Karty.. takie w autobusach.. ? :D - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-08-30, 22:47   #1
aggie
BAN stały

GG do aggie

Karty.. takie w autobusach.. ? :D

wiem, kretyński temat ale nie umiem wymyślić innego..
zastanawiam się co to są takie karty, co ludzie pokazują w busach (zapewne w innych środkach komunikacji też ) i są one zamiast biletów...
opłaca się to mieć ? i dlaczego nie mają normalnych biletów ?
aggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-30, 22:49   #2
WioletaM
Zakorzenienie

Re: Karty.. takie w autobusach.. ? :D

Chodzi Ci o bilety miesięczne?
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-30, 22:53   #3
pysia3ek
Raczkowanie

no sa takie np w poznaniukupuje sie taka komkarte czyli karte magnetyczna i mozna ja doladowac odpowiednio na mieisac ,3miesiace itdjest to odpowiednik papierowego biletu tyle ze w razie zgubienia mozna odzyskac bilet jesli sie ma paragonik
pysia3ek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-30, 22:56   #4
aggie
BAN stały

GG do aggie

Wiesz co, ja nie wiem pytam co to jest, bo widziałam jak ludzie pokazują kanarom takie karty plastikowe i nie wiem jak to z nimi jest, po co są i czy się opłaca
Stary 2004-08-30, 23:01   #5
aggie
BAN stały

GG do aggie

A ile one kosztują ?
I co się bardziej opłaca, zwykły miesięczny czy taką kartę ?
I na jakiej zasadzie się ją doładowuje ?
Stary 2004-08-30, 23:05   #6
pysia3ek
Raczkowanie

koszt karty jest jednorazowy(nie pamietam ile placilam za moja ale chyba cos ok 10zl)doladowanie tej karty kosztuje tyle samo co kupienie normalnego biletu a doladowac ja mozna w punktach mpk,w poznaniu komkarty sa obowiazkowe
pysia3ek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-30, 23:08   #7
aggie
BAN stały

GG do aggie

Hm a w Warszawie nie są obowiązkowe..
co jest praktyczniejsze ? zwykły bilet czy ta karta ?
Stary 2004-08-31, 00:19   #8
kallipso
Raczkowanie

W Wawie karta miejska jest nośnikiem biletów 30-dniowych i dłuższych. Nie ma już normalnych biletów papierowych, zostały tylko te do 7 dni...
Koszty są te same, tylko jednorazowo trzeba zapłacić za kartę (5zł). Jest praktyczna, bo nie trzeba jej wyciągać z portfela a czasem i z torby, zeby skasować czy 'pokazać' kanarowi. Wystarczy ją zbliżyć do kasownika - co w metrze jest znacznie wygodniejsze i szybsze niż wkładanie biletu do kasownika.
Na stronie ztm na pewno znajdziesz dużo informacji na ten temat.
Pozdrawiam
kallipso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-31, 07:43   #9
sarenka
Zakorzenienie

Aggie. Tu znajdziesz na pewno wiele odpowiedzi na swoje pytania http://www.ztm.waw.pl/

sama musisz przekalkulować co Ci się najbardziej opłaca

miłej lektury

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-31, 10:10   #10
aggie
BAN stały

GG do aggie

Dzięki śliczne
Stary 2004-08-31, 10:30   #11
Ines1985
Zakorzenienie

Z tego co mi wiadomo karty miejskie sa teraz bezplatne. Tylko na poczatku placilo sie za nie 5 zl.
Ale w 100% pewna nie jestem.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-08-31, 10:34   #12
weroniczka
Raczkowanie

W Krakowie mamy bilety (i zarazem karty) ulgowe dla dzieci, licealistow i emerytow, normalne dla pracujacych i doroslych, oraz studenckie. U nas taki miesieczny na wszystkie linie oplaca sie bardziej niz ciagle kasowanie biletow, bo jest to wygodniejsze no i mnije klopotliwe. Poza tym na pewno sie troche oszczedza, jesli jezdzi sie kilkoma autobusami i tramwajami w ciagu dnia.
weroniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-31, 11:18   #13
k-n
Wtajemniczenie

W moim miescie rodzinnym sa równiez karty magnetyczne ale równolegle z biletami. Taka karte mozna załadowac na sume jaka ci odpowiada, np.30 zł czy 50 ale sa tez osoby które ładują za 8 zł. Jesli komus nie odpowiada to moze kupic bilet jednorazowy. Nie ma róznicy w cenie biletu i jednego impulsu na karcie, zarówno osoby uzywajace kart jak i te które uzywaja biletów, płacą tyle samo. Wybór nalezy do nas czy wolimy karte czy bilet. Kiedy byłam w liceum miałam taka karte (zreszta mam ją po dzien dzisiejszy ale juz z niej nie korzystam), wchodzac do autobusu nie trzeba było jej wykładac z portfela, tylko cały portfel przyłozyc do czytnika i wtedy zaczynało sie "liczenie impulsów", najwiecej zabawy miała młodziec Niektórzy przytykali plecaki zeby sprawdzic czy tez sie da...
Karty nie pokazuje sie kierowcy choc mozna u niego załadowac badz w specjalnych punktach "KLA".
Stary 2004-08-31, 11:19   #14
k-n
Wtajemniczenie

W moim miescie rodzinnym sa równiez karty magnetyczne ale równolegle z biletami. Taka karte mozna załadowac na sume jaka ci odpowiada, np.30 zł czy 50 ale sa tez osoby które ładują za 8 zł. Jesli komus nie odpowiada to moze kupic bilet jednorazowy. Nie ma róznicy w cenie biletu i jednego impulsu na karcie, zarówno osoby uzywajace kart jak i te które uzywaja biletów, płacą tyle samo. Wybór nalezy do nas czy wolimy karte czy bilet. Kiedy byłam w liceum miałam taka karte (zreszta mam ją po dzien dzisiejszy ale juz z niej nie korzystam), wchodzac do autobusu nie trzeba było jej wykładac z portfela, tylko cały portfel przyłozyc do czytnika i wtedy zaczynało sie "liczenie impulsów", najwiecej zabawy miała młodziec Niektórzy przytykali plecaki zeby sprawdzic czy tez sie da...
Karty nie pokazuje sie kierowcy choc mozna u niego załadowac badz w specjalnych punktach "KLA".
Stary 2004-08-31, 11:51   #15
Rena
Zakorzenienie

kallipso napisał(a):
> W Wawie karta miejska jest nośnikiem biletów 30-dniowych i dłuższych. Nie ma już normalnych biletów papierowych, zostały tylko te do 7 dni...

Jak to nie ma?? Ostatnio bylam w Warszawie i kasowalam bilety jednorazowe - na jeden przejazd, takie z tekturki
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-31, 14:47   #16
toagusia
Raczkowanie

No wlasnie, czytaj ze zrozumieniem Papierowe bilety sa tylko jednorazowe, dobowe itp.-nie dluzsze niz 7 dniowe. A bilety dlugookresowe sa ladowane na karty magnetyczne.
toagusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-31, 15:11   #17
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

W Trójmieście jest z biletami niezła jazda - Gdańsk, Gdynia, Sopot to osobne miasta - każde ma swoją komunikację i inne taryfy, bilety. Od x lat słyszę jak samorzady planują wprowadzić "coś" co miało być niby na wszystkie te miasta. Miała to być właśnie specjalna karta chipowa. Pamiętam jak ze 3 lata juz niby miało być blisko bardzo, aż gazetki zrobiły symulację i wyszło że ktoś mieszkający w Gdańsku a pracujący w gdyni miałby wydawać - wtedy - dziennie 15 zł na sam dojazd. Brzmiało trochę absurdalnie bo wychodziło bardzo drogo. Sprawa sie z lekka rypła, choć co chwila jakieś wielkie plany w tym kierunku są czynione.
W Gdańsku ceny biletów są moimz daniem bardzo wysokie - ja za swój sieciowy płacę sporo wiecej niż moja koleżanka z Warszawy

Smoczyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-01, 07:35   #18
Rena
Zakorzenienie

Smoczyca napisał(a):
> ja za swój sieciowy płacę sporo wiecej niż moja koleżanka z Warszawy

W Krakowie jest tak samo - nasze bilety miesieczne wychodzą drożej niż bilety w Warszawie
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości