Nasz ''kochany'' rząd wprowadził kolejny już podatek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-13, 19:40   #1
201605161006
Konto usunięte

Nasz ''kochany'' rząd wprowadził kolejny już podatek

Rząd PO znany jest nam z podwyższania podatków, wymyślania nowych oraz zwiększania kosztów pracy (podwyższania opłat ZUS). Co wymyślili tym razem? Wprowadzili podatek od piractwa na produkty elektroniczne (chyba nie na wszystkie, tylko na część). Czyli będziemy płacić podatki za to, że możemy, choć nie musimy piracić. Żeby było fajniej, z tego co się orientuję, podatek ten nie zasili budżetu państwa, czyli nic nam nie da, zasili tylko bodaj ZAIKS czy jakąś inną organizację na rzecz praw autorskich, którą niejednokrotnie sami twórcy nazywają złodziejską.

Pomijając już moralne kwestie piracenia (bo dla wielu osób nie jest ono niczym złym i uważają że dobra kulturowe i naukowe powinny być bezpłatne), to opodatkowywanie ludziom czegoś za domniemywanie jest bez sensu. Może niech opodatkują dodatkowo wszystko, bo wszystko może zostać ewentualnie ukradzione. Może niech każdemu zrobią podatek od ewentualnego morderstwa na drugiej osobie, bo przecież każdy może kogoś zabić ewentualnie?

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-10-13 o 19:46
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 19:53   #2
jerr
BAN stały

Dot.: Nasz ''kochany'' rząd wprowadził kolejny już podatek

W planach jest jeszcze jakiś podatek na wojsko i na kościół-jak się dogadają.
jerr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 20:02   #3
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
W planach jest jeszcze jakiś podatek na wojsko i na kościół-jak się dogadają.
a wtedy niech mnie zamkną bo na obce państwo podatków płacić nie będę, niech z Watykanu ciągną a nie od Polaków.

a co do tego podatku to czyli płacę ale dalej mimo wszystko będzie się ściganym jako złodziej choć się niejako zapłaciło haracz w postaci podatku?
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 20:13   #4
Sun_lover
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
a wtedy niech mnie zamkną bo na obce państwo podatków płacić nie będę, niech z Watykanu ciągną a nie od Polaków.

a co do tego podatku to czyli płacę ale dalej mimo wszystko będzie się ściganym jako złodziej choć się niejako zapłaciło haracz w postaci podatku?

dokładnie....

bleee.. nienawidzę PO (uprzedzając - pisówą też nie jestem)
Sun_lover jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 20:16   #5
rabid
Zadomowienie

Chyba nie zgłębiłaś tematu. Po pierwsze, taka opłata istniała już od dawna i była doliczana do cen płyt CD/DVD, kopiarek, nagrywarek itd., tylko teraz ma się poszerzyć o nowe urządzenia. Po drugie, nie chodzi o podatek za domniemane piractwo, tylko o częściową rekompensatę za legalne wykonywanie legalnych kopii na własny legalny użytek, na czym rzekomo tracą twórcy. Na przykład trzy procent dodane do ceny płyty CD albo DVD jest rzekomą rekompensatą dla autorów za to, że wykonujesz sobie na własny użytek legalną kopię dowolnej płyty czy filmu. Po trzecie, tę opłatę zaproponował Parlament Europejski a nie PO.
Żeby nie było, ani nie bronię PO ani nie nie za bardzo zgadzam się z sensownością takiej opłaty (zwłaszcza w przypadku smartfonów) i z tym, co się później z tymi pieniędzmi dzieje.
Stary 2014-10-13, 20:18   #6
zlooosnica89
Raczkowanie

Tu jest oficjalne stanowisko Zaiksu, o ile kogoś to interesuje

http://www.zaiks.org.pl/745,111,czys...ie_od_piractwa

Ale nie zmienia to faktu, że większość to p.. kotka za pomocą młotka. Z tego co wiem, opłatą tą zostają dodatkowo (bo tak, ta opłata jest naliczana od dawna na część urządzeń) np. tablety, smartfony, laptopy itp., czyli wszystkie sprzęty, za pomocą których można powielać i udostępniać materiały objęte prawami autorskimi.

