|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Technik organizacji usług gastronomicznych
Witam serdecznie zapalone kuchareczki!
![]() Tak się dzisiaj przyglądałam Waszym wyrobom, że aż postanowiłam założyć swój wątek. Chodzę do technikum ekonomicznego, do klasy pierwszej o profilu technik organizacji usług gastronomicznych. Gotowanie nie jest mi obce. ![]() W ciagu tygodnia mam masę zajęć związanych z tym profilem począwszy od przedsiębiorczości [taki głupi przedmiot o tym jak naciągnąć kogoś na coś ![]() Co tydzień przez 3 godziny zegarowe pod rząd mam po 1,5 godziny teorii i praktyki. Chciałam się podzielić z Wami przepisami i różnymi radami 'wyłapanymi' podczas lekcji. Mam nadzieję, że komuś co nieco się przyda. Na początek przepis na KISIEL WANILIOWY czyli prościej mówiąc budyń. Budyń waniliowy (5 porcji)
Składniki: -mleko 700cm sześciennych -mąka ziemniaczana 38g -cukier 75g -wanilia 5g -masło 20g -żółtka 2 szt. Z mąki ziemniaczanej i części mleka (150cm3) zrobić zawiesinę. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i drobno pokrojoną wanilią, odstawić mleko na brzeg płyty, odcedzić, wlać zawiesinę. Mieszając zagotować. Dodać masło i żółtka, wymieszać i porcjować. Zamiast wanilii można dodać do ugotowanego kisielu cukru waniliowego i natychmiast wymieszać. Podawać z sokiem owocowym. Mój budyń wyszedł wyśmienicie. Powodzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik organizacji usług gastronomicznych
nie prościej napisać:
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]() Edytowane przez Anuciak Czas edycji: 2008-12-22 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hej Anuciak
![]() ![]() Uważasz, że dobrze trafiłaś z takim profilem? ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Trochę z przypadku wybrałam tą, a nie inną szkołę, ale się cieszę. Pierwsza klasa i pierwszy semestr jak zwykle trudne. Wiesz... nowe przedmioty zawodowe, do których trzeba się przyzwyczaić i nowi nauczyciele, ale jest fajnie. Z tego co słyszałam to szef kuchni Holiday Inn chodził właśnie do mojej szkoły
![]() Kotlety jajeczne Składniki: 6 jaj 100ml mleka bułka tarta masło 30g = 3 łyżki sól, pieprz 1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. 2. Ugotować 5 jaj na twardo (8-10 minut), obrać, zmielić razem z bułką. 3. Do zmielonej masy dodać roztarte masło, przyprawy i surowe jajko. Masę wymieszać, podzielić na porcje, obtoczyć w bułce. Smażymy na rozgrzanym tluszczu. Jeżeli masa wychodzi nam zbyt rzadka mozemy dodać więcej bulki tartej. Do koltetów jajecznych mozemy zrobić zapiekane ziemniaki, marchewkę i np. brokuły. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
fajny ten twój tenacik
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
fajnie, że się podoba. w takim razie następny przepis planuję na czwartek lub piątek. [w czwartek mam gastronomię więc coś będziemy gotować]
Za oknem śnieg, więc proponuję prostą surówkę. Trochę witam, żeby nam się wizażanki nie pochorowały. Surówka z marchwi (4 porcje) Składniki [nie musicie trzymać się do końca składu. możecie dodać czegoś mniej lub więcej więc proponuję tak na oko ![]() - marchewka 500g - pomarańcza 200g - jabłka 150g - jogurt 30ml - sok z cytryny - natka pietruszki [ja jadłam bez] - sól, cukier 1. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłko i marchew. 2. Jabłko skropić cytryną [służy to głównie temu, aby jabłuszko nam nie ściemniało] 3. Pomarańcze drobno pokroić. 4. Składniki połączyć, dodać jogurt [według uznania] 5. Przyprawić solą i cukrem do smaku. Mi smakowało. Nie wiem jak Wam, ale uważam, że trochę witaminek nie zaszkodzi na mróz ![]() Edytowane przez Anuciak Czas edycji: 2009-01-09 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
całkiem smaczna i prosta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Troszkę zaniedbałam wątek, ale wróciłam z przepisami. Dzisiaj będzie owocowo.
ZUPA Z OWOCÓW MIESZANYCH Składniki na 1 porcję: - jedno jabłko - jedna gruszka - trzy śliwki - śmietana 30g - cukier 30g ~ 2-3 łyżki - woda 0,25 l - mąka ziemniaczana jedna płaska łyżka [ja jej nie dodaję] 1. Stawiamy 2,5l wody. Dodajemy do tego cukier. 2. W czasie gdy gotuje nam się syrop starannie myjemy owoce. Nieobrane gruszki i jabłka kroimy na cząstki (tak, żeby w czasie gotowania nie rozpadły się). Ze śliwek usuwamy pestki. 3. Gdy woda się gotuje dodajemy przygotowane owoce. (owoce mają się ugotować na bardzo miękko) 4. Po ugotowaniu owoców wyjmujemy je z garnka i przecieramy przez sitko. (w sitku zostają nam skórki owoców) 5. Po przetarciu do wywaru owoców możemy dodać zawiesinę z mąki. Zupa zrobi się gęstsza. (ja tego nie robiłam) Oczywiście po dodaniu maki, należy zagotować zupę. 6. Rozprowadzamy śmietanę niewielką ilością zupy i łączymy z pozostałą zupą. Śmietanę można dodać również dopiero na talerzu. Zupę można jeść z groszkiem ptysiowym, makaronem itp. KISIEL OWOCOWY (5 porcji) Składniki: - czerwone i czarne porzeczki lub mrożone 200g - woda o,6 l - mąka ziemniaczana dwie łyżki - cukier 150g ~12 łyżek Owoce przebrać, opłukać na sicie, włożyć do wrzącej wody z cukrem, kilka minut gotować, przetrzeć przez sito. Z części odlanej zimnej wody sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej. Zagotować przecier, odstawić z płyty,wlać do niego zawiesinę i mieszając zagotować. Zimny kisiel udekorować bitą śmietaną. Aby zapobiec zrobieniu się kożucha należy skropić wierzch zimną wodą lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO ![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Też jestem na tym samym profilu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:56.