|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() kupowanie samochodu - dużo pytań :)
Dziewczynki .. hm.. i Chlopcy ( tu pomoc panów, będzie nieoceniona
![]() Być może wśród Was znajdzie się ktoś, kto ma za sobą kupowanie samochodu ![]() Przymierzam się do tego poważnego zakupu ![]() Na co zwracać uwagę w trakcie takiej "wizji lokalnej" ![]() Mój TŻ też nie jest samochodowym specem, dlatego zabieramy ze sobą przyjaciela, któremu tematyka samochodowa nie jest obca, właścwie on będzie wyrocznią ![]() ![]() ![]() Co powinno budzić podejrzenia? czego się czepiać? czemu się baczniej przyglądać? o co pytać? I tak na przyszłość, jak wygląda zawieranie transakcji (oprócz spisania umowy między sprzedającym a kupującym). No i w ogóle takie tam.. hm.. a może ja chcę za dużo na raz? ![]() Tyle pytań, bo to będzie samochód używany. Właściwie to do końca nie wiem o co Was dokładnie pytać, bo temat jest mi raczej obcy... Proszę podzielcie się ze mną swoimi spostrzeżeniami, uwagami. Będę za wszystkie baaardzo wdzięczna ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: kupowanie samochodu - dużo pytań :)
xani
![]() ![]() ja od razu mówie, ze sie nie znam- ale mam fajne - uzywane ![]() ![]() ![]() Przy zakupie auta łaskawie wyraziłam swoją opinie- chce ładny ![]() ![]() ![]() ![]() z doswiadczenia moze powiem , ze ładny to podstawa, wygodny tez musi byc no i teraz troche zal, ze nie combi, bo jak ma być Gabi to wózek by przynajmniej wchodził na luz do bagaznika, a tak wystaje ![]() wiecej powie Ti, jak sie wieczorkiem zaloguje na wizaz ![]() wiele mądrego nie napisałam, ale mi sie chciało wyrazić radość z powodu waszej decyzji ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
|
sama nie probuj kupować..weź kumpla ktory sie zna i doradzi!! Jak sie nie znasz możesz wiele rzeczy przeoczyć..Moja siostra chciala kupic w ten sposób..i dobrze ze ja zmusilamzeby poszła razem z moim...on od bramy krzyknął :"przeciez to auto było stukniete i malowane.."...a my ogladłysmy we dwie i nic nie widzialysmy
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
hey
jezeli chcesz to podaj mniej wiecej sume za jaka chcesz cos kupic, a ja sie zapytam brata i on ci poradzi cos fajnego, zna sie. uwierz albo nie ale mozna serio kupic bubla zgruchocialego albo cos fajnego co bedzie sie dobrze sprawowac, i to za calkiem nie wielka sume. wszystko zalezy od ilosci kasy jaka na to przeznaczasz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Witam!
Na początku gratuluję zdecydowania się na zakup. Jestem posiadaczką (od 14 miesięcy) Opla Corsy B rocznik 1995, koloru wiśniowego. Zakupiłam go sama z moim chłopakiem, jego bratem i ojcem. Wszyscy z nich dobrze znają się na samochodach ( np. ojciec to mechanik, a synowie mają przekazabe zamilowanie w genach) więc byłam spokojna. Jest kilka rzeczy na ktore musisz zwrócić uwagę, a mianowićie... (oto moje rady): - sprawdzić numery silnika i nadzwozia, a także w środku w samochodz przy listwie dolnej przy dzwiach - auto może być kradzione, a numery przebijane, - iść z kimś kto zna się na blacharce i stwierdzi ogólny stan karoserii, - dobrze jest pojechać do profesjonalnej stacji diagnostycznej, badanie kosztuje np. w Oplu 100 zł, a sprawdzajom emisję spalin do atmosfery, stan karosrii (czy kiedykolwiek był "lekko puknięty", ogólnie zawieszenie i układ kierowniczy. Fajna sprawa - polecam, zwłaszcza jak dasz na boku mechanikowi z 50 zł to Ci dokładnie wszystko sprawdzi, - czasem warto się zastanowić nad przebiegiem - mi udało się nabyć 8-letni samochód z przejechanymi 50.000 km, czyli malutko, bo w tym wieku średni samochód ma około 90.000 km, - popytac znajomych ile takie auto pali, - dostać info od swłąściciela czy sam. jest zarejestrowany tylko na 1 osobę i czy nie ma tzw. ktratki z tyłu, -nie wymadrzaj się przy kupnie, ale też nie graj idiotki przy meżu, ktorej zależy tylko na kolorze. Najlepiej, żeby "facet gadał z facetem", bo często sprzedający wykorzystują fakt iż żona chce ładny samochód i zwracają się do niej, zachęcają, a potem to już prosta doroga, bo jak się kobieta uprze to koniec. To jest bardzo nieetyczne, ale tak robią niestety... Ja tam patrzyłam, stałam z boku, ale się za dużo nie ozywałam, chociaż facet próbowała właśnie mnie bardzo zachęccać... Moje poszukiwania i oglądania samochodowe trwały 1,5 roku, wybralam świetnie i jestem bardzo zadowolona. Nie spiesz się, bo co nagle to po diable. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Dzieki Oluś
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A zobaczysz Gabi szybko wyrośnie i nawet się nie obejrzysz jak zmieni "wózek" ![]() ![]() Nutko , no ja napisałam, że nie zamierzam sama dokonywać tego zakupu, bo się nie znam. Więc obaw większych nie ma ![]() FikuMiku co do marki to juz dawno ustalone, że to ma być Honda Civic ![]() Bardziej mnie ciekawi jakie czynić spostrzeżenia przy zakupie/oglądaniu samochodu, chociaż zdaję sobie sprawę, że nie stane się nagle (po lekturze kilku postów) ekspertem w tej dziedzinie ![]() Dzięki dziewczynki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
My o tej Hondzie to od ponad półtora roku myślimy, więc już dawno dojrzeliśmy do tej decyzji ![]() ![]() A te numery silnika i nadwozia to mają być takie same? i czy one są wpisane do np dowodu rejestracyjnego? ![]() Dzięki za wskazówki ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
I numer silnika i nadwozia są wpisane w dowód rejestracyjny. I muszą sę oczywiście zgadzać z tymi wybitymi na samochodzie. Często kradzione auta mają przebijane numery i potem ma sie tylko same problemy z zabraniem auta przez Policję włącznie.
Do tego, jak już kupicie autko musicie w ciągu 30 dni je przerejestrować (wiadomo) i zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym, chyba 2 albo 3% od kwoty sprzedaży. Na OC sprzedającego możecie jeździć również 30 dni. I koniecznie się przejedzcie - to się wyslucha +/- czy wszystko jest ok, nie ma wielkich luzów, auto nie ucieka i takie tam... Co do spalania, to różnie jest bo moja Corsa też podobn miała palić około 7-8 litrów w cyklu mieszanym, spali 10. Na szczęście mam gaz.. Pozdrawiam i mam nadzieję,że coś pomogłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Podatek PCC - od czynności cywilno prawnych w tym wypadku 2 %, płaci go zwykle nabywca, tak jest zwyczajowo przyjęte,powinno być to ujęte w jednym z punktów umowy kupna sprzedaży. Jeśli będziecie kupować samochód na współwłasność - na Was oboje, musi to być ujęte w umowie, na tej podstawie będziecie wtedy oboje figurować w dowodzie rejestr. Oprócz zapłaty podatku PCC musisz w urzędzie złożyć deklarację od czynności cywilnoprawnych - koniecznie! Złożenie deklaracji i zapłata do 14 dni od daty umowy. Mogę Ci podesłać wzór umowy kupna - sprzdaży w Wordzie i PCC w Acrobacie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Aha, dowiedz się u jakiegoś ubezpieczyciela, teraz zmieniły się przepisy dotyczące przejścia OC na nabywcę, mogę Ci szerzej napisać w poniedziłek.
Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Warto przyjrzeć się karoserii, bo np. jeśli zauważysz, że szczeliny w samochodzie (najlepiej widać przy masce i z tyłu) są różnej szerokości tzn, że samochód był po stłuczce, albo jak kolor nie był jednolity tzn, że był bity i malowany. Czasami warto się przyjrzeć w takich odość nietypowych miejscach typu progi, bagażnik, odsłonić lekko chodnik, czasami widać, że samochód miał kiedyś inny kolor i poznać trochę jego historii
![]() Ale mam taką małą uwagę wszystko w granicach rozsądku, bo kilka razy byłam na giełdzie samochodowej i widzę jak ludzie wariują, czepiają się, np. kładą na ziemi zaglądają itp. wiem że ktoś chce sprawidzić samochód, ale po to jest diagnostyka, a nie cyrki urządzać. Albo ktoś "dłubie", przecież to można lakier zdrapać! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Re: kupowanie samochodu - dużo pytań :) / Lisica
To znowu ja
![]() Honda upolowana ![]() ![]() Lisiczko mam prośbę , gdybyś mogła podesłać mi te wzory umów. (Szczególnie mi zależy na tym PCC.) Będę bardzo wdzięczna. ( xanka@ftv.pl ) Co do OC to z tego co wiem, jest ono przypisane do samochodu, a nie do właściciela. Więc o ile sprzedawca nie zaznaczy inaczej w umowie, to można jeździć na tym ubezpieczeniu, dopóki ono nie wygaśnie. (?) Dzięki dziewczyny za wszelkie sugestie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Za chwilkę prześlę Ci umowy.
Tak - OC jest przypisane do samochodu, zmiana od 01.01.2004 polega na tym, że tylko i wyłącznie nabywca może wypowiedzieć umowę OC. Czyli kupując samochód jeżdzisz na OC zbywcy do wygaśnięcia umowy. Jeśli masz chęć możesz umowę wypowiedzieć ( wtedy zbywca dostanie zwrot składki ) i zawrzeć nową. Nie może zwrócić się zbywca o zwrot składki jeśli Ty nie wypowiesz umowy o OC. Druga sprawa - jeśli kontynuujesz to OC to do 30 dni powinnaś się zwrócić do inspektoratu w celu rekalkulacji składki - czyli poprostu przeliczenia jej z uwzględnieniem Twoich znizek itp., może się okazać, że będziesz musiała coś dopłacić bądz będzie nadpłata. Narazie i powodzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
ja nie za bardzo na temat...
kilka miesięcy kupiliśmy samochód, wszystko w pośpiechu bo mielismy tylko kilka dni na to, ludzie od których kupowaliśmy okazali się obrzydliwymi kłamcami, dowiedzieliśmy się o tym kilka tygodni po zakupie samochodu. a wydawali się być tacy uczciwi... ale naiwni z nas ludzie!!! kilka tygodni po zakupie musieliśmy doprowadzić samochód do takiego stanu, żeby dało się nim bezpieczie jeździć, teraz jest już ok ale kosztowało nas to trochę nerwów i pieniędzy ![]() okazało się że samochód był po wypadku, chociaż oni twierdzili że nie, ale jestem naiwna!!! teraz właśnie jesteśmy na etapie sprzedaży i wspólnie z mężem postanowiliśmy, że nikomu nie będziemy mydlić oczu! a może ktoś z was chce kupić peugeota 306??? jeżeli ktoś jest zainteresowany to szczegóły prześle mailem, łącznie ze zdjęciem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:31.