Czy mam szansę zostać FOTOmodelka? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-08-07, 14:30   #1
nieosiagalna19
Przyczajenie

Czy mam szansę zostać FOTOmodelka?

Hej. Mam 19 lat i bardzo chcialabym byc fotomodelka nie modelka wiem ze jestem niska..;( Jestem szczuplą blondynka o zielonych oczach.
Moje wymiary to:
wzrost- 160
biust -85
talia -70
biodra -90
Jak myslicie mam jakas szanse ? Prosze o odp
nieosiagalna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-07, 14:52   #2
blendis
Raczkowanie

Dot.: Czy mam szansę zostać FOTOmodelka?

W dzisiejszych czasach nawet grube, wręcz otyłe kobiety (nie obrażając nikogo) zostają fotomodelkami. Zresztą co to za sztuka bycie fotomodelką, zostanie nią każda, która chcę. Przepraszam za tak ostry komentarz, ale taka prawda.
A czy sie nadajesz to już musi ocenić fotograf, ciężko ocenić po wymiarach, chodzi o proporcjonalność ciała z twarzą i ogólnie jak się prezentujesz. Suche informacje w tym przypadku nie pomogą, potrzebne by było zdjęcie.
blendis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-07, 15:14   #3
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez nieosiagalna19 Pokaż wiadomość
Hej. Mam 19 lat i bardzo chcialabym byc fotomodelka nie modelka wiem ze jestem niska..;( Jestem szczuplą blondynka o zielonych oczach.
Moje wymiary to:
wzrost- 160
biust -85
talia -70
biodra -90
wklej fotke. po suchych wymiarach, jak napisala blendis, to mozna sobie, wiesz co...
Stary 2011-08-07, 15:43   #4
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez nieosiagalna19 Pokaż wiadomość
Hej. Mam 19 lat i bardzo chcialabym byc fotomodelka (...).
Nie.

Kandydatki na fotomodelki ocenia się po tym, jak wychodzą na zdjęciach, a nie po wymiarach i słownym opisie ogólnym.

Nie wbijesz się do tego światka, jeśli nie umiesz kombinować i tracisz czas na nic nie wnoszący do Twojej kariery post na forum zamiast zainwestować czas i/lub pieniądze w stworzenie portfolio i poszukać agencji lub fotografa do współpracy. Może znasz osobiście lub znajdziesz w necie amatora, który zrobi Ci ładne zdjęcia taniej lub za darmo.
Stary 2011-08-07, 15:48   #5
eyo
Zakorzenienie

W dobie pseudofotografów amatorów którzy szaleją na maxmodels i podobnych portalach każda może zostać fotomodelką...
Banda średniozdolnych facetów którzy chcieli popstrykać fotki ładnym dziewczynom robi teraz niezły biznes na dziewczynach które wierzą, że nie muszą spełniać często chorych wymagań tej branży żeby zaistnieć. A prawda jest taka, że agencje modelek tak samo ostro traktują fotomodelki jak i dziewczyny z wybiegów. Różnica jest tylko taka, że po prostu różne buźki są potrzebne w tych dwóch dziedzinach.
Jeżeli chodzi o fotomodeling z prawdziwego zdarzenia to niestety tutaj wymagania są praktycznie takie same jak na wybieg. Wzrost i wymiary były i będą tutaj problem. Czasem komuś kto ma ten 170 uda się zaistnieć jak ma naprawdę rewelacyjną twarz...

A prawda jest taka, że w poważnej agencji zatrudnienia nie znajdziesz.
Jak na dziewczynę masz wzrost normalny i świetne wymiary.
Jak na świat mody jesteś niziutka a wymiary masz o wiele większe niż modelki o wzroście ok 180 (bo te panny z wybiegów i okładek mają wymiary w okolicach 85-60-88 co przy wysokim wzroście robi ogromną różnicę w porównaniu z tobą).

Broń boże nie chce tutaj sugerować, że coś z tobą jest nie tak - bo z tobą jest wszystko w porządku.. tylko na prawdziwy świat mody nie masz co liczyć, najwyżej - z ładną buzią, możesz załapać się na kilka sesji na zasadzie "pozowanie za zdjecia"...

