problem z wyrosnieciem ciasta - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-02-02, 18:20   #1
Ray
Zakorzenienie
 
Avatar Ray
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 8 613

problem z wyrosnieciem ciasta


pisze bo mam problem,

nie wiem moze ja jakas lewa kulinarnie jestem ale potrzebuje porady

ilekrosc robie pizze czy chce zrobic buleczki czosnkowe nie wychodzi mi, tzn nie chce mi wyrosnac ciasto robie wszystko wedug przepisu drozdze itp wszystko jest jak je odstawie do wyrosniecia obok grzejnika przykrywam scierka i nic. godzine stoi i nie rosnie nie wiem o co chodzi...

u pizzy to pol biedy bo wypiecze sie spod ale bulki robia sie jak glina..

czy ktos mi moze napisac jak obchodzic sie z tymi drozdzami by mi wyroslo ciasto?
__________________
wiosna!! zaczynam biegać !
Ray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-02, 21:41   #2
lothia
Raczkowanie
 
Avatar lothia
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 35
GG do lothia
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

a dodajesz ciut cukru?jest potrzebny do rośnięcia,poza tym wszystko powinno być w tem.pokojowej,okno zamknięte,nie wiem co jeszcze mogę doradzić
może spece się wypowiadzą
lothia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 09:45   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

*Wszystkie skladniki maja miec temp pokojowa -poprostu wyjmij je wczesniej z lodowki (np jajka).

*Mleka ma byc lekko cieple (nie gorące!!!).

*Drożdże maja byc świeże.

*Przygotuj rozczyn: lekko cieple mleko+drożdże + lyżeczka cukru + lyzka maki-rozmieszać i zostawic w cieple do wyrośnięcia.Powinno kipiec z ganuszka

Potem ten rozczyn dodaj do maki,jajek i co tam masz w przepisie ,ładnie wyrób ciasto ręcznie ,az bedzie odstawać od reki. Zrób kule ,przykryj czysta sciereczką i pozstaw w cieple
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 10:46   #4
Ray
Zakorzenienie
 
Avatar Ray
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 8 613
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

hmmm to moze ja za bardzo podgrzalam mleko?? bo mi sie te drozdze rozpusc w tym mleku
albo dodawalam za zimne bo czesto bralam z lodowki od razu...

sproboje w weekend ponownie zrobic wczesniej godzne wszystko wyjme zeby sie ocieplilo

tez kwestia moglabyc drozdzy

cholerka z tymi ciastami drozdzowymi
__________________
wiosna!! zaczynam biegać !
Ray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 14:27   #5
ZuziaFruzia
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 445
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Ja robię z drożdżami instant bo nie trzeba robić rozczynu i ciasto na pizzę wychodzi mi super (daję ciepłą wodę). Jeśli chodzi o bułeczki to nigdy nie robiłam więc nie powiem. Spróbuj tych drożdży. Ja od kiedy z nimi piekę nigdy nie zdarzyło mi się żeby mi ciasto nie wyrosło.
ZuziaFruzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 06:38   #6
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

mleko ma byc cieple ,nie zimne ,nie gorące..lekko podgrzane
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 18:22   #7
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Ja daje kawalek drozdzy do szklanki i sypie cukier, przynajmniej lyzke stolowa. I mieszam az sie rozpusci. Nic wiecej nie dodaje. wychodza takie plynne drozdze, ktore nastepnie mieszam zreszta skladnikow ciasta. Nic nie gotuje, ale wazne, zeby wszystko bylo cieple - nie z lodowki. Do ciasta pod pizze nie dodaje mleka. A ciast drozdzowych na slodko nie robie, bo mi nie smakuja.

Buleczek tez jeszcze nie robilam - ale czosnkowe kusza.

Mi wyrasta po 3 godzinach. Garnek z dobrze wyrobionym ciastem przykrywam scierka.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-04, 21:03   #8
Ata77
Zakorzenienie
 
Avatar Ata77
 
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
*Wszystkie skladniki maja miec temp pokojowa -poprostu wyjmij je wczesniej z lodowki (np jajka).

*Mleka ma byc lekko cieple (nie gorące!!!).

*Drożdże maja byc świeże.

*Przygotuj rozczyn: lekko cieple mleko+drożdże + lyżeczka cukru + lyzka maki-rozmieszać i zostawic w cieple do wyrośnięcia.Powinno kipiec z ganuszka

Potem ten rozczyn dodaj do maki,jajek i co tam masz w przepisie ,ładnie wyrób ciasto ręcznie ,az bedzie odstawać od reki. Zrób kule ,przykryj czysta sciereczką i pozstaw w cieple
Dobrze prawisz
__________________
www.pustamiska.pl POMÓŻMY ZWIERZAKOM -KLIKAJMY....



Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-15, 16:46   #9
Sensuel
Wtajemniczenie
 
Avatar Sensuel
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Danmark
Wiadomości: 2 760
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Mleko powinno być letnie.Zbyt ciepłe mleko zabija drożdże i wtedy nie ma szans aby urosły.
Ja do letniego mleka dodaję drożdże i cukier i odstawiam na 10 min.Drożdże mam z lodówki także to chyba nie ma znaczenia czy jest temp.pokojowa czy nie.W 10 min wyrosną zawsze jak szalone.Ale warunek....mleko nie może być zbyt ciepłe,a tym bardziej gorące !!!
Sensuel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 17:21   #10
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

no to ja jeszcze raz powtórzę:
mleko lub płyn dodawany do drożdży musi być ciepły, jakieś 33 do 38 stopni C, jeśli nie dysponujemy termometrem, trzeba zanurzyć palec - ma być porządnie ciepłe ale nie parzyć
ostatnio używam głównie suszonych drożdży, ale i tak najpierw robię rozczyn, czyli rozpuszczam je w płynie z łyżeczką cukru i odstawiam aż się spienią
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 17:46   #11
Madusia23
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 168
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Dziewczyny a co robię żle ,gdy ciasto na pizze jest twarde po upieczeniu.??
Madusia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-16, 19:56   #12
Sensuel
Wtajemniczenie
 
Avatar Sensuel
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Danmark
Wiadomości: 2 760
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Cytat:
Napisane przez Madusia23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co robię żle ,gdy ciasto na pizze jest twarde po upieczeniu.??

być może za wysoka temperatura piekarnika,albo zbyt długi czas pieczenia

Napisz w ilu stopniach pieczesz i czy z termoobiegiem i jak długo
Sensuel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 20:38   #13
Madusia23
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: warszawa
Wiadomości: 168
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

piekarnik jest gazowy,dosyć długo piekłam z 40 minut ,wydawało mi się ze cały czas jest surowe.
Madusia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-16, 22:15   #14
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Cytat:
Napisane przez Madusia23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co robię żle ,gdy ciasto na pizze jest twarde po upieczeniu.??
ale twarde przypalone, czy twarde bo suche?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 07:31   #15
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Cytat:
Napisane przez Madusia23 Pokaż wiadomość
piekarnik jest gazowy,dosyć długo piekłam z 40 minut ,wydawało mi się ze cały czas jest surowe.
jeśli było sporo nadzienia, to ciasto namokło i środek wydawał się niedopieczony a boki zrobiły się twarde
w takim przypadku dobrze jest najpierw podpiec sam spód, nałożyć nadzienie i piec aż ser się stopi
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 08:03   #16
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Oj piekarniki gazowe sa nie dobre ... nie tylko z przyczyn politycznych

Rady mojej mamy - dlugo wyrabiac ciasto, tak dlugo, az samo bedzie odchodzic od scianek garnka. Do kazdego ciasta - na slodko tez - dodac odrobine soli.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-17, 10:01   #17
ZuziaFruzia
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 445
Dot.: problem z wyrosnieciem ciasta

Cytat:
Napisane przez IlonaP Pokaż wiadomość
jeśli było sporo nadzienia, to ciasto namokło i środek wydawał się niedopieczony a boki zrobiły się twarde
w takim przypadku dobrze jest najpierw podpiec sam spód, nałożyć nadzienie i piec aż ser się stopi
Potwierdzam , też tak robię najpierw około 10 minut podpiekam a dopiero farsz i ser
ZuziaFruzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.