|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Babka Wielkanocna???
Mam pytanie czy babkę Wielkanocną można upiec w normalnej, prostokątnej formie? Bardzo chciałabym upiec taka babkę ale nie mam formy i zastanawiam czy udało by się to w prostokątnej?
Próbował ktoś może? Jeśli tak to jakie proporcje 2 razy więcej niż na tą specjalną formę czy tyle samo? Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Babka Wielkanocna???
To chyba zależy od rodzaju ciasta ( czy babka drożdżowa czy ucierana/piaskowa)- ciasto drożdżowe można piec w takich większych prostokątnych/ kwadratowych formach; co do ucieranego, to np. babkę z majonezem dziewczyny pieką w wąskich foremkach jak do keksu albo w takich typowo do babki z "kominkiem" (jakby rurką w środku)- chyba chodzi o to, że forma nie może być zbyt szeroka, bo wtedy ciasto nie dopiecze się w środku (po to ten "kominek").
Odnośnie proporcji/ilości ciasta- to zależy od wielkości formy- mniej więcej powinno wypełniać foremkę do 2/3 jej wysokości. Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-04-09 o 11:00 Powód: uzupełnienie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
no powiedzmy że chciałbym żeby to była babka piaskowa. Czyli w dużej blaszce nie wyjdzie..? małą do keksu mam więc może w tej. Może masz jakiś sprawdzony przepis na babkę. Dzięki za odp
![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dopiero mam zamiar zrobić babkę majonezową- bardzo prosta-tu na forum"hobby-moje gotowanie" jest "babka majonezowa-prostszej nie znajdziecie", przejrzałam opinie i zdjęcia- do podstawowego, jasnego ciasta można dodawać kakao (dwukolorowa) , rodzynki, wiórki kokosowe itp.- dziewczyny bardzo chwalą ten przepis- wszystko to bardo zachęcające
![]() Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2009-04-09 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziękuje za odpowiedzi i życzę udanego pieczenia ![]()
![]() |
![]() |
#6 | ||
Nutka nie gryzie!
|
taka do kesksu bedzie w sam raz
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dzięki, życzenie się spełniło- zrobiłam jednak dwukolorową (białe ciasto z odrobiną esencji waniliowej+ ciemne z kakao,do tego na wierzch lukier cytrynowy i kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa)- bardzo dobra wyszła. Zaraz robię kolejną- też biało-czarną z wiórkami kokosowymi i rodzynkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:24.