|
Notka |
|
Gry Forum gry, to przestrzeń do zabawy grami słownymi, internetowymi, łamigłówkami i wszystkim, co pozwala zabić nudę. Dołącz i baw się dobrze. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
RPG - gracie? (ale nie komputerowe)
Witam!
Czy są tu jakieś fanki gier RPG? Albo chociaż soby które chociaż raz w nie grały?(Np. Warhammer, Neuroshima, Vampire-the mascarade) Ja na razie grałam tylko raz ale od razu się w tynm zakochałam!!! Dla osób nie w temacie: Gra polega na tym ze jedna osoba jest tzw. Mistrzem Gry(MG) a reszta to gracze. MG opisuje pewnien scenariusz a gracze opowiadaja jak zachowują sie w danej sytuacji. I w ten sposób w zaleznosci od tego jak zachowaja sie gracze za kazdym razem koniec gry jest inny ![]() FAjne w tych grach jest to ze niesamowicie rozwijaja wyobraznie bo samemu trzeba stworzyc swia dookola siebie ![]() WIec jak? Grał ktos?
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: RPG - gracie? (ale nie komputerowe)
No ba! siostro
![]() Grałam w Vampira, D&D, Warhammera, Plane Scape'a (w sumie rozszerzenie D&D). Zdarzało mi się też prowadzić D&D, ale teraz sesja sie zbliza i wogole mam duzo nauki i nie mam czasu ;((( Klimat Neuroshimy do mnie nie przemawia, wolę te tz "baśniowe RPG" Super klimat ma podobno Changeling (gosci od Vampira), ale w Polsce jest b. trudno dostępny... Wogóle kiedyś był u mnie w Toruniu (bo stad pochodzę) bardzo fajny konwent RPG, ale umarł jakoś śmiercią naturalną ![]() Masz rację , że mozna się w tych grach zakochać! sa swietną odskocznią od rzeczywistości, mozna troche pokombinować i mózg ruszyć ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
kolega mi kiedys o tym opowiadal ale malo co zrozumialam zreszta czytajac ten opis tez nie wiem za bardzo o co chodzi. Gdzie w to grac, potrzebne sa do tego jakies akcesoria itp?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Przypuszczam że w Twoim miescie są kluby ludzi którzy grają w RPG.
W Toruniu na przykład jest (chyba cały czas działa) taki w Domu Harcerza. Przychodzą tam ludzie którzy chcą grać, tworzą drużynę i co tydzień kilka godzin grają ![]() A co to jest RPG? hmm Pomyśl sobie o opowieści której Ty jesteś częścią, jestes jednym z bohaterów, masz wpływ na to co sie dzieje. To tak jakby "wejść" w książkę i samemu ją tworzyć . Zazwyczaj gra się w kilka osób, powiedzmy 3 osoby w druzynie + Mistrz Gry. Mistrz Gry (sympatycznie zwany Misiem Gry) wie wszystko o swiecie w którym znajdują się bohaterowie. To on układa dla nich przygodę ( no może sobie pomóc gotowymi)opowiada co się dzieje (bo gra ma postać opowieści tworzonej wspólnie przez MG i graczy), opisuje świat, piętrzy przed graczami przeszkody itp. Gracze kierują postaciami w danym świecie. np. w - D&D są to różnych ras (elfy, krasnoludy, ludzie , orki) wojownicy, magowie, tropiciele itp. (można sobie powiedzmy skojarzyć to trochę z Władcą Pierścieni) - Vampirze są to wampiry z róznych klanów (każdy klan ma swoje specyficzne cechy, wzorce zachowań i pozycję w Świecie) Gracze mają zadania do wykonania. Zadania mogą wynikać z historii postaci, którą kieruje gracz lub z tego co robił w trakcie gry. Na przykład zadaniem może być znalezienie lekarstwa dla choreij córki miejscowego szlachcia, rozbicie politycznego układu, wykrycie intrygi, itp. (praktycznie co tylko wymyślisz)
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
![]() No ten mój opis rzeczywiście był taki po łebkach ale jakoś nie potrafie słowami tego ująć ![]() Grałam tylko raz ale to naprawde była miłość od pierwszego wejrzenia(zagrania? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz TŻ przygotowuje Zew Cthulu. Juz sie nie moge doczekac ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Tu masz ich stronę: http://www.ckmf.ibp.net.pl/ Choć nie sądzę, by miało Ci się to do czegokolwiek przydać. Gdybyś naprawdę chciała zasięgnąć informacji wpisałabyś RPG (rozwinięcie Role Playing Games) w Googla i nie musiałabyś pytać. Są setki polskich stron poświęcone tej tematyce. A teraz odpowiedź na pytanie wątku. Tak gram, nie tylko w Wampira, Warhammera, Neuroshimę, czy D&D ale i w Dead Lands, Cyberpunka, Kult, Shadowruna, Army Of Darknes i sporo innych, w tym systemy autorskie. Wymaga to niestety sporo czasu poświęcanego systematycznie, a z tym ostatnimi laty u mnie krucho. Teraz więc gram sporadycznie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja osobiście gram niewiele - tylko Wampir. Z tym że obecnie niestety brak czasu...
Luby zna i grywał w o wiele więcej systemów - w najbliższej przyszłosci ma prowadzić Wampira, więc pewnie będę grać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
W Wampirze nie mieliśmy typowych sesji charakterystycznych dla innych rpgów - mielismy dramę. Nie wiem jaka jest różnica między tym a typowym LARPem bo na LARPie nigdy mnie nie było. Ale zabawa była super
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Mój brat jest maniakiem RPG...jeździ na jakieś zawody itp..mnie niestety nie zainteresowały te gry :-(
A na wizażu Shemreolin lubi grać ![]()
![]() |
#11 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Przede wszystkim LARP nie pełni funkcji terapeutycznej (choć niektórzy twierdzą, że owszem - tu odsyłam do świetnej pracy doktorskiej Jerzego Szei o grach RPG: "Gry fabularne. Nowe zjawisko kultury" wydanej przez Rabid w 2004). Drama nie łączy się z rekwizytami i strojami, tymczasem podczas sesji Wampira Maskarady dobrze jest dysponować jakimiś "wzmacniaczami klimatu". Ogólnie - zabawa lepsza jeszcze, niż zwykła sesja. Tyle, że logistycznie, poza Wampirem i kilkoma pokrewnymi, trudniejsza do zrealizowania. ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
No na pewno to był coś na kształt LARPa, ale wiesz, moi współgracze używali terminu larp na co innego, a drama na co innego
![]() A gdzie mozna poczytać tę pracę doktorską ? rozumiem, że została wydana jako książka? A wzmacniacze klimatu to mielismy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wiedźma
|
Tak, została wydana przez wydwanictwo Rabid w 2004 roku (pisałam). Można ją kupić na pewno w kilku internetowych księgarniach. Wystarczy wygooglać. Fajna rzecz
![]() W Krakowie jest ekipa z Poland by Night, może to na taką sesję się załapałaś. Ponoć silna grupa - nigdy z nimi nie grałam.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
To książeczki spróbuję poszukać
![]() A co do ekip, to owszem, równolegle z naszą była też drama Kraków by Night, ale to nie to ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Serdecznie zapraszam do klubu RPG w centrum Warszawy. Spotykamy się w każdy wtorek w bibliotece na ul. Koszykowej 26/28, w godz. 17.00-21.00. Na każdym spotkaniu odbywają się sesje, prelekcje tematyczne i warsztaty dla graczy i Mistrzów Gry. Gramy też w planszówki, mniej wymagające czasu od gier fabularnych.
