|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
kasjerka
Hej
![]() Jestem nowa na forum ale słyszałam od znajomej że można tu dostać naprawdę wiele mądrych rad i postanowiłam napisać. Postaram się streścić ![]() No i teraz jak już wszystko w związku z tym załatwiłam to zaczęłam się zastanawiać czy ja jestem normalna że się na coś takiego piszę. Zawsze byłam roztrzepana, zapominalska i obawiam się że nie ogarnę tego wszystkiego co trzeba będzie zrobić. Kompletnie nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać i to właśnie mnie przeraża. Tzn. ogólnie mam pojęcie że kasjerka jest od skanowania kodów z produktów, wydawania reszty itd ale tak dokładnie boję się że będę się strasznie guzdrać mylić i klienci mnie zjedzą a wiadomo że niektórzy ludzie są bardzo nieprzyjemni ![]() Może ktoś pracował jako kasjerka kiedyś, choćby jakiś czas i może mi mniej więcej powiedzieć z czym jest największy problem, czy trudna jest obsługa kasy, na co trzeba uważać itd. Nawet tego typu pierdoły czy miałyście problem ze skanowaniem produktów, ważeniem, wydawaniem reszty. Wszystko jest dla mnie ważne bo może jak bardziej będę zorientowana to mniej się będę bała. Z góry dziękuję i proszę-bądźcie wyrozumiałe dla tego marudzenia, to jedna z moich pierwszych prac ![]() Edytowane przez ala_lala Czas edycji: 2010-06-02 o 18:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kasjerka
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
kiedyś pracowałam na kasie.... na pewno na początku jest problem z kodami bo szukasz po artykułach gdzie może dany kod być... przynajmniej spotkałam się z takimi problemami i nie tylko ja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie daj się wkręcić w rozmienianie zamienianie pieniędzy.... szczególnie jak ktoś chce kombinować z 200 zł ![]() ![]() Wiem nastraszyłam ale to jest praca z gotówką i tak naprawdę na nią trzeba uważać najbardziej bo jeśli wyjdziesz na minusie będziesz pewnie wykładać z własnej kieszeni a tego nikt nie chce ![]() poza tym praca jak każda inna gdzie ma się kontakt z ludźmi a oni bywają różni ![]() ![]() mam nadzieję że trochę rozjaśniłam jak taka praca wygląda ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2010-06-02 o 23:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Oj tak, Angel dobrze mówi-nie chowaj pieniędzy od klienta zanim wydasz mu resztę
![]() Ja zawsze czekałam,aż klient weźmie resztę do ręki, jak się nie odezwie, znaczy, że nie ma obiekcji. A jesli ktos powie,że mu źle wydałaś, to nigdy nie rozwiązuje tego problemu na własną rękę-wołaj głównego kasjera, od tego jest, żeby pomagać ![]() Skanowanie trudne nie jest, po prostu na początku będziesz to robić wolniej.Kodów na pewno jest sporo w każdym markecie, ale są przecież książeczki ze zdjęciami warzyw, owoców, pieczywa-kilka najczęściej kupowanych produktów zapamiętasz w jeden dzień,jak będziesz wbijać na kasę po raz 30-ty danego dnia ![]() Na szkoleniu jest przede wszystkim przyśpieszony kurs rozpoznawania fałszywek-to ważne, bo co z tego,że będziesz uważna przy wydawaniu,jak przyjmiesz fałszywą stówę. Ja na sam koniec miętoliłam banknot w dłoni (po dotyku najszybciej rozpoznać,ale to po jakimś czasie dopiero) albo przy wątpliwościach sprawdzałam,czy jest mikrodruk(prawa górna część banknotu-tło nominału), nam mówili,że to najtrudniejsze do podrobienia-i to potwierdzilam wielokrotnie ![]() ![]() Powodzenia Ci życzę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i rozmieniania gdy podchodzi klient i chce rozmieniać zamieniać też się powinno unikać....
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo jak dla mnie praca typu kasjerka, to tylko dla pieniędzy, awansu z tego nie bedzie, wpis w CV chyba niewiele pomoże. Moim skromnym zdaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyna jest młoda chce pokazać że jest chętna do pracy i dodatkowo zarobić pieniądze co w tym złego ? ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
chyba ze ktos chce sobie dorobic to wtedy mozna robic cokolwiek. tylko ze autorka watku chce pracowac dla zdobycia doswiadczenia. doswiadczenie warto miec jakies a nie bylejakie ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie widzę w tym nic złego, jako w ogóle sposobie na zdobycie kasy, wypracowanie sobie lat pracy, utrzymanie się. Doceniam ludzi, którzy pracy się nie boją i nie czekają na mannę z nieba.
Ale nie ma też zbytnio sensu robić czegoś dla doświadczenia, dla samego wpisu w CV, jeśli to nie rokuje obiecująco na przyszłość. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tego, że żadna praca nie straszna? Tego, że jest się wszechstronnym? Czy może, że jest się sumiennym, dokładnym i posiadającym inne cechy widziane w takiej pracy? Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2010-06-03 o 13:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Patrząc na to że autorka wątku ma 18 lat to skąd ma wiedzieć na jakie studia pójdzie (i czy w ogóle pójdzie) i czym będzie zajmować się w przyszłości? Teraz dla niej każda praca będzie ważna i nie ma co krytykować że wybrała taką a nie inną. Ona chyba bardziej chce zdobyć doświadczenie ogólnie rzecz biorąc na rynku pracy a nie w konkretnym zawodzie jeśli dobrze zrozumiałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Zupełnie nie rozumiem czego mam się wstydzić. To zwyczajna praca. Mam 18 lat więc nie będę raczej aplikować w najbliższych latach na stanowisko prezesa międzynarodowej firmy, raczej będą to prace wakacyjno-dorywcze typu kelnerka, telefonistka i inne takie. A już słyszałam że lepiej mieć wpisane w CV cokolwiek, choćby prace w MCDonaldzie i jakieś kursy, szkolenia niż zupełnie nic. Myślę głównie o przyszłych wakacjach bo to będą te po maturze czyli najdłuższe i wolałabym mieć tam naprawdę COKOLWIEK a na razie nie mam szans na wpisanie w CV-szef korporacji przez x czasu
![]() ![]() Przyznaję że mnie trochę przestraszyłyście że ciężko znaleźć te kody, że można się sporo pomylić, a jakby co manko oddaję z własnej kieszeni. Więc może się okazać że jeszcze do tej pracy dopłacę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Praca na kasie jest niezwykle prosta, musisz jedynie zapamiętać kilka podstawowych rzeczy dotyczących jej obsługi, a jeśli chodzi o kody - z pewnością dostaniesz wszystkie spisane na kartce, w zeszycie, czy gdziekolwiek, zwłaszcza na pieczywo, owoce i warzywa, z biegiem czasu zaczniesz je zapamiętywać i bez spoglądania na spis - nabijać na kasie bez zastanowienia
![]() Licz na spokojnie pieniądze, które klient Ci daje. Wyliczoną kwotę nabijasz na kasie i ona "pokazuje" Ci, ile masz wydać reszty. Nie wiem jak można się pomylić... Nigdy nie zrobiłam manka na kasie. Uwierz, nie ma się czego bać ![]()
![]() |
#16 |
DOMator
|
Dla licealistki czy studentki, która często podczas studiów dorabia pracując w jakimś sklepie w centrum handlowym obsługa kasy fiskalnej to przydatna umiejętność. Nie ma w tym nic złego, żeby w ten sposób dorabiać.
Spokojnie dasz radę na kasie. Moja siostra pracuje jako kasjer-fakturzysta w dużej hurtowni, ma do czynienia z płatnościami gotówką i są to duże sumy - kilka do kilkunastu tysięcy. Zdarza się manko na parę groszy, innym razem niewielka nadwyżka, ale ogólnie nie narzeka na problemy ze stanem kasy. Bardziej wkurza ją to, że kiedy chce iść na przerwę zjawia się jakiś klient, albo stale wydłuża się kolejka i nie można odejść od kasy.
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Odświeżam
![]() Ja na kasie pracowałam w zeszłym roku przez 9 miesięcy w kameralnym markecie jednej z wielkiej sieci hipermarketów. Do tej pracy poszłam bo już za długo byłam bez pracy i miało to być zajęcie czasowe (w sensie pracuję i szukam aktywnie dalej) ale że atmosfera była fajna (w 90% bo jedna zastępczyni kierownika była okropna) to zostałam na dłużej. Szłam do tej pracy z mieszanymi uczuciami. Wiele osób mówiło wtedy że taka praca hańbi a ja mówiłam "puknij się w głowę, lepiej pracować niż siedzieć w domu i narzekać a przecież Ty coś kupujesz a sprzedaje Ci to właśnie kasjerka, co w tym strasznego". Po jakimś czasie zmieniłam zdanie. Bo ta praca bardzo zmienia człowieka i faktycznie czujesz się zhańbiona. Ludzie traktują Cię jak popychadło, wyzywają Cię, robią syf, oskarżają o kradzieże i oszustwa. Raz nawet usłyszałam "Musisz się uczyć bo skończysz jak ta" ![]() Dziś dalej szukam pracy i boję się abym znów nie wylądowała na kasie.
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ja po ok. 1-2 lat dorabiania, mniej lub bardziej systematycznie na kasie, wypaliłam się totalnie i wolę sprzatać, roznosić ulotki, wszystko niż mieć znowu do czynienia z polskim-lub w ogóle- klientem.
Klientem w markecie, dodam ![]() Masa miłych klientów, ale i masa chamów, którzy potrafią obrzydzić Ci prace. Ba! Same kierownictwo to koszmarstwo: zakaz picia czegokolwiek oprócz wody ( a jak chce sok, to?), rozwalające się krzesła, darcie ryja za wszystko.. i płaca 5-6zł na godz. Podziękuję ... bardziej mi się puszki widzi zbierać ![]() Jeszcze gdyby zapłacili te 3-4 zł więcej.... marzenia ![]() ps. no i te normy, 25-28 produktów na minutę zeskanowanych... bo inaczej out ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tyle ode mnie. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja pracuję na kasie trochę ponad rok i zaczynam powoli mieć dość... Dla mnie to strasznie stresująca praca. Choć są i plusy - choćby mili klienci (zwłaszcza kilkunastu "stałych", z którymi zawsze zamieni się parę słów). No i mam fajne koleżanki. Gorzej z kierownictwem... Wczoraj usłyszałam "jakim cudem ty studiujesz skoro miałaś TAKĄ różnicę (7zł...). Dużym minusem jest to że praca jest także w weekendy i często opuszczam zjazdy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Żona 2013 ![]() Mama 2015 ![]() Mama 2016 ![]() Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2013-02-17 o 23:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Archaiczny wątek, ale też się dopiszę, może komuś coś pomoże:
![]() Pracowałam już przy wykładaniu towaru i jako obsługa stoisk wagowych, a teraz zaczynam przygodę na kasach. Jak mam być szczera, to kasy są najgorszą opcją z tych trzech. Jeśli szukacie pracy dorywczej na kilka miesięcy, to śmiało szukajcie ofert - jeśli jesteście z dużego miasta, to pewnie znajdziecie coś w przeciągu kilku dni (bo w marketach jest bardzo duża rotacja, ale to już inna historia xD) i uda Wam się stosunkowo bezboleśnie dorobić trochę plnów. Oczywiście na umowę zlecenie poprzez agencję pracy, bo wtedy kierownicy będą Was traktować bardziej ulgowo ![]() Co do szkoleń - Mnie po prostu "podczepiono" na kilka godzin pod pracujących akurat kasjerów, żeby mi pokazali co i jak, a na koniec mnie też posadzili na próbę (pod czyimś nadzorem). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:10.