Jak to rozegrać. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-11, 20:37   #1
if_devon
Raczkowanie

Jak to rozegrać.

Witam
Mam do Was takie pytanie. Kiedyś nosiłem aparat CA. Od pół roku noszę aparat retencyjny. Od świąt boli mnie jeden ząb, który ma plombę, i pewnie trzeba będzie ją wymienić na nową. ma ponad 5 lat i jest już "wytarta". Jednocześnie chciałbym usunąć lewą górną ósemkę, prawej już nie mam. Problem w tym, że nie chcę tego zrobić w klinice, w której miałem aparat bo tam jest po prostu drogo. Kiedyś pytałem się o usunięcie ósemki to powiedzieli 350zł czyli tyle co za usunięcie chirurgiczne, niewyrośniętego zęba, a moja ósemka już dawno wyrosła, tylko teraz mnie trochę uwiera w wargę. Wolę skorzystać z zaprzyjaźnionego gabinetu stomatologicznego w moim mieście, tutaj koszt od 50 do 100zł. Zapewne, po wymianie plomby zmieni mi się trochę kształt zęba, i podejrzewam, że aparat retencyjny nie będzie pasował? Mam rację? Czy będę musiał jechać do kliniki i wyrobić nowy aparat retencyjny? Druga sprawa to co ile się powinno zmieniać taki aparat? Mój ma ponad pół roku i ma już trochę takich małych pęknięć. Ile może kosztować wyrobienie retainera, bo w tej klinice płaciłem dość drogo, 400 albo ponad 400zł za oba tj. górny i dolny? Nie da się jakoś taniej? Słyszałem, że a gabinetach protetyki dentstycznej można taniej?
if_devon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 20:58   #2
Pacynka
Rozeznanie

Dot.: Jak to rozegrać.

Cytat:
Napisane przez if_devon Pokaż wiadomość
Witam
Mam do Was takie pytanie. Kiedyś nosiłem aparat CA. Od pół roku noszę aparat retencyjny. Od świąt boli mnie jeden ząb, który ma plombę, i pewnie trzeba będzie ją wymienić na nową. ma ponad 5 lat i jest już "wytarta". Jednocześnie chciałbym usunąć lewą górną ósemkę, prawej już nie mam. Problem w tym, że nie chcę tego zrobić w klinice, w której miałem aparat bo tam jest po prostu drogo. Kiedyś pytałem się o usunięcie ósemki to powiedzieli 350zł czyli tyle co za usunięcie chirurgiczne, niewyrośniętego zęba, a moja ósemka już dawno wyrosła, tylko teraz mnie trochę uwiera w wargę. Wolę skorzystać z zaprzyjaźnionego gabinetu stomatologicznego w moim mieście, tutaj koszt od 50 do 100zł. Zapewne, po wymianie plomby zmieni mi się trochę kształt zęba, i podejrzewam, że aparat retencyjny nie będzie pasował? Mam rację? Czy będę musiał jechać do kliniki i wyrobić nowy aparat retencyjny? Druga sprawa to co ile się powinno zmieniać taki aparat? Mój ma ponad pół roku i ma już trochę takich małych pęknięć. Ile może kosztować wyrobienie retainera, bo w tej klinice płaciłem dość drogo, 400 albo ponad 400zł za oba tj. górny i dolny? Nie da się jakoś taniej? Słyszałem, że a gabinetach protetyki dentstycznej można taniej?
Tak, będziesz musiał aparat retencyjny wymienić.
Retencję zmienia się wtedy gdy jest taka konieczność (zmiana plomb, zniszczenie retencji).
Natomiast jak za 2 retencje to zapłaciłeś malutko. Ciekawe tylko czy dostałeś do tych retencji oświadczenia o zgodności wyrobu z wymaganiami zasadniczymi? Bo to podejrzanie niska cena jak na gabinet.
Gabinet protetyki dentystycznej to gabinet stomatologiczny. Zapewne chodzi Ci o pracownię techniki dentystycznej (pracownię protetyczną lub ortodontyczną).
Natomiast w pracowni techniki dentystycznej jest to cena 250 zł za sztukę oczywiście jak jest z certyfikowanego materiału i dopuszczonego do użytku w jamie ustnej. Można i zrobić taniej (100- 200 zł), ale to z bardzo niepewnego chińskiego i trującego materiału. Tak że przestrzegam.
Pacynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości