|
|||||||
| Notka |
|
| Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
ZAMEK KSIĄŻ, PAŁAC KROBIELOWICE (dolnyśląsk)
witam serdecznie!!!
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ZAMEK KSIĄŻ, PAŁAC KROBIELOWICE (dolnyśląsk)
Tutaj jest watek o Weselu w Ksiazu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=195331
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Ja 6 lat temu miałąm studniówkę w zamku Książ. Rewelacyjne miejsce. Niesamowity klimat. Do tej pory to wspominam... Podczas imprezy nie sa ściągane ze ścian te stare obrazy, miecze i zbroje... Wszystko to tworzyło taki niezwykły nastrój
Do tego porobiłam mnustwo świetnych zdjęć w środku. na zewnątrz tez jest suuuuuper. Gdybym dysponowałą większymi funduszami, to bym sie ani chwili nie wachałą i zrobiła właśnie tam wesele Przypomniałąm sobie, że para młoda po ślubie śpi w komnacie królewskiej Widziałąm to łoże będąc na wycieczce. Zarą(!!!) i do tego jest o nim bardzo nastrojowa legenda...
Od dawna nie korzystam z tego profilu na wizażu tylko z innego. Edytowane przez kasia083 Czas edycji: 2009-01-10 o 15:18 |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
dziękuję za odpowiedź
właśnie dziś byliśmy zobaczyć pałac w Krobielowicach. i powiem że nie jest tragicznie i jest nawet bardzo ładnie. na pewno to wygląda pięknie w okresie wiosenno-letnim, mamy jednak trochę za daleko do Książa bo jakieś 60 km i wątpie żeby na poprawiny chciałby się gościom pędzić zpowrotem do Książa mimo że zamek jest przepiękny. Sypialnia małżeńska? musi być ciekawa. owszem w Krobielowicach to jest ten klimat tylko przeraziły mnie te stoły, pewnie zabytkowe więc dlatego taki wygląd. nie jest źle zastanowimy się jeszcze i poszukamy coś w tym stylu a może Wiecie gdzie można jeszcze użądzić weselicho w zamku, pałacu we Wrocławiu. to nas interesuje. nie lokale ani restauracje. jedyna noc w życiu musi być cudna. no i jakie jest jedzenie w Krobielowicach? czy na prawde smaczne..![]()
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak w skrocie
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
hej witajcie ja planuje slub w ksiązu za rok 15 maja..zastanawiam sie tylko jak z terminami jest...nie macie moze jakiegos obeznania
)
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
ja mam
byłam tam niedawno mianowicie parę dni temu iiii... też orientowałam się w terminach na 2010 powiem Ci że mają miejsca wolne. są pary zapisane ale to tak jakby bardziej zaklepać i żeby było, zaliczek nie wpłacano, najwięcej jest na sierpień, wrzesień, na maj chyba nikogo. ja lipiec chcę. ale zastanawiam się jeszcze nad pałacem w Kraskowie. jest droższy ale ma piękne sale, jasne, natomiast w Krobielowicach sala jest ciemna, bardziej kolory w tonie brązowym, szarym...
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
blondynka21, a pytałąś się jakie na Książu mają ceny? Pytam tak z ciekawości...
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Kasia 083 i elenoraPIOTR przepraszam Was bardzo ale pomylił mi się zamek w Książu z Krobielowicami
jestem już zamotana. heh byłam pytać ale w Krob. natomiast z tego co wiem to w Książu ceny za wynajęcie sali wahają się od 3, 4 tys w góre. gdzieś tak czytałam na innym forum ale najlepiej jechać samemu i się upewnić. w każdym bądź razie wolne terminy na przyszły rok są raczej na pewno. wystarczy wpłacić zaliczkę a jeśli ktoś zamówił Wasz termin to oddzwaniają do tej pary i upewniają się czy ta data którą sobie wybrali będzie na pewno zarezerwowana i kiedy wpłacą zaliczkę. także wszystko jest do załatwienia. i w Ksiązu z tego co się orientuję to jest pare sal.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
ja słyszałąm ze wynajecie sali balowej kosztuje ok 30 tys...
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
o wow! no to trochę jest ale lepiej jechać na prawdę samemu. bo mnie też różne słuchy dochodziły. samemu to samemu |
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Witam,
opowiem trochę o Książu i niech to będzie przestrogą na wieki wieków dla wszystkich narzeczonych! zacznę może od tego, że pochodzę z wałbrzycha, w książu bywałam na kilku studniówkach, imprezach karnawałowych. generalnie zamek trochę mi się opatrzył, ale wiadomo jest to miejsce niezwykle urokliwe. Zdecydowaliśmy się za organizację wesela w jednej z restauracji przy książu. specyfika zamku jest taka, że książ jak firma nie organizuje przyjęć, wynajmuje tylko sale (1 500 sala Maksymiliana na ślub cywilny, 700 zł kaplica, nie wiem jak jest z salami bankietowymi, ale na pewno nie są to ceny dziesiątek tysięcy Więc wynajmujesz sale w zamku a organizacją wesela (stoły, jedzenie) organizuje jedna z restauracji w książu: restauracja książęca i restauracja brama - mirian. W zamku organizuje się ok. 4 wesela na raz + wesela w resteuracjach przy zamku. Z tego co wiem w samym gmachu książa nie ma hotelu (odnośnie łóżka to są komnaty do zwiedzania). hotele są przed zamkiem "na wejściu" Namiary na restaurację Brama mogę podać na priv, menagerka była bardzo miła, jednak ta restauracja ma tradycyjne menu, my szukaliśmy czegoś bardziej wyszukanego i zdecydowaliśmy się na Książęcą. Menu od 170 zł, pobierają korkowe 10 zł od każdej butelki otwartej, sami załatwiają tort i wymagają zaliczki 40%, kawa i herbata jest liczona 1 porcja na osobę, A teraz moja historia: od grudnia ugadywałam z menagerką Książęcej organizację kolacji dla od 20 osób. Ponieważ mieszkam teraz we wrocku dopiero wczoraj udało mi się podjechać na spotkanie w resteuracji. Wczoraj też dowiedziałam się, że w sali w której planowaliśmy uroczystość odbędzie się inne, duże wesele, a nas przeniosą do pokoju obok lokalu! Pani stwierdziła, ze tak będzie wygodniej i że jej szef nie pozwoli na tak małe przyjęcie w dużej sali ... szkoda, ze nie powiedziała mi o tym miesiąc wcześniej. Zostałam bez lokalu na wesele, mimo, ze wszystko było już ustalone! Dziś szukam nowego miejsca i wszystkim będę odradzać organizację wesela w Książu za pośrednictwem Książęcej. |
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
niedawno byliśmy w pałacu w karskowie, hmmmmm ceny na prawdę duże... alkohol i napoje tylko z hotelu a z jedzeniem można uzgodnić ale większość dań w pałacu. no i ceny... wolne miejsca nawet na ten rok! a w następnym nikogo! do woli... nie narzkamy na pieniądze ale to już przesada lekka a no i te sale. jedna to restauracyjna a do drugiej czyli tanecznej przechodzi się prze hol.
wiem że goście lubią patrzeć jak kto się bawi, bo też sami chcą potańczyć więc troche nie teges. no i ceny alkoholi, np za 0,7 absoluta 150 zł noramlnie, w grupie może dzadzą upóst do 130 zł. poza tym sala na maximum 85 osób. ja planuje na 120. jak robić małe to małe a jak duże to duże. sale dość ciekawe, ładnie użądzone. tyle że niewielkie. pałac sam w sobie uroczy ale to nie jest prawdziwy ślub, gdzie dwie sale oddzielnie, 90 osob to juz sardelki, jedzenie??? rozmaite i udziwnione, np rosół z knedlami??? yhhhh... no sami zdecydujecie. ogólne wrażenie na skalę 10 to 4.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Oferta pałacu Krobielowice
Pałac Krobielowice oferuje usługi Hotelowe: 22 pok. dwu osobowe (230 zł) 1 pok. jedno osobowy (210 zł) 1 apartament Blüchera dwu osobowy (350 zł), 1 pok. cztero osobowy, dwu poziomowy (460 zł) Informacja o salach: Restauracja 600zł, Winiarnia 600zł, Sala balowa (część 1) 1000zł, Sala balowa (część 2) 1000zł, Salon 600zł, Sala boczna 600zł. Sala Balowa, Salon i Sala boczna mogą być wykorzystane jako jedna duża sala balowo-bankietowa – cena 1000zł/dzień Maksymalna ilość noclegów: 57 osób W cenę pokoi wliczono śniadanie PROPOZYCJA MENU WESELA Przystawki i zakąski zimne Roladki z szynki z kremem chrzanowym 100 g 7,60 Szparagi w szynce z sosem majonezowym 100g 11,40 Pasztet pieczony z żurawinami 100 g 11,90 Galaretka z nóżek 100 g 13,20 Kurczak w galarecie 100 g 13,20 Wędliny staropolskie 100 g 10,90 Sery (paleta) 100 g 10,90 Coctail z wędzonego łososia 100g 22,50 Łosoś wędzony z cytryną 100 g 18,20 Ryba po grecku 100 g 11,40 Łosoś w galarecie 100 g 18,20 Śledź w sosie koperkowym 100 g 9,00 Śledź w oleju 100 g 9,00 Śledź w śmietanie 100 g 9,00 Jajko w sosie tatarskim 100 g 4,20 Jajko z kawiorem 100 g 5,10 Sałatka jarzynowa 100 g 5,60 Sałatka ziemniaczana z kaparami 100 g 5,60 Sałatka z tuńczykiem 100 g 9,10 Sałatka z wędzonym kurczakiem 100 g 9,10 Sałatka śledziowa 100 g 9,10 Sałatka z serem feta i oliwkami 100 g 10,20 Sałatka owocowa 100 g 7,70 Sałatki sezonowe 100 g 6,00 Zupy Żurek staropolski 200g 6,70 Krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym 200g 6,20 Krem z pomidorów 200 g 6,20 Krem z porów 200 g 6,20 Krem z kalafiora 200 g 6,20 Krem z drobiu 200 g 6,20 Zupa grochowa z grzankami 200 g 6,20 Zupa jarzynowa wiosenna 250g 6,20 Zupa owocowa 300 g 6,00 Chłodnik staropolski 200g 6,00 Barszcz czerwony z pasztecikiem 250g 6,60 Rosół z makaronem domowym 300g 6,70 Krem czosnkowy z grzankami 200g 6,20 Krem z borowików z grzankami 200g 7,30 Kołduny w wołowym rosole 250g 11,30 Flaczki z jarzynami 200g 10,20 Krem z brokułów z groszkiem ptysiowym 200 g 8,30 II dania Schab ze śliwkami moczonymi w czerwonym winie 100g 28,40 Schab faszerowany szynką i serem 150g 26,60 Schab faszerowany pieczarkami150g 26,60 Schab z duszonymi jabłkami oprószonymi ziołami100g 24,80 Pieczeń wieprzowa w sosie100g 24,80 Schab panierowany100g 23,80 Schab na kiszonej kapuście 100g 26,90 Schab faszerowany po myśliwsku150g 26,60 Befsztyk z polędwicy 100g 32,70 Zraz wołowy zawijany 100g 26,60 Szaszłyk z polędwicy wołowej 100g 26,60 Strogonow 200g 20,90 Strogonow z drobiu 200g 20,90 Kotlet de Volaille 150g 26,60 Udko z kurczaka pieczone w ziołach 150g 22,90 Pierś z kurczaka panierowana 100g 22,90 Pieczona kaczka w sosie żurawinowym ¼ szt 34,40 Pstrąg pieczony w płatkach migdałowych 200g 25,20 Łosoś w białym winie 100g 30,80 Stek z łososia w sosie cytrynowym 100g 29,80 Placki ziemniaczane po węgiersku 250g 20,50 Żeberka duszone na kapuście 150g 26,60 Gołąbki z ryżem i z mięsem 250g 20,50 Potrawka z kurczaka z ryżem 100g 21,80 Wątróbka wieprzowa z jabłkami 100g 20,50 Eskalopki cielęce w śmietanie 100g 26,60 Napoje gorące Kawa z mleczkiem 5,00 Herbata z cytryną 4,00 Napoje zimne Woda mineralna 0,3 l 2,50 Sok owocowy 200 g 3,00 Cola, fanta, sprite 0,3 l 3,00 Alkohole Piwo Piast o,5 l 5,80 Wódka Smirnoff 0,5 l 46,00 Wódka Finlandia , 0,5 l 70,00 Wódka Absolut 0,5 l 75,00 Wynajęcie sali 1 dzień 1000,00 Wynajęcie terenu 1 dzień 1000,00 Koszty obsługi w zależności od scenariusza imprezy, czasu trwania, ilości osób Pokój 2 osobowy 230,00 Pokój 1 osobowy 210,00 Potwierdzeniem przyjęcia rezerwacji jest wpłata zadatku w wysokości kosztów wynajęcia sali/ terenu 1000 zł . Do 4 dni przed możliwa jest zmiana ilości osób. Na 10 dni przed oczekujemy wpłaty 40 % skalkulowanej kwoty. Całość należności zostanie wpłacona cztery dni przed weselem |
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no to Ci wspolczuje. na ktoryms watku napisalas ze mnie wspolczujesz. uwazam ze mnie nie masz co wspolczuc. my mamy wesele w sali balowej na zamku a ceremonie robimy z ksiedzem (nie cywilny) w sali maksymiliana zalatwiamy wszytsko z restauracja brama. dziewczyny sa tam super i na kazdy moj telefon reaguja natychmiast. nie wiem skad opinia, ze jest wiele wesel jednoczesnie. my mamy 20 czerwca 2009r. i caly zamek do dyspozycji, zadna inna para nie ma w ten dzien wesela na zamku. tak samo nie wiem od czego to zalezy niektorzy pisza, ze sale wynajmuje sie na ilesc okreslonych z gory godzin, natomiast my mamy sale balowa wraz z kominkowa i boczna za 5tys.zł na tyle ile chcemy, takze jak wesele skonczy sie o 4 to oki a jak o 7 nad ranem to tez dobrze ![]() *jezeli chodzi o restauracje ksiazeca to po pierwszych 5minutach z p.Beata wiedzialam juz ze nie ma co dalej z nimi rozmawiac i od razu pobieglismy do p.Krystyny z Bramy - i jest super, a jedzenia wcale nie maja zwyklego i zrobia wlasciwie wszystko co zechcesz !!!!!
