|
Notka |
|
Kosmetyki mineralne Lubisz kosmetyki mineralne? Chcesz pogłębić swoją wiedzę? Wiemy wszystko o kosmetykach mineralnych. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Podkłady mineralne vs. kremy BB - co lepsze dla skóry trądzikowej?
Tak jak wyżej.
Moja cera jest od kilku lat dość problematyczna. Mam troszkę czerwonych śladów tu i ówdzie, co jakiś czas pokazują się nowe, zazwyczaj ropne niespodzianki. Chodzę do dermatologa ( choć cudów nie ma), ale każdy chyba lubi dobrze wyglądać. Dla cery trądzikowej co jest lepsze - kremy BB czy podkłady mineralne? Zależy mi na kryciu, ale bez zapychania i jakiegokolwiek szkodzenia cerze. PS. Mam dość jasny odcień skóry, polecicie mi jakiś krem BB/podkład mineralny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Podkłady mineralne vs. kremy BB - co lepsze dla skóry trądzikowej?
też chętnie bym poznała opinie na ten temat
![]() ja mam problematyczną cerę i używam minerałów, BB kremów nigdy nie próbowałam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Kremy BB często mają w składzie silikony i inne składniki, których możecie nie tolerować.
Podstawa to oczyszczanie skóry z silikonów - zachęcam do lektury - http://azjatyckicukier.blogspot.com/...rzeczytaj.html Ja wybrałabym minerały - spójrzcie, jak mało w nich składników - i niewiele z nich może Wam zrobic krzywdę ![]() Jeśli jednak jesteście ciekawe działania BB - przejrzyjcie wizaż, blogi i wybierzcie te, które mają najmniej obciążających skórę składników. Wklejam link do KWC - Skin79 Snail Nutrition BB Cream - posiadaczki problematycznych cer wyrażają o nim jak najlepsze zdania https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...spf45-pa-.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
według mnie warto wypróbować minerały, nie obciążają skóry, nie zapychają porów,
a także do większość firm oferuje kryjące formuły, które pozwolą zakamuflować niespodzianki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja polecam minerały. Nie zrobią krzywdy, a z kremami BB to prawda, że trzeba bardzo dokładnie wykonywać demakijaż i mimo wszystko coś tam może zapchać.
Ja na większe wypryski polecam korektor Annabelle Minerals ![]() ![]()
09.2012 - ... Naturalna pielęgnacja cery! 10.2012 - ... Zapuszczanie włosów, 20 cm i ciągle rosną ![]() 11.2012 - ... Odchudzanie (było 55kg, jest 53kg, będzie 48kg) 02.2013 - ... Trening z Ewą Chodakowską (Killer, Turbo spalanie i Skalpel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Też mam problemy z cerą. Wypróbowałam i minerały i BB krem i polecam jednak minerały
![]() BB po pewnym czasie mnie zpachał ![]() Minerały do cery problemowej to jest to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Zdecydowanie minerały. Ja używałam podkład Lili Lolo i bardzo fajnie mi się skóra "uspokoiła"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
minerały. Ja na początku byłam zadowolona z kremu BB Garniera, w sumie nadal jest ok, ale od kilku lat wypróbowuję różne rzeczy i niezmiennie podkład mineralny w pudrze Extra Virgin Minerals z Body Shopa bije wszystkie inne na głowę. Jest też najtańszym dobrym podkładem mineralnym (nie liczę L'Oreali itp drogeryjnych bo wg mnie są beznadziejne), próbowałam kilku innych typu MicaBella i Bellapierre i wcale nie były lepsze, a wręcz gorsze
![]() BB jest spoko jak akurat nie masz za wiele wyprysków a malujesz się np w autobusie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
a ja powiem, ze w moim przypadku to zalezy od pory roku.
Na zimne dni i zime zdecydowanie wole bb kremy. Mam wrazenie, ze chronia wtedy moja cere przed niesprzyjajacymi warunkami. Natomiast zaraz na poczatku wiosny przeskakuje na mineraly. Swietnie trzymaja sie na twarzy nawet w bardzo cieple dni, a bb kremy zaczynaja mi wtedy splywac. Moja cera jest wybredna, zle toleruje niekore bb kremy (natychmiastowy wysyp) ale i nie kazde mineraly sie u mnie sprawdzaja. Moim mineralnym hitem jest Lumiere Cashmere ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
W przypadku skóry zanieczyszczonej i jednocześnie szybko się przetłuszczającej raczej minerały. Przy kremie BB ciężko osiągnąć mat, bo jedną z ich funkcji jest rozświetlanie a silikony mają to do siebie, że nabłyszczają. Przetestowałam kilka bebików i w zasadzie wszystkie świecą się na mojej twarzy od razu, potem efekt się pogarsza, zmatowić się tego nie da. Wygląda to nieświeżo i niechlujnie.
Drugi minus BB to uboga kolorystyka. Zawsze jest coś nie tak, albo za szaro, ziemisto, albo z drugiej strony - biało. Trzeci minus - krycie gorsze niż przy minerałach (nawet w porównaniu do Lily Lolo, które uchodzą za bardzo słabo kryjące). Czwarty minus - cena. BB (azjatyckie) są z reguły droższe niż minerały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mam podobny problem. Ponieważ zależy mi na ochronie przed UV, waham się pomiędzy SVR 50+ Ecran Mineral Teinte, a Skin79 Orange. Cena jest prawie taka sama - ok. 65 zł. Wiem że SVR nie jest typowym minerałem, ale jednak zawiera tlenek cynku i dwutlenek tytanu, więc można liczyć na to, że nie zaszkodzi cerze. Niestety ma też glicerynę i silikony, które mogą zapchać. Za to o wiele bardziej przeraża mnie długa lista składników w kremach BB. Za Skin79 przemawia jednak to, że będzie na pewno lepiej dopasowany do mojej cery, bo jest bardziej żółty. Obawiam się tylko spływania z twarzy w czasie upalnego lata i świecenia, choć wiem, że akurat ten krem świeci się chyba najmniej z wielu BB.
Co polecacie? Czy któraś z Was stosowała obydwa te produkty? Który lepiej sprawdza się latem? A może jednak jest jakiś "typowy" minerał mocno chroniący przed słońcem? Edytowane przez valerianella Czas edycji: 2013-05-16 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
wszystko pewnie zależy czy mówimy o tych prawdziwych kremach bb czy tych, które de facto są zwykłymi podkładami
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Na mojej problematycznej cerze kremy BB (te prawdziwe- azjatyckie) kompletnie się nie sprawdziły i skruszona wracam do minerałów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
U mnie jest tak samo, ale zanim to odkryłam stałam się posiadaczką Snail BB Skin 79, który nabłyszcza i pobiela moją i tak bladą skórę. Nie da rady nałożyć go rano i w południe dobrze wyglądać. Za to krem zawiera rozjaśniającą arbutynę, a że nabawiłam się ostatnio niechcianej opalenizny, to w końcu mam powód żeby go regularnie używać. Stosuję go po pracy, kiedy jestem w domu i wiem, że mogę wyglądać trochę wampirzo. Opalenizna powoli ustępuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
bb kremy są dla mnie straszne, taka tłusta, świecąca, lepka maź, okropność! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ja akurat blask BB kremów w miarę lubię, ale potwornie mnie zapychają i nie jest to kwestia złego oczyszczania. Każdy dzień spędzony z kremem BB na twarzy kończy się u mnie licznymi ropnymi krostkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
hej
ja używałam i jednych i drugich i w moim przypadku lepiej sprawdzał sie puder mineralny ale to też trzeba zwrócic uwage aby był dobrego producenta bo raz kupiłam tańszy i juz po tem wiedzialam dlaczego była różnica w cenie . to wszystko trzeba rozpatrywac indywidualnie bo kazda z nas ma inna cerę
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
testuję właśnie zarówno kremy bb (missha perfect cover, skin food fasolkowy i etude house) oraz podkłady mineralne annabelle oraz amilie. na razie missha zdecydowanie wygrywa, ale może po prostu nie umiem jeszcze dość dobrze nakładać minerałów...
![]() w wypadku misshy mam na twarzy efekt półmatu, żadnego chamskiego świecenia, skóra delikatnie stonowana i wygładzona, niedoskonałości ego doniewidoczne. co najlepsze - efekt utrzymuje się cały dzień. a nie matuję skóry dodatkowo w ciągu dnia, co u mnie jest zwykle konieczne. minerały z annabelle (formuła matująca i kryjąca tak samo) przy nałożeniu dają super efekt, za to 3 godziny po nałożeniu cera świeci się, podkład zbiera się w nieestetyczne grudki :/ a staram się nakładać minimalną ilość i do tego dobrze rozprowadzać...
bo nie ma za małych lub za dużych piersi ![]() Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania. Julia Hartwig, Kot Maurycy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Przez ok. rok używałam wielu bb kremów, teraz przerzucam się na minerały. Jeśli chodzi o sam efekt na twarzy to bb wyglądają naprawdę dobrze, jednak to co zrobiły z moją twarzą...
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Borykam się z trądzikiem różowatym i choć zaliczyłam przygodę z minerałami dawno temu, które porzuciłam to jednak rozważam powrót na wczesną jesień. Jednak nie zamierzam opierać się wyłącznie na nich.
Dobrze dobrany krem BB potrafi zdziałać cuda ![]() Nie jest to takie proste. Minerały też potrafiły mnie podrażnić/przesuszyć i wyglądać źle. Trudno jest napisać, że to jest lepsze, czy tamto. Nie ma takiego złotego środka.... Trzeba testować na sobie ![]()
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ja z początku namiętnie stosowałam BB, ten skin79 orange poczatki były boskie(choc mimo wsyzstko czuło sie warstewke na twarzy) , ale po jakims czasie mimo oczyszczania olejkiem/żelem mnie zapchał i robiły się podskórne grudkii w ogóle bardzo ale to bardzo zanieczyszczona cera(tez zauwazylam to dopiero po odstawieniu bb)
![]() no ale sprobowałam minerałow, i po 3 tygodniowej przerwie od bb cera jest w tak o wiele lepszym stanie ze jestem w szoku ![]() ![]() ![]() Fakt ze minerały trzeba dobrac, popróbować, rozetrzeć , ale w moim przypadku mimo cery wrażliwo-alergicznoj-tłustej w strefie T dają skórze o wiele lepszy komfort niż bb.
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No i nie zapominajmy że kremy bb to tak naprawdę podkłady! Nie oczekujmy od nich leczenia skóry czy nie wiadomo jakiego cudu, to są kosmetyki kolorowe o przeróżnych konsystencjach, właściwościach i wykończeniach- nie każdy bb jest "tłusty i lepki" i nie powiedziałabym że składy są o wiele gorsze niż te nasze podkłady. Weźcie do ręki podkład i powiedzcie czy widzicie w składzie silikony, glicerynę, olej mineralny, parabeny? Pewnie tak. BB marki Skin79 mają dodatkowo całą litanię ekstraktów- ślimakowy faktycznie świetnie na wypryski działa ale kolor beznadziejny ![]() Owszem do cery zanieczyszczonej prochy najprawdopodobniej sprawdzą się lepiej ale zimą mogą z kolei okazać się zbyt suche. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Zależnie od pory roku chyba. Moja siostra jest maniaczką azjatyckich bb, ale odstawia je na cieplejsze dni i przestawia się na podkład mineralny. Ma 22 lata i tłustą cerę, także myślę, że w słuszność jej zwyczajów można zawierzyć
![]()
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
![]()
A czy Krem BB z Garniera jest dobry dla cery potrądzikowej?
Bo mam dużo zaskórników i boję się że będzie ich jeszcze więcej ![]() Pomóżcie mi proszę ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Pytasz o ten matujący? Nie mam cery trądzikowej, czasem coś wyskoczy. Kochałam ten podkład dopóki nie nadeszło lato, wyższe temperatury i... masa, masa pryszczy. Podobnie jak azjatyckie BB, ma dużo silikonu w sobie. Niektórym może nie przeszkadzać, choć trzeba właściwie oczyszczać skórę, jednak im cieplej, tym większa produkcja łoju, przyczepność brudków do skóry i rozszerzone, podatne na zapchanie pory.
Za to ten zwykły BB Garniera polubiłam. Nie tak bardzo jak ten matujący, jest inny, ale przynajmniej nie zapycha. Wolę minerały, ale cały czas mam trochę w tubce i jak mnie najdzie ochota to zużywam z przyjemnością. A odpowiadając na pytanie z tytułu wątku, to choć różne przypadki różnie reagują, to minerały wydają mi się znacznie lepszą odpowiedzią na potrzeby skóry trądzikowej. Raczej nie zapchają, a cynk ma właściwości antybakteryjne.
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
ja natomiast nie dość, że mam cerę trądzikową to jeszcze wrażliwą ze skłonnością do atopii - nie wyobrażam sobie używać czegoś innego niż azjatyckie bb kremy. Przesyłka z Korei trwa tydzień, a efekty boskie. Zazwyczaj uzywam całych serii z filtratem ze ślimaka. Warto czytać składy bb kremów i odnaleźć te bez czynników drażniących. A minerały nie sprawdzają się przy mojej skomplikowanej cerze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:12.