|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Zapoznanie rodziców
Witam!
Jestem z moim TŻ ponad rok. Nasi rodzice jeszcze nie mieli sposobności się poznać- nie licząc sytuacji, kiedy mój tata tylko w biegu podał rękę rodzicom chłopaka i się przedstawił- sytuacja niezaplanowana, więc nawet nie było okazji na nic więcej. Jednak za każdym razem, gdy jestem z TŻ u jego rodziców na kawce, jego mama dyskretnie pyta, co słychać u moich rodziców. Poprostu zawsze odnoszę wrażenie, jakby delikatnie sugerowała, że mogliby się poznać. Moi rodzice przepadają za TŻ, a jego też bardzo mnie lubią. Wiedzą też, że planujemy wspólną przyszłość. Moje pytanie- kto powinien zainicjować spotkanie rodziców? Moi rodzice powinni zaproponować to rodzicom TŻ, czy na odwrót? A może to ja ze swoim chłopakiem powinniśmy zorganizować? Dodam, że nie mieszkamy jeszcze razem- tylko czasem pomieszkujemy (w weekendy)- mój TŻ mieszka sam. Ale może rzeczywiście powinnam wtedy przejąć obowiązki "pani domu", wysprzątać ładnie mieszkanie, upiec ciasto i się tym zająć? Czy w ogóle jest na to jakaś reguła?
<... Kobieta powinna wiedzieć, jak daleko może iść za daleko... > Edytowane przez KiNgUsIa_86 Czas edycji: 2009-02-03 o 18:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zapoznanie rodziców
Czesc
obserwując zauważyłam,że to rodzice dziewczyny zazwyczaj jako pierwsi organizują spotkanie, ale jeżeli Twój mężczyzna ma mieszkanie, to fajnie by było jakbyście razem zorganizowali mała zapoznawczą kolacyjkę . Możesz się wtedy pochwalić swoimi umiejętnościami kulinarnymi ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Hmmm.moze poczekaj do chwili dopóko rodzice sami tego nie zaproponuja,albo czekaj na spontaniczną sytuację...
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja w ogole nie widze powodu zebys rodzice sie zaznajamiali, chyba ze sie albo mnozycie albo bierzecie slub. Skoro wydaje ci sie, ze tesciowa ma na to parcie to wyslij TZta na zwiady, niech zapyta, czy faktycznie o to chodzi, czy jego mama jest jedynie grzeczna pytajac o twoich rodzicow. Jesli okaze sie, ze faktycznei chce spotkania to najlepszym wyjsciem bedzie wlasnie przygotowana przez ciebie kolacja dla calej 6 w mieszkaniu TZta.
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No właśnie z jednej strony obawiam się, że wyjście z taką inicjatywą oznaczałoby coś bardzo poważnego, a mimo wszystko nie chciałabym, żeby tak to wyglądało. Pomimo planów nie spieszymy się z niczym na siłę i na pewno będzie jeszcze okazja. Ale z drugiej strony czuję taką małą presję, tzn. często zastanawiam się, czy to może już czas.
Nad zdolnościami kulinarnymi musiałabym troszkę popracować, więc takie spotkanie na pewno zaplanuję odpowiednio szybciej ![]() A może któraś z Was chciałaby opowiedzieć, jak to u niej wyglądało, jeżeli macie to już za sobą? Zawsze zastanawiałam się, jak takie spotkanie przebiega. Czy atmosfera jest bardzo sztywna, itp. Moi rodzice i mama mojego byłego chłopaka znali się, ale jakoś mniej się wtedy przejmowałam. Samo spotkanie wyszło naturalnie, ponieważ było niezaplanowane, a ja też się za bardzo nie denerwowałam. Teraz po prostu czuję powagę sytuacji, bo bardzo mi zależy ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
santos "teściowa" jeszcze nie tak dawno rzuciła hasło przy okazji jakiejś rozmowy,że trzeba się spotkać, ale jakoś nie pociągnęłyśmy za bardzo tematu.
Może rzeczywiście wysłanie TŻ na zwiady jest dobrym rozwiązaniem ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Korzystając z okazji, że jest taki temat zapytam się co zrobić gdy rodzice nie przepadają za TŻ?? a jego rodzice mnie lubią, kiedyś trzeba będzie urządzić ślub i wesele a jak to zrobić??? mama moja np. łudzi sie, że do tego nigdy nie dojdzie więc nie ma mowy by ona zechciała się spotkać z jego rodzicami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
KiNgUsIa_86 Moim zdaniem musi byc to spontaniczna decyzja którejś ze stron w sumie uwazam ze narazie nie ma tez za bardzo chyba potrzeby zeby rodzice się poznawali...Chociaż jeśli jakos wam będzie się lepiej z tym zyło to mozesz podsunąc Mamie jeśli macie dobry kontak zeby może zaprosiła rodziców chłopaka....
E.J.a dlaczego rodzice nie przepadaja za twoim chłopakiem???i dlaczego Mama troche źle życzy Twojemu związkowi stało się cos?
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
nie ma zadnej reguły kto ma proponowac spotkanie zapoznawcze. Może zrobice to na święta, badz jakas taka uroczystosc?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja szczerze mówiąc nie widzę takiej konieczności
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem, jeśli mamie Twojego TŻ-a zależy na spotkaniu z Twoimi rodzicami, to powinna powiedzieć wprost i sama je zorganizować. Nie jest dobrze wdawać się w gierki ze zgadywaniem, co by kto chciał i spełnianiem życzeń.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem z moim TŻ ponad trzy lata, rodzice się nie znają i dobrze, po co się mają znać jeżeli nie planujemy ślubu ani nic z tych rzeczy? A mama TŻ nieustannie pyta o zdrowie mojej mamy - w końcu tego wymaga kultura.