Informacje o dojeździe, planowanych wydarzeniach i klubowe forum znajduje się na stronie www.smoczegniazdo.xt.pl Można u nas spotkać zarówno 14-letnich, początkujących graczy jak i 30-latków z 15 latami stażu w grach. Jeśli chcecie przyjść, pograć, skompletować drużynę, porozmawiać o RPG, poznać nowe osoby, polecam!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Grałam kilka lat temu... jak policzę to będzie z 7-8 lat temu
![]() Zakochałam się w tych grach, ale nagle zabrakło mi czasu i okazji, bo MG wyjechał. Zresztą tworzyliśmy maleńką grupę, niezrzeszoną, a nasz MG był z innego miasta. Od tamtej pory nie interesowałam się tym ale podejrzewam że kult RPG rozkwitł w moim mieście. Miło powspominać ![]() Nawet nie pamiętam w co grałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Nie pamiętasz? Niemożliwe
![]() - Warhammer Fantasy Role Play 1 ed. (mroczny świat baśniowy wzorowany nieco na renesansowej Europie, pełen potworów i gorszych od nich ludzi - wyznawców Chaosu) - stawiam, że w to grałaś, to był najpopularniejszy system w tych czasach, - Wampir: Maskarada (nasz świat, w którym istnieją wampiry trochę jak z Wywiadu z Wampirem), - Zew Cthulhu (nasz świat, zwykle w latach 1920., pełen tajemniczych, pradawnych bóstw, które naprawdę czynią "cuda"), - Cyberpunk (niedaleka przyszłość, każdego stac na cyborgizacje - mechaniczno-elektroniczne udoskonalenia ciała) Istniały także, choć nieco mniej znane, takie systemy jak: Advanced Dungeons & Dragons 2 ed. (bardzo stara gra, dziś dostępna już po polsku w edycji 3,5), Śródziemie (świat oparty na prozie Tolkiena), Oko Yrrhedesa (mini-gra RPG autorstwa Sapkowskiego), i sporo tytułów sprowadzanych zza granicy.
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Przyznaję, coś pamiętam
![]() - Warhammer Fantasy Role Play 1 ed. - Wampir: Maskarada Zapewne to było to. Lepiej pamiętam swoją postać, był podział na jakieś klany czy coś ![]() Naprawdę niewiele pamiętam, a chciałabym pamiętać i móc znów zagrać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Maniwa, jak tam były Gangrele, to był to zapewne Wampir
![]() I raczej nie były one elfami..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale dzięki za poprawienie mnie ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Oczywiście Wampir. Czyli byłaś tzw. WoDziarką, grałaś w World of Darkness.
Tylko te elfy mi nie pasują... ktoś ci pewnie opowiadał najpier o Warhammerze, ale potem zagrałaś w Wampira. Po tylu latach mogło się to wszystko nałożyć. Generalnie, jeśli chcecie odświeżyć kontakt z grami RPG, polecam Smocze Gniazdo. Każda osoba jest miele widziana, nawet, jeśli w ogóle, lub od lat już, nie grała ![]()
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A mógłby mi ktoś przypomnieć historię gier RPG, bo chyba była dość ciekawa. MG opowiadał ją nam, ale oczywiście znów nie pamiętam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
W latach 1972-1975 powstała w USA gra planszowa Dungeons&Dragons, w któej grupa herosów wyprawiała się do lochów po ukryte skarby. Przypomianało to późniejszą "Magię i Miecz", ale już wtedy był Mistrz Podziemi, ustawiający potwory i dorysowujący kolejne korytarze i komnaty. Z czasem plansza i pionki przestały być potrzebne. Tysiące osób tworzyło własne światy. Najbardziej dopracowane wydano jako oficjalne światy do Advanced Dungeons & Dragons - nowej, poszerzonej edycji gry. Tymczasem różne wydawnictwa tworzyły nowe systemy oparte na innych niż D&D zasadach (postać była opisywana innym zestawem cech, w grze chodziło o coś innego niż pokonywanie potworów i zdobywanie skarbów...) - powstał mroczny Zew Cthulhu i Warhammer, Traveller the new Era w klimatach s-f i setki dalszych systemów. Do dzisiaj trwa to wymyślanie ciekawych światów i nietypowych, wygodnych w stosowaniu reguł. Każdego roku powstają na świecie dziesiątki gier RPG.
Gdzieś pod koniec lat osiemdziesiątych nastąpił odwrót od skomplikowanych zasad, pojawiły się gry premiujące odgrywanie roli i spychające na margines same zasady. Reguły miały stać się tylko opcjonalną pomocą, nie podstawą gry. To prowadzący ma mieć decydujący głos i arbitralną władzę nad grą. Największą serią gier narracyjnych był Świat Mroku, zawierający różne tytuły - odmienne spojrzenia na tą samą, dalece wzorowaną na naszej, rzeczywistość - Wampir: Maskarada, Wilkołak: Apokalipsa, Mag: Wstąpienie, Upiór: Zapomnienie i Odmieniec: Śnienie (dwa ostatnie tytuły nigdy nie ukazały się po polsku). Dziś obserwujemy dwa kierunki rozwoju RPG: - standaryzacja (powstają uniwersalne mechaniki z mnóstwem kompatybilnych światów i innych suplementów, dzięki czemu znając jeden trzon zasad możemy się bawić w wielu różnych rzeczywistościach i korzystać z mnóstwa gotowych materiałów); zaliczymy tu Dungeons & Dragons na mechanice d20, GURPS, Fudge - udziwnianie (powstają wręcz systemy "na jedną sesję", nietypowe i zakręcone, jak Violence czy nasze De Profundis - zabawa formą, usunięcie MG, pisanie listów zamiast spotkań na żywo, gra skupiająca się na uzewnętrznianiu swoich emocji, światy bardzo nierealne, z których postacie muszą uciec i wiele, wiele innych). Oczywiście, powstają też normalne, niezależne systemy, ani nie zbyt dziwne, ani nie "populistyczne". To tak pokrótce. Historia RPG w Polsce to całkiem inna bajka, na inny wieczór ![]()
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ja też gram Ja też
![]() Narazie tylko w D&D Ale to dlatego że porzuciliśmy reżim "Strasznego MG" (rzadził się chamsko przez 2 lata, ale już koniec ! he he he) i zaczynamy wszystko od nowa ![]() P.S. zna ktoś dobry sklep w którym można kupiś figurki ? wszędzie są pakowane losowo ? Ja potrzebuje dość szczególnych. Okolice Warszawy
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Moja ukochana gra dzieciństwa to planszowe- ale prekursor gier RPG -Magia i Miecz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Nigdy na powaznie nie gralam, jedynie jako dziecko, ale to byly takie niedopracowane, niepowazne gry, wiadomo. W Poznaniu raz na jakis czas jest Pyrkon, czy jakos tak i tam chyba m.in. w takie gry sie gra, dwoch znajomych mnie tam zapraszało, ale w sumie ja glupia sie nie zdecydowalam. Chcialabym kiedys zagrac w systemie duegons and dragons, poki co gralam w ten system tylko w grach komputerowych typu baldur's gate, ktore uwazam za klasyki. Od razu przychodzi mi tez do głowy LARP, ale na wizażu chyba nie ma wątku o nim, bo nie moge znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Bardzo lubię, ale aktualnie osoby, które grały razem ze mną rozlazły się po Polsce. aktualnie w moim mieście nie ma osób, które by się tym interesowały, a szukam już od paru lat. Internetowe mnie specjalnie nie interesują.
Grane prze mnie to D&D czwarta edycja, oraz z White Wolfa Wampir-Maskarada, Wampir Mroczne Wieki oraz nie pamiętam tytułu, ale grało się człowiekiem. Narratorzy jak i gracze zawsze pogrzani : )
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:24.