|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Dalmatyńczyk
Pół roku temu zmarł moj kochany piesek - kundelek i zaczęłam planować kupno nowego. Odkąd pamiętam zawsze podobały mi się dalmatyńczyki.
Czy któraś z Wizażanek ma takiego pieska lub zna się na tej rasie? Czy naprawdę są to bardzo ruchliwe pieski? Jeśli któraś miałaby info o dobrej hodowli to byłabym bardzo wdzięczna za napisanie ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dalmatyńczyk
to, co znalazłam
http://www.republika.pl/zoltecki/ http://www.republika.pl/dalmatynczyki2005/ świetnie, że nie trzeba ci tłumaczyć, że jak pies rasowy, to rasowy i z dobrej hodowli, a nie "rasowy" z niewiadomego źródła, za 300 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedz
![]() Naczytałam sie mnóstwo poradników na ich temat, jednak wolę dostać informacje od zaufanych Wizażanek..jakoś bardziej to do mnie przemawia ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A skąd jesteś? Bo znam jedną dobrą hodowlę z okolic Katowic.
(ale nie wiem czy maja teraz szczeniaki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Makusia - byłam przez dłuższy czas wolontariuszką w schronisku, był tam dalmatyńczyk (przez moment nawet dwa) i powiem szczerze, że te psy to prawdziwy wulkan energii...potrzebują naprawdę dużo czasu, dużo zainteresowania...i baaardzo dużo spacerów, zabaw, gonitw za piłką.
Jeśli szukasz naprawdę fachowych porad zapraszam na forum: Dogomania Forum - Powered by vBulletin tam z pewnością doradzą Ci jak najlepiej (sama się na tym forum wypowiadam ![]() Pozdrawiam i powodzenia w doborze rasy ![]() Weronika
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Z okolic Katowic
![]() Jesli nie mają teraz to nic nie szkodzi, bedę może bardziej przygotowana na psiaka w domu ;-)
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Własnie nad tym problemem się zastanawiałam...
Uwielbiam spacery, to fakt, dużo czasu spędzam na świezym powietrzu, biegam, ćwiczę, ale boję się o to że sa dni, kiedy nikt z nim nie mógłby zostać - jedni praca, drudzy szkoła. Nie wiem jak by to zniósł, ale mam nadzieję że to kwestia przyzwyczajenia. W moim domku jest też małe dziecko a słyszałam opinie że wtedy nadają się tylko spokojne, domowe psy. Co o tym myślicie?
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Wklejam Ci tu dokładne podforum grupy 6 FCI w serwisie dogomania - tutaj możesz zadawać pytania dot. "kropków" - tam wypowiadają się właściciele, hodowcy, miłośnicy rasy.
Pozostałe rasy - Dogomania Forum Dalamtyńczki sa jak labradory, kochają dzieci, ale czasem cieszą się za bardzo i wtedy mogą zrobić krzywdę, dodatkowo źle wychowane mogą sprawiać niemałe kłopoty i trudno popełnione błędy jakoś naprostować.. często mówi się, że jest to rasa dla doświadczonego hodowcy jak również to, że dalmatyńczyk pozostawiony bez opieki niszczą sprzęty, gryzą buty, dywan itp. Ja spotkałam się niestety jak narazie tylko i wyłącznie z takimi przypadkami ![]() Oczywiście nawet takiego psa, przy odpowiednim podejściu da się wychować na psa, który nie będzie bał się pozostawania w domu sam (polecam książki pana Fischera). Wybór należy do Ciebie, ale proszę Cię, skontaktuj się przed podjęciem ostatecznej decyzji z kimś kto zna się na tej rasie.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za linka i rady
![]() Jesli ktoś ma dalmatynka w domu to proszę się zgłaszać! ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli chcesz, to mogę zapytać o szczeniaki, i podam Ci namiary na PW.
Zawsze mozna zadzwonić i bezposrednio z hodowcą porozmawiać o warunkach i swoich obawach. Hodowla nazywa sie "Uśmiechnięta wielocętka". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Bardzo bym prosiła
![]()
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Dobra, ale dopiero jak wrócę do domu. Uzbrój sie w cierpliwość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Wysłałam Ci na PW namiary na hodowlę. Pochwal sie potem jaką podjęliście decyzję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
a może tu znajdziesz psa, który Cie oczaruje?
![]() licze po cichu na to, ż ezdecydujesz się na biednego "kropka" ze schroniska, a nie na psiaka z hodowli, którego i tak ktos kupi... http://www.dalmatynczyki.fora.pl/viewforum.php?f=30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
ja osobiście mam dalmatyńczyka od 6 lat. jest to świetny pies dla dzieci. u mnie mały kuzyn wiązał mu uszy gumką do włosów, rozciągał skórę na pyszczku mówiąc że piesek się uśmiecha, a mój dalmatian leżał spokojnie sprawiając nawet wrażenie że bardzo mu się to podoba
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.