|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Najbardziej nietypowe i zaskakujące przekąski jakie jedliście?
Nie znalazłem takiego wątku więc pozwolę sobie zacząć. Ciekaw jestem Waszych pomysłów na nietypowe, odjechane i zupełnie zaskakujące, w Polsce nie znane przekąski i zagryzki na party, pod wódeczkę i tak po prostu do dobrego filmu.
Co powiecie na perłę rosyjskich zagryzek czyli Sało? Próbował ktoś? Podrzucam dobry przepis, jakby ktoś z Was miał ochotę spróbować ![]() Nie znam chyba ani jednej osoby, ktora do "malej wodeczki"odmowilaby kawalka tego niezwyklego przysmaku zza wschodniej granicy. Dla przygotowania sała potrzebna jest doskonalej jakosci slonina najlepiej grubosci okolo 5 centymetrow. przygotowac nalezy takze spora ilosc soli, ostra papryke w proszku i czosnek. W pierwszej kolejnosci przygotowac nalezy zalewe. Do gotujaacej sie wody nalezy dodac sol w proporcji 1 szklanka na 1 litr wody. Mozna latwym sposobem sprawdzic, czy proporcje solanki sa dobre, wystarczy wrzucic do wody surowe jajo, jesli nie tonie, solanka jest w sam raz. Wystudzona zalewa nalezy zalac slonine i moczyc w niej 3-4 dni. Po tym czasie nalezy slonine wyjac i w swiezej wodzie gotowac ja przez okolo 30 minut poczym wyjac, wystudzic i natrzec solidnie czosnkiem utartym z mielona ostra papryka i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem nalezy dobrze schlodzic w lodowce. Podawac pokrojona w najciensze, jak tylko sie da plasterki zapijajac dobrze zmrozona wodeczka, z umiarem rzecz jasna ;-) Smacznego! |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Najbardziej nietypowe i zaskakujące przekąski jakie jedliście?
wow, wygląda to, nie powiem, nad wyraz wódeczkowo.
Wprawdzie wódeczka nie do końca leży w moim zwyczaju, ale muszę kiedyś spróbować. Z rosyjskich zakąsek, to ja polecam te ich szalone suszone kalmary i ryby. To jest coś, co się nigdy nie przejada, nie nudzi i zawsze zachwyca. Naprawdę, ja tych kalmarów mogę pochłonąć nieprzyzwoite ilości. Na Ukrainie też można je kupić. Ponadto, świetnie sprawdzają się podczas górskich wypraw, bo są leciutkie, długo się je żuje i mają sporo białka. Dobrą przekąską (do kupienia w sklepach z zagraniczną żywnością) są małe płatki nori w takiej słodkawo-słonej marynacie. Kupuje się gotowe. Ja zjadam połowę, zanim jeszcze otworzę jakiekolwiek piwo. Z najdziwniejszych, ale najdziwniejszych przekąsek, jakie jadlam, to ser pleśniowy z mleka łosia. Przepyszny. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Z rybkami suszonymi spotkałam się na Białorusi - sprzedawane są praktycznie wszędzie. W sklepach w paczuszkach jak chipsy, na targach, przy drogach - zawieszone na drewnianych stojakach z kijków. Na pewno ciekawostka, ale ja osobiście nie zasmakowałam.
Na Litwie popularny jest (zwłaszcza do piwa) pokrojony w paski i usmażony na chrupko chleb, najczęściej dobrej jakości, na zakwasie. Do tego podaje się czosnkowy sos lub twarozek doprawiony czosnkiem i ziołami. Ludzie w pubach podjadają też do piwa cienko pokrojone suszone/wędzone świńskie uszy. |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Nosferatku imponująca lista zaskakujących przekąsek, zwłaszcza ten ser z mleka łosia czy raczej klępy
A to kupiłeś gdzieś w PL? Ja z takich dziwnych przysmaków, to próbowałem jeszcze suszonego mięsa węża ale szczerze mówiąc fajne tylko w kategorii ciekawostka bo w smaku zupełnie nijakie, czego nie można powiedzieć o suszonych rybach i kalmarach ze wschodu, faktycznie rewelacja!Apropos wschodu, to podczas jednego z posiadów z kolegą zostałem pod wódeczkę uraczony fajną przekąską, były to małe krążki pumpernikla na które kopiato nałożył czerwony kawior, solidnego kleksa kwaśnej smietany i listek mięty. Genialne! ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- no świńskich uszu nie próbowałem jeszcze ![]() co do rybek suszonych, to tak jak już pisałem Nosferatkowi, chyba nie ma lepszej pamiątki, prócz puszki dobrego astrachańskiego kawioru, którą można przywieźć ![]() kolega, który regularnie jeździ na Syberię zawsze mi przywozi właśnie ryby i sało. A w tamtejszych sklepach urzekające jest też piwo lane prosto z "kija" do butelki albo słoika ![]() A ogórki z miodem znacie ? Tam też to odkryłem, niesamowite połączenie smaków, nie tylko dla kobiet w ciąży z "zachciankami"
|
|
|
|
|
#5 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
nie jadłam, ale znajomi przy mnie tak:
chińskie suszone i zamarynowane w jakimś czymś kawałki ryby/mięsa (śmierdzi toto jak żarcie dla kota) chińska przekąska z ogórka: ogórka należy rozwalić (ręką, w stylu kung fu, żeby pozbyć się nadmiaru wody), przeszatkować, dodać bardzo ostre posiekane papryczki, polać octem ryzowym i jeść. cały dom w ogórku. chipsy z alg
|
|
#7 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tam to można kupić. Za to suszonego renifera kupisz już w całej północnej Szwecji, a nawet przez internet. Niebo w gębie. Nie wiem, czy dalej hodują, bo okazało się, że łosie nie są tak oswojone, jak by się mogło na pierwszy rzut oka wydawać i facet ledwo uszedł z życiem po konfrontacji. A, ja mam -aś na końcu Ten facet w avatarze to mój ukochany, najulubieńszy, paskudny pisarz Kurt Vonnegut (junior), a ja jestem kobietą. Od urodzenia nawet ![]() Cytat:
Dorzucam jeszcze: dżem z marchwi, kiszone kiełki soi, surowe ślimaki morskie, rybę fugu, bo mi się zapomniało ostatnio. A królem dziwnych przekąsek jest szwedzki śledź kiszony. Śmierdzi tak, że najbardziej spleśniały ser to przy nim perfumy. Zlatują się muchy z całej okolicy. Jeżeli otworzy się go w pomieszczeniu, może śmierdzieć jeszcze przez kilka dni. |
||
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Nasza lista dziwactw i ciekawostek jak widzę się poszerza
Z przekąsek holenderskich, do przegryzienia w ciągu dnia : haring boodje, czyli słodkawa buła ze śledziem - matjasem (ale mniej słonym, niż polskie), okraszona ogórkiem konserwowym na słodko i cebulką. |
|
|
|
|
#9 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
)))to ja jeszcze dopiszę do naszej poszerzającej się listy wspaniałe czeskie utopence czyli marynowane kiełbaski ze słoniną, rewelacja. Moi znajomi w KRK podają to w knajpie, zajadam się nimi do kufelka dobrego czeskiego piwka! A stuletnie jaja próbowaliście? mam gdzieś przepis na te prawdziwe i te "oszukiwane" na szybko, w Wawie się już z nimi spotkałem, niestety tylko z tymi oszukiwanymi. ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Cytat:
co do kiszonych śledzi, to kiedyś o nich słyszałem to musi być ekstremalne wyzwanie, chętnie bym spróbował. Widzę, że skandynawskie smaki nie są Ci obce
|
|||
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
polecam wpisać na youtube gordon ramsay - maggot cheese
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Z czeskich specjałów, skoro przypomniano utopence (rewelacja), to dorzucam jeszcze marynowany hermelin, czyli czeskiego camemberta w marynacie, pod dobre piwo.
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
I marynowane jajka, fuj
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Casu marzu, mialem to szczescie w zyciu miec okazje sprobowac i to w Krakowie u zaprzyjaznionych Sardynczykow. Rewelacja!!! Nie wiem jak oni to przewiezli przez granice
Pierwsze wrazenie jest masakryczne a potem juz tylko calkiem przyjemny, mazisty smak peccoriino, ze swieym chlebem rewelka! Troche mi przypomina w smaku nasz zgliwiak tyle, ze mniej ostry izupelnie nie kminkowy Apropos czech jeszcze, i tradycji podobnych do naszego rodzimego zgliwiaka, slynacego z malo wyjsciowego aromatu, to czesi maja fantastyczne olomunieckie sery. Jesli ktos mial mozliwosc sprobowania, to wie o czym mowie. Niebo w gebie dla odwaznych ![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Stuletnie jaja sa niezle wygladaja jak galareta w ksztalcie jajka. Znacie recepture? Ale ta prawdziwa, nie oszukiwana i na szybko...
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
znacie....[rzygi]
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
do tej pory najbardziej nietypowa przekaska jaka jadlam byla grillowana osmiornica
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
To było w jednym z odcinków Bizarre Foods, chyba jest nawet na yt, surowe jajka marynuje się chyba kilkanaście miesięcy + w roztworze fermentującej soi
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
ja jadłam kiedyś w barcelonie lody ogórkowe, były też koperkowe, rozmarynowe,z dodatkiem gałki muszkatołowej, o smaku arbuza z pieprzem i smak wasabi ale jakoś nie miałam ochoty próbować, choć teraz trochę żałuję
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawy watek z lodami
ja jadlem tylko bazyliowe w KRK w restauracji ZEN, bardzo fajne. Slyszalem, ze pomidorowe sa fajne albo, co dla mnie juz zakrawa na kuriozum, kalafiorowe
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:43.