|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dietetyczne placki, racuchy, naleśniki, pancakesy i inne.
Od lat robione przez nasze babcie i mamy, jednakże często smażone na głębokim tłuszczu, z dodatkiem mąki i cukru - nieodpowiednie dla osób na diecie, a ja tak bardzo je lubię.
![]() Czy macie może jakieś swoje sprawdzone przepisy na bardzo dietetyczne placuszki, racuchy, naleśniki...? Może ciasto podpiekacie w piekarniku? A jeśli nie, to jak usmażyć bez tłuszczu? Czy dodajecie słodzik zamiast cukru? Czy tak można? I co zamiast mąki? Byłabym wdzięczna za wszelki odpowiedzi. Stwórzmy tutaj zbiór przepisów na właśnie takie łakocie. Pozdrawiam.
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dietetyczne placki, racuchy, naleśniki, pancakesy i inne.
Maka razowa, dobra teflonowa patelnia i juzz jest dietetyczniej i bez tluszczu. Zamiast cukru? Zmiksowane banany albo daktyle, mozna uzyc slodzika albo brazowego cukru.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja też bardzo chętnie poznam jakieś nowe dietetyczne przepisy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zamiast cukru- stevia, albo rzadziej odrobina miodu. Mąkę można zamienić na drobne otręby, ja używam owsianych Sante lub po prostu na mąkę pełnoziarnistą. Ja najczęściej robię cukiniowy omlet/ pancakes: 3 łyżki otrębów owsianych/ mąki żytniej pełnoziarnistej, jajko, ok. 150 g startej i odsączonej cukinii, odrobina stevii, mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia i dodatki: jakieś owoce, rodzynki, łyżka kakao itp. Omlet biszkoptowy: 2 jajka (białka ubić), 4 łyżki otrębów/ mąki żytniej pełnoziarnistej, odrobina stevii, mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia i na wierzch dodatki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Od dłuższego czasu zastanawiam się, czym na stałe zastąpić cukier, słodzę tylko kawę no i ewentualnie wchodzi w grę właśnie kwestia ciast. Póki co używam słodzika (do kawy, ciast jeszcze od czasu dietki nie piekłam), ale najpoważniej rozważam stewię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Bananowe placki:
1 jajko 2-3 łyżki płatków (zazwyczaj mieszam owsiane/żytnie/orkiszowe) 1/2 banana cynamon szczypta soli jogurt nat Banana rozgniatam widelcem, mieszam z jajkiem, dorzucam płatki, cynamon. Gdyby masa wyszła za gęsta można dodać troszkę jogurtu. Smażę na teflonie bez tłuszczu, ewentualnie lekko przetartym tłuszczem. Nie dosładzam niczym, bo dzięki bananowi są wystarczająco słodkie ![]() Część płatków czasami zamieniam na mąkę żytnią/owsianą/orkiszową czy jaką mam pod ręką. Moje ulubione naleśniki: KLIK Zazwyczaj zamiast przypraw dodaję stevie i szczyptę soli. Robię je z 1/3 porcji i przeważnie wychodzą 2 duże i 1 mały naleśnik. Nadziewam wiejskim albo serkiem kremowym i owocami. Z pozostałych żółtek można zrobić kakaową polewę [żółtko, kakao odtłuszczone, stevia/syrop z agawy]. W wersji na słono robiłam z kurczakiem. sałatą (rukolą) i różnymi warzywami. Robiłam też tego KLIK puszystego omleta, tylko zamiast pszennej mąki użyłam orkiszowej i wyszedł super ![]()
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Moim hitem są placuszki serowe z patelni. Smakołyk znalazłam gdzieś tutaj na wizażu:
200g chudego twarogu (robię też z półtłustego) 3 łyżki kaszy manny (gdy masa za rzadka dodaję troszkę więcej) 1 jajko 1 lyżka wiórek kokosowych zagnieść 'ciasto', ulepić placuszki w dłoni i smażyć kilka minut z każdej strony. Nie dodaję cukru. Jadam je z owocami, są przepyszne i cudownie pachną. Robi się szybciutko. Polecam również placuszki pełnoziarniste ![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2013-10-13 o 22:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na przykład nie wypiję z nią kawy czy herbaty (normalnie nie słodzę, ale kiedyś spróbowałam i ![]() ![]() A próbowałaś syrop z agawy? Też zdrowy, a smakuje jak miód ![]() ![]()
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Placek owsiany: 40 g płatków owsianych, łyżka otrębów, jajko, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, coś do posłodzenia- łyżeczka miodu/ odrobina stevii+ dodatki: suszone owoce lub świeże na wierzch. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na małym ogniu z obu stron. Tutaj jest sporo przepisów na różne placki, omlety itp. ![]() Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2013-10-13 o 23:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Świetne te przepisy podajecie.
![]() Aż nie wiem, który pierwszy wypróbować. ![]() Ja często robię bananowe placuszki. Składniki: - banan - 2 jajka Przygotowanie: Wszystko razem miksować, aż do uzyskania puszystej masy. Smażyć na patelni bez tłuszczu. I są naprawdę pyszne! ![]() Robię też te: http://dlasmaku.com/index.php/compon...ki-z-kalafiora. Już nie na słodko, ale równie pysznie. ![]() ---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:29 ---------- I znalazłam taki przepis na naleśniki z mikrofali. Brzmi... co najmniej odważnie. Może robiłyście już je kiedyś? Albo słyszałyście jakąś opinię na ich temat? ![]() DIETETYCZNE NALEŚNIKI Z MIKROFALI Składniki: - 2 jajka - 1 łyżka odtłuszczonego serka homogenizowanego lub jogurtu - pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie) - 1 łyżka naturalnego dietetycznego cukru np. cukru z brzozy (ksylitolu) lub erythritolu - nie ma kalorii (np. Diabex) plus aromat np. waniliowy - opcja słodka - szczypta soli/curry/zioła prowansalskie itp - opcja wytrawna Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę Żółtka dokładnie mieszamy z łyżką jogurtu/serka, cukrem i proszkiem do pieczenia oraz wybranymi aromatami lub przyprawami Delikatnie łączymy żółtka z pianą. Wylewamy na papier do pieczenia. Wkładamy do mikrofali na 2 minuty na 800 W (lub mniej - należy przyglądać się naleśnikom przez okienko i gdy zaczną lekko brązowieć - wyjąć / chyba, że ktoś lubi ciemniejsze.
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Cześć. Super wątek. Jakieś placuszki tu wymienione na pewno zrobię. I będę Was podglądać
![]()
178cm START po raz drugi 10.01.2015 99,5 - szok !!! .."dwie dusze mam, w rozprzęgu wiecznym i zamęcie, jedna się pazurami w ziemię prze zacięcie, druga z oparów ziemskich unosi się w niebo, stęskniona zaświatów odwieczną potrzebą"... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli lubisz miód to syrop z agawy powinien Ci się spodobać ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. Edytowane przez magda_lena40 Czas edycji: 2013-10-14 o 22:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
podzielę się przepisem na placki dyniowe które można zrobić w werjsi na słodko i na słono.
NA SŁONO 500 gram dyni starkowanej na grubych oczkach 1 jajko 1 cebulka starkowana również na grubych oczkach 3 łyżki mąki pełnoziarnistej curry, sól, pieprz tarkujemy dynię, delikatnie solimy, czekamy ok. 15 minut po czym odciskamy wodę która z dyni wypłynie (zależnie od dyni, czasem tej wody jest dużo, czasem nei ma jej wogóle) tarkujemy cebulkę, dodajemy pozostałę składniki, mieszamy i od razu smażymy (jak placki ziemniaczane) na oliwie z oliwek. Dynia jest niskokaloryczna a smak jest cudowny NA SŁODKO 500 gram dyni starkowanej na grubych oczkach 1 jajko 3 łyżki mąki pełnoziarnistej kardamon/imbir/cynamon/gałka muszkatołowa (co mamy to dajemy, najfajniej s,akuje z kardamonem i imbirem) szczypta soli tarkujemy dynię dodajemy dołsownie szczyptę soli, odstawiamy na 15 minut po czym odsączamy wodę, dodajemy pozostałę składniki i smażymy placki na łyżeczce masła (masło wcale nie jest złe, jest lepsze niż olej słonecnzikowy a smaku dodaje o wiele więcej niż olej) przed podaniem polewamy placki albo jogurtem z cynamonem i słodzikiem albo miodem/syropem klonowym albo smarujemy dżemem (najlepsze są te kwaskawe jak z porzeczki czy pigwy,ewentualnie morelowy lub jabłkowy, słodkie (malinowy truskawkowy) sprawiają że danie jest mdłe
dieta reducyjna i zdrowe odżywianie ![]() Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2013-10-15 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja niedawno robiłam kotleciki z cukinii, ale to takie dosyć banalne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
takie kolteciki są pyszne ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam właśnie placki/kotleciki dyniowo-serowe bez mąki (improwizowałam) i super się udały
![]() ok. 200g obranej dyni +/- 100g sera (twaróg+bałkański, może być sam twaróg, zamiast bałkańskiego może być feta, może być też sama feta albo w ogóle całkiem ser można by pominąć i też powinny się udać) duże jajko sól, pieprz Dynię starłam na dużych oczkach, dodałam trochę rozdrobnionego twarogu, sera bałkańskiego i jajko, doprawiłam. Wszystko dokładnie wymieszałam. Masa wychodzi bardzo gęsta, więc kotleciki formowałam dłońmi, smażyłam na teflonie do zrumienienia (przed pierwszą porcją delikatnie natłuściłam olejem na wszelki wypadek ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() edit: aha, już znalazłam, nie na wszytskie po prostu są przepisy ![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2013-10-15 o 20:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ma któraś z Was sprawdzony przepis na smaczną granolę? Nigdy nie jadłam i nie próbowałam, a za jakiś czas mam plan przetestować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wychodzi na prawdę super ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A jeszcze co do tego sklejania składników suchych - przeglądałam już różne przepisy i w niektórych było, żeby zmieszać je z miodem i olejem. Czyli ten olej nie jest niezbędny? Bo właśnie tu miałam wątpliwości, czy mogę go pominąć i wszystko się ładnie sklei na miodzie samym ![]() Płatki owsiane+otręby+sezam+migd ały+wiórki kokosowe+rodzynki+czekola da ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym przepisie tłuszczu na pewno nie używałam i się posklejało ![]() ![]()
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często. Edytowane przez magda_lena40 Czas edycji: 2013-10-17 o 12:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Będę próbować bez oleju ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Polecam szybki omlet bananowy: 2 jajka, rozgnieciony banan, trochę mąki razowej dla zagęszczenia i cynamon do posypania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
chcialabym polecic swojego bloga, gdzie umieszczam z zalozenia zdrowsze przepisy. bez maki itp.. duzo orzechow i platkow owsianych w muffinach, placuszkach... mi wszytko bardzo smakuje, moze wam tez przypasuje
![]() pieczone placki bananowe z maslem z migdałów http://zielonysrodek.pl/pieczone-placki-bananowe/ placki bananowe z platkmi owsianymi http://zielonysrodek.pl/najprostsze-...ami-owsianymi/ pyszna domowa granola: http://zielonysrodek.pl/granola-z-orzechami/ i jeszcze batoniki granola : http://zielonysrodek.pl/granola-bars/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:36.