No to zaczynamy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-02-24, 21:39   #1
zuzannamaria
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 39
Smile

No to zaczynamy


Witam serdecznie wszystkie Wizażanki
Mam ferie i jestem na diecie. Zostało mi kilka dni lecz w tym czasie postanowiłam oddać się w kulinarny wir mojej rodzinki Mam 16 lat i proszę o wyrozumiałość. Będę starała się jak najczęściej umieszczać zdjęcia i przepisy Trzymajcie za mnie kciuki Pozdrawiam, jutro wstawiam fotki
zuzannamaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-24, 22:19   #2
kycia1
Wtajemniczenie
 
Avatar kycia1
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Z łóżeczka ;)
Wiadomości: 2 842
Dot.: No to zaczynamy

Wobec tego czekam z niecierpliwoswcia:e hem:
__________________
Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun
kycia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 16:17   #3
zuzannamaria
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 39
Dot.: No to zaczynamy

Palone mielone mojej Babci

Składniki
1/2kg mięsa mielonego
2-3 łyżki bułki tartej
2 jajka
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek
przyprawa Vegeta

Przygotowanie:
Cebulkę i czosnek kroimy w małą kosteczkę i wkładamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oliwy. Mieszamy, aby się nie przypaliła i czekamy do zeszklenia cebulki.
Mięso mielone wykładamy na miskę, miska najlepiej żeby była większa. Dodajemy przygotowaną cebulkę, dwie łyżki bułki tartej, dwa jajka. Wszystko mieszamy. Konsystencja mięsa nie powinna za bardzo się zmienić. Byle by się wszystko do siebie lepiło. Jeśli nie jest wystarczająco lepkie dodajemy jeszcze jedną łyżkę bułki. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami jak ciasto. Dodajemy pieprzu, soli, majeranku i Vegety. Wszystkiego tyle by smak był dobry. Najlepiej troszkę spróbować. Średnio jak ja robiłam dawałam pół łyżeczki soli, pół łyżeczki zmielonego pieprzu, pół łyżeczki Vegety i 1,5 łyżki majeranku.
Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami jak ciasto. Następnie kulamy z tego spłaszczone kuleczki. Kładziemy na jakąś tackę. Na patelnie wlewamy oliwę, w miarę dużo żeby się dobrze smażyły. Nakładamy na patelnie na małym ogniu. Gdy już obsmażymy z obu stron najlepiej żeby nie były zbyt ciemne. Zwiększamy gaz i pieczemy je znowu po obu stronach tak by było widać jakby się spaliły.

Mam nadzieję, że mój przepis jest czytelny. Jeśli coś nie jasne to proszę piszcie
Pozdrawiam

Wg mnie mniam
Życzę smacznego!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kotlety.jpg (36,2 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kotlety2.jpg (41,0 KB, 29 załadowań)
zuzannamaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 20:43   #4
GummyKammy
Zakorzenienie
 
Avatar GummyKammy
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 19 100
Dot.: No to zaczynamy

Cytat:
Napisane przez zuzannamaria Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki
Mam ferie i jestem na diecie. Zostało mi kilka dni lecz w tym czasie postanowiłam oddać się w kulinarny wir mojej rodzinki Mam 16 lat i proszę o wyrozumiałość. Będę starała się jak najczęściej umieszczać zdjęcia i przepisy Trzymajcie za mnie kciuki Pozdrawiam, jutro wstawiam fotki
Wiec z tego co sie domyslam udalo Ci sie zrzucic juz niechciane kg? Gratulejszyn . ;]

Pysznie wygladaja te kotleciki i juz nawet powiedzialam Mamie co chce jutro na obiad hehe ;P
Pozdrow babcie
__________________
A dziś już nie pamiętam nic, czas uspokoić sny,
Uwolniłam się by żyć, by nie otruć świata smutkiem łez,
Więc nie pytaj mnie...


GummyKammy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-25, 23:05   #5
zuzannamaria
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 39
Dot.: No to zaczynamy

Gummy Kammy
Przekażę pozdrowienia
No zrzuciłam zostały mi 3 pełne dni diety, no i zmiana nawyków
Mam jeszcze przepis na zupkę "Kwaśna" ale nie mam zdjęć.

2 litry bulionu
6 łyżek wody
2 łyżki mąki
łyżka, lub dwie octu
śmietanka do kawki

Bulion zagotować, w tym czasie wymieszać w kubeczku mąkę z wodą. Ważne by powstał płyn! Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta należy dolać wody.Gdy bulion zacznie się gotować powoli wlewamy ciągle mieszając. Czekamy do zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i wlewamy do zupki ocet (1 lub 2 łyżki) i śmietankę, jak kto lubi, ja wlewałam coś ok. 5 łyżek.

Do zupki najlepiej zrobić ziemniaki puree ze śmietanką. Podawać wlewając na głębokie talerze a ziemniaczki obok na talerzyku deserowym. Pyszka

W przyprawianiu zupy najlepiej za każdym razem próbować, bo są różne buliony
Zupka bardzo łatwa

pozdrawiam
Jutro pewnie kolejne gotowanie

Edytowane przez zuzannamaria
Czas edycji: 2009-02-25 o 23:08
zuzannamaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-26, 15:33   #6
slonkom
Raczkowanie
 
Avatar slonkom
 
Zarejestrowany: 2008-12
Wiadomości: 492
Dot.: No to zaczynamy

Cytat:
Napisane przez zuzannamaria Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkie Wizażanki
Mam ferie i jestem na diecie. Zostało mi kilka dni lecz w tym czasie postanowiłam oddać się w kulinarny wir mojej rodzinki Mam 16 lat i proszę o wyrozumiałość. Będę starała się jak najczęściej umieszczać zdjęcia i przepisy Trzymajcie za mnie kciuki Pozdrawiam, jutro wstawiam fotki
ja trzymam bardzo mocno
slonkom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-27, 14:58   #7
zuzannamaria
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 39
Dot.: No to zaczynamy

Ooo Witam ponownie.
Dziś sałatki
Bardzo zdrowo i kolorowo.

A więc:

"Pysia"
1 pomarańcz
1 banan
1/4 pomelo
1/2 szklanki rodzynek
10 suszonych moreli


Obieramy pomarańcz, banan i pomelo. Kroimy pomarańcz w kostkę, banana w plasterki, pomelo samo się rozleci na kawałki. Wkładamy do miski i mieszamy. Następnie wsypujemy rodzynki i suszone morele pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko. Najlepiej spożywać od razu z jogurtem naturalnym. Gdy mam pod ręką dodaję:
-suszone jabłka, banany
-świeże truskawki, winogrona, gruszki i czereśnie
-śmietanę na każdą nałożoną porcję.


Sos do tej sałatki, który robię latem.


"Sos"
W miskę kładziemy pocięte na części truskawki. Bez cukru! Dodajemy 1/2 banana. Wszystko razem mikserem. Dodajemy troszkę cytryny.

Podawanie:

Na talerzu najlepiej prezentuje się:
łyżka sałatki, gałka lodów waniliowych i wszystko polane tym pysznym sosem.


"CurryChicken"

pierś z kurczaka pokrajana w kostkę, w przyprawie GYROS
papryka pokrajana w kostkę
ogórki kiszone pokrajane w kostkę
3 łyżki sezamu
pół łyżeczki Curry


Wszystko razem mieszamy z łyżką majonezu i ketchupu pikantnego.

"Muesli Zuś"

pół szklanki płatków owsianych
szklanka płatków kukurydzianych
rodzynki
winogrona
truskawki
banan
pomarańcz
suszone morele
suszone jabłka
skórka kandyzowana cytrusowa



Płatki owsiane gotujemy, żeby zrobiły się takie kleiste troszkę. W tym czasie kroimy wszystko w kostkę. Płatki wkładamy do miski i dodajemy wszystkie inne składniki oprócz płatków kukurydzianych. Mieszamy wszystko porządnie, aż się połączy. Dodajemy do tego pokruszone płatki kukurydziane.

Można sobie to do jogurtu włożyć, jeść samo lub z mlekiem.



Dziś piekłam babkę marmurkową. Wszystko wyszło dobrze, ale babcia za wcześnie o 5 minut z piecyka wyciągnęła.... i co? zakalec ;(
Następnym razem może będzie inaczej

Edytowane przez zuzannamaria
Czas edycji: 2009-02-27 o 15:01
zuzannamaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-27, 15:11   #8
zuzannamaria
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 39
Dot.: No to zaczynamy

Nie bijcie ! xD
Ale mam tylko zdjęcia do "Pysi" bo wczoraj robiłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg salatka.jpg (38,9 KB, 22 załadowań)
zuzannamaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-13, 22:13   #9
slonkom
Raczkowanie
 
Avatar slonkom
 
Zarejestrowany: 2008-12
Wiadomości: 492
Dot.: No to zaczynamy

Cytat:
Napisane przez zuzannamaria Pokaż wiadomość
Nie bijcie ! xD
Ale mam tylko zdjęcia do "Pysi" bo wczoraj robiłam
to czekamy na reszte fotek
slonkom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.