![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
spontaniczne podróżowanie
hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spontaniczne podróżowanie
ja tak w te wakacje podrozowalam z TZem przez dwa tygodnie po Polsce
![]() tak do konca spontaniczne to to nie bylo, bo mielismy jakis tam ogolny plan co chcemy zobaczyc, ale np. jak gdzies nam sie nie podobalo to jechalismy dalej, a jak gdzie bylo wyjatkowo fajnie to zostawalismy dluzej w takim miejscu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę ,że to jest najlepsza forma podróży . Nie odważyłabym się na wyjazd z pustą kieszenią,stopem choć nie powiem przygoda niesamowita. Kinga i Chopin ,którzy wydali książke "prowadził nas los" są doskonałym przykładem na to ,że marzenia mogą się spełnić i to nie za wygórowaną cene. Nie można jednak stwierdzić ,że pojechali z niczym ;mieli trochę pieniędzy,wiele podróżowali a przede wszystkim znali języki obce gdyby nie to nie poradzili by sobie . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
NAJLEPIEJ spontanicznie
![]() Polecam podróżowanie i zwiedzanie niezależne, wrażenia są nieporównywalne do wyjazdów zorganizowanych - standardowych, "z wycieczką". Jeździsz i oglądasz co i kiedy chcesz, przy tym poznajesz ludzi oraz miejsca z innej perspektywy, a takiej możliwości nie daje program wyjazdu z biura podróży, gdzie stawia się na zobaczenie największej ilości miejsc w jak najkrótszym czasie ( no i ten limitowany programowy "czas wolny" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja nigdy w zyciu nie kupilam jeszcze wycieczki z biura turystycznego. Po prostu wole podrozowac spantanicznie, a dwa wiem ze na wlasna reke jest taniej (dla mnie nie jest wazny standard hotelu, dla mnie to tylko miejsce gdzie sie myje i spie. Wole hostele. Nie podrozowalam co prawda autostopem, ale mieszkalam w namiocie.
Wazne jest troche samemu pozbierac informacji o miejscu gdzie sie jedzie, i sobie to wydrukowac (mozna sobie tez skserowac np. Lonely planet z biblioteki). Lubie miec mozliwosc zostania dluzej w miejscu ktore mi sie podoba, lub skrocic pobyt w innym ktore nie przypadlo mi do gustu. No i uwielbiam Hostele: mozna tam poznac interesujacych obcokrajowcow. No i atmosfera duzo milsza i przytulniejsza niz w hotelu. Oczywiscie sa roznie niespodzianki i przygody: zdarzylo sie nam dwa razy nie znalesc campingu po srodku nocy. Raz poprostu zasnelismy sobie pod jakims drzewem w parku (to byl chyba najlepszy i najromantyczniejsze spanie mojego zycia ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: spontaniczne podróżowanie
Och, ja uwielbiam spontaniczne wypady i juz kilka razy sie tak wybralam! W tamtym roku zdecydowalam sie odwiedzic sie znajomego we Wloszech na weekend (decydujac sie w czwartek, w ptk juz bylam w Italii
![]() A z takiego bardziej podrozniczego wyjazdu, to pare lat temu wybralysmy sie z kolezanka na stopa do Maroka, decydujac sie na to... dzien wczesniej. Wiedzialysmy tylko tyle, ze nie potrzebujemy wiz, reszty dowiedzialysmy sie juz w trakcie (ojj, a duzo tego bylo ![]() ![]() Jedynym minusem takich niezorganizowanych wyjazdow jest fakt, ze czasem mozna ominac cos, co warte byloby obejrzenia, a o czym przewodnicy wycieczek (lub nawet przewodniki ksiazkowe) wiedza. Dlatego, jesli jest to wyjazd daleki a wymarzony polecalabym jednak male przygotowanie sie przed, zeby nie miec potem zawodu, ze czegos sie nie zobaczylo. Ogolne tez poczytanie o kraju tez nie jest zle. My o Maroku i jego zwyczajach wiedzialysmy bardzo niewiele i na poczatku bylo pare srednio zabawnych niespodzianek (a ze na dodatek strasznie naiwne bylysmy to nie wspomne ![]()
Como se porta la vida cuando vales lo que tienes... Edytowane przez Beekeeper Czas edycji: 2008-12-23 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Re: Dot.: spontaniczne podróżowanie
Beekeeper chetnie bym uslyszala... opowiedz cos !
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Re: Dot.: spontaniczne podróżowanie
hehe, nie wiem czy tego naprawdę chcesz, bo jak ja się rozpiszę...
