austen. Film średni. Do obejrzenia na raz. Jak lubisz takie klimaty to polecam książkę Elizabeth Gaskell "Północ Południe". Trochę późniejsze czasy, ale świetna. Jest też serial z 2004 na jej podstawie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O ,tamtych czasach' jest super blog Buduar Porcelany ![]()
![]() |
![]() |
#5 | ||
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
![]() Zakochana Jane - James McAvoy ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Polecam seriale Duma i Uprzedzenie '95 z Colinem Firthem i Jennifer Ehle, Emma z Romolą Garai - zdecydowanie najlepsza ekranizacja tej książki oraz Rozważna i Romantyczna 2008, Opactwo Northanger 2007
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o seriale dziejące się w XIX wieku to aktualnie oglądam miniserial na podstawie powieści Tess of the Urbervilles, tylko klimatem odbiega od pogodnych, romantycznych ekranizacje Jane Austen. Przygnębiający i depresyjny, ale miejsce na miłość się znalazło, niestety nieszczęśliwą
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Rozważna i Romantyczna też godna polecenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.