|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z mamą ;(
Witajce wizażanki.
Jest mi tak strasznie przykro, że pisząc to płaczę. Mam duże problemy z mamą, która traktuje mnie jak śmiecia, mam 18lat, uczę się, a ona mówi że mam wypierd.. z domu itp itd, robi mi z życia koszmar, krzyczy o to że szklanka jest źle ustawiona, potrafi znęcać się nade mną psychicznie 24H bez przerwy. Teraz mówi mi że jestem najbrzydsza, że jestem strasznie gruba, mam 159wzrostu i ważę 56kg ? uważacie że tak jest ? że to zła waga ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Problem z mamą ;(
To nie z Tobą jest źle, tylko z Twoją matką
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jej przerazila mnie Twoja matka ;/
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Chciałam edytować tamten post, ale widzę że ktoś już coś napisał, więc post pod postem to to nie będzie
![]() ![]() Miałam ochotę dodać: NIE DAJ SIĘ STŁAMSIĆ!!! Nie możesz popadać w beznadzieję ![]() ![]() Trzymam kciuki, że się ułoży ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
przed chwilą usłyszałam, że jestem szmatą, suką itp itd ;( co ja jej zrobiłam ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jej,współczuję.... Jak można tak traktować własne dziecko?? Próbowałaś z nią rozmawiać? Pytać dlaczego ma do Ciebie takie nastawienie? A może Twoja mama ma jakieś problemy psychiczne i Ty nawet o tym nie wiesz?Może ona sama nie zdaje sobie z tego sprawy?
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Cóż mogę Ci napisać, nie jesteś sama, przez chwilę miałam wrażenie, że mamy wspólną mamę
![]() ![]() ![]() (oczywiście nie chodzi mi o zupełne jej ignorowanie i nieodzywanie się do niej. Rada dotyczy sytuacji, kiedy właśnie ją "ponosi")
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Myśle że Twoja mama ma problemy sama ze sobą, i wyżywa się na Tobie za swoje porażki/problemy .
Wydaje mi się że ma jakieś zaburzenia psychiczne, i nie panuje nad sobą , co prowadzi do wyzwisk, dręczenia.. Ty nie jeteś niczemu winna, to ona ma problemy . Powiedz ojcu o wszytskim, i razem starajcie się pomóc matce, bo ona tej pomocy ewidentnie potrzebuje !
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
niczym się nie przejmuj, ja mam taki problem z ojcem... dlatego planuję wyprowadzkę stąd jak najdalej, czekam tylko aż najgorszy kryzys minie żeby prace jakąś sensowną dostać(bo z czegoś żyć trzeba)
nie daj się! pokaż jej że myślisz inaczej, że uważasz że jesteś ładna,inteligentna i pewna swego ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Wszystkie jesteśmy z Tobą ;*
Nie daj się, wytrzymaj jeszcze. Pokaż jej że nie jest tak jak mówi. Jesteś inteligentną i ładną dziewczyną. Bardzo mi przykro że Twoja mama taka jest. Kup jej tabletki na uspokojenie to się może troche uciszy ![]() Swoją drogą może jest w okresie menopauzy? i hormony jej wariują? Trzymaj się ;*
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Doskonale Cię rozumiem gdyz mam tak samo z moja 'mamusia' ..az dziw bierze co?inni jak o tym sluchaja to nie moga uwierzyc,ze az tak jest..
Ja mam 19lat.Wczoraj wrocilam do domu z uczelni...i co?zrobila mi awanture o to,ze w ogole zle sobie podgrzewam obiad,nie ten garnek itd..Dobra..spoko..pozmyw alam po sobie,zeby nie darla sie..i tak znalazla jakis drobiazg (bodajze szklanka nie byla ustawiona w tym miejscu co trzeba)i zrobila mi MEGA awanture o to....A najgorsze jest jak mowi cos do mnie,drze sie...i non stop to powtarza...a jak udaje,ze jej nie slysze to mowi : "no mowie do ciebie?!slyszysz co do ciebie mowie??!"i znow gada to samo co mowila 5 min wczesniej,ze jestem zla i najgorsza,ze do niczego sie nie nadaje..ze jestem porazka zyciowa... Albo jak chce o czyms z nia pogadac,bo juz naprawde nie mam z kim..to ona 'ehe' , 'ta' albo udaje,ze w ogole nie slyszy mnie i nic nie odpowiada na to,po czym nagle 'idz do sklepu bo brakuje tego czy tego..' . Mam mlodsza siostre o 10 lat,ktorej pozwala na WSZYSTKO.Tamta kaze jej stanac tu,to ta stanie,wylicza jej czas...nawet do tego stopnia ze za dlugo w toalecie siedzi!! ![]() ![]() Dzis rano,tak mnie obie wkur .. ze powiedzialam co o tym wszystkim mysle. A matka do mnie 'nie drzyj tej geby!,nie bedziesz tak sie do mnie odzywac!do matki to umiesz sie wydrzec,ale jak masz cos zalatwic to nagle cicha myszka!' - wykorzystala fakt ze mam fobie spoleczna i mi to wypomniala co sprawilo ze poczulam sie gorzej niz 0 ..Powiedzialam jej tylko,zeby zwrocila uwage lepiej swojej coreczce nie mi... Pragne zaznaczyc,ze teraz nie pracuje,siedze w domu.Gotuje obiady,sprzatam,prasuje,r obie pranie-dostaje taka 'wdziecznosc'.... Powiem Ci,ze to nazywa sie TOKSYCZNA MATKA. A my jestesmy dziecmi z rodzin dysfunkcyjnych tzw DDD...Nie wiem,czy do tej pory mialas swiadomosc tego..Ale jesli nie-to Ci mowie..Nie mam pojecia,jak wygladalo Twoje dziecinstwo..ale pewnie za kolorowe tez nie bylo.. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
echhhhhhhh...
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
zastanawia mnie to,dlaczego matki tak traktują swoje dzieci-przecież muszą zdawać sobię sprawę z tego,że ranią i to bardzo... teraz pomieszkuję u TŻ-a,bo załatwiamy formalności z kupnem mieszkania,więc niedługo całkiem wyprowadzę się z domu (na szczęście),jednakże wczoraj rozmawiałam z siostrą i dowiedziałam się,co mówi o mnie mama jak mnie nie ma...i to też boli,bo przy rodzinie udaję,że wszystko jest ok,ale wcale tak nie jest,np wciąż mi wmawia,że jestem grubasem (chuda nie jestem,ale bez przesady),że jak mi sie nie podoba to mam wy........ć i nie wracać (co zamierzam zrobić w najbliższym czasie)... takich przykładów jest o wiele więcej-nic niegdy jej się nie podoba,ciągle robie coś źle...masakra mogę Ci jedynie poradzić,żebys nie brała wszyskiego do siebie,zdaję sobię sprawę,że jest ciężko,ale można spróbować a może masz gdzie się wyprowadzić,bo to też jest wyjście... ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja jednak uważam, że wyprowadzka to nie jest dobre rozwiązanie. To tylko ucieczka od problemów, a nie ich rozwiązanie ani pogodzenie się z nimi.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A ja myślę, że w tym wypadku to jedyne rozwiązanie ... Nie ma co czekać na zmianę ze strony matki, skoro nic do niej nie dociera
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jeśli będziesz miałą okazję i możliwości - wyprowadź się, może wtedy twoja matka coś zrozumie, jeśli nie,nie będziesz msuiała przynajmneij wysłuchiwać tych wszystkich głupst i będziesz mogła skupić się na swoim życiu ![]() trzymam kciuki
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Uważam,że warto się zastanowić nad wyprowadzką lub terapią rodzinną.
Pewnie matka, która się znęća za bardzo na drugą propozycję nie przystanie, spróbować jednak można. Wyprowadzka może pomóc w złapaniu dystansu do pewnych rzeczy. Ofiara przestaje być męczona przez swojego agresora (w tym wypadku matki). Ignorowanie nie jest dobrym sposobem na dłuższą metę ![]() Przecież jak ktoś mnie wyzywa od grubych świń- to mimo tego,że staram się to ignorować, to to usłyszę- ta infromacja do mnie dotrze i sprawi przykrość (gdy powie to moja matka). Współczuję wszystkim znajdującym się w takiej sytuacji. Ja bym się wyprowadziła.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Niestety nie mam gdzie się wyprowadzić, mój ojciec odszedł od nas dawno temu, ma mnie gdzieś, dziadków nie mam, nie mam nikogo
![]() ![]() obce osoby czasem więcej pomogą niż najbliżsi ![]() dziękuję. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Moja mama tez ma czesto takie napady. Uwaza, ze nie jestem zdolna np. w tancu, gdzie tanczylam 6 lat i niby nic nie osiagnelam ;/ (zawsze balam sie tanczyc solo!). Jest straszna pedantka. Przychodzi z pracy i krzyczy, ze porzadkow nie ma, ze mam komorke i pilota polozone na stoliku i to wg Niej bałagan. Jak byłam młodsza, to nawet mnie biła...przetrwalam to... chociaz nieraz dostalam dosc mocno ... ale teraz mam 20 lat (w grudniu w sumie skoncze
![]() A co do Ciebie to konczac szkole, znajdz prace i wyprowadz sie gdzies... i zacznij moze studia zaocznie?
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Z bardzo prostej przyczyny. Ona jest przypominieniem ojca, ktory matke wystawil do wiatru. Stad ta nienawisc. Jest patologiczna i to matka powinna sie leczyc, ale oczywiscie nie namowisz jej na to. Jedyne rozwiazanie to przebywac jak najdluzej poza domem. Jestes pełnoletnia i sie uczysz - jak wygladają alimenty od ojca? Wywiazuje sie z obowiazkow? Bo jesli nie, to na pewno dodatkowo poglebia to zlośc matki.
Na ataki nie reaguj złością - wiem ze to trudno, ale jak sie nauczysz to zaden stres w przyszłej pracy zawodowej cie nie powali. Trzeba wytracac argumenty matce. Masz jakies wlasne pieniadze? Kup własny talerz i własny kubek - bedziesz jadac tylko na nich i bedziesz je trzymac w swojej szafce. Nie uczysz się tylko gdzieś szlajasz? Nie szlajasz sie tylko siedziałaś nad ksiązkami w bibliotece.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.