Daleki wyjazd na studia - potrzebna rada:( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-01, 15:11   #1
Nadinee_
Raczkowanie

Question

Daleki wyjazd na studia - potrzebna rada:(

Drogie Wizażanki !
Nie wiem czy to dobre miejsce do zakładania przeze mnie tego wątku, jednak wybaczcie mi ponieważ dopiero od niedawna "istnieję" na wizaż.pl i nie wiem czy był już gdzieś taki wątek, czy nie, dlatego zakładam nowy.
Mam problem. Zawsze marzyłam o studiowaniu kierunku oceanografia. Aby to robić musiałabym wyjechać do Gdańska, a aktualnie mieszkam na śląsku. Tutaj mam też chłopaka. Jesteśmy już razem ponad rok. Nie chcę Go zostawiać, bo to wspaniały człowiek i Go kocham. Jednak nie chce rezygnować ze swoich marzeń bo nigdy nie wiadomo jak nasz związek dalej się będzie trzymał. I zastanawiam się , jaką decyzję powinnam podjąć... Dlatego proszę o radę. Co o tym sądzicie ? Gdybym wyjechała byłabym w domu pewnie 2 razy w miesiącu :/. Pozdrawiam Was serdecznie !
Nadinee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:17   #2
nenowka152900
Zadomowienie

Dot.: Daleki wyjazd na studia - potrzebna rada:(

wiele par żyje na odległość. myślę, że jeżeli naprawdę się kochacie to wam się uda. nie rezygnuj z marzeń dla faceta. takie moje zdanie. a jak się da weź go ze sobą. gdzieś jest nawet cały wątek o tego typu związkach, poszukaj.
nenowka152900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:51   #3
milenka22
Rozeznanie

Jedź! 2 razy w miesiącu Ty a może 2 razy w miesiącu on by przyjechał do ciebie? I w ten sposób widzielibyście się w każdy weekend. Twój TŻ nie może też studiować w Gdańsku?
Stary 2009-11-01, 21:01   #4
Biedronilla
Zadomowienie

Jesteście ze sobą dopiero rok i (jak sama piszesz) nie wiadomo jak wasz związek się ułoży, dlatego nie warto byś rezygnowała ze swoich marzeń jeśli będziecie mieli być razem, to będziecie, odległość tego nie zmieni (może nawet umocni) a być w domu dwa razy w miesiącu to wcale nie tak mało.
Biedronilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 21:05   #5
biala17a
Zadomowienie

mysle ze sama sobie juz odpowiedzialas na pytanie - oceanografia to twoje marzenie znam w swoim otoczeniu taka pare - on we wroclawiu ona w lublinie bo akurat tam dostala sie na medycyne. I jakos funkcjonuja sobie juz drugi rok.
ktos przede mna dobrze podpowiada - jesli ty musisz wyjechac moze twoj chlopak moglby wyjechac za toba?
biala17a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 21:22   #6
v-x-n
Wtajemniczenie

Nawet sie nie zastanawiaj, jedz. Nie ma sensu rezygnowac ze swoich marzen dla faceta, nawet gdyby byl chodzacym idealem.

Jezeli macie byc ze soba, to bedziecie - odleglosc nie ma tu w sumie nic do rzeczy, jezeli dwie osoby chca, to spokojnie mozna utrzymac taki zwiazek.
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 21:59   #7
Maalwaaa
Rozeznanie

Jedź. Spełniaj swoje marzenia i nie poświęcaj się dla chłopaka. Wiem, że teraz go kochasz, ale życie jest życiem. Jestem realistką i zawsze stawiam na siebie. Bo teraz jest dobrze, a za jakiś czas nie widomo co mogłoby być. Spełniaj swoje marzenia. Napisałaś, że moglibyście się widzieć 2 x w miesiącu. Uważam, że to niezły wynik. A pozatym przerwy świąteczne i wakacje są długie Jak wam pisane bycie razem to żadna przeszkoda nie da wam rady

Maalwaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 22:30   #8
ever-dream
Wtajemniczenie

Powiem Ci jedno - ja w pewnym stopniu ukierunkowałam swoją przyszłość ze względu na TŻ. Poszłam na studia do miasta do którego nie miałam zamiaru (mimo, że studiuję kierunek, który chciałam). I mimo iż nadal jesteśmy razem to... żałuję. Miałam szansę iść na wymarzoną uczelnię, wymarzonego miasta. A przecież są weekendy, wakacje (które trwają bądź co bądź 1/4 roku) to nie jest mało.
Stary 2009-11-01, 23:16   #9
ptysza
Zadomowienie

nie rezygnuj ze swoich marzeń

2 razy w miesiącu to nie jest wcale tak źle, jakbyś napisała, że do hameryki czy coś to jest kawał drogi

dacie rade jesli tylko bedziecie chcieli
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 23:51   #10
Arlina
Raczkowanie

Przykro mi ale nie wierzę w związki na odległość, nie tylko nie wierzę ale z własnego doświadczenia wiem, że bardzo rzadko udaję się utrzymać kontakt z osobą, która jest tak strasznie daleko. Rozmowa przez telefon nie daje tyle samo radości co kontakt na co dzień. Dlatego jak wyjedziesz to miej to na uwadze. Jednakże uważam, że studia to niesamowicie ważny krok w życiu, trzeba tą decyzję podjąć uwzgledniając wszystkie za i przeciw.

