|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 8 613
|
problem z wyrosnieciem ciasta
pisze bo mam problem,
nie wiem moze ja jakas lewa kulinarnie jestem ale potrzebuje porady ilekrosc robie pizze czy chce zrobic buleczki czosnkowe nie wychodzi mi, tzn nie chce mi wyrosnac ciasto robie wszystko wedug przepisu drozdze itp wszystko jest jak je odstawie do wyrosniecia obok grzejnika przykrywam scierka i nic. godzine stoi i nie rosnie nie wiem o co chodzi... u pizzy to pol biedy bo wypiecze sie spod ale bulki robia sie jak glina.. czy ktos mi moze napisac jak obchodzic sie z tymi drozdzami by mi wyroslo ciasto?
__________________
wiosna!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
a dodajesz ciut cukru?jest potrzebny do rośnięcia,poza tym wszystko powinno być w tem.pokojowej,okno zamknięte,nie wiem co jeszcze mogę doradzić
może spece się wypowiadzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
*Wszystkie skladniki maja miec temp pokojowa -poprostu wyjmij je wczesniej z lodowki (np jajka).
*Mleka ma byc lekko cieple (nie gorące!!!). *Drożdże maja byc świeże. *Przygotuj rozczyn: lekko cieple mleko+drożdże + lyżeczka cukru + lyzka maki-rozmieszać i zostawic w cieple do wyrośnięcia.Powinno kipiec z ganuszka ![]() Potem ten rozczyn dodaj do maki,jajek i co tam masz w przepisie ,ładnie wyrób ciasto ręcznie ,az bedzie odstawać od reki. Zrób kule ,przykryj czysta sciereczką i pozstaw w cieple ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 8 613
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
hmmm to moze ja za bardzo podgrzalam mleko?? bo mi sie te drozdze rozpusc w tym mleku
albo dodawalam za zimne bo czesto bralam z lodowki od razu... sproboje w weekend ponownie zrobic wczesniej godzne wszystko wyjme zeby sie ocieplilo tez kwestia moglabyc drozdzy cholerka z tymi ciastami drozdzowymi ![]()
__________________
wiosna!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 445
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
Ja robię z drożdżami instant bo nie trzeba robić rozczynu i ciasto na pizzę wychodzi mi super (daję ciepłą wodę). Jeśli chodzi o bułeczki to nigdy nie robiłam więc nie powiem. Spróbuj tych drożdży.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
mleko ma byc cieple ,nie zimne ,nie gorące..lekko podgrzane
![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
Ja daje kawalek drozdzy do szklanki i sypie cukier, przynajmniej lyzke stolowa. I mieszam az sie rozpusci. Nic wiecej nie dodaje. wychodza takie plynne drozdze, ktore nastepnie mieszam zreszta skladnikow ciasta. Nic nie gotuje, ale wazne, zeby wszystko bylo cieple - nie z lodowki. Do ciasta pod pizze nie dodaje mleka. A ciast drozdzowych na slodko nie robie, bo mi nie smakuja.
Buleczek tez jeszcze nie robilam - ale czosnkowe kusza. ![]() Mi wyrasta po 3 godzinach. Garnek z dobrze wyrobionym ciastem przykrywam scierka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Danmark
Wiadomości: 2 760
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
Mleko powinno być letnie.Zbyt ciepłe mleko zabija drożdże i wtedy nie ma szans aby urosły.
Ja do letniego mleka dodaję drożdże i cukier i odstawiam na 10 min.Drożdże mam z lodówki także to chyba nie ma znaczenia czy jest temp.pokojowa czy nie.W 10 min wyrosną zawsze jak szalone.Ale warunek....mleko nie może być zbyt ciepłe,a tym bardziej gorące !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
no to ja jeszcze raz powtórzę:
mleko lub płyn dodawany do drożdży musi być ciepły, jakieś 33 do 38 stopni C, jeśli nie dysponujemy termometrem, trzeba zanurzyć palec - ma być porządnie ciepłe ale nie parzyć ostatnio używam głównie suszonych drożdży, ale i tak najpierw robię rozczyn, czyli rozpuszczam je w płynie z łyżeczką cukru i odstawiam aż się spienią |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 168
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
Dziewczyny a co robię żle ,gdy ciasto na pizze jest twarde po upieczeniu.??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Danmark
Wiadomości: 2 760
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 168
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
piekarnik jest gazowy,dosyć długo piekłam z 40 minut ,wydawało mi się ze cały czas jest surowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
Cytat:
w takim przypadku dobrze jest najpierw podpiec sam spód, nałożyć nadzienie i piec aż ser się stopi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
Oj piekarniki gazowe sa nie dobre ... nie tylko z przyczyn politycznych
![]() Rady mojej mamy - dlugo wyrabiac ciasto, tak dlugo, az samo bedzie odchodzic od scianek garnka. Do kazdego ciasta - na slodko tez - dodac odrobine soli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 445
|
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.