![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: spontaniczne podróżowanie
No to czekam
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: spontaniczne podróżowanie
O, ja też z chęcią poczytałabym
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Re: Dot.: Re: Dot.: spontaniczne podróżowanie
hehe, no to sie postaram cos napisać, ale chyba juz po Nowym Roku jak wrócę do UK, oki?
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli nie da się wcześniej, to OK, poczekamy
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Hej hej!
Hmmm..spontaniczne, tak? Nie wiem czy moje podróżowanie spontanicznym nazwać można no ale..podróżuję tylko i wyłącznie autostopem, ostatnio mniej, bo..nie jestem wielką fanką zimna ![]() Potem dopiero czerwiec/lipiec/sierpień - na 90% (te 10% zależne jest od sytuacji politycznej ![]() Ostatnią podróż odbyłam po Polsce - miało być w Bieszczady...a wyszło spontanicznie ![]() Ruszyłam stopem z Gdyni do Warszawy, w Wawie pobyłam 2 dni, nocowałam u obcych ludzi (teraz już dobrych znajomych ![]() Ruszyłam z 'moimi' Niemcami najpierw do Łodzi, później do Krakowa i Oświęcimia. Ja i Nina (Niemka) podróżowałyśmy tylko stopem, chłopaki podróżowali pociągiem i PKSem (Nie chwaląc się: zawsze byłyśmy szybciej od nich ![]() ![]() pozdrawiam wszystkie podrózniczki ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jak można olać Bieszczady? Tam jest po prostu pięknie, naprawdę polecam
![]() A czujesz się bezpieczna jeżdżąc tak sama stopem z całkiem obcymi ludźmi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do podróżowania stopem - hmm...czy się nie boję? Raczej nie, ale jestem mega czujna. Jeśli w samochodzie jest 2, 3 itp. facetów, nie wsiadam, mówię, że ja jednak w drugą stronę. Jeśli ktoś wyda mi się nawet w 1% podejrzany, nie wsiadam. Wolę poczekać dłużej i jechać z kimś kto wzbudzi moje zaufanie. Jak na razie ta technika nie zawiodła, a jeżdzę stopem mega często. Spójrz na to w ten sposób: ta osoba, która zaprasza mnie do swojego samochodu też nie wie kogo bierze, też musi mi 'zaufać'. A dodatkowo: najczęściej biorą mnie ludzie, którzy a) kiedyś jeżdzili stopem b) zawsze o tym marzyli c) ich dzieci jeżdżą (mój ojciec odkąd ja zaczęłam łapać stopa też zaczął brać autostopowiczów ![]() ![]() Tak teraz sobie myślę..Indie mi się stopem marzą. A kumpel od roku namawia, abyśmy razem ruszyli podbijać Azję. Śniegu Ty niedobry, topniej!
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
A więc życzę udanych podbojów Niemiec i reszty świata
![]() Możliwość poznania świetnych ludzi - to naprawdę duży plus i z tego też powodu może warto czasami zaryzykować ![]() ![]() ![]() A skoro kolega tak bardzo namawia, to zgódź się - dlaczego nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Veris swietne historie !
Ale Indie stopem to raczej odradzam sama. Nie ma tam takiego zwyczaju, wiec "normalni ludzie" stopem nie podrozuja. Po drogie dla kobiet nie jest tam bezpiecznie. Jesli bedziesz z kolega/TZ to okej, ale jesli bedziesz sama, to bedziesz miala duzo stresu. Niestety biale samotne kobiety nie dostaja tam wiele szacunku.
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Veris, jestem pełna podziwu dla Twoich planów, zwłaszcza mam na myśli Azję i Bliski Wschód.
Sama też badzo dużo podróżowałam autostopem, ale tylko po Polsce. Przypomina mi się pewna podróż którą odbyłyśmy z koleżanką z Piotrkowa Tryb, docelowo miało byc zwiedzanie Malborka a wyszła... Łeba, w drodze powrotnej zatrzymałyśmy się na dwa dni w Wawie, gdzie nocowaliśmy u miłych starszych Państwa, którzy nas zabrali po drodze. Jeżdżąc stopem poznałam masę miłych ludzi, ale zdarzali się też tacy, którzy zatrzymywali się a potem całą drogę nie mówili słowa ![]() A' propo miłych zbiegów okoliczności: jechałyśmy z kolezanką z Łodzi do Władysławowa, ale zapomniałyśmy wziąc ze sobą kartki i mazaka do napisania nazwy miejscowości. Byłyśmy już za miastem, szanse na znalezienie jakiegoś kiosku z artykułami papierniczymi nikłe, więc postanowiłyśmy po prostu klasycznie wystawic "stopowego kciuka". Wtaczamy się z placakami na zatoczkę... a na ziemi leży kartka z pięknym dużym napisem Gdańsk! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie jezdzilam tam stopem, choc podrozowalam. I mieszkalam 15 lat. I mialam kilka naprawde bardzo nieprzyjemnych przezyc. Dodam ze ubieralam sie b. konserwatywnie, i nawet nie jestem blondynka.
Ale musze przyznac ze zalezy gdzie. Gory i poludnie sa spokojne, niestety Indie srodkowe juz nie.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
mam 18 lat, jestem jedynaczką i marzą mi się takie wypady, ale problem tkwi w rodzicach, bo zawsze się strasznie martwią, nawet jak jadę na jakiś festiwal
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Wg mnie jak wczesniej wszystko zarezerwojesz, to pozniej masz mniej wolnosci: musisz sie pojawic w danym miejscu o danej porze. Na dane miasteczko przeznaczylas tylko 2 dni, i jak Ci sie b. spodoba to trudno jest zostac dluzej (lub jesli Ci sie nie podoba: jechac od razu dalej).
Jak podrozujesz spontaniczne, w kazdej chwili mozesz robic co Ci sie podoba !
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam takie wyjazdy. Jak jeszcze dziecka nie było, to braliśmy tylko namiot i w drogę. Teraz już jest trochę inaczej, bo jednak trzeba wiedzieć przynajmniej gdzie się śpi. No i zazwyczaj latamy, bo szkoda nam czasu na autokar i samochód, a bilety kupujemy jeszcze zimą (więc to nie do końca taki spontaniczny wyjazd). W tym roku chcielibyśmy do Barcelony, ale jeszcze nie wiem jak to będzie z noclegiem, bo na bilety jest w Locie obniżka od środy, i to chyba 20%. W każdym razie wolę takie wyjazdy niż zorganizowane 2 tygodnie w jednym miejscu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Veris naprawde zamierzasz wybrac sie na bliski wschod?? (iran??) ja fascynuje sie bliskim wschodem,krajami arabskimi i marze o takiej podrozy wlansie do kraju ktory jest nie "tkniety turystycznie" wlansie iran,irak.Arabia saud....bylam w Egipcie zaznalam juz smaku bo troszke zbaczalam w jakies uliczki ale taka podroz to moje marzenia....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
Verisssssssss mega, tez bym tak chciala !!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Veris opowiedz coś o twoich podróżach stopem
![]() ![]() Uwielbiam takie historie ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Veris chyba musisz cos opowiedziec ....wszyscy sie tego domagaja...ja tez uwielbiam takie historie ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
autostopem przejechałam z kumplem cała Polskę, było ciekawie, czasami się nie układało i spaliśmy na jakiejś łące, ale ogólnie było fajnie, bardzo miło to wspominam... kilka lat temu on wypuścił się na Europę, ja już miałam pracę, więc nie mogłam pojechac... podróżował 3 miesiące, dotarł aż do Afryki (Maroko), wrócił cały i zdrowy, z masą opowieści
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Oooo ja, ale mnie tu długo nie było
![]() Miło czytac, że kogoś takie rzeczy interesują ![]() Ważna informacja: szukam towarzyszy/towarzyszek podróży - wszędzie od Tatr po Indie, gdzie tylko wiatr nas poniesie ![]() Teraz nie mam zbyt dużo czasu, więc nie napiszę nic więcej, ale...w niedzielę będę w domu to odpowiem na Wasze pytania. PS. Jeśli interesuje kogoś tematyka żydowska - szukam kogoś z kim będę mogła w czerwcu/lipcu wyruszyc szlakiem polskich Żydów Aszkenazyjskich - jest to dla mnie bardzo ważna podróż, więc tylko dla konkretnie zainteresowanych - szlak zahaczał będzie również państwa graniczne..i, co będzie dla mnie bardzo bolesne, obozy koncentracyjne. Autostop/noclegi przez couchsurfing/hospitality club. Pytania, albo tu w wątku, albo na PM.
Be happy for this moment. Edytowane przez Veris Czas edycji: 2009-03-06 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Veris po podpisach pod postem,wywnioskowalam ze lubisz bardzo zwierzeta...Jezeli tak jest to bardzo sie ciesze ze sa ludzie ktorzy zauwazaja problem cierpien zwierzat pod kazdym wzgledem...ja jestem bardzo wrazliwa i o krzywdzie malych dzieci i zwierzat nie moge nawet sluchac bo od razu rycze i denerwuje mnie to ze w wielu sytuacjach nie moge nic zrobic.
Czekamy na Twoje opowiesci o podrozach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:09.