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2011-08-07 o 15:49
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-07, 16:03   #6
lusianna
Queen Of Darkness

ja mam wymiary 170 87 x 64 88 i też wiem, że w życiu bym się nie dostała na żaden wybieg czy modeling a brzydka nie jestem, jednak w tym fachu wg mnie trzeba mieć też ostre ftyki i znajomości.

http://psychodive.tumblr.com
lusianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-07, 17:14   #7
HotterThanFire
BAN stały

ja jestem fotomodelka, co prawda poczatkujacą, ale juz mialam troche 'powaznych' sesji..
Ja mam 165 cm, waze 48 kg, wymiary 86 / 61 / 85
wymiary masz calkiem ok, ale liczy sie to, jak wychodzisz na fotkach. Moze wrzuc jakas?
HotterThanFire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-07, 17:15   #8
findsomething
Zadomowienie

Na modelkę rzeczywiście za niska, ale na fotomodelkę nadaje się KAŻDA dziewczyna, byle tylko miała ciekawe rysy twarzy, porządany kształt nóg/pupy/ stopy/ dłoni / oczu itd.

Możesz reklamować jakieś spodnie, sprzedać swoje dłonie do reklamy, możesz prezentować makijaże na swojej twarzy.

Wymiary nie są istotne, wymiary (czyli wygląd CAŁEGO ciała) są istotne tylko u modelek wybiegowych.

Fotomodelka ma tworzyć zdjęcie, które może przejść całkowitą przeróbkę programem fotograficznym, czyli wystarczy że ma dobrą "bazę" reszta to retusz.
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-07, 18:18   #9
Kica.
Zakorzenienie

Raczej nie masz szans. Za niska, za szeroka talia i jak na rozpoczynanie kariery to 19 lat to dużo.

Ale jeśli masz ładną twarz, to możesz wziąć udział w jakiś sesjach `zdjecia za pozowanie' tak jak ma to miejsce np na maxmodels, ale ja bym tego nie nazywala modelingiem, raczej zabawą.

Śmieszy mnie, że teraz dziewczyny które miały kilka sesji robionych przez znajomych fotografów czy tych z maxmodels nazywają się fotomodelkami
Sama brałam udział w paru sesjach, a w życiu nie nazwałabym się fotomodelką. Tak samo jak fakt posiadania lustrzanki i umiejętność posługiwania się photoshopem nie czyni z nikogo fotografa

podsumowując -jeżeli chcesz mieć po prostu ładne zdjecia, zobaczyć jak to jest pozować, to załóż profil na maxmodels
Stary 2011-08-15, 20:12   #10
Gandi
Raczkowanie

Kariery raczej nie zrobisz, bo zwyczajnie jesteś za niska. Nawet na fotomodelki chcą dziewczyn ze wzrostem powyżej 170 cm.
Spróbuj poszukać ogłoszeń początkujących fotografów, którzy zrobią ci zdjęcia. Być może będziesz mieć farta i trafisz na takiego, który da ci wrażenie profesjonalnej sesji, być może nawet dostaniesz po takiej sesji naprawdę dobre zdjęcia, z którymi będziesz mogła się gdzieś zgłosić. Szanse na karierę są jednak bardzo niewielkie.

Jestem szczęśliwa, odkąd biorę życie we własne ręce.
Gandi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-15, 23:12   #11
Unendlichkeit
Raczkowanie

Szansę ma każdy, ale trzeba ją umieć wykorzystać Tutaj nikt tego na sucho nie oceni. Znajdź kogoś, kto ma aparat i umie robić dobre zdjęcia, lub udaj się do fotografa na sesję. Sporządź portfolio, pochodź po agencjach. Tylko w ten sposób się dowiesz.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-16, 15:33   #12
Figlak
Zadomowienie

Same wymiary nic nie znaczą, w fotomodelingu liczy się przede wszystkim twoja twarz. Możesz mieć super wymiary a na zdjęciach wychodzić nijako i nic z tego wtedy nie będzie.
Często jest też, ze dziewczyny są bardzo ładne a niestety na zdjęciach wyglądają o wiele gorzej, a zdarza się, że na pozór niezbyt ładna kobieta ma rewelacyjne zdjęcia.

Jednak twoje wymiary rewelacyjne nie są, tzn są w porządku jeśli chodzi o urodę, ale jeżeli o modeling to raczej niezbyt.
Ja mam 173 i w tali 67 cm, w biodrach 88, myślałam o fotomodelingu ale wiedziałam ze musiałabym schudnąć
Figlak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości