Dietetyczne placki, racuchy, naleśniki, pancakesy i inne. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-13, 14:04   #1
Chocolu
Raczkowanie

GG do Chocolu

Dietetyczne placki, racuchy, naleśniki, pancakesy i inne.

Od lat robione przez nasze babcie i mamy, jednakże często smażone na głębokim tłuszczu, z dodatkiem mąki i cukru - nieodpowiednie dla osób na diecie, a ja tak bardzo je lubię.
Czy macie może jakieś swoje sprawdzone przepisy na bardzo dietetyczne placuszki, racuchy, naleśniki...?

Może ciasto podpiekacie w piekarniku?
A jeśli nie, to jak usmażyć bez tłuszczu?
Czy dodajecie słodzik zamiast cukru? Czy tak można?
I co zamiast mąki?

Byłabym wdzięczna za wszelki odpowiedzi.
Stwórzmy tutaj zbiór przepisów na właśnie takie łakocie.

Pozdrawiam. 

66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 -58 - 57 - 56 - 55

Chocolu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 14:13   #2
pijana_wiatrem
Rozeznanie

Dot.: Dietetyczne placki, racuchy, naleśniki, pancakesy i inne.

Maka razowa, dobra teflonowa patelnia i juzz jest dietetyczniej i bez tluszczu. Zamiast cukru? Zmiksowane banany albo daktyle, mozna uzyc slodzika albo brazowego cukru.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
pijana_wiatrem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 19:49   #3
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Ja też bardzo chętnie poznam jakieś nowe dietetyczne przepisy Właśnie przed chwilą w Wiem co jem i wiem co kupuję padł przepis na placuszki(?) z syropem klonowym: (nie wiem, czy dobrze pamiętam) 4 łyżki mąki razowej, 3 łyżki otrąb owsianych, 2 łyżki twarogu, 2 łyżki stopionego masła, 2 jajka, ubite białko...i to chyba na tyle Można podawać z owocami i syropem klonowym właśnie. Tyle że zastąpiłabym na coś masło, ono jest chyba głównie żeby dało radę smażyć już bez tłuszczu, i nie wiem czy z oliwą dałoby radę?
czokled jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 21:42   #4
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chocolu Pokaż wiadomość
Może ciasto podpiekacie w piekarniku?
A jeśli nie, to jak usmażyć bez tłuszczu?
Czy dodajecie słodzik zamiast cukru? Czy tak można?
I co zamiast mąki?

Ja smażę na łyżeczce oliwy z oliwek. Niby można smażyć bez tłuszczu na teflonie, ale wygodniej z niewielką jego ilością
Zamiast cukru- stevia, albo rzadziej odrobina miodu.
Mąkę można zamienić na drobne otręby, ja używam owsianych Sante lub po prostu na mąkę pełnoziarnistą.

Ja najczęściej robię cukiniowy omlet/ pancakes: 3 łyżki otrębów owsianych/ mąki żytniej pełnoziarnistej, jajko, ok. 150 g startej i odsączonej cukinii, odrobina stevii, mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia i dodatki: jakieś owoce, rodzynki, łyżka kakao itp.

Omlet biszkoptowy: 2 jajka (białka ubić), 4 łyżki otrębów/ mąki żytniej pełnoziarnistej, odrobina stevii, mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia i na wierzch dodatki.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 22:01   #5
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Ja smażę na łyżeczce oliwy z oliwek. Niby można smażyć bez tłuszczu na teflonie, ale wygodniej z niewielką jego ilością
Zamiast cukru- stevia, albo rzadziej odrobina miodu.
Mąkę można zamienić na drobne otręby, ja używam owsianych Sante lub po prostu na mąkę pełnoziarnistą.

Ja najczęściej robię cukiniowy omlet/ pancakes: 3 łyżki otrębów owsianych/ mąki żytniej pełnoziarnistej, jajko, ok. 150 g startej i odsączonej cukinii, odrobina stevii, mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia i dodatki: jakieś owoce, rodzynki, łyżka kakao itp.

