![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Za małe lub za duże buty?
Czy któraś z Was ma problemy z dobraniem odpowiedniego rozmiaru butów? Lub zdarza się Wam kupić za duże lub za małe buty??
Ja zauważyłam ,że mi się to dość często zdarza i naprawdę rzadko uda mi się kupić buty, które są naprawdę ok, jeśli chodzi o rozmiar... I jestem ciekawa czy to ze mną coś nie tak czy inni też mają takie problemy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Za małe lub za duże buty?
ja mam rozmiar 34/35 wiec zawsze kupuje za duze buty. Wszystkie buty kupujee w anglii zwlaszcza w new looku bo tam 3 jest odpowiednikiem 35,5. W polsce w wiekszosci sklepow rozmiary numerow zaczynaja sie od 36
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
exmod na urlopie:)
|
Nie jesteś sama
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
... choć nie Westwood
|
Ja mam często tak
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
-możesz mieć "połówkę" rozmiaru -np. 36,5 -> 36 za mały, 37 za duży (idź do sklepu i przymierz jakieś buty, które mają taką połówkową numerację (chyba medicus ma taką, chyba deichmann je sprzedaje)
-jeśli kupujesz skórzane buty, to się rozciągają (w zależności od rodzaju skóry buta) -warto kupić wtedy ciaśniejsze, ale dobre "na długość") -nie kupuj butów, na zmęczone stopy lub w upały -stopy są wtedy spuchnięte i większe (to samo dotyczy kupowania sandałów gdy jest zimno -w lecie stopa trochę spuchnie) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Też kiedy kupuję przez internet buty to są one dopasowane idealnie
![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam to samo :| A potem piwnica zapełniona butami... zazwyczaj za małymi bo zawsze wydaje mi się, że już lepsze te "na styk" które TEORETYCZNIE się rozejdą niż za duże, klapiące... Porażka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mam kilka par przyciasnych butów i mam nadzieję, że się rozejdą. Pewnie tak jak i Ty mam połówki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Każda marka ma swoje rozmiary i rozmiar rozmiarowi nie jest równy, dlatego zawsze wolę buty przymierzać niż kupować w ciemno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nie przebijecie mnie - jedną stopę mam odrobinę dłuzszą od drugiej
![]() ![]() i np. czólenka potrafia mi spadac z lewej, a na prawej wszystko gra, albo znowu lewa jest ok, a prawa nieco zmęczona i poodciskana jak kupuje buty, to sama nie wiem, ktora noga mam mierzyc ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Też tak mam niestety,powinnam nosić 38,5 i takie pasują na mnie idelanie.Niestety z tańszych butów,szczególnie tych niesportowych nie sposób dostać taki rozmiar.Szczególny problem mam z butami z Deichmana,zazwyczaj 39 klapie a 38 ciśnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez mam 38,5 i jesli chodzi o sportowe to nie ma problemu, ale jak już normalne to wtedy robi się problem. Bo 38 cisną, a 39 niemal co spadają z nogi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja mam takie pytanie:
Kiedyś w sh kupiłam buty EMU są rozm 41/42 a ja noszę 39 ... i chciałam kupić wkładkę żelową żeby były na moją stopę.... a nigdy w życiu nie kupowałam wkładek żelowych i pytanie : Czy są jakieś rozmiary tych wkładek? Jeśli tak to jaki powinnam wybrać?? ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
W lecie kupiłam za duże buty - sandały na koturnie. Na początku wydawały mi się dobre, spadał mi z tyłu pasek, więc zdecydowałam się go skrócić. Po skrócieniu noga poszła mi do przodu i za stopą mam 1 cm pustego miejsca
![]() Ja coraz częściej kupuję buty przez Internet i uważam, że takie kupowanie ma wiele zalet: - w sklepach stacjoranych jest mały wybór, poza tym poszukiwania odpowiednich butów zabierają sporo czasu, - ceny są wyższe niż w internecie - ale największa zaleta to ta, że kupując przez Internet mam 10 dni do namysłu. Mogę spokojnie buty przymierzyć, posiedzieć w nich i pochodzić (oczywiście po domu), dzięki czemu sprawdzam, czy buty mnie nie obcierają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Kurczę...wiecie co? Ale miło jest się dowiedzieć, że ktoś inny też ma podobne problemy,heh...
Ja to chyba nigdy nie kupiłam sobie butów idealnych:/ i zawsze kurczę kupowanie butów kojarzy mi się ze stresem:/ hehehe A teraz kupiłam sobie oficerki i znowu mi coś w nich nie pasi, w ogóle to wydaje mi się, że jakieś długie stopy w nich mam.... Chyba popadam już w jakąś obsesję jeśli chodzi o buty, trzeba będzie wrócić do glanów.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zadomowienie
|
Mnie jeszcze NIGDY nie zdarzyło się kupić źle dobranych rozmiarowo butów w sklepie stacjonarnym.
Co do zakupów w Internecie - dwa razy się nacięłam i więcej nie zamierzam. Pierwsze buty rozwaliły się po przejściu z domu do samochodu i z samochodu do klubu fitness ![]() Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
ja mam ten sam problem. Buty o dł. wkładki 24 cm sa idealne na prawą nogę, na lewą juz nie, bo za małe. Najgorzej w Daichmanie gdzie zawsze kupuje za małe lub za duże. Raz udało sie dobrac idealnie i je uwielbiam. Najczęściej jednak panie ekspedientki radzą mi kupic wieksze a do nich wkładkę o wiekszym rozmiarze (but 37 wladka 38)ale to nic nie daje. Jak znajdziecie dobry sposób na dobót butów -dajcie znacc.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Ja mam nie jednoznaczny rozmiar tzn. 39-40
![]() Wszystko zależy od fasonu buta, i już się nauczyłam dobrze dobierać obuwie, głównie dlatego że od ok. 5 lat kupuje właściwie tylko na allegro i w ciucholandach ![]() Najlepsze jest jednak to, że jak byłam młodsza to myśłałam, że mam rozmiar 41, i zawsze miałam za duże 'kajaki' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
ja nie wiem co się porobiło z tymi butami, obeszłam wszystkie centra handlowe w warszawie i w każdym sklepie jest ten sam problem 38 za małe 39 za duże, albo niby rozmiar dobry ale but jest zbyt luźny, a nie jestem anorektyczna i wcześniej coś takiego się nie zdarzało, ja nie wiem ale jak pół roku kupowałam ostatnią parę butów to nie miałam takich przygód
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A mnie stopy po ciąży "urosły". Musiałam wymieniać wszystkie buty jakie miałam w szafce.
Co jeszcze mnie wkurza - każdy jeden but potrafi mnie zetrzeć. Czy to skórzany pantofel czy szmaciany tenisówek. Może faktycznie dobieram zły rozmiar. No i masa butów jest koszmarnie wąska. Kiedyś oprócz rozmiaru wzdłóż był jeszcze wszerz. W tej chwili ze świecą tego szukac.
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Ja często kupuje za duże buty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
no wlasnie rozmiar wyznacza tylko dlugosc stopy, a roznice robi tez szerokosc, ksztalt, a nawet dlugosc kolejnych palcow
![]() mnie prakrycznie kazde buty potrafia obgryzc, nawet japonki albo mieciutki szmaciaki, ale mam na to sposob - kupuje raczej ten mniejszy rozmiar i na poczatku je rozchadzam w wilgotnych skarpetkach dzieki temu sie dopasowuja idealnie i pozniej nic nie obciera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
ojj czesto tak bywa... w sklepie sa dobre, po jednym wyjsciu- starta polowa palcow, no i kiszka z oddaniem, bo bez metki i podeszwa schodzona;/ q ciemno moge kupowac tylko sportowe.
![]() |
#27 |
BAN stały
|
u mnie problem z tym jest wielki, wiekszosc butow ma rozmiarowke 39 25cm 40 26cm. ja mam 25,5 w sumie nie zawsze. do tego szeroka noga i butow kupic nie moge
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Facet 185 cm wzrost noga prawa 25,6 cm lewa 25,9 do tego szerokość prawa 11cm lewa 9cm więc tak 39 przy małe, ale zdecydowanie za wąskie na prawą na lewą prawie dobre, 40 dobre ale za wąskie na prawą na lewą dobre 41 za duże trochę za wąskie na prawą na lewą trochę za szerokie, 42 dużo za duże 2 cm luzu około, na szerokość dobre na prawą na lewą dużo za szerokie, ja to mam dopiero problem:P
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
witam, ja tez mam taki problem, mieszkam pod Poznaniem i szukam namiarow na sklepy z malymi butami
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:01.