Nie wiem, czy to w końcu wprowadzili, ale afera była już jakiś czas temu, bo Zaiks chciał również opłaty za sprzęty, nie służące do zwielokrotniania/odtwarzania (nie pamiętam dokładnie, ale to chyba były m.in. drukarki)

Edytowane przez zlooosnica89
Czas edycji: 2014-10-13 o 20:21
zlooosnica89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 20:25   #7
Kalini
Zakorzenienie

ZAiKS ogólnie szaleje, te słynne afery z puszczeniem muzyki u fryzjera. Ja ogólnie jestem za tym, aby z większym luzem podchodzono do praw autorskich. Szczególnie, że z ZAiKS-u niewiele potem do samych artystów.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-13, 20:35   #8
zlooosnica89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
ZAiKS ogólnie szaleje, te słynne afery z puszczeniem muzyki u fryzjera.
A to już w ogóle był kosmos. Ale fryzjer wygrał
zlooosnica89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 20:51   #9
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość

Wiesz, podatek kościelny to nie taka głupia sprawa. Doskonale działa w Niemczech, tyle tylko, że u nas kler broni się rękami i nogami. Bo płacisz podatek kościelny, ksiądz ma wyznaczoną pensję i koniec "co łaska" za wszelkie usługi typu chrzty, śluby i pogrzeby. Koniec z tackami i kolędowaniem po koperty. No i nagle (przy konieczności płacenia podatku wyznaniowego) mogłoby się okazac, że Katolików wcale nie jest 90% tylko znacznie mniej, gdy trzeba by było sięgnąć do kieszeni. Raczej ludzie skorzystali by z alternatywy, jaką jest podatek na cele społeczne.

U nas kler jest za cwany i za bardzo wypasiony i rozpuszczony by samemu sobie strzelać w stopę.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:18   #10
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Wiesz, podatek kościelny to nie taka głupia sprawa. Doskonale działa w Niemczech, tyle tylko, że u nas kler broni się rękami i nogami. Bo płacisz podatek kościelny, ksiądz ma wyznaczoną pensję i koniec "co łaska" za wszelkie usługi typu chrzty, śluby i pogrzeby. Koniec z tackami i kolędowaniem po koperty. No i nagle (przy konieczności płacenia podatku wyznaniowego) mogłoby się okazac, że Katolików wcale nie jest 90% tylko znacznie mniej, gdy trzeba by było sięgnąć do kieszeni. Raczej ludzie skorzystali by z alternatywy, jaką jest podatek na cele społeczne.

U nas kler jest za cwany i za bardzo wypasiony i rozpuszczony by samemu sobie strzelać w stopę.
zgadzam sie ja juz widze jak ludzie by ten podatek placili jakby mieli wybor

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:35   #11
jerr
BAN stały

Ja myślę , że jednak by ludzie płacili ten podatek w większości , bo jak nie zapłaci to podobno tak jest , że go automatycznie wypisują z kościoła katolickiego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-13, 21:37   #12
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:

Nie jestem pewna czy to tylko kwestia samego kleru.
W Niemczech podatek kościelny to 9% przychodów, a od 2015 roku poza samą pensją, mają być nim opodatkowane także odsetki z oszczędności zgromadzonych w bankach. Z tego co wiem, to wcale nie jest też tak różowo z 'darmowością' ślubów itd. Msza może i bywa za darmo, ale np. za wynajęcie kościoła trzeba już zapłacić.
Gdyby podatek był tak samo wysoki w Polsce, to osobiście, co miesiąc musiałabym na Kościół płacić ponad 200 złotych. A szczerze mówiąc płacić na księży prawie 2,5 tysiąca rocznie i tak naprawdę nic z tego nie mieć, to mi się nie bardzo uśmiecha. W aktualnym układzie wychodzę na tym finansowo lepiej.

Opieram się na informacjach znalezionych kiedyś w Internecie oraz tym, co opowiadał mi kumpel mieszkający aktualnie w Niemczech.

Edytowane przez Aimee_J
Czas edycji: 2014-10-13 o 21:39
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 21:45   #13
jerr
BAN stały

O ja cię , aja myślałem ,że to 1 % i tyle.W takim układzie wypisałbym się z tej wspólnoty nie płacąc tego podatku.Pocieszające jest , że jak by to weszło to zaraz by się pojawiły na szeroką skalę inne formy wspólnoty chrześcijańskiej za niższą cenę rzecz jasna.
Stary 2014-10-13, 22:01   #14
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Nie jestem pewna czy to tylko kwestia samego kleru.
W Niemczech podatek kościelny to 9% przychodów, a od 2015 roku poza samą pensją, mają być nim opodatkowane także odsetki z oszczędności zgromadzonych w bankach. Z tego co wiem, to wcale nie jest też tak różowo z 'darmowością' ślubów itd. Msza może i bywa za darmo, ale np. za wynajęcie kościoła trzeba już zapłacić.
Gdyby podatek był tak samo wysoki w Polsce, to osobiście, co miesiąc musiałabym na Kościół płacić ponad 200 złotych. A szczerze mówiąc płacić na księży prawie 2,5 tysiąca rocznie i tak naprawdę nic z tego nie mieć, to mi się nie bardzo uśmiecha. W aktualnym układzie wychodzę na tym finansowo lepiej.

Opieram się na informacjach znalezionych kiedyś w Internecie oraz tym, co opowiadał mi kumpel mieszkający aktualnie w Niemczech.
No cóż. Mnie by opodatkowali jedynie na cele społeczne. Jako apostaty nie zmuszono by mnie do placenia podatku wyznaniowego.

BTW
Nie rozumiem, dlaczego tylu ludzi figuruje w statystykach jako "Katolik", skoro tak naprawdę do kościoła nie uczęszczają, sakramentów nie przyjmują i generalnie mają KK w nosie. Nie uczciwiej i normalniej po prostu dokonać aktu apostazji?

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2014-10-13, 22:03   #15
jerr
BAN stały

Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego tylu ludzi figuruje w statystykach jako "Katolik", skoro tak naprawdę do kościoła nie uczęszczają, sakramentów nie przyjmują i generalnie mają KK w nosie. Nie uczciwiej i normalniej po prostu dokonać aktu apostazji?
Bo za długo trwa ta procedura , a że bycie w kościele katolickim ich nie dotyka finansowo to mają to gdzieś jakieś statystyki.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-13, 22:05   #16
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Bo za długo trwa ta procedura , a że bycie w kościele katolickim ich nie dotyka finansowo to mają to gdzieś jakieś statystyki.
Nomi to zajęło dokładnie 30 minut. To bajka o długiej procedurze. To proste jak drut

No pasaran!
Stary 2014-10-13, 22:08   #17
jerr
BAN stały

Cytat:
Nomi to zajęło dokładnie 30 minut. To bajka o długiej procedurze. To proste jak drut
Jak to sie odbywa , że tylko 30 min.?
Stary 2014-10-13, 22:11   #18
requiem29
Wtajemniczenie

Niebardzo rozumiem jak można by człowieka wypisać z kościoła za nie płacenie podatku ? Czyli, że Bóg sobie wybiera tylko takich, którzy płacą? I tylko tacy mogą przyjmować Boga etc? Wydaje mi się to mało realne a nawet jeśli to przyznam szczerze, że jak dla mnie kara w postaci wykreślenie z kościoła nie zrobiłaby wrażenia.. bo niby co wyrzuciliby mnie siłą? czy nie ochrzcili mi dziecka? czy nie pochowaliby mnie na cmentarzu jak umrę? Wszelkie te kroki byłyby nie zgodne z założeniami wiary..

Gram, bo lubię

https://www.instagram.com/req29/
requiem29
requiem29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 22:18   #19
Sherminka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez requiem29 Pokaż wiadomość
Niebardzo rozumiem jak można by człowieka wypisać z kościoła za nie płacenie podatku ? Czyli, że Bóg sobie wybiera tylko takich, którzy płacą? I tylko tacy mogą przyjmować Boga etc? Wydaje mi się to mało realne a nawet jeśli to przyznam szczerze, że jak dla mnie kara w postaci wykreślenie z kościoła nie zrobiłaby wrażenia.. bo niby co wyrzuciliby mnie siłą? czy nie ochrzcili mi dziecka? czy nie pochowaliby mnie na cmentarzu jak umrę? Wszelkie te kroki byłyby nie zgodne z założeniami wiary..
No to by był już nie pierwszy raz jeśli chodzi o kler
Sherminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-13, 22:31   #20
requiem29
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sherminka Pokaż wiadomość
No to by był już nie pierwszy raz jeśli chodzi o kler
Niekoniecznie. Kler nadal wychodzi z założenia, że przeciętny katolik jest zacofany jak człowiek średniowiecza i co powie ksiądz to katolik uzna za słuszne i jedyne zgodne z prawem Bożym. I dlatego dopuszczają się takich zachowań. No ale powiedźmy, że odmówią mi/nam/wam/komukolwiek pochowania to co wyrzucą moje zwłoki koło kosza na śmieci? tak czy siak któryś ksiądz mnie pochowa, któryś ochrzci etc. w innym wypadku w każdym kościele , w całym kraju chyba na drzwiach musiałyby wisieć zdjęcia tych co tego podatku nie płacą no bo inaczej jest to nie do zweryfikowania w takim codziennym chrześcijańskim życiu. No chyba, że przed wejściem do kościoła będzie siedział kościelny przy komputerze i po serii dowodu osobistego sprawdzał czy płacisz czy nie płacisz. Jest to propozycja podatku, która jest tak samo nieweryfikowalna jak np. podatek od posiadania psa, który w wielu gminach funkcjonuje ale tylko dlatego, że znalazł się ktoś, kto go płaci - nie ma ludzi, którzy chodziliby od domu do domu i sprawdzali czy ktoś ma psa i nakładali kary za nie płacenie podatku -> dodatkowo jeśli jest podatek od posiadania psa i Ty go płacisz (czyli opłata za to, że Twój pies brudzi) to straż miejska, policja a nawet sąsiadka nie może Cię karać za to , że Twój pies zrobił kupę na środku chodnika. Idąc za tym przepisem płacąc podatek od wiary w Boga nie mogłoby być faktycznie zbierania na tace, wspominki, zaduszki, kolędy etc.

