|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
problem z raną / gojenie / uczulenie (zdjęcia)
Dziewczyny, dwa tygodnie temu wywróciłam się na spacerze. Miałam mocno stłuczone kolano i dosyć głęboką ranę. Przez pierwszy tydzień wolno się goiła - używałam zasypkę (dermacol), wodę utlenioną i maść propolisową. Dopiero po odstawieniu tych wszystkich rzeczy zaczął się tworzyć strupek.
Po jakimś czasie strupek zszedł i została różowa, delikatna skóra. Po około trzech dniach kolano zaczęło mnie swędzić, a po 4 pojawiły się takie 'bąbelki' jak na 1 zdjęciu. Kolejnego dnia już było gorzej - zdjęcie drugie. Zwracam się do was z pytaniem - co to może być? Być może któraś z was miała taki problem? Oczywiście jutro mam zamiar wybrać się do dermatologa, jednak nie daje mi to spokoju i liczę na wasze podpowiedzi. Uczulenie na propolis? Wdała się jakaś bakteria? Smarować to teraz czymkolwiek (krem nivea, fenistil - ciągle swędzi) Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: problem z raną / gojenie / uczulenie (zdjęcia)
Hmm..Wygląda to dość poważnie jak na ranę.
Radziłbym z tym odwiedzić dermatologa. Być może wdarły się jakieś bakterie? Bynajmiej lekarz przepisze Ci odpowiednie środki lecznicze. Pozdrawiam . |
|
|
|
|
#3 |
|
dr n. med.
|
To co widac na zdjeciu moze rzeczywiscie odpowiadac reakcji uczuleniowej z wtrorym nadkażeniem. Proponuję przemywać jedynie kwasem bornym (do kupienia w aptecze nazywa się Borasol) no i oczywiscie pokazać się lekarzowi...
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Za godzinę jadę do lekarza, napiszę na czym stanęło.
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Nie żebym się śmiał ale to wygląda tak jak kiedyś miał mój kolega który sobie polał rękę denaturatem i podpalił... Wyglądało identycznie... i po tym została mój blizna...
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że blizny jednak nie będzie. Byłam już u lekarza. Pani powiedziała, że to najprawdopodobniej reakcja uczuleniowa na propolis i wdały się jeszcze bakterie. Nadal mam stosować wodę utlenioną i antybiotyk w aerozolu Neomycinum. Rany nie natłuszczać, tylko jak najbardziej osuszać, żeby wybić bakterie.
Pani Danuta też miała rację z kwasem bornym, pytałam i rzeczywiście mogę go też stosować, jednak ostatecznie zdecydowałam się na antybiotyk.
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
dostałam również neomycinum na ranę na twarzy, bo długo goją mi się brodawki, czy mogę też stosować to na trądzik?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.