|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
|
![]() Wuzetka
Mam smaka na wuzetkę naponczowaną alkoholem z kremem ala karpatkowym, posmarowaną dżemem i polaną czekoladą..taką jak w cukiernii..ma ktoś przepis na to cudo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
ja tez mam smaka na wuzetke macie jakiś dobry przepis który zawsze wychodzi?
bo ja w domu nie mam żadnego ![]() a może są z jakiejś firmy takie gotowe tylko do wymieszania ? ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wuzetka
Dziewczyny, podaje przepis na WZ-kę, którą robimy z mamą od lat.
Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 125 g margaryny szklanka cukru 2 łyżki dżemu z całymi owocami ( moim zdaniem najlepszy jest truskawkowy, zawsze daje więcej niż 2 łyżki ![]() 2 łyzki kakao ( daję ociupinkę więcej) 1 szkalnka mleka łyżeczka sody oczyszczonej ( ja daję taka czubatą) Zmiksować razem margarynę, cukier, dżem, kakao, wbic jajka i mieszać do gładkości ( ja, jak pisałam daję zawsze odrobine więcej produktów i podjadam tą masę niby próbując, czy wymieszana ![]() ![]() ![]() Co do kremu, to ja przekładam ubitą śmietaną i na każdym kawałku robię też kleks ze śmietany, nigdy nie jadłam z masą karpatkową, ale może kiedyś spróbuję. Podobno dobry do WZ-ki jest też krem z serków homogenizowanych, ale nie pamietam, jak się go dokładnie robi. Pozdrawiam i smacznego!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
dzieki sliczne za przepis
najbardziej przeraża mnie wizja bitej smietany bo nigdy nie wychodzi mi taka puchata, może robisz ją w jakis określony sposób z jakiejś innej śmietany? mogłabyś mi pomóc i w tej kwestii? ![]() byłabym bardzo wdzięczna ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
|
Dot.: Wuzetka
Witam
![]() Podaje wypróbowany przepis na krem z serków homogenizowanych. Jest wg mnie lepszy od bitej smietany. Potrzebujemy: 1 kostkę /250 g/ masła /może być tez roślinne/ 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego 6-7 łyżek cukru pudru /zalezy czy lubicie bardziej czy mniej slodki/ Przygotowanie jest mało skomplikowane. Masło ucieramy starannie z cukrem pudrem, a nastepnie dodajemy stopniowo serek. Gotowy krem wstawiamy do lodówki, aby stężał. Ciasto do wuzetki robie takie jak podała Rhiannon z tym, że daje 3/4 szkl.cukru i 2 czubate łyżeczki kakao a nie 2 łyżki. Zycze powodzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wuzetka
Bitą śmietanę robi się bardzo łatwo
![]() Śmietanę ubijam najpierw samą przez chwilę, potem dodaje cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix i ubijam, aż będzie taka, jaką chce akurat mieć. Z moich doświadczeń wynika, że śmietana łaciata lepiej ubija się z tym śmietan-fixem, a ta z Sanoka może sie spokojnie bez tego obejść : i bez tego wychodzi bardzo sztywna. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam ![]() Maja, dzięki za nowy przepis na krem. Na pewno wypróbuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
a ile piec to ciasto?
i czy nie przekładacie może, nie tylko bita smietana ale i warstwą dżemu? bo coś takiego mi sie kojarzy ![]() polewacie czekoladą? tylko jedna warstwa jest bitej smietany? czyli na spodzie ciasto, poxniej bita śmietana i przykryc drugą połówka ciasta i polać czekoladą i tyle?
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wuzetka
Nie potrafię powiedzieć ile dokładnie piec to ciasto, bo mam problem z piekarnikiem i za kazdym razem jest inaczej. Np. biszkopt nie raz jest u mnie upieczony w 15 min :co jest: ... Sądzę, że ok. 20 min. powinienna sie wuzetka piec, ale pilnuj. Najlepiej sprawdzać patyczkiem ( np takim do szaszłyków) : placek jest gotowy, gdy patyczek po nakłuciu ciasta i wyciągnięciu nie jest oblepiony ciastem, tylko jest suchy, albo wychodzą z nim okruszki takie, jak wtedy, gdy ciasto jest upieczone. Mam nadzieję, że wszystko jest w miare zrozumiałe
![]() Co do dalszych pytań : rób wg swojego uznania, tak, jak masz ochotę. Ja zawsze jadłam wuzetki bez dżemu i takie robię w domu, ale przyznaję, że jest to dobry pomysł i sądzę, że powinno to swietnie smakować. Rzadko też polewam wuzetki polewą, bo nie przepadam, jak ciasto jest bardzo słodkie. Ale to już jest kwestia smaku. Ja bardzo lubie eksperymentować w kuchni i rzadko robię coś w 100% wg przepisu, zawsze dodam coś swojego ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
dzieki za wszystkie rady, dziś chyba spróbuje cos stworzyć
![]() wuzetke i ciastka ryzowe ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wuzetka
Ja wczoraj robiłam orzeszki, juz na święta, a dzisiaj piekę pierniczki wg przepisu Sylwii, bo z tych, ktróre piekłam 2 tyg temu nie zostały nawet okruszki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
a smarujecie czyms tortownicę jak pieczecie ciasto na wuzetke?
![]() bo własnie sie zabieram do robienia ![]() ulatałam się za śmietana bo jak już byłam na osiedlu jak wracałam z miasta z zakupów to przypomniałam sobie że jej nie mam juz się uciszyłam ze w Społem jest, ale patrze na date a tu zonk bo tydzien po terminie [rzydatnosci i leciałam na drugi konieć osiedla i tam była ![]() ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wuzetka
Pewnie za późno, bo wuzetka już upieczona, prawda? Ale odpowiem : ja wykładam blachę folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
Jak wyszło ciasto? Ja jednak piekłam biszkopt na raffaello. Nie miałam dziś siły na robienie pierniczków... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wuzetka
Cytat:
ALE MI ZROBIŁYŚCIE SMAKA ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
Cytat:
![]() humor mi się zepsuł przez to ![]() zakalec! ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wuzetka
ojej, to dziwne, nigdy mi się nie zdarzyło, żeby ta wuzetka nie wyszła.... Przykro mi... Czuję się troche winna...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
nie wyszło tym razem wyjdzie nastepnym
![]() nie mam piekarnika z teroobiegiem i u mnie pieczenie jest troche inne i jeszcze taka głupia kochenka kótra trzeba przytrzymać i nasicnąc żeby sie zapaliła dziękuję za przepis wierze że wyjdzie nastepnym razem ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wuzetka
Hm... Ja też nie mam piekarnika z termoobiegiem. Marzę o takim, i żeby jeszcze miał funkcję ustawiania czasu i inne bajery... Ech...
![]() Zastanawiam się, co mogło pójść nie tak... Dobrze utarłaś margarynę z cukrem? Masa była gładka? A może chodzi o temp. składników. Mama mi mówiła kiedyś, że zakalec robi się często dlatego, że ta temp. jest inna. Może następnym razem wyjmij wcześniej z lodówki margarynę, mleko i jajka, żeby wszystko miało jednakową temperaturę, tj. pokojową... Sama nie wiem. Mam nadzieję, że uda Ci się ciasto nastepnym razem, bo jest naprawdę pyszne i mało pracochłonne. Powodzenia! Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2004-02
Wiadomości: 403
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
dzis znów robiłam bo się uparła i też wyszedł taki wilgotny w środku, a na zewnątrz juz mocno wypieczony był
![]() ![]() podaje sie z Wuzetką ![]() ![]() brak telentu mnie ogarnął chyba więc zawieszam próby ![]() ale kiedys do nich wróce ![]()
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wuzetka
bluegirl, a jakie grzanie w piekarniku ustawiłaś? Sam dół, czy góra i dół?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wuzetka
u mnie nie ma takich opcji poprostu grzeje
![]() ![]() szkoda że nie mam takiej kuchenki z bajerami już ta starsza była lepsza kuchenka
__________________
Świat w moich oczach nie mieni się tysiącem barw, ale za to pięknie pachnie.
http://bluegirl-ewa.blogspot.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 184
|
Dot.: Wuzetka
Cytat:
![]() ![]() ja mam 18 lat i mam straszny zapal do pieczenia i gotowania ummm robie to na co mam smaka hehehe a nie np.na to co mama ma smak;p;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598
|
Dot.: Wuzetka
Cytat:
![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 170
|
Dot.: Wuzetka
Cytat:
![]() ![]() wuzetką zajadała się cała rodzinka
__________________
...dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 70
|
Dot.: Wuzetka
Rhiannon
![]() Przepis na krem z serkow homogenizowanych podalam tuz po podaniu przez Ciebie przepisu na WZ -ke ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2003-08
Wiadomości: 1 312
|
Dot.: Wuzetka
Bardzo dobra jest Wuzetka Delecta. W srodku jest proszek na ciasto, krem i polewe. Trzeba tylko dokupic kilka rzeczy. Szybko sie robi i wychodzi bardzo smakowite.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Wuzetka
ja ostatnio robilam WZ-ke z przepisu znalezionego na Cin Cin :
1 litr smietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki cukru 2 opakowania zagęstnika do śmietany (Śmietan-fixu) wyszla rewelacyjna a do ciasta uzylam ...murzynka ![]() ![]()
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 170
|
Dot.: Wuzetka
Cytat:
pozdrawiam ![]()
__________________
...dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 150
|
Dot.: Wuzetka
to ja może wrzucę mój sprawdzony przepis na pyszną WZkę
![]() biszkopt: 9 jaj 250g cukru 3 czubate łyżki kakao 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op. waniliowego serka Danio (450g) 1 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 7,5 łyżeczek żelatyny w proszku opakowanie cukru waniliowego(16g) polewa: 50g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej 50g masła do nasączenia: 4 łyżki wiśniówki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko zamieszać. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki i wylać na wyłożoną folią aluminową blachę (moja ma 26x41cm). Piec w temperaturze 180st. Celsjusza około 30min. jak ostygnie, przeciąć(ja to robię nitką dentystyczną ![]() w garnuszku rozpuścić cukier z wodą, dodać wiśniówkę, nasączyć jeden blat ciasta(ja to robię silikonowym pędzelkiem) Danio utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody(dodawać kiedy będzie letnia i płynna). Zmiksować. Szybko wymieszać z masą z serka danio(bo przez żelatynę szybko tężeje), rozsmarować na biszkopcie i skleić. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej i oblać nią ciasto. Wstawić do lodówki na min. 2 godz., po czym pokroić ciasto na kawałki to jest mix ![]() pierwszy raz zrobiłam na tegoroczne walentyki, później jeszcze dwa razy i zawsze wychodzi i jest na prawdę pyszna ![]() *te serduszka na górze są z dr. oetkera, a rozetki robię z 200ml kremówki+ 2łyżeczki rozpuszczonej żelatyny(można też zostawić trochę masy z Danio) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.