|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Toczeń po urodzeniu dziecka ?
Dokladnie 4 miesiące temu urodziłam córeczkę. Początkowo moje kiepskie samopoczucie tłumaczyłam sobie połogiem i dosc cięzkim i bolesnym porodem (rodziłam 20 godzin, siłami natury, poród był b. bolesny). Dzis byłam po raz kolejny u ginekologa i choc nie padła zadna diagnoza lekarka parę razy wymieniła tocznia jako możliwą przyczynę mojego złego samopoczucia (ginekologicznie wszystko wróciło do normy).
Od porodu bolą mnie stawy, palce u nóg, jestem bardzo osłabiona, mam migreny, nie mam siły nawet wejsc po schodach. Mam pewne niewielkie co prawda zmiany skórne, wypadają mi włosy (choc to akurat chyba normalne po ciązy). Szczerze mówiac trochę sie wystraszyłam. Mam pytanie Panie doktorze - czy spotkał sie Pan w swojej praktyce z podobnymi przypadkami, tj, z zachorowaniem na tocznia po przebytej ciąży? Nie wiem co mam robic.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Toczeń po urodzeniu dziecka ?
moja znajoma po porodzie tez podle sie czula ,jezdzila po lekarzach i nikt nie potrafil pomóc ,bolały ja miesnie ,stawy ,nie mogla chodzic ,zajmowac sie dzieckiem ,byly podejrzenie ze to objaw depresji i wymówki przed zajmowaneim sie małym ,jezdzili wlasciwie po roznych miastach i w koncu dignoza toczen,nie wiem jak sie leczyla i ile to trwało ale wyzdrowiala ,jest sprawna i bez dolegliwosci.
kasiulko, najpierw diagnoza a potem reszta ,nie wiem do jakiego lekarza z tym sie zglosic ale prawidlowa diagnoza to polowa sukcesu ,nie martw sie bedzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
dzięki Paula za słowa pocieszenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Kasiu miejmy nadzieję, że to nie to o czym piszesz. Życzę Ci powrotu do zdrowia
![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Nie martw się wszystko będzie dobrze, jesli jest to toczeń to musisz udac sie do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie do reumatologa, a dalej cię on poprowadzi. Ja choruję już dwa lata. Urodziłam dwoje dzieci i zachorowałam cztery lata po urodzeniu drugiego dziecka. W tej chorobie przy dobrym prowadzeniu mozna funkcjonować normalnie. mozna ja też przychamować ale niestety będziesz skazana na leki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.