|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
stopki do marszczenia tkaniny
Hejka,
dostałam wraz z maszyną do szycia 2 stopki, które wywołują u mnie lekki zamęt. Obie stopki maja służyć do marszczenia tkanin, róznica jest taka, że jedna tylko marszczy a druga dodatkowo zszywa dwie warstwy - jedna zmarszczona i drugą gładką. I to tyle co wiem, bo jak narazie moje próby zrobienia marszczenia tymi stopkami skończyly się fiaskiem. Moze wy macie jakas wiedze loub pomysly w tym temacie? to są linki do stopek: http://www.eti.com.pl/?q=item&id=90 http://www.eti.com.pl/?q=item&id=91 będę wdzięczna za pomoc i sugestie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: stopki do marszczenia tkaniny
Też będę wdzięczna za odpowiedź, gdyby któraś z biegłych w szyciu Wizażanek chciała się wypowiedzieć. Szyję już od dawna, ale właściwie używam tylko jednej stopki, bo nie mam pojęcia jak się posługiwać pozostałymi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
heh, chyba sie nie dowiemy jak to dziala
![]() jak nie moge uwierzyć, ze nikt tu nie wie co sie robi z takimi stopkami????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
z tego co ja wiem to jest tu troche wizazanek, ktore szyja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
hihi no wlasnie dlatego tu pisałam. Wiem, ze niektore dziewczyny maja wiedze w tematach zwiaznych z szyciem, założyłam, ze z technicznymi sporawami tez sobie radza... No nic trzeba pewnie poczekac... choc ja taka niecierpliwa bo chetnie bym cos pofalbankowala a całkiem nie wiem jak to zrobic tymi stopkami ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
moze ja zamontuj i zobacz jak sie zachowuje na zwyklym materiale, a jak na takim lekko marszczonym.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
zamontowałam, przetestowałam i wg producenta ta stopka ma marszczyć tkaninę. Ale jak??? Bo okazuje sie i jedna i druga jak nia szyje nie robi nic innego niz zwykla standartowa stopka do szycia. Przeszywa tkanine prostym sciegiem i tyle. Nic nie marszczy...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
przykro mi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
ja tez. ale nie przejmuj sie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Modermistrz bobkowy :D
|
dziewczyny,ja szyje,ale takich stopek nie widzialam na oczy
![]() Marszczę na najzwyklejszej stopce do stembnowania,to tylko chodzi o to ,zeby ścieg rozregulowac.marszczenie samo wyjdzie,Gorną nitke przykrecam,skok igły jak największy i poszlo.Nie potrzebuje zadnej specjalnej stopki ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Pagata, nie rozumiem
![]() Tak stopki i pare innych dostalam razem z maszyna i te do podwijania czy do przyszywania lamówki opanowałam ale akurat te dwie mi spokoju nie daja ;-) No jak je mam to fajnie by było ich używać.. a tak swoją drogą to tych stopek jest cała masa i najbardziej powalajac swoimi możliwościami i wygladem jest ta: http://www.eti.com.pl/?q=item&id=237 niby zrobienie falbanki ręcznie to to żaden problem ale troche pracochłonne ten czas skrócić o 85% ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Modermistrz bobkowy :D
|
Jesli jedna nitka jest luzna,a druga mocno napieta,materialu nie naciągasz ,tylko lekko podajesz pod stopke,to przy takim szyciu juz sie marszczy lekko.Jezeli potrzebuje wiecej marszczenia,po prostu trzymam za te scislą nitkei posuwam tkanine marszcząc mocniej.scisła u mnie jest zawsze na wierzchu,bo wtedy łatwiej kontrolowac marszczenie,łatwiej doszywac takie marszcz.
Niestety,moje maszyny nie posiadały takich wyszukanych stopek,musze radzic sobie w ten sposób ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
ooo dzięki kochana! to nie wpadłam na taka metodę marszczenia. A co do stopek to ja mam zwykła maszynę, moja mama ma starego łucznika i wyobraź sobie te nawet najbardziej wyszukane stopki (ta do falbankowania też) pasują - one maja standardowe mocowanie. Moje stopki z nowszej generacji maszyny pasuja do starego 15 letniego maminego łucznika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Mam te stopki.Używam ich dosc czesto a stosuje je tak jak zalecil producent.Chciałabym ci pomóc ale nie bardzo wiem jak.Ciezko mi na odległość wytłumaczyc jak to robic.Trzeba próbować,mysle ze pomału sobie poradzisz.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Dana a co zaleca producent? masz jakas instrukcje na pismie? Bo ja dostalam tylko stopki i zadnych informacji i leza i sie marnuja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Wklejam Ci to co miałam ze stopkami ale podejrzewam że tez to masz.Ja próbowałam kilka razy i w koncu mi sie udało.Tez na początku mi nie wychodziło a szyje juz bardzo długo.Myśle że w końcu Ci sie uda powodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Dana, dokladnie - to bylo z tyłu opakowania. Ale ja chyba jestem jakas ograniczona bo nic mi to nie mowi ;-) Moze jednak skusisz sie w wolnej chwili i opiszesz czy jakis inaczej naciag nitki ustawiasz czy cos?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Jutro zamontuje je do maszyny i opisze Ci krok po kroku co robie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Cześć, ja też miałam problem z jedną z tych stopek (tą pierwszą). Nie wiedzialam jak ona działa. Po Waszych odpowiedziach i załączonych rysunkach już doszłam do tego jak działa ta stopka. Ta pierwsza jest do marszczenia z równoczesnym przyszyciem do innego materiału. Materiał, który chcesz żeby się zmarszczył należy umieścić pod stopką, natomiast materiał do którego falbana ma zostać przyszyta należy wsunąć do stopki. (W ten sposób to wygląda jakby jeden materiał leżał na drugim). Opuścić stopkę i szyć. Ja dzisiaj tak spróbowałam i wyszło. Myślę, że też się uda.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Mam Łucznika Julita 2003 - rozszyfrowałam juz wszystkie stopki - oprócz jednej. Przekopałam cały internet i nie znalazłam nic podobnego. Bardzo proszęo pomoc w zidentyfikowaniu tego "sprzętu"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() powiedz mi jakosc specjalnie ustawiasz naciag nitki? jakis scieg specjalny? Czy poprostu szyjesz i juz? ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Dana kochanie pliissssss napisz co i jak bo mnie te stopki spedzaja sen z powiek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Rodzaje stopek do szycia na maszynie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
iza73 - dzięki za zdjęcia, ale niestety nie ma tam mojego cuda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wklejałam już wiele rzeczy na forum z niego, bardzo pożyteczne i pomocne. Niestety, nie posiadam wszystkich numerów, tych stopek było tam więcej, ja mam tylko jedną kartkę. ![]() Tu trochę skanów (nie moich) jak to wygląda. http://fotoforum.gazeta.pl/k/szycie,3.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przypomina nieco stopki do lamowania, gdzie w tunelik wkłada się lamówkę, tu masz za to ewidetnie prowadnicę do czegoś mniejszego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dziękuję, zauważyłam, że "Sekrety dobrego szycia" bywają czasami na allegro. Bedę musiała zapolować
![]() ![]() A co do tej stopki to teraz tak sobię myślę, że być może to jest do pikowania - w te prowadnice może trzeba coś włożyć, żeby równe odległości były? Ale pewnie za gęsto by było... No i ta prowadnica jest przymocowana na śrubkę, czyli może to trzeba poluzowywać? Swoją drogą to całkiem bez sensu - dają z maszyną jakąś stopkę, ale w instrukcji obsługi na jej temat nie ma nawet słowa. ![]() Edytowane przez liwias Czas edycji: 2009-03-09 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
no szkoda, ze nie dowiem, się jak działają te moje stopki. ja sama w końcu wymyślę to postaram się napisać instrukcje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.