![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Książki o narkomanii
Witam!
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i chciałabym kupić mojej przyjaciółce książkę dotyczącą narkomanii, prostytucji (ona uwielbia czytać książki o takich zagadnieniach). I tu mam problem bo nie znam za bardzo takich książek. Czy ktoś może coś doradzić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Książki o narkomani
Było sporo na temat książek o narkomanii w wątku o książce ' Dzieci z dworca ZOO '. Warto tam zajrzeć, dziewczyny opisywały swoje wrażenia
![]()
" Jako jedyne spośród wszystkich stworzeń na świecie, trolle wierzą, że istoty żywe poruszają się w czasie do tyłu. Jeśli przeszłość jest widoczna, a przyszłość ukryta, tłumaczą, to znaczy, że musimy stać tyłem do przodu. Wszystko co żyje, porusza się tyłem " T. Pratchett "Kosiarz"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeszcze Ćpun Burgessa - lekka lektura, bez przekłamań, jest i ćpanko i prostytucja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
"Pamiętnik Narkomanki"- Barbary Rosiek, który jest jej autobiografią
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
"Hera moja miłość" Anny Onichimowskiej.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeszcze mi się przypomniało:
"Kokaina" Barbara Rosiek; "Odlot na samo dno" Jana Frey; "Stokrotka" Jan Paweł Krasnodębski.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
My, rodzice dzieci z dworca centralnego
Cichodajka.pl pierwsza o narkomanii, druga o prostytucji.
![]() |
#11 |
☕ sprawia, że jestem☺
|
![]() Jeszcze Dziennik Nimfomanki Valerie Tasso, ostatnio czytałam.
![]() Edytowane przez Puntodivista Czas edycji: 2008-12-21 o 12:34 Powód: ta co zawsze-zapominalstwo :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja dorzucam "11 minut" P.Coelho - Jest to historia prostytki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
To może jej się też spodobać książka Goldena "Wyznania gejszy"
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Angel dziecko ulicy-Arold Marliese
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
no to jeszcze Nagi Lunch, Williama S. Burroughsa. nie wiem jak można było go nie wymienić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
"Heroina" Tomasza Piątka. Moim zdaniem bardzo dobra książka o narkomani. Jest to autobiografia autora.
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
pamietnik narkomanki barbary rosiek,bardzo polecam
Edytowane przez kata k Czas edycji: 2008-12-27 o 00:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Nie przebrnęłam przez tę książkę..
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Nigdy nikt nie wymienia "Xsenna moja miłość", oczywiście jak zawsze zapomniałam, kto jest autorem tej cudownej książki.
Czytaliście 'Dobranoc słonko'? Kurcze, powiem wam szczerze, że czytałam wiele książek i naprawdę dużo lepszych, od tej właśnie wymienionej. Ale ta, wywarła na mnie ogromne wrażenie. Akurat nie ma tam nic o narkotykach. Jednak jak dziewczyna jest gwałcona przez swojego ojczyma... Ah... Polecam, ją naprawdę! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
juz po swiatach ale ja bardzo polecam ,, moja heroina. swiadectwo psychiatry" Macieja Kozlowskiego. Ksiazka pisana przez psychiatre narkomana wiec problem jest ujety z dwoch stron: i na podstawie wiedzy medycznej i wlasnego doswiadczenia. Sama interesuje sie tym tematem i uwazam ze mozna sie z tej ksiazki duzo dowiedziec o mechanizmie uzaleznienia, terapi itp
podobalo mi sie tez ,,milion malych kawalkow". ciekawe spojrzenie na leczenie i metody stosowane w AA i AN. ale wiem ze ta ksiazka zbudzila duzo kontrowersji
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Dot.: Książki o narkomanii
Z tego co mówisz, naprawdę musi być ciekawa. Wielokrotnie słyszałam o niej same pozytywne rzeczy, ale niestety nie miała okazji wpaść mi w rękę. Moja biblioteka ma bardzo małe zaopatrzenie i niestety nie mogę znaleźć wszystkich książek, które mają tak wspaniałe recenzje.
Ja teraz skończyłam czytać książkę Heidi Hassenmuller " W sidłach anoksji". Jednak osobiście, chyba nie zajrzała bym do niej po raz kolejny. Czytałam jednak jeszcze dwie książki tej autorki " Desiriee czyli czas próby" oraz "Dobranoc Słonko". Ta pierwsza, mimo, że nie ma w sobie żadnego wątku o narkomanii lub innych tego tyu problemach, naprawde jest wyjątkowa. Gorąco polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
ja chciałabym także polecić książkę Sekretny dziennik Laury Palmer oraz książkę Kokaina- zwierzenia narkomanki B.Rosiek
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Barbara Rosiek jak dla mnie napisała tylko trzy książki godne uwagi.
"Pamiętnik Narkomanki", "Kokaina" i kurcze... jeszcze coś tak było, ale naprawdę wyleciało mi z głowy. Ona sama postanowiła napisać dziesięć książek. I ciągnąc te postanowienie pisała... Niestety moim zdaniem książki podchodzące bliżej końca to totalna klapa. Moim zdaniem najbardziej godne uwagi są książki wdane przez wydawnictwo "Ossolineum". W nich przeważnie, a nawet można powiedzieć, ze bardzo często poruszany jest problem nastolatków. Co myślicie o "Dobranoc słonko", "Niemy śmiech", "Desiree czyli czas próby", lub "W sidłach anoreksji". Wszystkie napisała Heidi Hassenmuller. Ani jedna z nich nie jest o narkomanii, ale naprawdę są godne uwagi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Aktualnie czytam cpuna Melvin Burgess.
Kazdy rozdzial ma innego narratora (jednego z bohaterow). I jakos dziwnie mi sie ta ksiazke czyta, chyba 1 raz sie z czyms takim spotkalam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
No właśnie o tym słyszałam.
Osobiście tego nie czytała, bo w naszej bibliotece, wciąż tego nie ma. Ktoś po prostu za długo trzyma. A co myślicie o ' Hera moja miłość'? Ludzie się tym zachwycają... a mnie poruszył tam tylko jeden wątek. Kiedy, młodszy brat głównego bohatera powiesił, się kiedy wypalił skręta. I koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
ja za bardzo nie przepadam za barbara rosiek i ooglnie za ksiazkami o narkomani ktore sa przezanczone stricte dla nastolatkow. wiekszosc z nich jest jakas tako malo autentyczna, malo w nich wiedzy a literacko tez nie sa to arcydziela
![]() ![]() Mnie ogolnie bardzo interesuje narkomania i mysle o tym zeby w przyszlosci pracowac z narkomanami w jakis osrodku odwykowym lub poradni uzaleznien. Podobno bardzo dobra jest tez ksiazka ,,rok w monarze" ale jeszcze jej nie czytalam bo trudno ja dostac. Czytala ktoras z was moze? I jeszcze chcialam spytac bo temat pokrewny: znacie jakeis dobre ksiazki na temat alkoholizmu??
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2009-01-11 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Też niedawno ją czytałam. I przyznam, że zrobiła na mnie wrażenie. Ta narracja to nie głupi pomysł ![]() Jana Frey- Odlot na samo dno czytałam zaraz po Ćpunie i już mnie tak nie zainteresowała ![]() A Pamiętnik narkomanki... jestem w trakcie jej czytania i po prostu... zasypiam przy niej. Przykro mi to mówić ale jest tak nudna, że aż mnie to dziwi, bo dużo osób mi ją polecało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Jana Frey- Odlot na samo dno czytałam zaraz po Ćpunie i już mnie tak nie zainteresowała
![]() A czytałaś może, ksiązkę, właśnie tego autora, "W ciemności"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Nie, nie czytałam. A Ty ? Polecasz ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.