Nasz Ślub Kościelny 20.06.2009 r. ![]() Edytowane przez jaguraaa Czas edycji: 2009-02-28 o 19:37 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
jaguraaa to oczywiścieb dobrze, ze w tym terminie nikt inny nie ma imprezy na samym zamku. Dobrze by było gdyby tak zostało. Normalnie na zamku mogą odbywać się 4 imprezy ednocześnie. Przy czy Mirjam obsługuje także swoją resteurację, stadninę i jakieś knajmy w świebodzicach.
Ja byłam gościem imprez w Książu już kilkanaście razy i nigdy nie zdecydowałabym się na imprezę w zamku. W tamtą sobotę byłam tam nawet na balu organizowanym przez Bramę w tej sali, w której Ty organizujesz swoje przyjęcie. Jako stały gość mogę stwierdzić, ze na plus zmieniło się wnętrze sali: została odnowiona (ściany, podłoga) dodano żyrandol i kinkiety. Po raz pierwszy nie zmarzłam bo w sali ze sceną wstawiona dmuchawę. Pamiętaj, ze w tych murach w lato ZAWSZE jest zimno, może warto poprosić o ten sprzęt także na wesele. Stoły okrągłe ustawione były w sali tamecznej, więc zabrały część parkiety. Przy ponad 200 osobach obecnych niestety nie było miejsca do tańczenia. Wcześniej zawsze wykorzystywano stoły prostokątne w salach bocznych, basztach. Stoły wyglądały b. ładnie, tym bardziej, ze wypożyczono do nich okrycia na krzesła dzięki czemu wszystko wyglądało b. elegancko. Minusy: światło, które z zamku robi wiejską dyskotekę; zamknięto część korytarzy, więc nici ze szwendania się po zamku , brudne szklanki (standard), nie wiem czemu nie rozpalono w żadnym z kominów ( przy kominie zwykle robi się palarnia, ale gdy kominek jest rozpalony to wtedy trochę "tłumi" ten zapach i ogrzewa korytarz przy dziedzińcu. Co do jedzenia jak zwykle było mniej niż średnie. Zimna płyta jest bez poloty, jedzenie nie smakuje, jest średnio przyprawione, nie jest to menu najwyższych lotów. Jedyne co w tym roku mi smakowało to bigos <mniam> Mam nadzieję, że mój post pomoże Ci zwrócić uwagę na pewne szczegóły. Napisz jeszcze czy wynajmujecie nocleg w hotelu przy zamku czy gdzie indziej? |
|
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wiem o co chodzi czy zazdroscisz czy jestes zla bo Ciebie wykiwali.... ja tam bylam i jest super! i co bysmy sobie nie wymyslili zawsze nam pomagaja i zawsze sa na tak, aby zrobic wszysko jak chcemy!
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Ja gdybym dysponowała większą gotówką, to bym sie zdecydowałą włąśnie na ten zameczek
Jaguraaa, myślę, że Twoje wesele również będzie udane A jak wychodzi Cię to kosztowo? (Pytam tak z ciekawości, bo dla mnie zameczek jest jedynie takim niedoścignionym marzeniem...)
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wynajem sali balowej 5tys.zl, 1500zl sala maksymiliana na zaslubiny z ksiedzem, menu w zaleznosci co wybierzesz od 150zl za osobe. a reszta kosztow to jak na innych weselach w zaleznosci co gdzie wybierzesz, tort, kamerzysta, fotograf, zespol itd... uwazam ze koszty nie sa wygorowane bo gdyby nie to, ze za sale sie dodatkowo placi to 150zl (a jest bardzo duzo jedzenia w tej cenie) za osobe nie jest wygorowane biorac tez pod wage, ze moja kolezanka w czerwcu 2008 brala slub w osp i placila 2tys zl za wynajem sali plus za zuzycie pradu/swiatla/wody... wedlug licznikow to te 5tys ze wszystkim tez mozna przezyc. jedyne co to ja zalatwiam wszystkim gosciom noclegi, gdyz wiekszosc dojezdza 180km
Nasz Ślub Kościelny 20.06.2009 r. ![]() Edytowane przez jaguraaa Czas edycji: 2009-03-01 o 19:29 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
wiesz co, zadałaś pytanie, napisałaś maila, więc postanowiłam Ci odpowiedzieć! napisałam o plusach i minusach, więc chyba średnio negatywnego posta. Ja sama NIE planowałam wesela na zamku bo wiem jak one wyglądają i wiem też, że mnie by nei zadowoliły. polecam czytanie ze zrozumieniem. Mam nadzieję, ze oszczędzisz mi postów i priv wiadomości!!!
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem co planowałaś a czego nie, natomiast sama wcześniej napisałaś, że pani manager z restauracji książęcej zrobiła Cię w "konia" i dała Twoją salę komuś innemu, Ciebie umieszczając, jak sama napisałaś, w jakimś pokoju. Jesteś jedyną osobą, która negatywnie ocenia imprezy tam i ja również wiem jak one wyglądają bo uczestniczyłam w nich już wcześniej. Zauważyłam również, że dla Ciebie nie ma tam żadnego pozytywu, same negatywy, także świadczy to o tym, iż nie jesteś obiektywna w ym co piszesz i przemawia przez Ciebie coś innego niż chęć pomocy!
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
To, ze ktoś ma inne zdanie niz Ty nie oznacza, ze czegoś zazdrości! to trochę prosty sposób myślenia. Byłam tam na 8 imprezach w ciągu 6 lat, więc chyba mam prawo mieć własna opinie na ten temat. Poza tym możesz sprawdzić na kazdym forum walbrzyskim jaką sławą cieszą się tamtejsze imprezy. Wiekszość uroczystości jest organizowana przez osoby przyjezdne, a wałbrzyskie szkoly nawet nie chca robić tam studniówek. I nie wmówisz nikomu, że w zamczysku, gdzie nie ma w 85% ogrzewania jest cieplo. Moim zdaniem Zamek Książ to najgorzej prosperująca firma tego typu w dolnoślaskim, co ie znaczy, ze ostatnio nie zaczeli się starać (plusy o ktorych pisałam: remont, ogrzewanie).
ps. wyraźnie napisałam i pisze po raz kolejny, że nie planowałam przyjęcia (wesela w ogóle nie planowałam) na zamku tylko w resteuracji książęca. Nie jest to integralna część Zamku, aczkolwiek jeste jedna z 2 firm obsługująch imprezy w Książu. |
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Widze, ze dosyc ostro tu sie robi. Dziewczyny dajcie sobie spokoj, kazda z Was ma swoje zdanie i jedna drugiej nie przekona. Jestem rodowita walbrzyszanka i osobiscie dla mnie impreza na Zamku bylaby ostatecznoscia, to nie moj klimat w dodatku zbyt wiele negatywnych opini znam z pierwszej reki. Ale kazdy ma prawo do swojego zdania i swoich decyzji. To samo sie tyczy sesji plenerowej w pieknym otoczeniu zamku.... coz ja nie bylabym zachwycona aby 5 innych par wchodzilo mi w kadr, bo wszystkie przyjechaly na zdjecia. Nie na tym rzecz polega aby sie ze soba boksowac.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam bardzo bliska rodzine w Wlbrzychu i sama tam mieszkalam przez jakis czas i nie spotkalam sie z negatywnymi opiniami co do zamku ani osobiscie ani na forum. jedyne negatywne opinie jakie znam z for internetowych to sa te o restauracji ksiazecej i tylko przz nia sa neagtywy, nie przez sam zamek!
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:57.

hand-made: urodzinowo na 40tkę
Do tego porobiłam mnustwo świetnych zdjęć w środku. na zewnątrz tez jest suuuuuper. Gdybym dysponowałą większymi funduszami, to bym sie ani chwili nie wachałą i zrobiła właśnie tam wesele
Widziałąm to łoże będąc na wycieczce. Zarą(!!!) 

o wow! no to trochę jest ale lepiej jechać na prawdę samemu. bo mnie też różne słuchy dochodziły. samemu to samemu 

Nasz Ślub Kościelny 20.06.2009 r.