Gram, bo lubię

https://www.instagram.com/req29/
requiem29
requiem29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 22:38   #21
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Rząd PO znany jest nam z podwyższania podatków, wymyślania nowych oraz zwiększania kosztów pracy (podwyższania opłat ZUS). Co wymyślili tym razem? Wprowadzili podatek od piractwa na produkty elektroniczne (chyba nie na wszystkie, tylko na część). Czyli będziemy płacić podatki za to, że możemy, choć nie musimy piracić. Żeby było fajniej, z tego co się orientuję, podatek ten nie zasili budżetu państwa, czyli nic nam nie da, zasili tylko bodaj ZAIKS czy jakąś inną organizację na rzecz praw autorskich, którą niejednokrotnie sami twórcy nazywają złodziejską.

Pomijając już moralne kwestie piracenia (bo dla wielu osób nie jest ono niczym złym i uważają że dobra kulturowe i naukowe powinny być bezpłatne), to opodatkowywanie ludziom czegoś za domniemywanie jest bez sensu. Może niech opodatkują dodatkowo wszystko, bo wszystko może zostać ewentualnie ukradzione. Może niech każdemu zrobią podatek od ewentualnego morderstwa na drugiej osobie, bo przecież każdy może kogoś zabić ewentualnie?
Czytałam o tym 4 lata temu
Stary 2014-10-13, 22:54   #22
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
BTW
Bo po tym nadal figurujesz jako katolik? Bo apostazja to jest takie kościelne abrakadabra jak chrzest, ślub czy inne odpukanie grzechów? Nie jestem katoliczką i nie będę robić ich abrakadabra, które niczego mi nie dadzą.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-13, 22:59   #23
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Bo po tym nadal figurujesz jako katolik? Bo apostazja to jest takie kościelne abrakadabra jak chrzest, ślub czy inne odpukanie grzechów? Nie jestem katoliczką i nie będę robić ich abrakadabra, które niczego mi nie dadzą.
Nadal się po tym figuruje jako katolik, więc jaki jest tego cel ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-14, 06:24   #24
Hvid
Zakorzenienie

takasobie93 -Trwają kolejne przymiarki do wprowadzenia podatku katastralnego.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 07:29   #25
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
A mnie się ktoś pytał, czy chcę być Katoliczką?

Niestety, nie mam innego wyboru poza aktem apostazji.

Co do samego aktu:

1. Bierzesz metrykę chrztu
2. Drukujesz akt apostazji z Internetu
3. Organizujesz dwóch świadków
4. Udajesz się by złozyć akt apostazji i nie zwracasz uwagi na to, co Ci mowią, by Cię odwieść od zamiaru.

Nie obchodzi mnie, czy wobec prawa kanonicznego dalej należę do kościoła, czy nie. W moim sumieniu JESTEM WOLNA i nie biorę udziału w tym zaklamaniu. Za bardzo jestem wierząca, by być czlonkiem religii, która nauki Chrystusa wypaczyła i dopasowała do swoich potrzeb.

No pasaran!
Stary 2014-10-14, 08:56   #26
Aimee_J
Zakorzenienie

Dobra, ale co do tematu podatków ma to, czy ktoś jest praktykującym Katolikiem czy jedynie 'statystycznym', bo nie rozumiem? Praktykujący Katolik może być tak samo przeciw płaceniu podatku kościelnego, jak 'statystyczny', nie chodzący na msze i nie korzystający z sakramentów. Szczególnie, że podatek kościelny to nie są małe kwoty. Ja jestem praktykująca, ale naprawdę nie mam ochoty płacić takich kwot na księży tym bardziej, że wiem jak od kuchni wygląda ich praca. Naprawdę, w chwili aktualnej żyją sobie jak pączki w cieście. Moja wiara, a ich finansowanie to według mnie dwa odmienne tematy. Na moją pensję nikt mi nie odprowadza odgórnie podatku i muszę sobie na nią zapracować.

Co do kwestii wypisywania tych, co zdeklarują się jako niewierzący - z tego co kojarzę, to Niemcy mają jakąś umowę z Watykanem i na jej podstawie przesyłają do Watykanu decyzje poatników - to raz. A w wypadku Polaków, którzy tam mieszkają i chcą ominąć ten podatek, jeśli zdeklarują się jako niewierzący, to do Polski przesyłane są dokumenty o tej deklaracji i jest to traktowane jak właśnie apostazja. Wypierasz się wiary, czyli nie wierzysz i chcesz dokonać apostazji. Z punktu widzenia Kościoła nie chodzi o niepłacenie podatku [oczywiście oficjalnie, bo jak dla mnie to ściema jest :P], a o fakt, że wypierasz się wiary. Mniej więcej tak to rozumiem.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 11:05   #27
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
A mnie się ktoś pytał, czy chcę być Katoliczką?

Niestety, nie mam innego wyboru poza aktem apostazji.

Co do samego aktu:

1. Bierzesz metrykę chrztu
2. Drukujesz akt apostazji z Internetu
3. Organizujesz dwóch świadków
4. Udajesz się by złozyć akt apostazji i nie zwracasz uwagi na to, co Ci mowią, by Cię odwieść od zamiaru.

Nie obchodzi mnie, czy wobec prawa kanonicznego dalej należę do kościoła, czy nie. W moim sumieniu JESTEM WOLNA i nie biorę udziału w tym zaklamaniu. Za bardzo jestem wierząca, by być czlonkiem religii, która nauki Chrystusa wypaczyła i dopasowała do swoich potrzeb.
Ależ masz inne wyjście. Kościół przechowuje twoje dane osobowe. Ty jako właściciela tych danych możesz je aktualizować i właśnie o to występujesz do kościoła. I w tym momencie w księgach chrztu muszą napisać "Mijanou dnia takiego i takiego formalnym aktem wystąpiła z kościoła" i wysyłają ci odpis na dowód tego. A ty możesz sobie pójść i sprawdzić czy to zrobili albo nasłać na nich GIODO. I w ten sposób, wcale nie magiczny, nie mogą wliczać cię do katolików, ochrzczonych i innych tam statystyk. Co nadal mogą robić przy apostazji

Mnie tam nie obchodzi co ja jestem wobec prawa kanonicznego, bo mnie prawo kanoniczne nie dotyczy. Wedle prawa świeckiego nie chcę być wliczana do ich owiec i baranów i tyle, to mają zrobić. A nie nałożyć na mnie ekskomunikę czyli kolejne abrakadabra.
Stary 2014-10-14, 12:31   #28
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Judith, ja może jestem ruda, ale nie naiwna. Dopilnowałam tego, by mnie wykreślono

Mi nie jest potrzebny żaden pośrednik, by pogadać sobie z Szefem. Choć to nie dyskusja na ten konkretny wątek.

No pasaran!
Stary 2014-10-14, 12:38   #29
201604191001
Konto usunięte

Jak to zrobiłaś i jak sprawdziłaś? Bo jeśli poddałaś się apostazji to jesteś nadal katoliczką, tylko "wyklętą" i jak ładnie poprosisz to mogą cię przywrócić. Dla kościoła nadal katolik i nadal podlega ich prawu kanonicznemu.
Stary 2014-10-14, 12:40   #30
Kle_oo
Zadomowienie

Cytat:
Ja myślę , że jednak by ludzie płacili ten podatek w większości , bo jak nie zapłaci to podobno tak jest , że go automatycznie wypisują z kościoła katolickiego.
No to niech wypisują - wątpię że w dzisiejszych czasach gdzie co druga pra żyje na kocią łapę, dzieci się nie chrzci bo za drogo, albo chrzci się tylko wtedy jak ma się pewność, że koszt imprezy zwróci w "darach od rodziny" ktoś by się tym przejął. Poza tym wpisanie z kościoła katolickiego - to długi i żmudny proces nawet jak już zostaniesz agnostykiem/apostatą to i tak z ksiąg cię nie wykreślą. Stąd u nas te 90% katolików , zresztą dla chcących zgłębić temat : http://polska.newsweek.pl/czy-w-pols...,282645,1.html
Kle_oo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości