|
|||||||
| Notka |
|
| Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jak to rozegrać.
Witam
Mam do Was takie pytanie. Kiedyś nosiłem aparat CA. Od pół roku noszę aparat retencyjny. Od świąt boli mnie jeden ząb, który ma plombę, i pewnie trzeba będzie ją wymienić na nową. ma ponad 5 lat i jest już "wytarta". Jednocześnie chciałbym usunąć lewą górną ósemkę, prawej już nie mam. Problem w tym, że nie chcę tego zrobić w klinice, w której miałem aparat bo tam jest po prostu drogo. Kiedyś pytałem się o usunięcie ósemki to powiedzieli 350zł czyli tyle co za usunięcie chirurgiczne, niewyrośniętego zęba, a moja ósemka już dawno wyrosła, tylko teraz mnie trochę uwiera w wargę. Wolę skorzystać z zaprzyjaźnionego gabinetu stomatologicznego w moim mieście, tutaj koszt od 50 do 100zł. Zapewne, po wymianie plomby zmieni mi się trochę kształt zęba, i podejrzewam, że aparat retencyjny nie będzie pasował? Mam rację? Czy będę musiał jechać do kliniki i wyrobić nowy aparat retencyjny? Druga sprawa to co ile się powinno zmieniać taki aparat? Mój ma ponad pół roku i ma już trochę takich małych pęknięć. Ile może kosztować wyrobienie retainera, bo w tej klinice płaciłem dość drogo, 400 albo ponad 400zł za oba tj. górny i dolny? Nie da się jakoś taniej? Słyszałem, że a gabinetach protetyki dentstycznej można taniej? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jak to rozegrać.
Cytat:
Retencję zmienia się wtedy gdy jest taka konieczność (zmiana plomb, zniszczenie retencji). Natomiast jak za 2 retencje to zapłaciłeś malutko. Ciekawe tylko czy dostałeś do tych retencji oświadczenia o zgodności wyrobu z wymaganiami zasadniczymi? Bo to podejrzanie niska cena jak na gabinet. Gabinet protetyki dentystycznej to gabinet stomatologiczny. Zapewne chodzi Ci o pracownię techniki dentystycznej (pracownię protetyczną lub ortodontyczną). Natomiast w pracowni techniki dentystycznej jest to cena 250 zł za sztukę oczywiście jak jest z certyfikowanego materiału i dopuszczonego do użytku w jamie ustnej. Można i zrobić taniej (100- 200 zł), ale to z bardzo niepewnego chińskiego i trującego materiału. Tak że przestrzegam. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.