Technik organizacji usług gastronomicznych - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2008-12-22, 11:40   #1
Anuciak
Raczkowanie
 
Avatar Anuciak
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: Otwock
Wiadomości: 71
Send a message via Skype™ to Anuciak
Talking

Technik organizacji usług gastronomicznych


Witam serdecznie zapalone kuchareczki!
Tak się dzisiaj przyglądałam Waszym wyrobom, że aż postanowiłam założyć swój wątek. Chodzę do technikum ekonomicznego, do klasy pierwszej o profilu technik organizacji usług gastronomicznych. Gotowanie nie jest mi obce.
W ciagu tygodnia mam masę zajęć związanych z tym profilem począwszy od przedsiębiorczości [taki głupi przedmiot o tym jak naciągnąć kogoś na coś], a kończąc na gastronomi. I właśnie na tym drugim chciałam się skupić.
Co tydzień przez 3 godziny zegarowe pod rząd mam po 1,5 godziny teorii i praktyki. Chciałam się podzielić z Wami przepisami i różnymi radami 'wyłapanymi' podczas lekcji. Mam nadzieję, że komuś co nieco się przyda.
Na początek przepis na KISIEL WANILIOWY czyli prościej mówiąc budyń.

Budyń waniliowy (5 porcji)
Składniki:
-mleko 700cm sześciennych
-mąka ziemniaczana 38g
-cukier 75g
-wanilia 5g
-masło 20g
-żółtka 2 szt.

Z mąki ziemniaczanej i części mleka (150cm3) zrobić zawiesinę. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i drobno pokrojoną wanilią, odstawić mleko na brzeg płyty, odcedzić, wlać zawiesinę. Mieszając zagotować. Dodać masło i żółtka, wymieszać i porcjować. Zamiast wanilii można dodać do ugotowanego kisielu cukru waniliowego i natychmiast wymieszać. Podawać z sokiem owocowym.

Mój budyń wyszedł wyśmienicie. Powodzenia.
Anuciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 12:04   #2
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

nie prościej napisać:
Cytat:
Budyń waniliowy (5 porcji)
Składniki:
-mleko 700cm sześciennych - 700ml
-mąka ziemniaczana 38g - ~3 łyżki
-cukier 75g - ~6 łyżek
-wanilia 5g - 1 laska
-masło 20g - 4 łyżeczki/czubata łyżka
-żółtka 2 szt.
nie każdy posiada wagę a objętości są bardziej czytelne
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 20:05   #3
Anuciak
Raczkowanie
 
Avatar Anuciak
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: Otwock
Wiadomości: 71
Send a message via Skype™ to Anuciak
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

co racja to racja. ja już się do wagi przyzwyczaiłam... a poza tym w szkole bazujemy na gramach itp. następnym razem będę pamiętać.

Edytowane przez Anuciak
Czas edycji: 2008-12-22 o 20:47
Anuciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 09:13   #4
rozczochranaa
Raczkowanie
 
Avatar rozczochranaa
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 267
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

Hej Anuciak jestem na tym samym profilu, co Ty - tylko że w szkole typowo gastronomicznej i z pewnością w innym mieście aktualnie druga klasa, praktyki zaczynam od 12 stycznia (miesięczne).
Uważasz, że dobrze trafiłaś z takim profilem? Pozdrawiam
__________________

"Kłopotliwe na świecie jest to, że idioci są pewni siebie, a ludzie rozsądni pełni wątpliwości."
rozczochranaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 10:28   #5
Anuciak
Raczkowanie
 
Avatar Anuciak
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: Otwock
Wiadomości: 71
Send a message via Skype™ to Anuciak
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

Trochę z przypadku wybrałam tą, a nie inną szkołę, ale się cieszę. Pierwsza klasa i pierwszy semestr jak zwykle trudne. Wiesz... nowe przedmioty zawodowe, do których trzeba się przyzwyczaić i nowi nauczyciele, ale jest fajnie. Z tego co słyszałam to szef kuchni Holiday Inn chodził właśnie do mojej szkoły

Kotlety jajeczne

Składniki:
6 jaj
100ml mleka
bułka tarta
masło 30g = 3 łyżki
sól, pieprz

1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
2. Ugotować 5 jaj na twardo (8-10 minut), obrać, zmielić razem z bułką.
3. Do zmielonej masy dodać roztarte masło, przyprawy i surowe jajko. Masę wymieszać, podzielić na porcje, obtoczyć w bułce. Smażymy na rozgrzanym tluszczu.

Jeżeli masa wychodzi nam zbyt rzadka mozemy dodać więcej bulki tartej.
Do koltetów jajecznych mozemy zrobić zapiekane ziemniaki, marchewkę i np. brokuły.
Smacznego!
Anuciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-30, 19:09   #6
Netiii
Raczkowanie
 
Avatar Netiii
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: z domku
Wiadomości: 192
GG do Netiii
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

fajny ten twój tenacik podawaj nadal te przepisy a kisiel waniliowy zrobię w najbliższym czasie
Netiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-06, 15:25   #7
Anuciak
Raczkowanie
 
Avatar Anuciak
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: Otwock
Wiadomości: 71
Send a message via Skype™ to Anuciak
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

fajnie, że się podoba. w takim razie następny przepis planuję na czwartek lub piątek. [w czwartek mam gastronomię więc coś będziemy gotować]

Za oknem śnieg, więc proponuję prostą surówkę. Trochę witam, żeby nam się wizażanki nie pochorowały.

Surówka z marchwi (4 porcje)


Składniki [nie musicie trzymać się do końca składu. możecie dodać czegoś mniej lub więcej więc proponuję tak na oko ]:
- marchewka 500g
- pomarańcza 200g
- jabłka 150g
- jogurt 30ml
- sok z cytryny
- natka pietruszki [ja jadłam bez]
- sól, cukier

1. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłko i marchew.
2. Jabłko skropić cytryną [służy to głównie temu, aby jabłuszko nam nie ściemniało]
3. Pomarańcze drobno pokroić.
4. Składniki połączyć, dodać jogurt [według uznania]
5. Przyprawić solą i cukrem do smaku.

Mi smakowało. Nie wiem jak Wam, ale uważam, że trochę witaminek nie zaszkodzi na mróz

Edytowane przez Anuciak
Czas edycji: 2009-01-09 o 14:47
Anuciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-17, 21:43   #8
Netiii
Raczkowanie
 
Avatar Netiii
 
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: z domku
Wiadomości: 192
GG do Netiii
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

całkiem smaczna i prosta takie lubię
Netiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-25, 10:56   #9
Gosiaczek2507
Zadomowienie
 
Avatar Gosiaczek2507
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Tarnowskie Góry ( Śląskie)
Wiadomości: 1 919
GG do Gosiaczek2507
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

witam ja jestem w szkole gastronomicznej o profilu Technik Kucharz a co do przepisow to sie je znam ale wklejajcie dalej napewno ktoś z nich skorzysta
__________________
moja stronka

blog

http://tworczoscgosiaczka.blogspot.com/
Gosiaczek2507 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-28, 08:46   #10
Anuciak
Raczkowanie
 
Avatar Anuciak
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: Otwock
Wiadomości: 71
Send a message via Skype™ to Anuciak
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

Troszkę zaniedbałam wątek, ale wróciłam z przepisami. Dzisiaj będzie owocowo.

ZUPA Z OWOCÓW MIESZANYCH

Składniki na 1 porcję:
- jedno jabłko
- jedna gruszka
- trzy śliwki
- śmietana 30g
- cukier 30g ~ 2-3 łyżki
- woda 0,25 l
- mąka ziemniaczana jedna płaska łyżka [ja jej nie dodaję]

1. Stawiamy 2,5l wody. Dodajemy do tego cukier.
2. W czasie gdy gotuje nam się syrop starannie myjemy owoce. Nieobrane gruszki i jabłka kroimy na cząstki (tak, żeby w czasie gotowania nie rozpadły się). Ze śliwek usuwamy pestki.
3. Gdy woda się gotuje dodajemy przygotowane owoce. (owoce mają się ugotować na bardzo miękko)
4. Po ugotowaniu owoców wyjmujemy je z garnka i przecieramy przez sitko. (w sitku zostają nam skórki owoców)
5. Po przetarciu do wywaru owoców możemy dodać zawiesinę z mąki. Zupa zrobi się gęstsza. (ja tego nie robiłam) Oczywiście po dodaniu maki, należy zagotować zupę.
6. Rozprowadzamy śmietanę niewielką ilością zupy i łączymy z pozostałą zupą.

Śmietanę można dodać również dopiero na talerzu. Zupę można jeść z groszkiem ptysiowym, makaronem itp.

KISIEL OWOCOWY

(5 porcji) Składniki:
- czerwone i czarne porzeczki lub mrożone 200g
- woda o,6 l
- mąka ziemniaczana dwie łyżki
- cukier 150g ~12 łyżek

Owoce przebrać, opłukać na sicie, włożyć do wrzącej wody z cukrem, kilka minut gotować, przetrzeć przez sito. Z części odlanej zimnej wody sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Zagotować przecier, odstawić z płyty,wlać do niego zawiesinę i mieszając zagotować. Zimny kisiel udekorować bitą śmietaną. Aby zapobiec zrobieniu się kożucha należy skropić wierzch zimną wodą lub posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO
__________________

Anuciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-17, 15:50   #11
Annetteee
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 2
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych

Witam

Też jestem na tym samym profilu już trzeci rok czasem sobie chwale ten profil a czasem to mam naprawde dość dostałam się na ten profil zupełnie przypadkiem niestety jest tylko jeden taki profil w mojej szkole. Nie utworzyli drugiego takiego ponieważ było mało chętnych. Jedyną wadą jest to, że nikt w szkole nie wie co ma z nami robić... i jakoś sobie nie wyobrażam zdania egzaminu... no i jest duży problem z praktykami... oczywiście postaram się również dodawać ciekawe przepisy
Annetteee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.