|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Poprawa KONDYCJI w 2 tygodnie
Hej
Swoją prośbę kieruję do specjalistek z zakresu poprawiania formy. Sprawa wygląda tak: za 2 tyg. mam ważny egzamin sprawnościowy. Ja: 23 lata, kobieta, 168cm/57kg, praca-siedząca... Do tej pory: latem rolki- 3 x w tyg. godzinę dystansowo, 1.5 godz. technicznie Zimą - łyżwy... no i tylko łyżwy........ Wiem, że 2 tyg. to nie jest czas na znaczną poprawę kondycji, ale potrzebuje polepszyć wydolność oddechową i siłę mięśni. Proszę o wskazówki co do diety, ewentualnych suplementów i ćwiczeń ćwiczeń ćwiczeń. Jeśli to możliwe proszę o jakąś rozpiskę co do treningu... Byłabym Wam bardzo wdzięczna bo w temacie jestem zieloniutka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
*sportaddict*
|
Dot.: Poprawa KONDYCJI w 2 tygodnie
bardzo szybko wyrabiają kondycję skakanka i bieganie, najlepiej w formie interwałowej (info znajdziesz tu http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=hiit ).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Vadi sugerujesz HIIT?
Przejrzałam forum i wynika z tego, żeby skakać np. na skakance 1 min na pełnej prędkości a potem 2 min wolniej i do 25 min? Chodzi o naprzemienność tempa i proporcje? Jestem pewna ze 25 min nie wytrzymam. W czasach najlepszej formy skakałam 17 min bez przerw średnim tempem zaczyanając od 400 skoków... potem nogi z waty i tchu nie mogłam złapać. Zapuściłam się. Niespecjalnie zależy mi na paleniu mięśni- tłuszczyk- ciut może iść w dół. Co mam jeść przed bieganiem/ skakaniem? na ile przed? co pić? jak często ? po ile minut zaczynać? Poprzeplatać to z siłownią? Mam możliwość biegania- fajne okolice. Jak biegać? Jak długo? jakie tempo? Czy jest jakaś specjalna dieta? może białkowa? Nie chcę być osłabiona i w efekcie schudnąć a na egzaminie czuć się jak wypluty słabeusz i wcale sobie czasu nie poprawnić. Ogólnie ćwiczenia egz. nie są raczej wytrzymałościowe- chodzi o prędkość więc podejrzewam, że o wydolność oddechową... Jeśli Ty lub Pingwin macie jakąś diete i rozpis treningów to proszę podajcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
kiedys slyszalam ze bieg wahadlowy cos robi na szybkosc ale sama nie wiem dokladnie bo tez za dobrze sie nie znam. ale skakanka jest dobra, Vadi ma rację
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Jeśli dobrze rozumiem, że masz egzamin z biegania na czas, to w ciągu 2 tygodni zrób po prostu 8 treninów biegowych z porządnym rozciąganiem przed i po. Nastaw się na to, że wynik nie będzie rekordowy, skoro nie biegałaś wcześniej, i nie oczekuj cudów - realistyczne podejście do rezultatów jest bardzo ważne.
Pierwszego dnia zrób normalny wolny trucht przeplatany marszem, łącznie 45-60 minut. Potem dzień przerwy. Trzeciego dnia postaw na szybkość i zrób kilka tempówek po np. 500 m przeplatanych bardzo wolnym truchtem, łącznie przebiegnij z 6 km, powinno się to zmieścić w 45 minutach. Potem znów dzień przerwy. Kolejny trening możesz zrobić interwałowy albo znów długie wolne wybieganie (zależy, jak się będziesz czuła na siłach - po pierwszych dwóch trenigach możesz mieć lekkie zakwasy). I tak dalej. Co drugi dzień przerwa, a treningi ze zmienną formą, zmienną intensywnością i zmiennym czasem. Co 2 trening warto poświęcić na robienie dokładnie tego, co masz mieć na egzaminie - tj. jeśli macie 1500 m, to biegnij 1500, jeśli 10 km, to podobny dystans (ale niekoniecznie całe 10, może być 8 km). To bardzo mało czasu jednak na dobre przygotowanie. Odżywianie stanbdardowe, jak przy aerobach, ale wrzuć odpowiednią ilość ww złożonych do diety, bo jednak przy bieganiu sporo energii się spala ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
egzamin to tor przeszkod. ogolnie wszystko co sie da. rzuty pilka lekarska, bieg -krotkie dystanse, skoki przez skrzynie, przez "bramki" , pod bramki, brzuszki z obciazeniem, slalomy, podciaganie na drazku, pompki, wyskoki na stopien (im wiecej tym lepiej w okr. czasie...), slalom z obciazeniem... i tak wymieniac.
wytrzymalosc i szybkosc -ogolnie kondycja. wczoraj postawilam na gimnastyke i rozciaganie... dzis niektore miesnie czulam- zwlaszcza brzucha i dzis na brzuch cwiczyc nie moge bo mam uczucie ze miesnie brzucha "gorne wchodza na dolne" (kiedys mialam ladnie zarysowana krateczke) i nadgarstki (kiedys sporo podnosilam i troche je przeciazylam kiedys i teraz czesto je czuje i mam problem z pompkami i podciaganiem na drazku ![]() Opuscilam sie i wyraznie to czuje... Jesli macie jeszcze jakies sugestie to bardzo prosze. Co mam jesc po treningu a co przed? Jakie polecacie plyny na uzupelnienie elektrolitow? Jakies dodatkowe suplementy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Suplementy na dwa tygodnie nie mają żadnego sensu, strata kasy i zawracanie głowy. Chyba że odżywki białkowe czy carbo okołotreningowo, no ale to zależy od treningu i potrzeb organizmu.
Co jeść? Też zależy od rodzaju treningu i ogólnego sposobu odżywiania. Nie da się tego określić, nie wiedząc, co trenujesz ani na jakiej jesteś diecie ![]() Ogólnie, to jak pisałam wyżej: przed i po treningu aerobowym jedz to, co się je przed i po treningu aerobowym + dodatkowo porcja ww złożonych, jeśli to trening intensywny. "Gimnastyka" pewnie nie wymaga specjalnych posiłków (chociaż też nie wiadomo, co masz na myśli), czyli przed jesz normalny pełnowartościowy posiłek wynikający z Twojej diety i tak samo po. Jeśli planujesz treningi siłowe, to oczywiście przed i po jesz posiłek dopasowany do treningu siłowego, z ww o różnym IG. Itp., itd. Zalecenia dokładnie takie, jak dla każdego, fakt, że masz tylko 2 tygodnie, nic tu nie zmienia.
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to wyglada troche jak egzamin sprawnosciowy do policji ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
no podobny
![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.