|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 60
|
jak zrobic domowe wegetarianskie parowki/kielbaski/wedline??
witam,
Pytanie jak powyzej. Czy macie jakis pomysl? Mam plastikowe "flaczki" do kielbasek, jak zrobic mase parowkowo-kielbasiana do tego? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2
|
Dot.: jak zrobic domowe wegetarianskie parowki/kielbaski/wedline??
co to niby ma być:wegetariańska wędlina... to się wyklucza
nazwę powinno mieć inną.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Wiadomości: 8 448
|
Dot.: jak zrobic domowe wegetarianskie parowki/kielbaski/wedline??
parówki sojowe w cieście naleśnikowym z serem
Składniki: farsz: parówki sojowe w ilości,która zaspokoi głód ciasto: mąka mleko ser zółty sól pieprz olej do usmażenia Przygotowanie: *mąkę i mleko zmiksować w takich proporcjach,żeby wyszła dość gęsta ciecz, posolić, popieprzyć *utrzeć do cieczy sera zółtego *ponownie zmiksować,żeby ser się równomiernie rozprowadził i posłużył za spoiwo *oblepić ciastem parówki (gdyby nie chciało się trzymać parówek,można parówki dodatkowo polać ciastem podczas smażenia) *usmażyć na złoto na oleju Wskazówki i uwagi: próbowałam ciasta również z kotletami sojowymi i też jest fajnie. skopiowano ze strony - http://www.puszka.pl/przepis/3732-pa...m_z_serem.html ------------------------------------------------------------------ inne strony http://www.wegetarianie.pl/index.php...display&pid=11 http://www.wegetarianie.pl/index.php...c=listsubjects |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-06
Wiadomości: 60
|
Dot.: jak zrobic domowe wegetarianskie parowki/kielbaski/wedline??
No tak, to sa przepisy Z parowkami, a jak zorbic same parowki? Lub wedline? Pasztety mam, ale np. pieczen , kielbaski. Chodzi mi o zrobienie domowych parowke, czyli masa parowkowa, wepchnac we flaczek, podwedzic i jest kielbasko-parowka. Co wchodzi w sklad takiej masy?
Czy ktos widzial czy ktos wie ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 220
|
Dot.: jak zrobic domowe wegetarianskie parowki/kielbaski/wedline??
Kiełbaski z fasoli i pieczarek:
Smażone wegetariańskie kiełbaski podajemy tak samo, jak mięsne - z musztardą lub keczupem i ziemniaczkami, na przykład w formie piure. Albo z frytkami... Składniki: mały por 150 g dużych pieczarek olej słonecznikowy puszka białej fasoli (około 400 g) 2 surowe żółtka 4 łyżki tartego parmezanu 100 g chleba tostowego bez skórki kilka łyżek tartej bułki Opis przyrządzania: Por obieramy z wierzchnich liści i korzonków, kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Część białą i jasnozieloną kroimy w cienkie plasterki (ciemnozielone końcówki używamy do rosołu). Pieczarki ocieramy ściereczką i dość drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy por i smażymy, mieszając, na małym ogniu przez kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby się przyrumienią, a woda w nich zawarta wyparuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy na sicie i rozgniatamy na piure (tłuczkiem do ziemniaków lub ręcznym mikserem). Dodajemy pory z pieczarkami, żółtka i parmezan. Chleb tostowy miksujemy w malakserze na drobne okruszki, dodajemy do fasoli. Mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dzielimy na 8 równych części, które formujemy w kiełbaski - zwilżamy przy tym ręce wodą, żeby masa się nie przyklejała. Wstawiamy "kiełbaski" do lodówki na pół godziny czyli 30 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. "Kiełbaski" obtaczamy w tartej bułce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy przez kilka minut, obracając, aż ładnie się przyrumienią ze wszystkich stron. Podajemy natychmiast, z piure lub zapiekanymi ziemniakami Kiełbaski z kaszy gryczanej: Klasyczny mariaż kaszy gryczanej i grzybów w niecodziennej formie. Do kiełbasek podajemy np. piure ziemniaczane i smażone jabłka. Składniki: 100 g suchej kaszy gryczanej 200 g dużych pieczarek (lub rozmaitych leśnych grzybów) ząbek czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek 2 surowe żółtka 3 łyżki mąki Opis przyrządzania: Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy kaszę gryczaną i prazymy przez kilka minut, mieszając, aż zacznie ładnie pachnieć i lekko się rumienić. Uważamy, by nie przypalić! Przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy gorącą wodę (mniej więcej 2 razy tyle, ile było kaszy) i dodajemy pół łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans, aż będzie miękka. Odcedzamy z nadmiaru wody na gęstym sitku i przekładamy do miski. Pieczarki (lub leśne grzyby) ocieramy czystą ściereczką, odcinamy ogonki, a kapelusze drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Garść listków natki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy grzyby i czosnek i smażymy, mieszając, aż grzyby zaczną się rumienić. Dodajemy natkę, mieszamy i przekładamy grzyby do miski z kaszą. Dodajemy żółtka i 2 łyżki mąki. Mieszamy wszystko na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Z masy toczymy 8 kiełbasek i obtaczamy je w reszcie mąki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kiełbaski na średnim ogniu, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. czosnkowym), gotowanymi Przepisy pochodzą z: http://www.pieceofcake.pl/ i można je modyfikować ![]() To narazie tyle ![]() ![]() Edytowane przez babeczka83 Czas edycji: 2009-04-14 o 10:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:07.