Omlet biszkoptowy: 2 jajka (białka ubić), 4 łyżki otrębów/ mąki żytniej pełnoziarnistej, odrobina stevii, mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia i na wierzch dodatki.
Super, ja na pewno wypróbuję

Od dłuższego czasu zastanawiam się, czym na stałe zastąpić cukier, słodzę tylko kawę no i ewentualnie wchodzi w grę właśnie kwestia ciast. Póki co używam słodzika (do kawy, ciast jeszcze od czasu dietki nie piekłam), ale najpoważniej rozważam stewię no a dla smaku może syrop klonowy
Stary 2013-10-13, 22:23   #6
magda_lena40
Zakorzenienie

Bananowe placki:
1 jajko
2-3 łyżki płatków (zazwyczaj mieszam owsiane/żytnie/orkiszowe)
1/2 banana
cynamon
szczypta soli
jogurt nat

Banana rozgniatam widelcem, mieszam z jajkiem, dorzucam płatki, cynamon. Gdyby masa wyszła za gęsta można dodać troszkę jogurtu. Smażę na teflonie bez tłuszczu, ewentualnie lekko przetartym tłuszczem. Nie dosładzam niczym, bo dzięki bananowi są wystarczająco słodkie Podaję z wiejskim/jogurtem nat/kremowym serkiem i owocami czy na co mam akurat ochotę.
Część płatków czasami zamieniam na mąkę żytnią/owsianą/orkiszową czy jaką mam pod ręką.

Moje ulubione naleśniki: KLIK Zazwyczaj zamiast przypraw dodaję stevie i szczyptę soli. Robię je z 1/3 porcji i przeważnie wychodzą 2 duże i 1 mały naleśnik. Nadziewam wiejskim albo serkiem kremowym i owocami. Z pozostałych żółtek można zrobić kakaową polewę [żółtko, kakao odtłuszczone, stevia/syrop z agawy].
W wersji na słono robiłam z kurczakiem. sałatą (rukolą) i różnymi warzywami.

Robiłam też tego KLIK puszystego omleta, tylko zamiast pszennej mąki użyłam orkiszowej i wyszedł super

Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia.
Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie.
Dzięki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności.
Ale często wątpię.
Bardzo często.

magda_lena40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-13, 22:24   #7
beatiska
Zakorzenienie

Moim hitem są placuszki serowe z patelni. Smakołyk znalazłam gdzieś tutaj na wizażu:
200g chudego twarogu (robię też z półtłustego)
3 łyżki kaszy manny (gdy masa za rzadka dodaję troszkę więcej)
1 jajko
1 lyżka wiórek kokosowych

zagnieść 'ciasto', ulepić placuszki w dłoni i smażyć kilka minut z każdej strony. Nie dodaję cukru. Jadam je z owocami, są przepyszne i cudownie pachną. Robi się szybciutko.

Polecam również placuszki pełnoziarniste
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6

Edytowane przez beatiska
Czas edycji: 2013-10-13 o 22:26
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-13, 22:26   #8
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czokled Pokaż wiadomość
Od dłuższego czasu zastanawiam się, czym na stałe zastąpić cukier, słodzę tylko kawę no i ewentualnie wchodzi w grę właśnie kwestia ciast. Póki co używam słodzika (do kawy, ciast jeszcze od czasu dietki nie piekłam), ale najpoważniej rozważam stewię no a dla smaku może syrop klonowy
Stevia jest super, tylko trzeba się przyzwyczaić do jej smaku
Ja na przykład nie wypiję z nią kawy czy herbaty (normalnie nie słodzę, ale kiedyś spróbowałam i ), ale do owsianki, placków, naleśników, serków i różnych wypieków mi pasuje
A próbowałaś syrop z agawy? Też zdrowy, a smakuje jak miód

Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie.
Ale często wątpię.
Bardzo często.

