|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() projekt genograficzny- czy ktoś brał udział?
Interesuje mnie ten projekt i jego efekty, tak zachwalane na stronach National Geographic i IBM. Czy któraś z Was brała może w nim udział? Jak wygląda osobisty raport genograficzny?
Nie znalazłam na wizaz'u wątku odnoszącego się do tego projektu, jeśli się jednak nie dokopałam, to przepraszam. ![]() Dla niewtajemniczonych notka ze strony IBM Polska ( http://www-05.ibm.com/pl/genographic/ludzie.html ) : "Ludzie żyją niemalże w każdym zakątku świata. Jak tam dotarliśmy? Skąd pochodzimy? I dlaczego wyglądamy tak różnie? IBM i National Geographic zaangażowały się w Projekt Genograficzny, aby znaleźć odpowiedź na te fundamentalne pytania. Zaplanowane na 5 lat działania, prowadzone są na podstawie największego zbioru próbek DNA, aby pokazać, jak zasiedlana była Ziemia. Projekt Genograficzny to genialny pomysł Doktora Spencera Wellsa, pioniera w używaniu próbek DNA do odszyfrowywania wędrówek i migracji ludów. Wraz z doktorem Wellsem w prace badawcze nad projektem ze strony IBM zaangażowani są naukowcy z Computational Biology Center, jednej z czołowych placówek badawczych działającej w ramach organizacji IBM Research i zrzeszającej ponad 3.000 naukowców i inżynierów z 8 laboratoriów w 6 krajach. Po zgromadzeniu materiału genetycznego międzynarodowe grono uczonych oraz badaczy z IBM, którym przewodzi dr Spencer Wells, przeanalizuje wyniki i sporządzi raport - mapę ludzkich wędrówek i drzewo genealogiczne współczesnego człowieka. Stworzony dzięki Projektowi Genograficznemu bank danych będzie jednym z największych zbiorów informacji genetycznych o człowieku, jaki kiedykolwiek powstał: niezwykłym zasobem pomocnym genetykom, historykom i antropologom. Informacje genetyczne otrzymane przy pomocy najnowocześniejszych technik laboratoryjnych i komputerowych analiz DNA, pozwolą odtworzyć historyczne ścieżki łączące ludzi mimo fizycznych i geograficznych różnic między nimi. "
Kiedy wymawiam słowo Przyszłość, pierwsza sylaba przechodzi juz do przeszłości. Kiedy wymawiam słowo Cisza, niszczę ją. Kiedy wymawiam słowo Nic, stwarzam coś, co nie mieści się w żadnym niebycie. Wisława Szymborska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: projekt genograficzny- czy ktoś brał udział?
Słyszałam o tym w programie na NG, ale nie wiem czy już polakom robili jakieś badania. Badania DNA są drogie więc chyba wieli ludzi nie przebadają.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.