![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
No to teraz ja - studia ZAOCZNE
Pojawily sie tu watki o studiach, ale dziennych. W sobote 'zaoczniowcy' maja sie stawic w bibliotece na szkolenie biblioteczne (legitymacje itp.), pozniej, tego samego dnia do Dziekanatu po indeks, zalatwianie ubezpieczeń, okazanie dowodu wplaty za studia itp., a na koncu do Prodziek. na szkolenie BHP - jesli to ma jakies znaczenie to chodzi o Uniwersytet Gdański
![]() P.S. Jak wygladaja te 'zjazdy' na uczelnie? Jak to wszystko wyglada? Ja naprawde nie mam pojecia o tym wszystkim i kazda informacja bedzie cenna ![]() Edytowane przez dziewczyna_z_pomarańczami Czas edycji: 2006-09-20 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: No to teraz ja - studia ZAOCZNE
Ja tez zaczynam studia zaoczne i prosze o jakiekolwiek relacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli jest to szkolenie, załatwianie dokumentów to nie sądzę,by wymagane były stroje galowe. Jeżeli jednak jest to uroczysta inaugruacja roku akademickiego to należy się ubrać odświętnie.
Nie rozumiem trochę tego pytania o to jak wyglądają zjazdy. Możesz jaśniej napisać?
![]() |
#4 |
kosmitka
|
Kończyłam UG - na rozpoczęciu i szkoleniu BHP (które było w wielkiej auli - taki owczy spęd) stroje były przeróżne, sama dokładnie nie pamiętam jak byłam ubrana, ale na pewno nie na galowo
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ubierz sie elegancko i tyle.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Napisze wstep z tego, co mi przyslali:
'Kandydaci przyjeci na I rok zaocznych studiow licencjackich zglaszaja sie dnia 23 wrzesnia br. w sobote: 1. Na obowiazkowe szkolenie biblioteczne w Filii nr 2 Biblioteki Glownej UG (i ponizej sa podane godziny - wszyscy sa podzieleni alfabetycznie np. do J na godz. 8.00, do R na 9.00 itd.) 2. do Dziekanatu Wydzialu tego i tego, pokoj taki i taki, celem odebrania indeksu, leg. studenckiej, zaswiadczenia do WKU, celem dokonania oplaty za ubezpieczenie oraz okazania oryginaly dowody wplaty czesnego. (znowu podzial alfabetyczny) 3. na obowiazkowe spotkanie z Prodziekanem ds. Studiow Zaocznych oraz opiekunem roku, celem odbycia szkolenia BHP, ktore odbedzie sie w sali takiej i takiej.' Skoro jest ten podzial alfabetyczny, to chyba nie bedzie zadnego oficjalnego rozpoczecia tak mysle... Anciaahk - studiowalas zaocznie? 'Jak wygladaja zjazdy' - czyli wszystko co dotyczy studiowania zaocznie, atmosfera, 'odpytywania' czy co to tam jest- wszystko ![]() Mam zerowe pojecie o tym (np. przegladalam plan z zeszlego roku, to tam zajecia trwaja od 8.00 do 18.00 i w srodku gdzies napisane malym druczkiem' w tym przerwa 15 minutowa; ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
kosmitka
|
Zaoczni na UG z reguły nie mają oficjalnych imprez (jedyne jakie pamiętam, to zakończenie
![]() Co do zjazdów - myślę, że to zależy od wydziału, na każdym tak naprawdę panuje inna atmosfera.
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odpytywanie zależy od formy czy jest to sesja ciągła czy są dwie sesje. Dużooo zależy od wykładowcó i każdy na swoich pierwszych zajęciach powie wam jakie ma wymagania, w jaki sposób dostaniecie zaliczenie i wyjaśni wszystko ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A jak natii4 wygladaja te zajecia? Tzn. tak jak na studiach dziennych? Tam jest wiecej czasu itp. Czy na zaocznych tez 'biora do tablicy', zadaja prace domowe? Bo mi sie wydaje, ze tam zawsze szybko cos tlumacza, reszta notuje, bo czasu malo...Hmmm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
kosmitka
|
Na ćwiczeniach są małe grupy i - "biorą do tablicy", zadawane jest dosyć sporo do domu, bo wiele rzeczy trzeba samemu nadrobić - ze względu właśnie na ograniczony czas zajęć.
Na UG te przerwy między zajęciami na zjazdach wyglądały nieco inaczej niż opisuje natii4. Z reguły plan nie uwzględniał przerw, a zajęcia rozpisane były np. 8-10, 10-12, 12-14 itd. Oznaczało to, że zajęcia rozpoczynają się np. 8,15 a kończą 9,45, kolejne rozpoczynają się znów 10,15 itd. Oznacza to, że teoretycznie między każdym 2-godzinnym blokiem jest pół godziny przerwy. Jednak zależy to od wykładowcy, jeden zaczyna o pełnej godzinie zegarowej i kończy po 1,5 godziny, a inny zaczyna później, ale przez to i kończy później.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zacznijmy od tego,że szkoła średnia a studia to dwie różne bajki. Zajecia na studiach zasadniczo dzielą sie na dwie części-wykłady i ćwiczenia. W wielu przypadkach przychodzenie na wykłady jest nieobowiązkowe,za to na ćwiczeniach obecność jest sprawdzana. Do tablicy,w sensie sprawdzenia tego co zapamiętałaś z poprzednich zajęć, nikt Cię nie weźmie ![]() Notować trzeba szybko-to nie jest szkoła podstawowa, gdzie pani na tablicy wszystko dzieciom pisze ![]() ![]() Nie wiem jak jest na innych uczelniach,ale wiem,że na wielu jest coś co mnie wkurza,a mianowicie wchodzenie i wychodzenie studentów w trakcie zajęć-a to ktoś idzie po frytki,a to po kawę albo coś skserować. Mnie było strasznie trudno się do tego przyzwyczaić ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi się,że wszystko to kwestia kierunku. Widać u mnie, na pedagogice, wygląda inaczej niż u Ciebie ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
kosmitka
|
U nas zadania były zadawane, a do tablicy wołano po to, by sprawdzić czy jesteś przygotowany/a do zajęć. Mieliśmy plan zajęć z danego przedmiotu i np. z teorii trzeba było sie przygotować samemu, a wykładowca jedynie "tłumaczył" zadania. Polegało to na tym, że przepytywał studenta, dawał zadania itp. I było to na wielu przedmiotach
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie jest na odwrót-wykładowca wykłada,a potem tego czego nie zrobimy to musimy sami się douczyć. Plany/tematykę zajęć też mamy,by można się było zorientować co jest do nadrobienia ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() P.S. Ide na biologie, jakby to cos dalo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi się,że na biologii, na ćwiczeniach pojawi się system Anci,czyli najpierw przygotowanie,bo inaczej trudno będzie robić jakieś zajęcia praktyczne ![]() ![]() ![]() Aniaahk-nie trafiłam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Na te cwiczenia bede musiala sie chyba zaopatrzyc w jakies tabletki uspakajajace, przynajmniej na poczatku (powaznie!) - swoja droga znacie jakies takie, ktore nie otepiaja? Waleriana moze...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
kosmitka
|
Dokładnie, zobaczysz, to wygląda inaczej niż w szkole podstawowej czy średniej. Dasz sobie radę
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
a czy wszystkie uczelnie rozpoczynaja w tym samym czasie?chodzi o zaoczne. bo ja wplacilam kase, wyslalam dokumenty a nie dostalam do tej poery zadnego powiadomienia
![]()
![]() |
#22 |
kosmitka
|
Każda uczelnia rozpoczyna w ustalonym przez siebie terminie, zwłaszcza zaoczne. Najlepiej sprawdzić na stronie internetowej uczelni lub zadzwonić do dziekanatu.
Pismo o przyjęciu na studia i zaproszenie na rozpoczęcie roku szkolnego powinnaś dostać listem ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
kosmitka
|
Na pewno wszystko będzie dobrze, sama się przekonasz
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
ja też zaoczna byłam.
U mnie były w sobotę ćwiczenia - obowiązkowe, na nich niektórzy odpytywali, inni prowadzili zajęcia na luzie, były prace zespołowe, rozwiązywanie zadań, czasem ktoś poszedł do tablicy. W niedziele były wykłady, czasem tez obowiązkowe ale w większości nie, U mnie na ćwiczenia trzeba było być zawsze bardzo dobrze przygotowanym, nie było zmiłuj się, trzeba być systematycznym, bo jak sobie ktoś zrobił olewke to mógł nie zaliczyć przedmiotu i nawet go do kolokwium nie dopuszczali nie mówiąc o egzaminie.
![]() |
#26 |
BAN stały
|
ja też się zaczynam martwic bo wysłałam dokumenty ze 3 tyg temu a tu nic
Edytowane przez benfica Czas edycji: 2006-09-20 o 22:13 Powód: Bląd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
no ja tak samo! tylko ze ja wysylalam wszystko pocztą i boje sie ze cos moglo nie dojsc albo inne kosmosy
![]() |
#28 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
ja tez poleconym, z potwierdzeniem nadania. tak UWM wydzial nauk spolecznych i sztuki
![]()
![]() |
#30 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.