|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Zdrowe posiłki a ciężka praca.
Witajcie!
Mam nadzieję, że mi pomożecie. Otóż w ostatnim czasie mam naprawdę bardzo ciężki okres w pracy i naprawdę czuję się coraz gorzej za sprawą kiepskiego jedzenia które w siebie ładuję poprzez brak czasu i pomysłów. Pracuję w dużej mierze fizycznie, często po 14-16 godzin, co daje prawie 18 godzin poza domem, więc wszystko co jem, jem w pracy. I są to niestety kanapki, zupki chińskie itp, bo najszybciej to przygotować w domu. Nie mam w pracy mikrofali. Ciężka praca, a więc nie najem się sałatką, a przynajmniej nie samą. W efekcie żyję ostatnio na 3 bułkach z serem/wędliną dziennie plus ewentualnie jogurt. Jakieś pomysły co mogłabym zabierać ze sobą, żeby było pełnowartościowe, przygotowanie nie zajmowało dużo czasu, którego nie mam, ale też dało siły na taka harówke? ![]() Spore wyzwanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zdrowe posiłki a ciężka praca.
Zupki chińskie w ogóle powinnaś odstawić i to na zawsze to zwykłe badziewie,a szczególnie ten makaron w nich zawarty
![]() Może spróbuj sobie przygotować zawsze wieczorem jakieś warzywa i owoce, pokrój włóż do jakiegoś pojemniczka i do lodówki,i rano nie trzeba bd poświęcać na to cennego czasu,co do bułek może zastąp je pieczywem razowym z różnego rodzaju ziarnami,bardziej syci i dużo zdrowsze od białego pieczywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
wiem, że zupki chińskie to szit
![]() niestety,nie wiem ile kilogramów marchewek, jabłek itp musiałabym jeść, żeby się nie słaniać na nogach po 16sto godzinnej dniówce, cały czas na nogach:/ bułki razowe dobra myśl, ciężko je dostać, bo wszędzie tylko bułki pseudorazowe, czyli barwione karmelem...ale z ziarnami kupuje zawsze. mimo to, 3 dni pod rząd albo więcej jeśc same bułki:/ Edytowane przez yoona Czas edycji: 2013-11-02 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Polecam sałatki na kurczaku, na jajkach, tuńczyku i fasoli. Lub wszelkiego rodzaju kasze (ale najlepiej smakują na ciepło). http://qmamkasze.pl/ - tu jest bardzo fajny blog z przepisami na kaszę.
Nie wiem, gdzie pracujesz, ale rozejrzyj się za mikrofalą, może jest piętro niżej? ![]() Ciężko mi sobie wyobrazić obiady na zimno w zimie.
CZERWCOWE NOWOŚCI KOSMETYCZNE KSIĄŻKOWE NOWOŚCI W WĄTKU - KLIK! Biżu i ciuchy M, L, XL "Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..." Edytowane przez ulicznica Czas edycji: 2013-11-02 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
O tych owocach i warzywach napisałem jako dodatek do tego co jesz,żebyś sobie dostarczała więcej witamin
![]() Niestety masz rację z tym karmelem, którym je zabarwiają..ale zamiast bułek kup sobie chlebek razowy z porządnej piekarni ![]() Z jogurtu również nie rezygnuj,może jakieś płatki z pełnego ziarna zbóż i suszone rodzynki,morele,banany itp? Jak nie z mlekiem to możesz dosypać do jogurtu,albo nawet same zajadać ![]() Nic innego nie wymyśle,bo po prostu na gotowaniu się kompletnie nie znam ![]() Od jakiegoś czasu staram się przerzucić na zdrową dietę,jak na razie bardzo małymi kroczkami ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
o przypomnialam sobie, kaszke kuskus czasem jem, daje rade.
do baru mam okazje wyjsc, ale to irlandzkie jedzenie to sam tluszcz i sztucznosci (przytylam tutaj na ich jedzeniu juz z 6kg) no i finansowo na dluzsza mete tez srednio:/ mysle o tym, zeby po prostu upiec sobie piers z kurczaka na lunch, do tego kuskus z warzywami. ale co jeszce? co sądzicie o tortillach? wlasnie sie wyleguje w łóżku i odsypiam 3 dni takiej mordęgi, obudzilam sie z bolem glowy:/ i tak kombinuje, co by tu zdrowego wszamać. Edytowane przez yoona Czas edycji: 2013-11-02 o 11:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tortille spoko, pomyśl też o omlecie - możesz go zrobić z 1000 różnych dodatków.
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Mialam to samo co Ty jadlam w kantynie pracowniczej w Szkocji same swinstwa przytylam z 47 kilo na 67 po powrocie do kraju wcale sie nie odchudzajac stracilam te kilogramy tam jadlam puste kalorie.Ja takze proponuje salatki np z makaronem piersia z kurczaka i mnostwem warzyw ewentualnie zrob sobie jakies tosty z ciemnego pieczywa z rukola,chuda szynka,jakims pomidorkiem,ogorkiem do tego jakis sok pomaranczowy jablko.Do kanapek dodaj wiecej skladnnikow pracujesz duzo to i dieta musi byc bardziej urozmaicona
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
dziekuje za odpowiedzi
![]() wymyslilam ze bede sobie robić salatki makaronowe, wrapy z kurczakiem i warzywami albo zwyczajnie piers z kurczaka pokrojoną na kawalki, warzywa i serek wiejski. mam nadzieje ze zrzuce tym sposobem ze 2-3 kilo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak znajdziesz chwilę czasu, to usmaż sobie sama na zaś sporo naleśników - dobrze się przechowują, dają się zamrażać (przekładasz każdy naleśnik pergaminem, to się nie posklejają) i masz super bazę do wszelakich farszy, którą łatwo zapakować i wziąć ze sobą. Taniej niż wrapy (u mnie kilogram mąki kosztuje tyle co opakowanie wrapów, a ile nalesników z tego wychodzi ![]() Ja niby nie mam takiego zapierniczu, ale też nie zawsze znajduję czas na gotowaniewymyślnych potraw (a stołówka uczelniania jakoś mi obrzydła ostatnio ![]() Czasem też sama piekę sobie muffiny z mąki razowej, tarty, serniki (też na słono, np. ze szpinakiem) itp. Wychodzi kilka porcji, które łatwo zapakować jak kanapkę i jeść nawet w biegu, jak nie ma czasu. Może uznasz, że to już przesada, obsesja itp., ale ja czerpię ogromną przyjemność nie tylko z jedzenia tego, co sam przygotuję, tylko przede wszystkim z tego pichcenia, kombinowania itp. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
świetne pomysly! ja co prawda nie mam weny na zadne serniki i tarty, ale nalesniki i muffiny to swietny pomysl
![]() zrobilam sobie ostatnio salatke makaronowa na lunch, na sniadanie zjadlam wieśniaka i...bylam glodna:/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Pomyśl tez o rożnego rodzaju orzechach, pestkach dyni, słonecznika itp. Są b. zdrowe i wysokokaloryczne więc dla tak ciężko pracującej osoby jak ty będą świetnym dodatkiem do posiłku.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
kupiłam mieszankę pestek
![]() na jutro robię wrapy z warzywami i kurczakiem oraz sałatke jajeczno ziemniaczaną. ostatnio upieklam nawet chlebek i mi się spodobało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:25.