|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Karty.. takie w autobusach.. ? :D
wiem, kretyński temat
![]() zastanawiam się co to są takie karty, co ludzie pokazują w busach (zapewne w innych środkach komunikacji też ![]() opłaca się to mieć ? i dlaczego nie mają normalnych biletów ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Karty.. takie w autobusach.. ? :D
Chodzi Ci o bilety miesięczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
no sa takie np w poznaniu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Wiesz co, ja nie wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
A ile one kosztują ?
I co się bardziej opłaca, zwykły miesięczny czy taką kartę ? I na jakiej zasadzie się ją doładowuje ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
koszt karty jest jednorazowy(nie pamietam ile placilam za moja ale chyba cos ok 10zl)doladowanie tej karty kosztuje tyle samo co kupienie normalnego biletu a doladowac ja mozna w punktach mpk,w poznaniu komkarty sa obowiazkowe
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Hm a w Warszawie nie są obowiązkowe..
co jest praktyczniejsze ? zwykły bilet czy ta karta ? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
W Wawie karta miejska jest nośnikiem biletów 30-dniowych i dłuższych. Nie ma już normalnych biletów papierowych, zostały tylko te do 7 dni...
Koszty są te same, tylko jednorazowo trzeba zapłacić za kartę (5zł). Jest praktyczna, bo nie trzeba jej wyciągać z portfela a czasem i z torby, zeby skasować czy 'pokazać' kanarowi. Wystarczy ją zbliżyć do kasownika - co w metrze jest znacznie wygodniejsze i szybsze niż wkładanie biletu do kasownika. Na stronie ztm na pewno znajdziesz dużo informacji na ten temat. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Aggie. Tu znajdziesz na pewno wiele odpowiedzi na swoje pytania
![]() sama musisz przekalkulować co Ci się najbardziej opłaca ![]() miłej lektury ![]()
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Dzięki śliczne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mi wiadomo karty miejskie sa teraz bezplatne. Tylko na poczatku placilo sie za nie 5 zl.
Ale w 100% pewna nie jestem.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
W Krakowie mamy bilety (i zarazem karty) ulgowe dla dzieci, licealistow i emerytow, normalne dla pracujacych i doroslych, oraz studenckie. U nas taki miesieczny na wszystkie linie oplaca sie bardziej niz ciagle kasowanie biletow, bo jest to wygodniejsze no i mnije klopotliwe. Poza tym na pewno sie troche oszczedza, jesli jezdzi sie kilkoma autobusami i tramwajami w ciagu dnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
W moim miescie rodzinnym sa równiez karty magnetyczne ale równolegle z biletami. Taka karte mozna załadowac na sume jaka ci odpowiada, np.30 zł czy 50 ale sa tez osoby które ładują za 8 zł. Jesli komus nie odpowiada to moze kupic bilet jednorazowy. Nie ma róznicy w cenie biletu i jednego impulsu na karcie, zarówno osoby uzywajace kart jak i te które uzywaja biletów, płacą tyle samo. Wybór nalezy do nas czy wolimy karte czy bilet. Kiedy byłam w liceum miałam taka karte (zreszta mam ją po dzien dzisiejszy ale juz z niej nie korzystam), wchodzac do autobusu nie trzeba było jej wykładac z portfela, tylko cały portfel przyłozyc do czytnika i wtedy zaczynało sie "liczenie impulsów", najwiecej zabawy miała młodziec
![]() ![]() Karty nie pokazuje sie kierowcy choc mozna u niego załadowac badz w specjalnych punktach "KLA".
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
W moim miescie rodzinnym sa równiez karty magnetyczne ale równolegle z biletami. Taka karte mozna załadowac na sume jaka ci odpowiada, np.30 zł czy 50 ale sa tez osoby które ładują za 8 zł. Jesli komus nie odpowiada to moze kupic bilet jednorazowy. Nie ma róznicy w cenie biletu i jednego impulsu na karcie, zarówno osoby uzywajace kart jak i te które uzywaja biletów, płacą tyle samo. Wybór nalezy do nas czy wolimy karte czy bilet. Kiedy byłam w liceum miałam taka karte (zreszta mam ją po dzien dzisiejszy ale juz z niej nie korzystam), wchodzac do autobusu nie trzeba było jej wykładac z portfela, tylko cały portfel przyłozyc do czytnika i wtedy zaczynało sie "liczenie impulsów", najwiecej zabawy miała młodziec
![]() ![]() Karty nie pokazuje sie kierowcy choc mozna u niego załadowac badz w specjalnych punktach "KLA".
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
kallipso napisał(a):
> W Wawie karta miejska jest nośnikiem biletów 30-dniowych i dłuższych. Nie ma już normalnych biletów papierowych, zostały tylko te do 7 dni... Jak to nie ma?? Ostatnio bylam w Warszawie i kasowalam bilety jednorazowe - na jeden przejazd, takie z tekturki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
No wlasnie, czytaj ze zrozumieniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
W Trójmieście jest z biletami niezła jazda - Gdańsk, Gdynia, Sopot to osobne miasta - każde ma swoją komunikację i inne taryfy, bilety. Od x lat słyszę jak samorzady planują wprowadzić "coś" co miało być niby na wszystkie te miasta. Miała to być właśnie specjalna karta chipowa. Pamiętam jak ze 3 lata juz niby miało być blisko bardzo, aż gazetki zrobiły symulację i wyszło że ktoś mieszkający w Gdańsku a pracujący w gdyni miałby wydawać - wtedy - dziennie 15 zł na sam dojazd. Brzmiało trochę absurdalnie bo wychodziło bardzo drogo. Sprawa sie z lekka rypła, choć co chwila jakieś wielkie plany w tym kierunku są czynione.
W Gdańsku ceny biletów są moimz daniem bardzo wysokie - ja za swój sieciowy płacę sporo wiecej niż moja koleżanka z Warszawy ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Smoczyca napisał(a):
> ja za swój sieciowy płacę sporo wiecej niż moja koleżanka z Warszawy ![]() W Krakowie jest tak samo - nasze bilety miesieczne wychodzą drożej niż bilety w Warszawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:33.