Stary 2013-10-13, 22:50   #9
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Cytat:
Napisane przez magda_lena40 Pokaż wiadomość
Bananowe placki:
1 jajko
2-3 łyżki płatków (zazwyczaj mieszam owsiane/żytnie/orkiszowe)
1/2 banana
cynamon
szczypta soli
jogurt nat

Banana rozgniatam widelcem, mieszam z jajkiem, dorzucam płatki, cynamon. Gdyby masa wyszła za gęsta można dodać troszkę jogurtu. Smażę na teflonie bez tłuszczu, ewentualnie lekko przetartym tłuszczem. Nie dosładzam niczym, bo dzięki bananowi są wystarczająco słodkie Podaję z wiejskim/jogurtem nat/kremowym serkiem i owocami czy na co mam akurat ochotę.
Część płatków czasami zamieniam na mąkę żytnią/owsianą/orkiszową czy jaką mam pod ręką.

Moje ulubione naleśniki: KLIK Zazwyczaj zamiast przypraw dodaję stevie i szczyptę soli. Robię je z 1/3 porcji i przeważnie wychodzą 2 duże i 1 mały naleśnik. Nadziewam wiejskim albo serkiem kremowym i owocami. Z pozostałych żółtek można zrobić kakaową polewę [żółtko, kakao odtłuszczone, stevia/syrop z agawy].
W wersji na słono robiłam z kurczakiem. sałatą (rukolą) i różnymi warzywami.

Robiłam też tego KLIK puszystego omleta, tylko zamiast pszennej mąki użyłam orkiszowej i wyszedł super
Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Moim hitem są placuszki serowe z patelni. Smakołyk znalazłam gdzieś tutaj na wizażu:
200g chudego twarogu (robię też z półtłustego)
3 łyżki kaszy manny (gdy masa za rzadka dodaję troszkę więcej)
1 jajko
1 lyżka wiórek kokosowych

zagnieść 'ciasto', ulepić placuszki w dłoni i smażyć kilka minut z każdej strony. Nie dodaję cukru. Jadam je z owocami, są przepyszne i cudownie pachną. Robi się szybciutko.

Polecam również placuszki pełnoziarniste
Jejku dziewczyny, jakie Wy super przepisy wrzucacie Że też wcześniej na takie nie wpadłam...
Cytat:
Ja na przykład nie wypiję z nią kawy czy herbaty (normalnie nie słodzę, ale kiedyś spróbowałam i ), ale do owsianki, placków, naleśników, serków i różnych wypieków mi pasuje
A próbowałaś syrop z agawy? Też zdrowy, a smakuje jak miód
Od dłuższego czasu analizowałam wszelkie zamienniki cukru i stewia mi się wydała fajna do wypieków/naleśników/itp A do kawy/jako polewa do czegoś na słodko zastanawiam się właśnie nad klonem albo agawą, żadnego przyznam nie próbowałam a miód uwielbiam więc agawa na pewno by mi podpasiła
Stary 2013-10-13, 23:53   #10
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie było tak samo ze stevią... Na początku w ogóle mi nie podeszła Pół roku później zrobiłam kolejne podejście i przekonałam się do niej. Kawy czy herbaty nie słodzę w ogóle, ale też kiedyś spróbowałam ze stevią i mi nie podeszła. Wydaje mi się, że z nią jest ten problem, że po prostu trzeba uważać i nie przesadzać z jej ilością. W niewielkich ilościach jako słodzik sprawuje się bardzo dobrze, ale wystarczy lekko przesadzić i niestety wtedy czuć jej ziołowy zapach Ja teraz słodzę dosłownie odrobinę.

Placek owsiany:
40 g płatków owsianych, łyżka otrębów, jajko, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, coś do posłodzenia- łyżeczka miodu/ odrobina stevii+ dodatki: suszone owoce lub świeże na wierzch.
Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na małym ogniu z obu stron.

Tutaj jest sporo przepisów na różne placki, omlety itp.

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2013-10-13 o 23:54
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 06:32   #11
Chocolu
Raczkowanie

GG do Chocolu

Świetne te przepisy podajecie.
Aż nie wiem, który pierwszy wypróbować.

Ja często robię bananowe placuszki.

Składniki:
- banan
- 2 jajka

Przygotowanie:
Wszystko razem miksować, aż do uzyskania puszystej masy. Smażyć na patelni bez tłuszczu.

I są naprawdę pyszne!

Robię też te: http://dlasmaku.com/index.php/compon...ki-z-kalafiora. Już nie na słodko, ale równie pysznie.

---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:29 ----------

I znalazłam taki przepis na naleśniki z mikrofali.
Brzmi... co najmniej odważnie.
Może robiłyście już je kiedyś?
Albo słyszałyście jakąś opinię na ich temat?

DIETETYCZNE NALEŚNIKI Z MIKROFALI
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka odtłuszczonego serka homogenizowanego lub jogurtu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
- 1 łyżka naturalnego dietetycznego cukru np. cukru z brzozy (ksylitolu) lub erythritolu - nie ma kalorii (np. Diabex) plus aromat np. waniliowy - opcja słodka
- szczypta soli/curry/zioła prowansalskie itp - opcja wytrawna

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę
Żółtka dokładnie mieszamy z łyżką jogurtu/serka, cukrem i proszkiem do pieczenia oraz wybranymi aromatami lub przyprawami
Delikatnie łączymy żółtka z pianą.
Wylewamy na papier do pieczenia.
Wkładamy do mikrofali na 2 minuty na 800 W (lub mniej - należy przyglądać się naleśnikom przez okienko i gdy zaczną lekko brązowieć - wyjąć / chyba, że ktoś lubi ciemniejsze.

66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 -58 - 57 - 56 - 55

Chocolu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-14, 21:47   #12
jolanteczka123
Rozeznanie

Cześć. Super wątek. Jakieś placuszki tu wymienione na pewno zrobię. I będę Was podglądać

.."dwie dusze mam, w rozprzęgu wiecznym i zamęcie, jedna się pazurami w ziemię prze zacięcie, druga z oparów ziemskich unosi się w niebo, stęskniona zaświatów odwieczną potrzebą"...
jolanteczka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-14, 22:14   #13
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Jejku dziewczyny, jakie Wy super przepisy wrzucacie Że też wcześniej na takie nie wpadłam...

Od dłuższego czasu analizowałam wszelkie zamienniki cukru i stewia mi się wydała fajna do wypieków/naleśników/itp A do kawy/jako polewa do czegoś na słodko zastanawiam się właśnie nad klonem albo agawą, żadnego przyznam nie próbowałam a miód uwielbiam więc agawa na pewno by mi podpasiła
Często wystarczy podmienić składniki z podstawowego przepisu na zdrowsze odpowiedniki A jak czytasz dużo przepisów, często sama gotujesz to później będziesz mieć w głowie jakiś podstawowy przepis, który wystarczy trochę zmodyfikować żeby za każdym razem powstało coś nowego i pysznego
Jeśli lubisz miód to syrop z agawy powinien Ci się spodobać Stevia też jest dobra, wystarczy się tylko do niej przyzwyczaić Syropu klonowego jeszcze nie miałam i szczerze mówiąc nawet nie wiem jakie ma wartości, za chwilę mu się przyjrzę

Cytat:
Uwielbiam takie blogi, mogłabym godzinami je przeglądać, tyyyyle inspiracji

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Edytowane przez magda_lena40
Czas edycji: 2013-10-14 o 22:22
Stary 2013-10-14, 22:26   #14
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Cytat:
Ojej, ale mi się brzuch rozburczał Przepysznie to wszystko wygląda...
Cytat:
Często wystarczy podmienić składniki z podstawowego przepisu na zdrowsze odpowiedniki A jak czytasz dużo przepisów, często sama gotujesz to później będziesz mieć w głowie jakiś podstawowy przepis, który wystarczy trochę zmodyfikować żeby za każdym razem powstało coś nowego i pysznego
Jeśli lubisz miód to syrop z agawy powinien Ci się spodobać Stevia też jest dobra, wystarczy się tylko do niej przyzwyczaić Syropu klonowego jeszcze nie miałam i szczerze mówiąc nawet nie wiem jakie ma wartości, za chwilę mu się przyjrzę
No właśnie bardzo chciałabym umieć zdrowo podmieniać składniki ale często mam problem z tym jaki zamiennik by się nadał
Stary 2013-10-15, 10:03   #15
agaczini
Zadomowienie

podzielę się przepisem na placki dyniowe które można zrobić w werjsi na słodko i na słono.