Jeżeli twój chłopak pracuje to może przecież znalźć pracę w Gdańsku
Arlina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 00:03   #11
Sondrina
BAN stały

Spełniaj swoje marzenia. 2 razy w miesiącu to nie mało, mamy telefony, internet. Może w Gdańsku jest jego wymarzony kierunek mógłby studiować tam razem z Tobą? Każdy związek może się rozlecieć, a Ty zostaniesz na lodzie. Ja zawsze myślę najpierw o sobie. Choć to egoistyczne, ale czasem trzeba być egoistką, żeby nie obudzić się samej, niespełnionej w życiu, bo nie ukończyło się wymarzonych studiów, tylko jakieś inne...
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 00:05   #12
Rena
Zakorzenienie

Smile Dot.: Daleki wyjazd na studia - potrzebna rada:(

a on nie moze jechac do Gdanska?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 00:14   #13
esolinka
Zadomowienie

Ja na Twoim miejscu nie rezygnowałabym z marzeń! Teraz mówisz, że masz chłopaka, a tak naprawdę nie wiesz co będzie za rok, czy będziecie jeszcze razem (nie życzę Wam źle) Marzenia trzeba spełniać, a jeśli chodzi o Twoją przyszłość zawodową to tym bardziej. Mówisz, że w domu byłabyś 2 razy w miesiącu (rozumiem, że 2 weekendy, tak?) to powiem Ci Kochana, że to i tak dużo (jak na studia) Ja mam 3 godziny drogi do domu, a i tak jestem 2x w miesiącu. Poza tym, Twój chłopak również może Cię odwiedzać w weekendy i wtedy widywalibyście się co tydzień Także głowa do góry, dostań się na studia i jedź
esolinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 00:21   #14
Starlett
Wtajemniczenie

Też tak uważam - studiuj oceanografię, zdobędziesz nowe doświadczenia, nowe spojrzenie, spełnisz marzenia. dwa razy w miesiącu to nie jest mało, a jeśli Wasz związek ma silne podstawy to przetrwacie - i wiem to z własnego doświadczenia

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 00:28   #15
Taq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Powiem Ci jedno - ja w pewnym stopniu ukierunkowałam swoją przyszłość ze względu na TŻ. Poszłam na studia do miasta do którego nie miałam zamiaru (mimo, że studiuję kierunek, który chciałam). I mimo iż nadal jesteśmy razem to... żałuję. Miałam szansę iść na wymarzoną uczelnię, wymarzonego miasta. A przecież są weekendy, wakacje (które trwają bądź co bądź 1/4 roku) to nie jest mało.
Ja postąpiłam podobnie jak Ty - poszłam na studia do miasta, którego nie brałam pod uwagę, zanim poznałam TŻ. Jednak moja sytuacja jest o tyle specyficzna, że wcześniej poprzeczkę postawiłam sobie niżej. Teraz studiuję to, co chciałam studiować, ale na lepszej uczelni niż zamierzałam. I jestem z TŻ, mieszkamy razem i jesteśmy szczęśliwi. I ani trochę nie żałuję swojej decyzji, gdybym miała możliwość podjąć ją jeszcze raz - postąpiłabym tak samo.
Trudno jest ocenić co autorka wątku powinna zrobić, jestem daleka od powiedzenia, zrób tak, a nie rób tego... Zastanów się co jest dla Ciebie priorytetem w życiu, na pewno pomocne będzie rozpisanie na kartce dobrych i złych stron każdej decyzji - potem to porównaj.
Taq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 00:30   #16
SOCKI
Zakorzenienie

Nigdy nie zrezygnowałabym z marzeń dla faceta. Nie w tym wieku (jestem rok starsza). Studia to prawie pewne następne 5 lat Twojego życia, a Tż......Skąd wiesz, że nie miesiąc czy nawet rok? Absolutnie nie chcę poddawać w wątpliwość Twojego uczucia do niego I powiem Ci, że 2 razy w miesiącu to i tak jest bardzo często. Ja swojego Tża widzę duuużo rzadziej (pozdrawiam Frankfurt).

Słuchaj.....na odległość jest ciężko....wiem o tym doskonale. Ale jest skype...gg...radość z zobaczenia uśmiechu tej drugiej osoby kiedy jej pokazujesz zdjęcia ze spaceru czy kasztana znalezionego jest tak samo piękna jak live. Usłyszenie głosu tej drugiej osoby jest tak samo miłe jak w rzeczywistości. Jeśli oboje będziecie chcieli to dacie radę. W końcu...lepsza jest chęć przytulenia tej drugiej osoby bez możliwości zrobienia tego niż możliwość zrobienia tego bez chęci.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 12:01   #17
Nadinee_
Raczkowanie

Dziękuje Wam bardzo za te rady . Macie racje, nie będę rezygnować ze swoich marzeń, bo nigdy nie wiadomo jak to będzie ze mną i z TŻ . Jestem za młoda na tego typu dylematy . Nie mam dzieci i męża . Potrzebowałam Waszych opini, żeby poczuć się w tym pewniej . Pozdrawiam Was wszystkie
Nadinee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 12:02   #18
SOCKI
Zakorzenienie

Powodzenia Jakby coś to wizaż zawsze pomaga pamiętaj

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 12:25   #19
venusjanka
Przyczajenie

Marzenia najważniejsze Życzę powodzenia na studiach.

Wsparcie mile widziane...
venusjanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości