Ekranizacje Jane Austen - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-20, 11:49   #1
__dsskadssadfaAA
Raczkowanie

Ekranizacje Jane Austen

Jakie ekranizacje powiesci Jane Austen polecacie ? Albo inne filmy co akcja sie toczy w "tamtych" czasach ..
__dsskadssadfaAA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-20, 12:08   #2
mantas
Zakorzenienie

Dot.: Ekranizacje Jane Austen

Zdecydowanie Dumę i Uprzedzenie z 1995 roku z Colinem Firthem
6 odcinków po pięćdziesiąt minut

Polecam też Rozważną i Romantyczną z Hugh Grantem i Alanem Rickmanem

Lubię Dumę z Keirą, ale wolę tę z 1995

Prócz tego:
Zakochana Jane - o historii Jane Austen. Cudne
W podobnym klimacie: Jaśniejsza od gwiazd (o poecie Johnie Ketsie)

W świecie Jane Austen- ale to nowoczesność z czasami Jane pomieszana. I do tego zupełnie inaczej wszystko się kończy Mi się jednak podobało

W tym klimacie jest jeszcze serial Lark Rise to Candleford.
http://www.filmweb.pl/serial/Lark+Ri...rd-2008-458353
Leci na AXN White

Edytowane przez mantas
Czas edycji: 2013-12-20 o 12:10
mantas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-20, 15:03   #3
Mevianne
Raczkowanie

Duma:

Duma i uprzedzenie z 1995 r. - moja najukochańsza ekranizacja.Colin

Film z 2005 r. to dla mnie totalnie nieporozumienie.

Rozważna i romantyczna:

Rozważna i romantyczna z 95 r. - super. Bardzo lubię ten film, ale wiadomo, musieli się zmieścić w czasie więc niedokładny.

Dobre są też seriale RiR z 2008 i 1981 r, ale widać, że niskobudżetowe, zwłaszcza ten z 1981. Ale obejrzałam z przyjemnością.

Emma:

Nie przepadam za wersją z 1996 z Gwyneth Paltrow, bo jest dla mnie za słodziutka, ale nie jest to zły film.

Wg mnie lepsze są film z 1996 z Kate Beckinsale i serial z 2009 z Ramolą Garai.

Perswazje:

1995 i 2007. Starsza wierniejsza książce, brzydcy aktorzy, ale trzyma klimat czasów. 2007 śliczny Wentworth Też przyjemna, ale kilka scen żenujących typu szaleńcze biegi młodej damy po Bath. Ale obie wersje warto obejrzeć.

Mansfield Park:

Znam wersje z 1983, 1999 i 2007.

1983 - Niskobudżetowa i przyjemna. Co jest wielkim plusem jest wierna książce i Fanny zachowuje się tu jak Fanny.

1999 - Świetne zrobiony film, miło się ogląda, ale niestety to niezbyt wierna wersja. Fanny bardzo śmiała, masa faktów przeinaczonych. Jako film super, jako ekranizacja słabiej.

2007 - Fanny tu mnie strasznie denerwuje, a Edmund jakby chodził ciągle na prochach. Obejrzałam film tylko raz więc niewiele pamiętam. Ale na pewno najmniej podobał mi się z ekranizacji MP.

Opactwo Northanger - 2007 - Wg mnie najsłabsza książka Jane Austen. Film średni. Do obejrzenia na raz.

Jak lubisz takie klimaty to polecam książkę Elizabeth Gaskell "Północ Południe". Trochę późniejsze czasy, ale świetna. Jest też serial z 2004 na jej podstawie.

Mevianne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-26, 07:21   #4
Sorbet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mantas Pokaż wiadomość
Prócz tego:
W podobnym klimacie: Jaśniejsza od gwiazd (o poecie Johnie Ketsie)
bardzo lubię te dwa filmy.

O ,tamtych czasach' jest super blog Buduar Porcelany autorka sporo pisze o książkach i filmach z angielskim, XIXwiecznym wątkiem w tle.
Stary 2013-12-26, 14:09   #5
_PeggyBrown_
I'm your Wonderwall.

Cytat:
Napisane przez mantas Pokaż wiadomość
Zdecydowanie Dumę i Uprzedzenie z 1995 roku z Colinem Firthem

Polecam też Rozważną i Romantyczną z Hugh Grantem i Alanem Rickmanem

Prócz tego:

W świecie Jane Austen- ale to nowoczesność z czasami Jane pomieszana. I do tego zupełnie inaczej wszystko się kończy Mi się jednak podobało

Zgadzam się bardzo
Zakochana Jane - James McAvoy
Cytat:
Napisane przez Mevianne Pokaż wiadomość

Mansfield Park:

2007 - Fanny tu mnie strasznie denerwuje, a Edmund jakby chodził ciągle na prochach. Obejrzałam film tylko raz więc niewiele pamiętam. Ale na pewno najmniej podobał mi się z ekranizacji MP.
mnie sie podobało
Stary 2013-12-26, 15:36   #6
Elladorea
Rozeznanie

Polecam seriale Duma i Uprzedzenie '95 z Colinem Firthem i Jennifer Ehle, Emma z Romolą Garai - zdecydowanie najlepsza ekranizacja tej książki oraz Rozważna i Romantyczna 2008, Opactwo Northanger 2007
Elladorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-26, 17:41   #7
Fonte
Zadomowienie

Jeśli chodzi o seriale dziejące się w XIX wieku to aktualnie oglądam miniserial na podstawie powieści Tess of the Urbervilles, tylko klimatem odbiega od pogodnych, romantycznych ekranizacje Jane Austen. Przygnębiający i depresyjny, ale miejsce na miłość się znalazło, niestety nieszczęśliwą Za to piękne krajobrazy Inne to może: Tajemnice domu na wzgórzu (klimat jak to u sióstr Bronte) i Północ i Południe, oczywiscie też ekranizacje

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Elladorea Pokaż wiadomość
Polecam seriale Duma i Uprzedzenie '95 z Colinem Firthem i Jennifer Ehle, Emma z Romolą Garai - zdecydowanie najlepsza ekranizacja tej książki oraz Rozważna i Romantyczna 2008, Opactwo Northanger 2007
Ja po pierwszym odcinku DiU pomyślałam: co ludzie w tym widzą, że tak to chwalą, ale jak obejrzałam całośc to:
Rozważna i Romantyczna też godna polecenia
Fonte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości