|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy mogło dojść do zapłodnienia?
Witam was dziewczyny!Mam pewien problem który mnie niepokoi.Jakiś czas temu odstawiłam plastry.Po odstawieniu nie dostałam jeszcze okresu choć powinnam go mieć juz 2 tyg temu.Słyszałam ze po odstawieniu hormonów to jest normlane.Pare dni temu kochałam sie z chłopakiem bez prezerwatywy.Do wytrysku doszlo na zewnątrz.Słyszałam też jednak że po odstawieniu antykoncepcji najłatwiej "zaliczyć wpadkę".Dlaczego tak jest?Jak mam to rozumieć?Czy mogło dojść do zapłodnienia?Bardzo proszę was o poradę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogło dojść do zapłodnienia?
Cytat:
Stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcji. Wystarczylo sie dopisac do zbiorczego watku.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
to nie jest metoda antykoncepcyjna
Cytat:
no i nie majac okresu trudno wyliczyc ew. dni plodne i obserwowac cykle tak ze mozesz byc w ciazy z taka sama szansa jak nie byc w ciazy. tak. proponuje zrobic test 14 dni po stosunku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Po prostu i zwyczajnie po antykoncepcji hormonalnej ciało musi sobie radzić bez wspomagaczy, doznaje niejako szoku i często wariuje. Zdarza się, że szok objawi się brakiem miesiączki przez długi czas, złym samopoczuciem, bólami brzucha itd. Ale często zdarza się tak, że jajniki szaleją w drugą stronę i produkują jajeczka w większych ilościach, w efekcie czego kobieta ma dwie, trzy owulacje w danym cyklu. Do tego dochodzi nadprodukcja śluzu, który przy antykoncepcji zwykle jest bardziej skąpy. To oczywiście zwiększa możliwość zapłodnienia. Antykoncepcja hormonalna działa jak reset. Stosuje się ją często jako metodę pobudzenia jajników do pracy. W ten sposób kobiety z PCOS najczęściej zachodzą w ciążę. Nie mają owulacji, więc stosują antykoncepcję hormonalną, potem odstawiają ją i nagle jajniki zaczynają swoje wariacje i następuje "cud" w postaci jajeczkowania. ![]() Oczywiście że mogło. Porada jest jedna: jeśli nie planujesz dziecka - antykoncepcja. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-04-01 o 07:00 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:38.