Jeżeli już tak ci na tym zależy to proponuje na przykład zorganizować urodziny twoje lub chłopaka i zaprosić rodziców. Takie spotkanie tylko żeby się poznali może być sztuczne i nie będą mieli o czym rozmawiać. Bo przecież o waszej przyszłości nie... dziećmi też nie jesteście, żeby chcieli skontrolować z kim córka ma do czynienia, ani się umawiać, że możecie się razem bawić.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Jak juz koniecznie chcesz zorganizowac to moze przy okazji imienin chlopaka w jego mieszkaniu, zrobisz cos do jedzonka i zaprosisz rodzicow. U mnie zapoznanie mojej mamy z przyyszla tesciowa bylo bardzo spontaniczne. Najpierw pare spotkan na miescie, jak akurat bylam z mama, mieszkamy w jednym miescie, nawet na jednym wielkim osiedlu ale rodzice sie nie znali. Pozniej moja mama potrzebowala skrocic sukienke, a moja tesciowa jest krawcowa, wiec poszla ze mna, tesciowa zrobila kawke. Ostatnio podomiez sie spotkaly na miescie i mama zaprosila ja do nas na kawke
![]()
Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam ![]() 7.7.2012 godz 17 ![]() 7.3.2015 moje druga miłość ![]() Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z TŻ uważamy,że poznamy ich jak się zaręczymy,tzn. jakaś kolacja wspólna itp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nie widzę sensu zapoznawania ze sobą rodziców dopóki nie macie planów matrymonialnych/partnerskich na resztę życia. Moja teściowa zanim została moją teściową też pytała o moich rodziców - z ciekawości, chciała zapewne wiedzieć jacy oni są, czy się ewentualnie w przyszłości będą w stanie dogadać, pytała też z grzeczności itd. Moi rodzice też czasem pytali TŻ-ta co tam u jego rodziców, ale wcale nie po to aby ich koniecznie poznawać, bardziej z ciekawości. Zapoznanie rodziców odbyło się dopiero po naszych zaręczynach, moi rodzice zaprosili nas i rodziców mojego TŻ-ta do siebie na kolację, potem teściowie rewanżowali się takim samym zaproszeniem. Od tamtego czasu widują się sporadycznie, chociaż widzę, że chyba sobie w miarę przypadli do gustu bo nie było nigdy większych konfliktów, czasem do siebie dzwonią z pytaniem co słychać,.
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
u nas tez jakos tak spontanicznie wyszlo...bylam z mama w okolicy gdzie akurat byl tż ze swoja mama i poszlismy w czworke na browara
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
nasi rodzice poznali się dopiero przed naszym ślubem ,czyli po jakichś 11 latach i wydaje mi się, że to jak najbardziej w porządku.Wcześniej nie istniała taka potrzeba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1)mama wie, że jest on dla mnie ważny ale jedncześnie uważa, że to nie jest istotne bo dla mnie powinno być ważne to co ona uzna za istotne, no i ja nie mogę poukładać sobie życia jak ja chce bo guzik o życiu wiem 2) mój chłopak starał się przekonać mamę do siebie ale nic z tego nie wyszło bo ona za bardzo się wtrąca, ja nigdy jej sie nie żaliłam a mimo to uważa, że ma prawo jak jej powiedziałam kiedyś, że nie ma prawa bo ani jej o to nie prosiłam ani nie jestem czy jesteśmy na jej utrzymaniu to się obraziła 3) odnośnie powiedzenia mamie, że "nie jest fajnie tak jak jest" juz ją na tyle znam, że powie mi, że bedzie fajnie jak z nim zerwę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moge wiedzieć ile masz lat?Chodzi mi o wiek dlatego że chce zobaczyć czy Twoja Mama może jest troche przewrażliwiona.Wiesz Twoja Mama też była kiedys zakochana i mysle,że jeśli przemówisz do niej w ten sposób i porównasz to że Mama też była kiedyś zakochana i powinna Cię zrozumieć że chłopak jest dla Ciebie ważny i traktujesz go serio,a nie jako przelotną znajomość.Ja bynjamniej przekonałam mojego tatę w ten sposób że mówiłam ze on przeciez też był kiedyś zakochany,moze glupie ale u Mnie pomogło.W sumie możesz też poczekać aż sytuacja kiedyś ucichnie dlatego,bo Mama tak czy inaczej kiedyś zaakceptuje chłopaka.Nic tak dobrze nie robi jak szczera rozmowa.
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez mi sie wydaje że takie spotkanie powinno wyniknąc spontanicznie u Mnie tak było i jest bardzi fajnie,Nic na siłe...tak czy inaczej kiedys się poznaja.Może któras ze stron rodzin się przełamie i bedzie dobrze.
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ja z TZ jestem 3,5 roku ale Nasi rodzice sie nie znają. Nie ma takiej potrzeby. Jak bedziemy planować cos poważniejszego to wtedy owszem. Ale teraz, nie widze sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
m@rtynkachyba postawię ją w końcu przed faktem dokonanym
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
mi sie wydaje że jak nie planujecie ślubu ani nic takiego to waszi rodzice nie muszą się znać ważne że twoja "teściowa" cię lubi a twoi rodzice lubią twojego TŻ jeszcze będziecie mnieli czas żeby ich ze sobą poznać na razie moim zdaniem jest to zbyteczne chyba że faktycznie bardzo tego chcą w sensie twoi rodzice i teściowa bo tak to nie ma sensu
tak jak ktoś pisał wyżej wyślij swojego TŻ na zwiady żeby niech wybada czy jego mama chce tak na prawde poznać twoich rodziców czy mówi tak tylko z grzeczności
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja zaprosiłam rodziców TŻ i moją matkę do siebie, aby się poznali.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.