|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Ekranizacje Jane Austen
Jakie ekranizacje powiesci Jane Austen polecacie ? Albo inne filmy co akcja sie toczy w "tamtych" czasach ..
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ekranizacje Jane Austen
Zdecydowanie Dumę i Uprzedzenie z 1995 roku z Colinem Firthem
6 odcinków po pięćdziesiąt minut Polecam też Rozważną i Romantyczną z Hugh Grantem i Alanem Rickmanem Lubię Dumę z Keirą, ale wolę tę z 1995 ![]() Prócz tego: Zakochana Jane ![]() W podobnym klimacie: Jaśniejsza od gwiazd (o poecie Johnie Ketsie) W świecie Jane Austen- ale to nowoczesność z czasami Jane pomieszana. I do tego zupełnie inaczej wszystko się kończy Mi się jednak podobało ![]() W tym klimacie jest jeszcze serial Lark Rise to Candleford. http://www.filmweb.pl/serial/Lark+Ri...rd-2008-458353 Leci na AXN White
Edytowane przez mantas Czas edycji: 2013-12-20 o 13:10 |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Duma:
Duma i uprzedzenie z 1995 r. - moja najukochańsza ekranizacja.Colin Film z 2005 r. to dla mnie totalnie nieporozumienie. Rozważna i romantyczna: Rozważna i romantyczna z 95 r. - super. Bardzo lubię ten film, ale wiadomo, musieli się zmieścić w czasie więc niedokładny. Dobre są też seriale RiR z 2008 i 1981 r, ale widać, że niskobudżetowe, zwłaszcza ten z 1981. Ale obejrzałam z przyjemnością. Emma: Nie przepadam za wersją z 1996 z Gwyneth Paltrow, bo jest dla mnie za słodziutka, ale nie jest to zły film. Wg mnie lepsze są film z 1996 z Kate Beckinsale i serial z 2009 z Ramolą Garai. Perswazje: 1995 i 2007. Starsza wierniejsza książce, brzydcy aktorzy, ale trzyma klimat czasów. 2007 śliczny Wentworth Też przyjemna, ale kilka scen żenujących typu szaleńcze biegi młodej damy po Bath. Ale obie wersje warto obejrzeć.Mansfield Park: Znam wersje z 1983, 1999 i 2007. 1983 - Niskobudżetowa i przyjemna. Co jest wielkim plusem jest wierna książce i Fanny zachowuje się tu jak Fanny. 1999 - Świetne zrobiony film, miło się ogląda, ale niestety to niezbyt wierna wersja. Fanny bardzo śmiała, masa faktów przeinaczonych. Jako film super, jako ekranizacja słabiej. 2007 - Fanny tu mnie strasznie denerwuje, a Edmund jakby chodził ciągle na prochach. Obejrzałam film tylko raz więc niewiele pamiętam. Ale na pewno najmniej podobał mi się z ekranizacji MP. Opactwo Northanger - 2007 - Wg mnie najsłabsza książka Jane Austen. Film średni. Do obejrzenia na raz. Jak lubisz takie klimaty to polecam książkę Elizabeth Gaskell "Północ Południe". Trochę późniejsze czasy, ale świetna. Jest też serial z 2004 na jej podstawie. |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O ,tamtych czasach' jest super blog Buduar Porcelany
|
|
|
#5 | ||
|
I'm your Wonderwall.
|
Cytat:
Zakochana Jane - James McAvoy Cytat:
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Polecam seriale Duma i Uprzedzenie '95 z Colinem Firthem i Jennifer Ehle, Emma z Romolą Garai - zdecydowanie najlepsza ekranizacja tej książki oraz Rozważna i Romantyczna 2008, Opactwo Northanger 2007
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o seriale dziejące się w XIX wieku to aktualnie oglądam miniserial na podstawie powieści Tess of the Urbervilles, tylko klimatem odbiega od pogodnych, romantycznych ekranizacje Jane Austen. Przygnębiający i depresyjny, ale miejsce na miłość się znalazło, niestety nieszczęśliwą
Za to piękne krajobrazy ![]() ---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
Rozważna i Romantyczna też godna polecenia |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

Też przyjemna, ale kilka scen żenujących typu szaleńcze biegi młodej damy po Bath. Ale obie wersje warto obejrzeć.

Za to piękne krajobrazy