|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czerwone krostki nad górną wargą
Cześć wszystkim!
Od kilku dni moje usta nie wyglądają najlepiej. Mianowicie nad górną wargą zauważyłam szereg czerwonych krostek. Całe miejsce nad wargą jest zaczerwienione i obolałe. Problem właściwie zauważyłam w niedzielę rano, początkowo było to jedynie zaczerwnienione miejsce, chociaż już wtedy zaczynało mnie piec. W poniedziałek miejsce ciągle było czerwone, piekło bardziej. Wczoraj natomiast zauważyłam już tworzące się krostki. Próbowałam to jakoś zakryć, bo bardzo nieestetycznie to wygląda, jednak nie jest to takie proste. :/ Poza tym wiem, że lepiej, żeby to się goiło na powietrzu, jednak strasznie się czuję, kiedy muszę gdzieś wyjść i pokazywać się ludziom. Smarowałam przez ten czas usta i miejsce ponad nimi kremem natłuszczającym, raz również sudocremem. Niestety kompletnie nie wiem, co to jest i co zrobić, by się tego pozbyć. Martwi mnie to okropnie, tym bardziej, że w poniedziałek mam egzamin (ustny) i chciałabym, żeby te usta wyglądały już normalnie (a przynajmniej lepiej). Od wczoraj pije także wapno, chociaż nie wiem, czy to w ogóle pomaga. Dodam, że mam tendencję do powstawania różnych zajadów i zimna, chociaż coś takiego, co mam teraz chyba nigdy mi się nie zdarzyło. W niedzielę przed pojawieniem się zaczerwienienia byłam z facetem. Całowałam się z nim jakiś czas. Być może podrażnił mnie swoim zarostem. ![]() Bardzo proszę o pomoc. Być może ktoś miał podobną sytuację. ![]() P.S. Zdjęcia niestety z powodu sztucznego światła nie są zbyt wyraźne, ale mam nadzieję, że już na podstawie tego będzie można coś powiedzieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czerwone krostki nad górną wargą
Bardzo możliwe że to przez jego brodę. Często bywa że właśnie po całowaniu się z facetem z zarostem pojawiają się takie rzeczy. Facet musi zacząć myć brodę bo inaczej dalej będą ci wychodzić takie rzeczy. Jeśli nie zejdzie to udaj się do dermatologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Rozumiem :/ Czy powinnam to czymś smarować, żeby złagodzić objawy? Trochę piecze :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Możesz spróbować przemywać twarz częściej. Zejdzie po chwili ale musisz chłopaka uświadomić i on musi zadbać bo będą nawroty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Na przyszłość już będę bardziej ostrożna, jednak martwi mnie to, że w ogóle to nie schodzi. Krostki się w sumie zmniejszyły, ale ślad brzydki czerwony został... :/ Może jakaś maść by pomogła? Za dwa dni jeszcze jadę w góry, nie chciałabym tak źle wyglądać. :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.