NA SŁONO
500 gram dyni starkowanej na grubych oczkach
1 jajko
1 cebulka starkowana również na grubych oczkach
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
curry, sól, pieprz

tarkujemy dynię, delikatnie solimy, czekamy ok. 15 minut po czym odciskamy wodę która z dyni wypłynie (zależnie od dyni, czasem tej wody jest dużo, czasem nei ma jej wogóle) tarkujemy cebulkę, dodajemy pozostałę składniki, mieszamy i od razu smażymy (jak placki ziemniaczane) na oliwie z oliwek. Dynia jest niskokaloryczna a smak jest cudowny

NA SŁODKO
1 jajko
kardamon/imbir/cynamon/gałka muszkatołowa (co mamy to dajemy, najfajniej s,akuje z kardamonem i imbirem)
szczypta soli

tarkujemy dynię dodajemy dołsownie szczyptę soli, odstawiamy na 15 minut po czym odsączamy wodę, dodajemy pozostałę składniki i smażymy placki na łyżeczce masła (masło wcale nie jest złe, jest lepsze niż olej słonecnzikowy a smaku dodaje o wiele więcej niż olej) przed podaniem polewamy placki albo jogurtem z cynamonem i słodzikiem albo miodem/syropem klonowym albo smarujemy dżemem (najlepsze są te kwaskawe jak z porzeczki czy pigwy,ewentualnie morelowy lub jabłkowy, słodkie (malinowy truskawkowy) sprawiają że danie jest mdłe

Edytowane przez agaczini
Czas edycji: 2013-10-15 o 10:05
agaczini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 10:11   #16
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaczini Pokaż wiadomość
podzielę się przepisem na placki dyniowe które można zrobić w werjsi na słodko i na słono.

NA SŁONO
1 jajko
curry, sól, pieprz

tarkujemy dynię, delikatnie solimy, czekamy ok. 15 minut po czym odciskamy wodę która z dyni wypłynie (zależnie od dyni, czasem tej wody jest dużo, czasem nei ma jej wogóle) tarkujemy cebulkę, dodajemy pozostałę składniki, mieszamy i od razu smażymy (jak placki ziemniaczane) na oliwie z oliwek. Dynia jest niskokaloryczna a smak jest cudowny

NA SŁODKO
1 jajko
kardamon/imbir/cynamon/gałka muszkatołowa (co mamy to dajemy, najfajniej s,akuje z kardamonem i imbirem)
szczypta soli

tarkujemy dynię dodajemy dołsownie szczyptę soli, odstawiamy na 15 minut po czym odsączamy wodę, dodajemy pozostałę składniki i smażymy placki na łyżeczce masła (masło wcale nie jest złe, jest lepsze niż olej słonecnzikowy a smaku dodaje o wiele więcej niż olej) przed podaniem polewamy placki albo jogurtem z cynamonem i słodzikiem albo miodem/syropem klonowym albo smarujemy dżemem (najlepsze są te kwaskawe jak z porzeczki czy pigwy,ewentualnie morelowy lub jabłkowy, słodkie (malinowy truskawkowy) sprawiają że danie jest mdłe
O, już wiem co zrobię na obiad

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Stary 2013-10-15, 10:31   #17
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Cytat:
Napisane przez agaczini Pokaż wiadomość

NA SŁONO
1 jajko
curry, sól, pieprz

NA SŁODKO
1 jajko
szczypta soli

O,jaki fajny przepis

Ja niedawno robiłam kotleciki z cukinii, ale to takie dosyć banalne Plastry cukinii doprawiłam, maczałam w jajku, obtaczałam w otrębach i na patelnie bez tłuszczu
Stary 2013-10-15, 12:54   #18
agaczini
Zadomowienie

Cytat:
O,jaki fajny przepis

Ja niedawno robiłam kotleciki z cukinii, ale to takie dosyć banalne Plastry cukinii doprawiłam, maczałam w jajku, obtaczałam w otrębach i na patelnie bez tłuszczu

takie kolteciki są pyszne ja czasem też tarkuję cukinię i dodaję jedno jajko i jednego ziemniaka starkowanego tak dla odmiany
Stary 2013-10-15, 14:26   #19
magda_lena40
Zakorzenienie

Zrobiłam właśnie placki/kotleciki dyniowo-serowe bez mąki (improwizowałam) i super się udały

ok. 200g obranej dyni
+/- 100g sera (twaróg+bałkański, może być sam twaróg, zamiast bałkańskiego może być feta, może być też sama feta albo w ogóle całkiem ser można by pominąć i też powinny się udać)
duże jajko
sól, pieprz

Dynię starłam na dużych oczkach, dodałam trochę rozdrobnionego twarogu, sera bałkańskiego i jajko, doprawiłam. Wszystko dokładnie wymieszałam. Masa wychodzi bardzo gęsta, więc kotleciki formowałam dłońmi, smażyłam na teflonie do zrumienienia (przed pierwszą porcją delikatnie natłuściłam olejem na wszelki wypadek ). Dobrze się przewracały, żaden się nie rozwalił, w smaku super, więc polecam

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-15, 15:22   #20
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Cytat:
Zrobiłam właśnie placki/kotleciki dyniowo-serowe bez mąki (improwizowałam) i super się udały

ok. 200g obranej dyni
+/- 100g sera (twaróg+bałkański, może być sam twaróg, zamiast bałkańskiego może być feta, może być też sama feta albo w ogóle całkiem ser można by pominąć i też powinny się udać)
duże jajko
sól, pieprz

Dynię starłam na dużych oczkach, dodałam trochę rozdrobnionego twarogu, sera bałkańskiego i jajko, doprawiłam. Wszystko dokładnie wymieszałam. Masa wychodzi bardzo gęsta, więc kotleciki formowałam dłońmi, smażyłam na teflonie do zrumienienia (przed pierwszą porcją delikatnie natłuściłam olejem na wszelki wypadek ). Dobrze się przewracały, żaden się nie rozwalił, w smaku super, więc polecam
Super, ja na pewno wyprobuje! I jaki prosty przepis, lubie takie U mnie dzis jogurtowy kurczak curry z kapusta pekinska

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-10-15, 20:09   #21
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:

Czy na blogu są przepisy? Bo widzę tylko zdjęcia i kilka słów, natomiast nie mogę znaleźć dokłądnego przepisu i składników

edit: aha, już znalazłam, nie na wszytskie po prostu są przepisy
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6

Edytowane przez beatiska
Czas edycji: 2013-10-15 o 20:19
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-15, 21:03   #22
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Czy na blogu są przepisy? Bo widzę tylko zdjęcia i kilka słów, natomiast nie mogę znaleźć dokłądnego przepisu i składników

edit: aha, już znalazłam, nie na wszytskie po prostu są przepisy
No właśnie ja też się naszukałam trochę, na niektóre były podawane wcześniej a przy następnych modyfikacjach już przepisów podanych nie ma, a szkoda, bo straaaaaaasznie mi się podobają, już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła niektóre wypróbować

Ma któraś z Was sprawdzony przepis na smaczną granolę? Nigdy nie jadłam i nie próbowałam, a za jakiś czas mam plan przetestować
Stary 2013-10-17, 11:54   #23
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Ma któraś z Was sprawdzony przepis na smaczną granolę? Nigdy nie jadłam i nie próbowałam, a za jakiś czas mam plan przetestować
KLIK
Wychodzi na prawdę super Raz robiłam z syropem z agawy zamiast miodu i się zrobiło musli a nie granola, a tutaj się fajnie posklejały składniki Dodatki możesz zmienić, a zamiast otrębów dać płatki owsiane i np żytnie, orkiszowe czy jakie lubisz (nie błyskawiczne)

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-17, 12:17   #24
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Cytat:
KLIK
Wychodzi na prawdę super Raz robiłam z syropem z agawy zamiast miodu i się zrobiło musli a nie granola, a tutaj się fajnie posklejały składniki Dodatki możesz zmienić, a zamiast otrębów dać płatki owsiane i np żytnie, orkiszowe czy jakie lubisz (nie błyskawiczne)

A jeszcze co do tego sklejania składników suchych - przeglądałam już różne przepisy i w niektórych było, żeby zmieszać je z miodem i olejem. Czyli ten olej nie jest niezbędny? Bo właśnie tu miałam wątpliwości, czy mogę go pominąć i wszystko się ładnie sklei na miodzie samym
Płatki owsiane+otręby+sezam+migd ały+wiórki kokosowe+rodzynki+czekola da
Stary 2013-10-17, 12:32   #25
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:

A jeszcze co do tego sklejania składników suchych - przeglądałam już różne przepisy i w niektórych było, żeby zmieszać je z miodem i olejem. Czyli ten olej nie jest niezbędny? Bo właśnie tu miałam wątpliwości, czy mogę go pominąć i wszystko się ładnie sklei na miodzie samym
Płatki owsiane+otręby+sezam+migd ały+wiórki kokosowe+rodzynki+czekola da
W przepisie z syropem z agawy był olej i sok jabłkowy jeszcze (jak Ci zależy to mogę go poszukać) i wyszło mi z tego musli, mimo że później dodałam jeszcze trochę miodu, bo widziałam, że się nie klei (było bardzo dobre, ale to jednak nie granola )
W tym przepisie tłuszczu na pewno nie używałam i się posklejało Nie wiem w sumie po co ten olej? Może żeby miód się łatwiej rozprowadził

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Edytowane przez magda_lena40
Czas edycji: 2013-10-17 o 12:50
Stary 2013-10-17, 12:36   #26
czokled
Wtajemniczenie

GG do czokled

Cytat:
W przepisie z syropem z agawy był olej i sok jabłkowy jeszcze (jak Ci zależy to mogę go poszukać) i wyszło mi z tego musli, mimo że później dodałam jeszcze trochę miodu, bo widziałam, że się nie klei (było bardzo dobre, ale to jednak nie granola )
W tym przepisie tłuszczu na pewno nie używałam i się posklejało Nie wiem w sumie po co ten olej? Może żeby miód się łatwiej rozprowadził
Chyba mam gdzieś nawet zapisany ten przepis, bo pamiętam że przeglądałam jakiś z sokiem
Będę próbować bez oleju
Stary 2013-10-17, 12:50   #27
magda_lena40
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba mam gdzieś nawet zapisany ten przepis, bo pamiętam że przeglądałam jakiś z sokiem
Będę próbować bez oleju
Znalazłam KLIK Na tym blogu jest też przepis na dyniowa granolę (jeszcze nie próbowałam)

Ale często wątpię.
Bardzo często.

Stary 2013-10-31, 12:26   #28
mavr
Przyczajenie

Polecam szybki omlet bananowy: 2 jajka, rozgnieciony banan, trochę mąki razowej dla zagęszczenia i cynamon do posypania.
mavr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-03, 10:34   #29
ukil
Przyczajenie

chcialabym polecic swojego bloga, gdzie umieszczam z zalozenia zdrowsze przepisy. bez maki itp.. duzo orzechow i platkow owsianych w muffinach, placuszkach... mi wszytko bardzo smakuje, moze wam tez przypasuje

pieczone placki bananowe z maslem z migdałów http://zielonysrodek.pl/pieczone-placki-bananowe/

placki bananowe z platkmi owsianymi http://zielonysrodek.pl/najprostsze-...ami-owsianymi/

pyszna domowa granola: http://zielonysrodek.pl/granola-z-orzechami/
i jeszcze batoniki granola : http://zielonysrodek.pl/granola-bars/
ukil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości